Nieuws

18-09-2020 - Barend gaat op stap.

In ons archief vertelt Barend over zijn uitgaansleven. Na corona zal dit ongetwijfeld aangepast zijn

Klik hier voor zijn verhaal.18-09-2020 - Correctie.

Het bericht van 9 september jl, heeft onder het vergrootglas gelegen. Op advies van neven en nichten corrigeren we de namen.
Het wordt; van links naar rechts: Onbekend, Paulina de Booij, Alfred Leenknegt, onbekend en Joos de Booij.
17-09-2020 - Paal.

Bericht van Eddy:
“Het schilderij van de haven van Paal lijkt mij niet te kloppen in ieder geval, Tilly en mijzelf herkennen de vorm niet in het schilderij in ieder geval, ik voeg een foto toe van een schilderij dat bij ons hangt uit 1985 en daar kan je het zien dat het niet juist is, moet een andere plaats zijn volgens ons, onderaan op het schilderij is de spuikom en daar kunnen geen boten in. Dan had je nog een geul met kleine stijger maar ook daar had je niet dat wat je op de foto ziet.”
Bijgaand schilderij is niet van Jac de Jonge.
Met dank aan Eddy.


17-09-2020 - Aanvulling op vloeidauw.

Van een inwoner van Hengstdijk kregen we de volgende aanvulling op vloeidauw:
De laaghangende, relatief dunne laag mist, vlak boven maaiveld wordt veroorzaakt doordat op dat moment de temperatuur van het aardoppervlak lager is dan de luchttemperatuur van de bovenliggende luchtlagen. De straling van het koude aardoppervlak koelt de relatief warme bovengelegen lucht en het water in de lucht condenseert. De straling heeft slechts een beperkte invloed zodat de mistlaag relatief dun blijft, tevens dempt de ontstane mistlaag invloed van de koude ondergrond zodat hogere luchtlagen te warm blijven om te condenseren.
Het afkoelen van het aardoppervlak wordt veroorzaakt door nachtelijke uitstraling naar het hemeloppervlak. Dit effect is het grootst bij het einde van de nacht, bij zonsopkomst wanneer het zichtbaar licht ten gevolge van lichtbreking in de dampkring het aardoppervlak bereikt. De warmtestraling, die niet wordt gebroken, bereikt op dat moment het aardoppervlak nog niet. Het effect van nachtelijke uitstraling is goed te zien bij een tafel in de tuin. De bovenzijde van het tafelblad condenseert, of bevriest zelfs, terwijl de luchttemperatuur onder de tafel beduidend hoger is.
Vervolgens speelt de aard van het aardoppervlak een belangrijke rol. Klinkerbestrating, asfaltverharding, wateroppervlak, grasland, lichte zandgrond, zware kleigrond en verschillende combinaties van grondsoort en begroeiing hebben alle een verschillende thermische massa. Dit betekent dat ze bij gelijkblijvende meteorologische omstandigheden dus gelijke instraling of uitstraling met verschillende snelheden opwarmen of afkoelen. In een relatief klein gebied kunnen er dus verschillen optreden doordat de ene grondsoort sneller was met afkoelen en een naastgelegen grondsoort wat trager was en dus nog te warm om laaghangende mist te veroorzaken. In mijn ervaring treedt het ook altijd op dezelfde locaties op, wat ik zou verklaren uit het feit dat je de grondsoort niet zomaar kan wijzigen.
De verklaring van het verschijnsel is te vinden door de vakdisciplines meteorologie, bouwfysica en bodemkunde te combineren. Bovengenoemd komt uit mijn geheugen. Bouwfysica van 30 jaar geleden en ik heb ooit eens, kan 30 of 40 jaar geleden zijn, een bijlage van weekblad Boerderij gelezen waar dit onderwerp uitgebreid beschreven en verklaard werd. In het verleden wel eens naar gezocht. Nooit meer gevonden. Ik ga er van uit dat in Hengstdijk of aan Hengstdijk gelieerd, mensen aanwezig zijn die paratere en actuelere kennis hebben over dit onderwerp. Verneem graag.
Met dank aan Huub.


16-09-2020 - Nieuw straatwerk.

Het pleintje links naast dorpscentrum de Schuur wordt opnieuw bestraat.
Het zand en de verse tegels zijn al aangevoerd.


16-09-2020 - Zwart weeskind.

In een tuin midden op het dorp is een ‘zwart weeskind’ gefotografeerd.
Wiki schrijft:
Het zwart weeskind is in Nederland een zeer zeldzame en in België een zeldzame soort. In Nederland wordt de soort vooral gezien in Zuid-Limburg. In België wordt de soort vooral in het zuiden, maar ook in het noorden, gezien. De vlinder kent één generatie die vliegt van halverwege juni tot halverwege september.
Met dank aan de fotograaf.


