Nieuws

21-11-2018 - Tempo.

In hoog tempo wordt er gewerkt aan de nieuwe inrichting en look van de ontmoetingscentrum. Het bestuur meldt dat een en ander voorspoedig verloopt. Met de inzet van een veel vrijwilligers. Dinsdag zijn de muren van een nieuw fris kleurtje voorzien. Nu kan alles weer op zijn plek gehangen worden. Zowel onze leverancier Djan als het bestuur zijn best een beetje trots.


21-11-2018 - Terugkijken.

De verhalen van Edy Compiet blijven leuk:
“Een pinnige pastoor Bongenaar snokte regelmatig de laatste misdienaar- waterdrager in de rij aan de schouder om hem halt te doen houden. Want om de paar stappen doopte hij een versleten zwartharige kwast in de emmer en zwierde hij de dichtst bij het gangpad zittende gelovigen gezegend nat. Vidi Aquam, klonk het toen in de paastijd, wat zo iets betekent als: ik zag het water vloeien. Maar volgens mij als brave misdienaar, voor mij regende het veel eerder.”

Klik hier voor het volledige verhaal over een Burgervader van Hengstdijk.


20-11-2018 - Veen.

In de krant van 1893 lezen we dat in Pauluspolder het steken van "djerik", van veen opnieuw opgepakt wordt.
De steenkool had zijn intrede al gedaan. Daarna werd steenkool gas en nu wordt gas ingeruild voor de groene energie.
We vragen ons af of het bedoelde perceel ooit is ontgonnen.20-11-2018 - Ontmoetingsruimte Dorpscentrum.

Er zit vaart in de werkzaamheden bij het Dorpscentrum. Djan heeft de bar in elkaar gezet. En de laatste puntjes op de i gezet. Het ziet er geweldig uit. De vrijwilligers van het Dorpscentrum kunnen nu aan de slag voor het elektrisch en het water. Er zit echt vaart in.


19-11-2018 - Kunstweekend.

Donderdag is de opening van het Internationale Kunst Weekend. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door de Boone Sisters uit Zaamslag.
Op de foto een sfeerbeeld van de opening 2014.

Klik hier voor meer info over dit weekend.


19-11-2018 - Uitstel werkzaamheden Vogelweg.

Op verzoek van de Dorpsraad een bericht over het uitstellen van de werkzaamheden aan de Vogelweg.
“Geachte heer, mevrouw,
ln onze brief van 1 november 2018 hebben wij u op de hoogte gebracht van de geplande herinrichting van de Vogelweg en Hengstdijksestraat bij Hengstdijk. Deze werkzaamheden worden uitgesteld.
Er is offerte opgevraagd voor de uitvoering maar dat heeft niet geleid tot een opdracht waardoor de herinrichting wordt uitgesteld. Er wordt een nieuwe aanbestedingsprocedure opgestart.
Zodra wij weten wanneer de werkzaamheden starten, zullen wij u hier van op de hoogte brengen.
Onze excuses voor het eventuele ongemak.”


18-11-2018 - Vervolg bar de Schuur.

Nadat vrijdag de oude bar verwijderd was. Is de nieuwe bar aangevoerd. Djan heeft met de vrijwilligers van de Schuur het geraamte van de bar vervoerd van de werkplaats naar de Kievitstraat. Begin van de komende week wordt alles geïnstalleerd en afgewerkt. Het project loopt als een trein.


18-11-2018 - Katrien gehuldigd door burgemeester.

Op vrijdagmiddag 16 november 2018 zette burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst negen levensredders in het zonnetje.
Een daarvan was Katrien Kerckhaert. Tijdens haar vrijwilligerswerk op Kloosterzande heeft ze een mevrouw het leven gered. De burgemeester heeft zijn waardering uitgesproken voor het doortastende optreden van onze oud dorpsgenoot Katrien.


17-11-2018 - De Vogel.

