Nieuws

23-05-2019 - Europese verkiezingen.

Vanochtend om half 8 is in Dorpscentrum de Schuur het stembureau open gegaan. Vandaag stemmen we voor Europa. Met een nieuwe vlag wordt de aandacht bij de ingang van het stembureau getrokken. We wensen de bemensing van het stembureau veel succes bij deze lange zit.


23-05-2019 - Lupine, uit grootmoeders tijd.

In een tuin kwamen we deze week de lupine tegen. Een echte ouderwetse bloem. Voor op de boerenbuiten.
Je vind hem nog alleen als zeldzaamheid in onze tuinen. Lupines zijn in staat stikstof uit de lucht te binden en daarmee de grond te verrijken. Vier soorten lupine worden gekweekt als sierplant of als voedsel voor mens en dier.22-05-2019 - Uit de schuur.

Bij de familie Verbrugge hebben ze de installatie voor de beregening al uit de schuur gehaald.
Op een perceel bij de Vogelweg komen de aardappelen. Die konden al een slokje water gebruiken. Op de foto wordt alles gereed gemaakt voor een volgende strook.
22-05-2019 - Foodtruck.

Gisteren stond de foodtruck van Happy People op Hengstdijk. Als locatie was Reygerskreek uitgekozen. Ongeveer 25 bezoekers waren aanwezig. Op dit grote aantal was door de gemeente zeker niet gerekend. De afstemming tussen de koffie, de hapjes, de zitplaatsen en de aanloop ontbrak. Misschien een verbeterpuntje voor een volgende keer.


21-05-2019 - Hondsroos.

De hondsroos bloeit in juni en juli met 3,5 tot 4,5 centimeter grote, meestal lichtroze of soms witte bloemen, die met 1 - 10 bij elkaar staan. De bloemsteel is 1 - 2 cm lang en meestal niet met klieren bezet. De kroonbladen zijn veel langer dan de kelkbladen. De kelkbladen zijn na de bloei teruggeslagen en vallen voordat de rozenbottel rijp is af. De rozenbottel is een vlezige bloembodem met daarin de nootjesachtige vruchten.
Met dank aan wiki.


21-05-2019 - Op hoogte.

De knotwilg is onlosmakelijk verbonden met ons landschap, het is een echt cultuur historische landschapselement. Oudere knotwilgen bieden door hun dichte kruin en ook vaak holle stam veel nest en schuil gelegenheid, voor vogels, vleermuizen en steenuilen. Ook is de knotwilg vaak gastheer voor andere planten, zoals op de foto's te zien is. Hier zie je o.a de vlier, die het vaakst gezien wordt in de knotwilgen. Maar ook brandnetels, kleefkruid, diverse grassoorten, klavers en zelfs fluitenkruid zijn in de knotwilgen langs de Karnemelkstraat te zien.


20-05-2019 - Gerst.

Langs de Vogelweg zien we een groot perceel met gerst. Deze gerst verlangt al naar de zomer. De aren zijn er al. Nu nog in de mooie, heldere kleur groen. Als ze gaan rijpen wordt het goudgeel. De tijd vliegt. Ook voor de gerst.
20-05-2019 - Viswedstrijd.

Zondag was de eerste viswedstrijd van dit seizoen. Het was een dag met lichte regen. De paraplu's waren van dienst. De echte vissers lieten zich niet afschrikken. In het regenpak genoten ze van het verblijf aan de waterkant.
Bij het live gaan van de foto's was de uitslag ons nog niet bekend.


19-05-2019 - Expositie in de kerk.

In de Catharinakerk is momenteel een expositie met een Italiaanse sfeer. En dat terwijl in Italië de Giro gereden wordt. De tentoonstelling is zondag open van 10 tot 17 uur. Iedereen welkom. En het is de moeite waard.

Klik hier voor een album met foto’s.19-05-2019 - Duivensport.