15-09-2020 - Vloeidauw.

Vloeidauw is ochtendmist in de zomer. De mist vloeit samen op grote lage, vlakke gebieden. Een echte verklaring hebben we niet gevonden. Op de foto's zien we de Putting vanaf de Tasdijk.
Piet bedankt.15-09-2020 - Aanvulling Jac de Jonge.

Soms verlaten de schilderijen van Jac de Jonge Zeeuw-Vlaanderen samen met streekgenoten die Nederland intrekken. Met een flinke vertraging. Het schilderij van de haven van de Paal hangt nu in de Randstad. De andere schilderijen zijn een stilleven uit 1976 en een niet gesigneerd huis.
Klik hier voor de website over Jac de Jonge.


14-09-2020 - Schoonmaakdag.

Een tip van een van onze lezers: Op zaterdag 19 september is het World Cleanup Day. De grootste wereldwijde opschoonactie. Maar liefst 180 landen doen mee. Wij in Nederland natuurlijk ook.
Bedankt Hanneke

Klik hier voor meer info.


14-09-2020 - Viswedstrijd.

Het is een prachtige zondagochtend voor de laatste officiële viswedstrijd van dit seizoen. Volgende week de extra wedstijd voor de van de Starre bokaal.
De uitslag van deze keer:
1. Alex Verhoeven met 7.160 gram
2. Fons Roctus met 3.250 gram
3. Vincent Hellemans met 3.200 gram
4. Christine van Duyse met 2.690 gram
5. Jan van Kerckhove met 2.350 gram

Klik hier voor het fotoalbum.


13-09-2020 - Opruimwandeling.

Enkele inwoners van de Pauluspolder hebben een opruimwandeling gehouden.
Met de knijpers, die geleend zijn bij de dorpsraad hebben ze een duwtje gegeven aan een schone omgeving.
Compliment voor dit initiatief.13-09-2020 - Duivensport.

Erik meldt het volgende:
“Hierbij de uitslagen van dit weekend.
De duiven in Peronne konden om 10u30 aan hun terug reis beginnen, met veel west in de wind kwamen ze met een mooie snelheid naar huis.
Vanuit Chateaudun werden ze om 9u15 gelost en was er toch wel een andere wind dan vele hadden gedacht, maar op beide vluchten gingen de ereprijzen naar de Gebr. Van Beveren & Kids. Ze draaiden een prachtige serie op beide vluchten, mannen een dikke proficiat.
Er staat voor de komende 2 weekenden een vlucht op het programma en dan zit het er weer op voor dit seizoen.
Volgende week mogen onze gevleugelde vrienden vanuit Roye naar huis komen.”

Klik hier voor de volledige uitslagen.


12-09-2020 - Barend organiseert een feestje.

Barend in ons archief:
Enthousiasme is iets dat komt en gaat. Je bedenkt een feestje, versiert de boel en achteraf heb je geen zin in de afwas, laat staan in het weer weghalen van toeters en bellen.

Klik hier voor dit verhaal.12-09-2020 - Uien.

De uien voor de Jumbo, langs de Vogelweg, gaan in hoog tempo van de akker de schuur in.
Het gaat net zo snel als een etappe in de Tour, met Jumbo in het geel.

11-09-2020 - Verzoek.

Van Peggy de Kraker uit de Kerkstraat kregen we het volgende verzoek:
Zou het mogelijk zijn om een oproepje op jullie site te doen? Afgelopen zondag is de brandweer bij ons geweest om smeulende bielzen te blussen. We waren zelf op vakantie en schrokken ons een hoedje toen we thuis waren.
We weten ondertussen dat er iemand een melding heeft gedaan maar we weten niet wie. Ik heb ook al wat navraag gedaan in de straat maar niemand weet wie er heeft gebeld. Ik zou graag die persoon bedanken want dat had heel anders af kunnen lopen.
"
Reactie graag naar pjdekraker@zeelandnet.nl .


11-09-2020 - Opmerkelijke vondst.

De zoektocht naar de schilderijen van Jac. de Jonge levert soms opmerkelijke resultaten op.
Bijgaand kunstwerk komt via een achternicht van Jac uit België bij ons.
Opmerkelijk zijn de drie getypte a4-tjes die verborgen aan de rug van het schilderij vast zaten.
Zoeken met Google biedt uitkomst. Het gaat om de tekst van een krantenartikel in de PZC van 26 januari 1979.

Klik hier voor dit artikel.


10-09-2020 - Stil en droog.