Nu de bossen verwijderd zijn is er weer vrij zicht. Niet alleen voor de fietsers. Ook met geweldige zicht over de Vogel is weer hersteld. Het is genieten op het Vogelfort.
17-11-2018 - De Schuur.

In Dorpscentrum de Schuur is vrijdag de oude bar verwijderd. Samen met de oude koelkasten wachten ze op een verantwoorde afvoer. De tegels onder de bar zijn schoongemaakt. Nu de plek vrijgemaakt is kan de nieuwe bar snel zijn intrede doen.


16-11-2018 - Herfstkleuren.

Langs de Guil zien we de prachtige herfstkleuren van 2018. Gisteren met een blauwe lucht. Vanaf de Zuiddijk kijken we naar de Plattedijk. En daar zie je dat er niet alleen in de Doolhof, maar ook tussen Guil en Plattedijk enkele prachtige plekjes zijn.
16-11-2018 - Van Kroonenburg – de Wilde.

Na het overlijden van meester van Kroonenburg is er een memorie van successie opgemaakt. Dit document hebben we opgevraagd bij het Zeeuws Archief. Er was slecht één erfgenaam, zijn vrouw. In deze memorie staat duidelijk omschreven wat de eigendommen waren van het echtpaar. En hier vinden we de woning van het echtpaar van Kroonenburg-de Wilde. Zoals we al eerder meldden: naast het kerkhof, waar nu de parkeerplaats van het café is.
We gaan alles goed bestuderen.


15-11-2018 - Uit grootmoederstijd: eigendomsbewijs.

Van een vaste bezoeker van onze site kregen we een klein stukje papier uit 1965. Voor de toenmalige eigenaar een belangrijk document: het eigendomsbewijs van een postduif. Met het ringnummer als verbinding van papier en duif. Waar nu alles digitaal gaat en ringen gescand kunnen worden was het in 1965 een papieren werkomgeving voor de duivenmelkers. Iets wat we ons nu nog nauwelijks kunnen voorstellen. De vliegprestaties van de duif zijn ons onbekend.


15-11-2018 - Winterfair in de krant.

Zoals eerder vermeld is er op 16 en 17 november een winterfair bij Atelier 3A in Kloosterzande. Ook in de krant werd hier melding van gemaakt met het volgende artikel:

Winterfair Atelier A3
Kloosterzande - Vier creatieve vrouwen, Dorthy uit Graauw, Karin uit Hengstdijk, Hanneke uit Sint Jansteen en Ans uit Nieuw-Namen, zijn de gezichten achter Atrelier 3A aan het Marijkeplein 3A in Kloosterzande.
Vrijdag 16 en zaterdag 17 november houden ze een winterfair. Het aanbod omvat originele vintage spullen, keramiek en handgemaakte producten. Het wordt een gezellige fair: er wordt koffie, thee en glühwein geschonken.
Komende vrijdag, 16 november, staat de deur van Atelier 3A uitnodigend open van 17.00-21.00 uur, de volgende dag, op zaterdag 17 november, is men welkom van 12.00-17.00 uur.


14-11-2018 - Lantaarnpalen langs de Vogelweg.

Tussen de camping en het dorp zijn langs het fietspad lantaarnpalen geplaatst. Ze zijn onderdeel van de gemeentelijke bijdrage aan de verbetering van de Vogelweg.
Eerder werd gemeld dat deze pas volgend jaar geplaatst zouden worden. Nu blijken ze toch als eerste aan de beurt. Het eerste stapje vooruit.14-11-2018 - Links, vervolg.

