Nieuws

14-07-2020 - Uitslag viswedstrijd.

Zondag was er en goede vangst aan de oever van de Vogel.
De uitslag is als volgt:
1.Carlo de Munck met 4.750 kilo
2. Alex Verhoeven met 3.870 kilo
3. Vincent Hellemans met 3.820 kilo
4.Edddy van Loo met 2.810 kilo
5. Kurt Lannoo met 1.970 kilo
Volgende wedstrijd a.s. zondag.


14-07-2020 - Prachtig schilderij.

Een volgens schilderij van Jac de Jonge met een vraag:
Beste mensen,
“Ik hoorde dat jullie de schilderijen van de Jonge willen achterhalen. Leuk project waar we graag aan bijdragen. Dit schilderij van Jac de Jonge hebben we ergens in de jaren tachtig voor onze ouders gekocht, die op Lamswaarde woonden. Na het overlijden van moeder begin vorig jaar is het bij ons in Leiderdorp komen te hangen. Er zat een naar onze smaak nogal zware lijst omheen, die hebben we er maar vanaf gehaald. Wij hebben in de omgeving van het huis van de Jonge gezocht naar de mogelijke locatie die is afgebeeld, maar konden het niet vinden. We hadden wel leuk contact met een buur, een streekgenoot die lang in Amsterdam had gewoond en sinds enige tijd daar aan de dijk is neergestreken. Al pratende waren we het er over eens dat het goed mogelijk is dat het tafereel niet letterlijk moet worden genomen. Benieuwd of jullie er nog een licht op kunnen laten schijnen.“

Reacties graag via info@hengstdijk.eu.

Klik hier voor de website over Jac de Jonge.


13-07-2020 - Radio.

De foto met de stolp leverde een reactie op. Over de radio die ook in beeld was.
De radio achter de crucifix is een Duitse Normende Elektra uit 1960. In 1959 was het luidsprekerdoek anders.”
Bedankt Huub.
13-07-2020 - Viswedstrijd.

Het was zondag een prachtige dag voor de leden van HSV de Vogel. De eerste wedstrijd na de corona stond op de rol. En er waren tevreden gezichten. Er werd vis gevangen. De uitslag komt in een later bericht.

Klik hier voor een fotoalbum.12-07-2020 - Kraaien.

Wie nu en dan eens door de Putting en de polder wandelt zal het opvallen dat het er erg rustig is. Ganzen en weidevogels zie je nauwelijks. De vogels die je het meeste ziet zijn de kraaien.
Vogelbescherming: de zwarte kraai is helemaal zwart. Van het verenkleed tot zijn krachtige snavel en poten. Zwarte kraaien zijn sociaal en leven buiten het broedseizoen graag in groepen.Zwarte kraaien zijn alleseters en maken op een opportunistische manier gebruik van de bronnen die in hun leefgebied aanwezig zijn, om aan voedsel te komen. Ze ruimen de natuur op door kadavers te eten, maar houden in de lente ook in de gaten waar mogelijk nesten met kuikens zijn. Eten ook zwerfafval, insecten, zaden en noten.


12-07-2020 - Uitslag duiven.

Bericht van Erik:
De vlucht is weer vervlogen, we hebben nu een paar andere winnaars en dat is mooi voor de Sport, ieder op zijn beurt dan blijven ze bezig.
Vandaag ging Jimmy Verheijden er met de Hoofdvogel vandoor, met in zijn kielzog onze Good Old Gerard Vioen, die met zijn 93 Jaar nog altijd goed van de partij is. Mannen een dikke proficiat en op naar volgende week.
Dan komen de mannen met de Lange adem aan bod, met St. Vincent en Montlucon op het programma. Voor de jonge duiven staat er dan als eerste prijsvlucht Niergnies op het menu.

Klik hier voor de volledige uitslag.


11-07-2020 - Barend op herhaling.

In ons archief vertelt Barend over zijn jeugd en het schaatsen op bevroren plassen.

Klik hier voor zijn verhaal.11-07-2020 - Stolp.

Je ziet ze niet iedere dag. Een kruisbeeld met een stolp.
Wiki vertelt ons: “In de rooms-katholieke cultuur wordt een stolp vaak over waardevolle voorwerpen als een crucifix of het beeld van een heilige gezet; deze vorm van bescherming was vooral populair tussen ca. 1800 en 1950. Vooral afbeeldingen van Christus, Maria, van Sint-Antonius en Piëta-voorstellingen waren zeer populair. In weinig katholieke gezinnen ontbrak zo’n stolp, die een plaats kreeg op een schouw of een kast.”