Bericht van Erik:
“De duiven zijn weer thuis, wederom een late lossing, het weer wil nog niet echt stabiel worden.
Vanuit Melun, gingen Paul en Regule er met de eerste prijs vandoor, mannen een dikke proficiat.
Volgende week hebben we 2 vluchten, vanuit Issoudun en Arras.”

Klik hier voor de volledige uitslag.


18-05-2019 - Een grijze dag.

De zon liet het vrijdag afweten. De koeien waren present. In de weilanden tussen de Zuiddijk en de Plattedijk. Het totaal ziet er grijs uit. Het is een plaatje waar de voorjaarskou van afstraalt.

18-05-2019 - Bloemenpracht.

De passanten op Kampen gaan er echt van genieten. De bloemenpracht, gewoon langs de kant van de weg, net in de tuin. De mooie lichte kleur valt direct op.
De moeite om er eens te passeren.
17-05-2019 - Luchtwachttoren.

In het Historisch Nieuwsblad kwamen we een afbeelding tegen die direct onze aandacht trok. Een afbeelding met als onderdeel een luchtwachttoren. Een mooie aanvulling voor onze pagina over de luchtwachttoren op Hoek en Bosch.

Klik hier voor deze pagina.


17-05-2019 - Expositie.

Van Jarina Kisjes ontvingen we het volgende bericht:
We zijn in de Catharinakerk onze expositie aan het opbouwen voor komend weekend. Zaterdag en zondag staan de kerkdeuren open van 10 tot 17 uur. Zaterdag om 14 uur opent Merten Broekaart, raadslid Hulst, de expositie. Alles rond het thema 'Italië'.


16-05-2019 - Petra en de Elfstedenwandeltocht.

Van 28 mei tot en met 1 juni wandelt Petra de "Elfstedenwandeltocht". Een 207 kilometer lange tocht die de wandelaars in 5 dagen door de historische Friese 11 steden leidt. Tussen de steden wandelt u door het uitgestrekte weidelandschap en pittoreske dorpjes. Tijdens de tocht kunt u genieten van de weidse vergezichten, de prachtige velden met grazende koeien, Friese paarden en de rijke geschiedenis van het landschap.
We wensen Petra veel succes. Ze houdt ons op de hoogte.


16-05-2019 - Uitmuntend.

Je komt ze overal tegen, die van Hengstdijk.
Karel-Jan was 15 mei op de radio; bij de "Zeeuwse Kamer" op omroep Zeeland. Daar vertelde hij over een tentoonstelling van munten in Goes.
Het interview is de vinden op de startpagina van de website bodemvondsten.

Klik hier om deze pagina te bezoeken.

Of via deze alternatieve link naar Omroep Zeeland


15-05-2019 - Frietjes eten.

De acteurs van de maandag opgenomen film zijn als afsluiting frietjes gaan eten bij de Plaza van Camping de Vogel. Daar kon worden nagepraat, samen met de cameraman en de geluidsman. Nagenieten van een mooie dag en benieuwd naar het resultaat.


15-05-2019 - Spreekwoord in de praktijk.

Waar komt de uitdrukking te hooi en te gras vandaan en wat wordt ermee bedoeld?
Te hooi en te gras betekent 'lukraak; zonder systeem of regelmaat'.
De werkzaamheden bij de familie Krol zijn zeker niet zonder systeem. Gras en hooi worden goed benut.
14-05-2019 - Muurschilderingen.

In de Kerkstraat wordt momenteel een woning verbouwd. Het is een woning uit het begin van de vorige eeuw. Met een gang van voor naar achter. In deze gang zitten prachtige muurschilderingen. In het museum in Axel vind je soortgelijke schilderingen.

Klik hier voor de foto’s van deze oude versieringen.


14-05-2019 - 't Vogelnest op de film.