De omzetting naar https voor hengstdijk.eu en hengstdijk.info is afgerond. hengstdijk.info was 2 dagen geleden opgelost, maar bij hengstdijk.eu waren er nog de nodige problemen. Ook deze zijn nu opgelost, maar er zijn wel enkele wijzigingen die helaas niet te voorkomen zijn.
Alleen hengstdijk.eu is te benaderen via www.hengstdijk.eu. Onze onderliggende domeinen zijn alleen bereikbaar zonder www. voor de link. B.v. www.catharinakerk.hengstdijk.eu is met de beveiligde verbinding https://catharinakerk.hengstdijk.eu/ geworden.
Wij forceren gebruikers van de oude link door naar de nieuwe, maar als https://www.catharinakerk.hengstdijk.eu/ gebruikt wordt komt u op een waarschuwingspagina. Dit geld voor alle links die .hengstdijk.eu achter de naam hebben. Het is dan ook verstandig de nieuwe links te gebruiken en eventueel aan uw favorieten toe te voegen. Via Google search consol voor webmasters zijn alle nieuwe links toegevoegd aan Google search, maar het kan even duren voordat deze geindexeerd zijn door Google.
Problemen of vragen ? Stuur een berichtje naar info@hengstdijk.eu


13-11-2018 - Verkeersinformatie.

In de Nieuwe Zeeuwsche Courant van 28 januari 1915 lezen we een bericht over hoog water in de Putting. Door een regelmatige bezoeker van onze site werden we hier attent op gemaakt. De genoemde omweg naar Kloosterzande is verder niet gedetailleerd. We vermoeden dat men over de Oostdijk (Sint Josephstraat) naar Kloosterzande en Walsoorden moest.


13-11-2018 - De nieuwe bar.

In de werkplaats bij Djan krijgt de nieuwe bar vorm. Ze staat nog wel op zijn kop. Dat is waarschijnlijk nog de kleinste uitdaging. In het Dorpscentrum zijn inmiddels leidingen verlegd en is de oude installatie van de bierpomp verwijderd. De eerder bedachte planning zal makkelijk worden gehaald.


12-11-2018 - Bladeren.

De bladeren zijn gevallen. Vooral afgelopen weekend was dat het geval. Is nu de herfst voorbij? Gaat de winter beginnen? Er zijn veel noten gevallen. Wordt het dan een strenge winter? Als compensatie van de warme zomer? Het is goed dat we alleen de vragen kunnen stellen. En dat we de antwoorden schuldig moeten blijven.12-11-2018 - Links.

Na het omzetten van hengstdijk.eu en hengstdijk.info van http naar https is er een en ander veranderd. Een gedeelte daarvan hadden wij niet voorzien. Voor alle onderliggende links (subdomeinen) van hengstdijk.eu en info geld nu dat de https links veranderd zijn in links zonder www.
Dus b.v https://www.badmintonclub.hengstdijk.info moet worden https://badmintonclub.hengstdijk.info/. U krijgt een waarschuwingspagina als er wel www wordt gebruikt. Wie de oude link http://www.badmintonclub.hengstdijk.info/ (dus zonder S) gebruikt wordt automatisch door gestuurd naar het goede adres. Maar het is wel verstandig om de nieuwe link toe te voegen aan uw favorieten. De correctie geld momenteel alleen voor de hengstdijk.info webadressen, hieronder vallen o.a. alle verenigingen.


hengstdijk.eu: alle links naar subdomeinen zoals bijvoorbeeld grootmoederstijd en catharinakerk op hengstdijk.eu zijn aangepast. Wie de oude links gebruikt wordt geforceerd naar een https met www pagina hetgeen nu nog een foutmelding geeft. Wij zijn nog aan het bekijken hoe dit op te lossen.


11-11-2018 - Winterfair.

Winterfair Atelier3A - Marijkeplein 3a - Kloosterzande – 16 en 17 november
Atelier3a is een winkel en atelier ineen met een keramiek werkplaats en creatief lokaal voor diverse workshops.
De winkel biedt vintage en handgemaakte producten. Op uitnodiging van Atelier3A zijn er tijdens de Winterfair ook andere creatievelingen met handgemaakte items. Genoeg keuze dus om je te laten inspireren en cadeautjes voor de feestdagen.
Kom gezellig langs op 16 november van 17.00 uur tot 21.00 uur en 17 november van 12.00 tot 17.00 uur.
Koffie, thee en glühwein met huisgemaakt gebak. Welkom!