10-07-2020 - Jac de Jonge.

Over de website van kunstschilder Jac de Jonge komen veel reacties binnen.
Inmiddels hebben we 31 schilderijen verzameld. Belangstellenden die eerder op internet zochten naar onze kunstschilder vonden geen informatie. Inmiddels is dit veranderd. Als je zoekt kom je op de site van Ko de Jonge terecht. Opvallend is het volgende. Als je door de kunstwerken heen bladert kom je duo’s tegen.
Twee schilderijen met hetzelfde onderwerp. Wat valt jou op? Heb je ook een schilderij van deze kunstenaar?
Laat het ons weten via info@hengstdijk.eu.

Klik hier voor de website van Jac de Jonge.


10-07-2020 - Fata morgana.

Soms denk je te zien wat er niet is. Je voorstelling van de werkelijkheid is niet correct. Beeld en gedachte komen niet met elkaar overeen. Zo ook in een weiland aan de rand van onze draaicirkel. Tussen de wimpers heen zagen we twee van de 101 dalmatiërs.
Of zouden het toch....09-07-2020 - Ondersteboven.

Bij het passeren van de Zuiddijk waren we er even ondersteboven van. Bij de afslag naar de Dijk van de Klein Hengstdijk Polder, hangt een bord met verwijzing naar een terras aan de Westdijk. Dat is op de Snis, voor alle duidelijkheid.
09-07-2020 - Na Sara komt Abraham.

Voor de tweede keer binnen 14 dagen is er feest op den Jerden Euvel. Na Sara zagen we Abraham langs komen.
Jack, namens de lezers van de site van harte gefeliciteerd met je verjaardag.


08-07-2020 - Bestuur visclub.

Van HSV de Vogel kregen we een bericht over een nieuwe samenstelling van het bestuur.
Axel Verhoeven is nu voorzitter. Judith Hellemans penningmeester en Vincent Hellemans bestuurslid.
De functie van secretaris is nog open.
We wensen het bestuur een visrijke tijd toe.

Klik hier voor de website van de club.


08-07-2020 - Oversteken.

Aan de Vogelweg, ter hoogte van de boerderij van de familie Verbrugge is een kleine wijziging aangebracht.
De mogelijkheid om over te steken van het fietspad naar de Oude Havendijk was dubbel uitgevoerd.
Nu is dit teruggebracht naar één oversteekplaats.
07-07-2019 - Bos?

In het natuurgebied van ons dorp zien we een rare ontwikkeling.
Het lijkt er op dat zowel in de Putting als in de Vogel Zuid kleine boompjes groeien.
Wordt dit gestimuleerd door Staatsbosbeheer of gaat het als vanzelf? Kom er een bos over 20 jaar? In andere delen van het land wordt bos aangeplant. Een bos in de Putting, dat kan niet de bedoeling zijn.


07-07-2020 - Duivenbericht.

Bericht van Erik:
Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk konden vandaag de duiven gelost worden in Issoudun en wel om 7u15. De eerste Dagfond vlucht van dit seizoen, werd gewonnen door Gebr. Van Beveren & kids, met tevens een 2e plaats in Afdeling Zeeland, mannen een dikke proficiat. Volgende week spelen we vanuit Fontenay en hopen we eindelijk met de jonge duiven van start te kunnen gaan, het weer is hierin momenteel de grote spelbreker.

Klik hier voor de volledige uitslag.


06-07-2020 - Koeien.

Zomaar een plaatje. Op de plek waar de Vogeldijk en de Meerdijk bij elkaar komen, lopen de koeien in de wei.
Het is op de plek die de Pieleput genoemd wordt. Een plek waar de koeien genieten in de avondzon.

06-07-2020 - HSV de Vogel.

Van de hengelsportvereniging kregen we het bericht dat de wedstrijden binnenkort beginnen. Hierbij het volgende overzicht:
12 juli
19 juli met 25 euro sponsorgeld
2 augustus
16 augustus
30 augustus
13 september
19 september Rinus vd Starre wedstrijd.
Goede vangst toegewenst.
Klik hier voor de website van HSV de Vogel.


05-07-2020 - Duivenbericht.

De duiven hebben last van het slechte weer. Zowel op de losplaats als op de vlieglijn is het zwaar bewolkt met af en toe een bui.
De lossing wordt uitgesteld tot maandag.
05-07-2019 - Fietsvlaggetje.