De leerlingen van ’t Vogelnest waren gisteren de acteurs in een film. Van 8 uur in de ochtend tot ’s avonds 18 uur werden er opnames gemaakt. Een korte samenvatting van de film? Moeilijk te zeggen. Een toeristenechtpaar zwerft over Hengstdijk en komt uiteindelijk in de biechtstoel terecht. Aan het eind van het schooljaar wordt de film vertoond in Dorpscentrum de Schuur.

Klik hier voor enkele foto’s van deze dag.


13-05-2019 - Koeien in de Putting.

De koeien zijn er terug. In de Putting. Na een winter in de stal, lopen ze nu in de natuur.
Met gras en voedsel in overvloed. Alsof ze niet weg geweest zijn. En voor ons als kijker is het een mooi gezicht. De polder is weer aangekleed.
13-05-2019 - Aan- en afvoer.

De mezen hebben het druk. De kleintjes zijn geboren en er moeten veel monden gevoerd worden. Insecten worden aangevoerd en vanuit het nest worden de eierschalen en ontlasting afgevoerd. Ze hebben het er druk mee.


12-05-2019 - Uitslag duivensport.

Bericht van Erik:
“Wederom een late lossing voor onze duiven, maar de meeste zijn weer thuis en kunnen dus weer opknappen voor volgende week.
Vanuit Melun ging Cees van Koppen er met de eerste prijs van door een dikke Proficiat en misschien speelt hij net als vorige week Jos Looijer, weer wel de snelste van heel Zeeland, tegen 8600 duiven.
Volgende week spelen we vanuit Fontenay.”

Klik hier voor de volledige uitslag.


12-05-2019 - Uitslag kaarten.

Bericht van Eddy:
“Na een enerverende middag kaarten bracht bij de bieders een oud inwoner van Hengstdijk toch de winst, tegenwoordig kaarten de bieders ook 5 bomen en komt het dus aan op de lange adem.
1: Paul van Assche Hulst
2: Jos de Kort Hengstdijk
3: Cor Dankaart Vogelwaarde
Proficiat alle drie!

Bij de jokeraars was het druk met 20 personen, ze waren allemaal erg enthousiast en zeker meer dan content met de prachtige prijzen wederom.
1: Patricia Camping de Vogel
2: Trudie Camping de oude Haven
3: Veronique Camping de Vogel
Zeker Patricia won met ruime overschot aan punten de kaarting, ook alle drie dikke proficiat.

Volgende kaarting is op zaterdag 8 juni a.s. en er is nog een extra kaarting op zaterdag 6 juli ingelast, net voor de vakanties beginnen”


11-05-2019 - De mini bibliotheek.

Vorige week is de bibliotheek in het Dorpscentrum opgeruimd. Overtollige boeken afgegeven voor de grote boekenmarkt van het Midzomerfeest. En alles is ordelijk op het rek gezet.
Kom gerust eens langs, zaterdagmiddag tijdens het kaarten of maandagavond tussen 19:30 en 22 uur.
11-05-2019 - Ongeval met de tram.

In de krant van 11 november 1938 lezen we over een ongeval met de tram. Het is gebeurd op de Hengstdijkse Keiweg, vlak bij Vogelwaarde. Landbouwer van S. kwam met zijn paard met wagen, waarachter een oliemotor met stroobinder, in botsing met de tram. Het ongeval heeft plaats gevonden op 12 oktober en van S. moest zich op 11 november verantwoorden voor de rechtbank. Wie kent dit verhaal uit de familiegeschiedenis?10-05-2019 - AED.

De herhalingslessen reanimatie beginnen weer.
En misschien zijn er nog mensen die de cursus reanimatie/ AED willen volgen.

Men kan zich opgeven bij Rosita via pvanbellen@zeelandnet.nl.


10-05-2019 - Ooievaars.

In de Putting waren gisteren weer ooievaars. Dit gebied lijkt aantrekkelijk te zijn voor deze doortrekkers. Of zijn ze op zoek naar een vierde man om zaterdag te kaarten in het dorpscentrum?