Klik hier voor de flyer.


11-11-2018 - Expositie fotoclub Hulst.

Op 16, 17en 18 november is het weer expositie in de Waranda in St Jansteen van fotoclub Hulst.
De expositie is geopend op:
- vrijdag 16 november van 19.30 tot 22.00 uur
- zaterdag 17 en zondag 18 november van 12.00 tot 17.00 uur
Er doen weer 2 dorpsgenoten mee, Nathalie Johary en Karel Claessens.


10-11-2018 - Sint Maarten.

De kinderen van het dorp en de verre omgeving verzamelen zich vrijdagavond in ’t Vogelnest. Met de vaders en moeders en met de opa’s en oma’s. Die laatsten zijn meegekomen om de lampions te dragen. En natuurlijk te genieten van de kleinkinderen.

Klik hier voor enkele foto’s van deze donkere en spannende avond.


10-11-2018 - Sint Hubertus.

Sint Hubertus bracht een bezoek aan de Catharina kerk in Hengstdijk. Veel eigenaren van jacht- en huisdieren zijn aanwezig om de zegen voor een gezond jaar te ontvangen. Hoornblazers maken er een muzikaal geheel van. Van verre zijn ze gekomen. Met hun dieren. In een ongedwongen sfeer. Compliment voor de organisatie.

Klik hier voor het fotoalbum van deze avond.


09-11-2018 - Ruilen.

De ganzen hebben in de Putting geruild met de koeien. Die zijn vertrokken en staan nu op stal. De ganzen vliegen af en aan. Ze voelen zich al helemaal thuis in onze polder. Waarschijnlijk missen ze wel het water. Het ziet er allemaal nog droog uit.
09-11-2018 - Omzetting.

Gisteren zijn hengstdijk.eu en hengstdijk.info verhuisd naar een andere server en tevens voorzien van beveiligings certificaten. Helaas is dit niet precies verlopen zoals wij gehoopt hadden. Gisteren en deze nacht zijn grote gedeelten van de websites en onderliggende domeinen opnieuw online gezet met de nodige aanpassingen. De onderliggende domeinen zijn nog niet via www te benaderen, wij hopen dat dit vandaag opgelost wordt. Dit is een klus voor het hosting bedrijf. Wie vandaag b.v de site van de Catharinakerk wil bereiken doet dit via https://catharinakerk.hengstdijk.eu/ en niet via https://www.catharinakerk.hengstdijk.eu/. Dit geldt ook voor alle hengstdijk.info subdomeinen.
Alle http links zijn gewijzigd in https, maar de oude links blijven gewoon werken. U wordt automatisch doorgestuurd naar https.
Omdat er aan bijna alle pagina's aanpassingen zijn gedaan en dat zijn er enkele honderden, kan het zijn dat er iets gemist of vergeten is. Mocht u iets vreemds of niet werkend tegenkomen, stuur dan a.u.b een mailtje naar info@hengstdijk.eu . Zodat wij het kunnen oplossen.


08-11-2018 - Wintermarkt.

Op zondag 2 december wordt de wintermarkt georganiseerd.
Op de Plaza van camping de Vogel vind je veel kraampjes waar handelaren hun best doen om hun waar te verkopen. En er is koffie en veel lekkers. Op deze zondag ontmoet je mensen, gewoon voor de gezelligheid.08-11-2018 - Nieuws of sensatie.

In diverse kranten van begin januari 1922 vinden we het volgende bericht:
Te Hengstdijk (Zeeuws-Vlaanderen) is de 83-jarige A.Danckaert door een locomotief van de Zeeuws Vlaamse Tramweg Maatschappij overreden en aan de bijkomende verwondingen overleden.
Na zoekwerk, linksom en rechtsom, in de archieven van Zeeuwen Gezocht kunnen we niks vinden.
Fake nieuws uit 1922?