Bericht van Huub:
Gevonden op de zolder van de ouderlijke woning. Hing daar al 44 jaar in het zicht, maar nu pas gezien. Fietsvlaggetje van Hengstdyk, duidelijk niet Hengstdijk. Zeker te weten gekocht bij Lies van Buyten. Waarschijnlijk in 1968. Toen mocht ik naar de 1e klas van de lagere school en is het fietsje met dikke banden stepwielen vervangen door een iets groter formaat. Een 2e hands exemplaar, maar door mijn vader met de verfspuit van een nieuwe laklaag voorzien, waarschijnlijk met Ralston lak ook van Lies van Buyten.
Blijkbaar waren de RK kerk en de pastorie de belangrijkste kenmerken van het dorp. Te zien aan het dubbel stiksel in het vlaggetje en de kleur van het touwtje is deze al eens gesneuveld en vervangen.
Huub bedankt.


04-07-2020 - Oude school.

In BNdeStem en de PZC van afgelopen vrijdag stond een uitgebreid artikel oer de oude school en zijn nieuwe bewoners. De verbouwing is achter de rug. We wensen Yasmine en Warre met de kinderen veel woonplezier in Hengstdijk. Bedankt dat jullie de oude school zo mooi opgeknapt hebben.

Klik hier voor het artikel.


04-07-2020 - Hortensia’s.

De hortensia’s op het kerkhof staan er prachtig bij. Een rondje rond de kerk levert een reeks mooie plaatjes. De moeite waard om even de begraafplaats op te lopen.

Klik hier voor de foto’s.03-07-2020 - Eigen herinnering.

Bijgaande foto is genomen bij het 50-jarig huwelijk van het echtpaar Merk van Deursen. Zelf heb ik meer herinnering aan de ruit die op de achtergrond afgebeeld is.
Als buurjongen van de Merken ging ik in de vakantie spelen met het neefje van de familie Merk. Die middag werd er op het erf gevoetbald. De huisarts, dokter Buwalda, kwam op huisbezoek en voetbalde daarna even mee. Zijn eerste schot ging dwars door de ruit. Einde van de voetbalmiddag.


03-07-2020 - Schapen scheren.

Van een vaste lezer kregen we de kans om een schaar van de schapenscheerder te fotograferen.
Je kunt duidelijk zien dat er de laatste jaren geen schaap in de buurt geweest is. Het komt duidelijk uit grootmoeders tijd.
Bedankt Ronny.02-07-2020 - Voetbal.

In ons archief vertelt Barend over voetbal. Vooral over de Rode Duivels.

Klik hier voor zijn verhaal.02-07-2020 - Familie Dophemont.

De namen van de foto van de familie Dophemont zijn bekend.
Op de bovenste rij van rechts naar links: Miel, Emma, Angela, Tiele, Fons
Middelste rij van links naar rechts: Jo, Piet, Wies, Joos Dophemont, Marie Mannaart, Marie
Onderste rij van rechts naar links: Irene, Theo, Anneke en Wies (broer).
Met dank aan Irene.


01-07-2019 - Uit Grootmoederstijd: de karn.

De karn wordt overal ter wereld gebruikt. We ontdekten het exemplaar met serienummer 79560 In een schuur in de regio.
Bij Wiki lezen we:
"Karnen is het proces waarbij verzuurde room in beweging wordt gebracht waardoor de vetmembraantjes in de room breken. De vetdeeltjes klonteren samen en scheiden zich af van de karnemelk. Uit het vet wordt boter bereid. Vroeger werd dit met de hand gedaan door de room urenlang te stampen in een stootkarn."


01-07-2020 - Schilderijen.

De schilderijen en tekeningen van Jac de Jonge druppelen binnen. Gisteren twee schilderijen toegevoegd van verdwenen woningen. Eéntje van Sint Jansteen en één van de Margaretsedijk. Verder hebben we nog enkele toezeggingen.
Ons verzoek? Praat er over bij de koffie en we zijn er van overtuigd dat er nog meer tevoorschijn komt. Ook de verhalen om de schilder heen zijn welkom.
Reacties graag via info@hengstdijk.eu.

Klik hier voor de website van de schilder.


30-06-2020 - Brand.

In 1907 was er brand in de Pauluspolder. In ons archief heeft George de Koning hier over geschreven.
Naar ik uit de verhalen van mijn grootmoeder Anna de Koning-Wentzler heb begrepen, is die brand in die boerderij op Pauluspolder door blikseminslag ontstaan. De veldwachter begeleidde ambtshalve de door twee paarden getrokken brandweerwagen."

Klik hier voor het volledige verhaal.


30-06-2020 - Landschap.

Het landschap rondom de Vogeldijk verdient waardering. Vooral het plaatje met de koeien is een uitnodiging om in alle rust te genieten van het panorama.
Voor de toerist, en ook voor passanten uit de eigen streek.
29-06-2020 - Jac de Jonge is live.

De website over onze kunstschilder uit de Pauluspolder is live. Met dank aan iedereen die bijgedragen heeft.
In één van de krantenartikelen lezen we dat er meer dan 700 schilderijen van zijn hand zijn. Daarom blijft de oproep: Heb je een werk van deze schilder? Mail ons een foto.
Vanavond proberen we er via "Zegt u het maar" nog een duwtje aan te geven. (Omroep Zeeland)

Klik hier voor de website van Jac de Jonge.


29-06-2020 - Dagelijks nieuws.

Dagelijks, net voor half 10, wordt het nieuws van die dag geplaatst op de site.
Onze lezers zijn daarvan helemaal op de hoogte.
Die piek in bezoekersaantallen ligt tussen 9 en 10.
28-06-2020 - Jac de Jonge gaat live.

De website over onze kunstschilder uit de Pauluspolder gaat vandaag live.
Met dank aan iedereen die bijgedragen heeft. In één van de krantenartikelen lezen we dat er meer dan 700 schilderijen van zijn hand zijn. Daarom blijft de oproep: Heb je een werk van deze schilder? Mail ons een foto.

Klik hier voor de website van Jac de Jonge.


28-06-2020 - Duiven.

Een volgend bericht van Erik:
Onze gevleugelde vrienden zijn weer thuis, ze werden vandaag om 7u45 gelost in Fontenay-sur-Eure en kwamen met hoge snelheid richting het thuisfront. De overwinning ging net als vorige week naar de Gebr. Van Beveren, met een vroege notering in de Afdeling Zeeland, deze week op plaats 2, Erik en Marco Kint. Allen weer een dikke proficiat en op naar volgende week, dan staat de Dagfond weeral op het programma, de vluchten boven de 500km.
Ik zou zeggen, verzorg de duifjes goed en op naar volgend weekend.


Klik hier voor de volledige uitslag.


27-06-2020 - Niet zomaar.

De foto van vandaag is niet zomaar een plaatje. Het is een afbeelding van de boerderij waar Jac de Jonge gewoond heeft.
Een schilderachtige plek, weggestopt midden in de Pauluspolder.
27-06-2020 - Feest op den Jerden Euvel.

Het was helemaal duidelijk. Anneke werd 50. En dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Anneke, van harte gefeliciteerd namens alle bezoekers van de site.


26-06-2020 - Resultaat oproep.

De oproep bij omroep Zeeland heeft tot nu toe 4 kunstwerken opgeleverd. Twee daarvan, gezicht op de haven van Yerseke zijn in particulier bezit. Ze zijn te koop via Galerie Terra Groda in Graauw. Ze zijn daar te bezichtigen.
Verder kregen we een tekening van de kerk in Hengstdijk en een gezicht op de Cloosterstraat.
Met dank aan Jos, Gerard en Werner.


26-06-2020 - Vergroten.

Laatst kwam de vraag waarom hengstdijk.eu, zoals sommige websites, geen knopjes heeft om de lettergrote te veranderen.
Wij gebruiken dit niet om 2 redenen: - het standaard lettertype van de website is voor de meeste bezoekers goed leesbaar en niet te klein.
- nieuwe webbrowsers, zoals firefox en Microsoft Edge, hebben al een mogelijkheid ingebouwd om de letters van een website te vergroten.
Hoe dat werkt: Houd de Ctrl-toets ingedrukt en draai het muiswieltje naar boven. De letters worden groter. Je kunt ook één of meerdere malen op de ‘+’ toets drukken terwijl je de Ctrl-toets ingedrukt houdt.
Terug verkleinen: Om de letters kleiner te maken draait je het muiswieltje naar beneden (Ctrl-toets ingedrukt blijven houden). Of je drukt een of meerdere malen op de ‘–’ toets.
Eenvoudig en handig, zeker voor website met erg kleine letters.