Zomaar een plaatje uit de Putting. Met bijna geen vogels en bijna geen water.
Met wuivende mais en verder bijna lege akkers. Stil en droog. De herfst komt er aan.

10-09-2020 - Storing.

Net op het moment dat iedereen koffie wilde zetten, ontstond er een storing bij de waterleiding. De bewoners ten zuiden van de Sint Josephstraat ontbrak het 2 uur lang aan water. De snel uitgerukte storingsdienst hoefde niet lang te zoeken. Het lek zat op de standaard plek. Net buiten het dorp bij de laatste boom.


09-09-2020 - Opheldering.

Uw redactie werd er fijntjes op gewezen dat op één van de foto’s zonder info toch bekende personen op staan.
Hierbij de namen van links naar rechts: Onbekend, Paulina de Booij, Alfred Leenknegt, Paulina van Driessche en Joos de Booij.
09-09-2020 - Ets.

Uit Hulst ontvingen we twee foto’s met vrijwel dezelfde afbeelding. Eén daarvan was ingekleurd.
Bijgevoegd vinden jullie een foto van een ets in mijn bezit gemaakt door Jac de Jonge.
Het is zoals u ziet het exterieur van de Willibrordus basiliek.
Is gesigneerd en gedateerd ( 76 ) en meet 30 x 40 cm.

Mijn vrouw en ik hebben deze ets kort na ons trouwen ( 1978 ) gekocht bij Jac de Jonge thuis in Pauluspolder. Wij waren op zoek naar iets moois van Hulst en zijn op aanraden van een collega van mijn vrouw naar hem toegegaan.
De ets is nummer 8 van 15. Er zouden er dus meer van in omloop kunnen zijn.


08-09-2020 - Vogel-Zuid.

Het natuurgebied Vogel-Zuid zit in een nieuw jasje. Er is een nieuwe omheining geplaatst.
Het enige wat nu nog nodig is, is water, veel water.

08-09-2020 - Vogeldijk.

De Vogeldijk ligt er bij als nieuw. Van de bobbelige asfalt naar een nieuwe verharding. Voor de passanten een verademing. Voor de wielertoeristen op zondag is het net iets te mooi geworden.
Compliment voor het Waterschap.
07-09-2020 - Foto’s zonder info.

Op de site hebben we een reeks foto’s zonder info. Van sommige foto’s is er al informatie op komst. Het merendeel weten we nog niet zo veel. Wie denkt er mee? En wie heeft nog foto’s met onbekende inhoud?

Klik hier voor het overzicht.


07-09-2020 - Vervolg kunstwerken.

Vandaag sluiten drie van de vier schilderijen aan bij de geschiedenis van onze streek: de haven van perkpolder, de school van Terhole, de woning van wethouder Bakker en de bakkeet van de boerderij aan de Lovenpolderstraat in Hoek waar Jac zijn vader geboren werd.


06-09-2020 - Een haar in de boter.

Een bericht van iemand die reageert op onze zoektocht schilderijen van Jac de Jonge:
Ik las in de PZC van 26 augustus j.l. dat jullie op zoek zijn naar kunstwerken van Jac. de Jonge. Mijn ouders hadden een schilderij van hem van de haven in Yerseke. Met wat schepen erop. Na het overlijden van mijn ouders is het schilderij bij een broer van mij terechtgekomen. Ik kan aan hem vragen of hij een foto wil maken van het schilderij.

Zelf heb ik een schilderij waar iets vervelends mee is. Dat zal ik uitleggen.
Mijn ouders hadden ook een schilderij van de van oorsprong Axelse kunstschilder Daan van Driel. Het was een gezicht op kasteel langs de Vecht. Daan van Driel woonde in Amsterdam. Toen Ko de Jonge bij mijn ouders thuis kwam vond hij dat het schilderij opgeknapt zou moeten worden. Daan van Driel gebruikte als methode aquarel. Mijn ouders lieten zich ompraten door Ko en hij nam het schilderij mee naar zijn atelier. Toen hij het terugbracht na enige tijd bleek dat hij het geheel had overgeschilderd met (ik denk) acrylverf. Het gezicht op de Vecht met het kasteel was wel in stand gebleven. Hij had rechts-onderaan het schilderij gesigneerd met zijn naam J. de Jonge.

Ik weet niet zo goed meer wat mijn ouders er van vonden. Ik vermoed toch dat dit niet hun bedoeling was geweest. Zomer 2009 was er een expositie van het werk van Daan van Driel in het Streekmuseum Land van Axel in de Noordstraat. Daar ben ik toen geweest en besprak met de zonen van Daan de overschildering. Ze zijn toen bij mij thuis langs geweest om het schilderij te bekijken. Ze vonden het een vreemde gang van zaken en ik vind dit ook nog steeds.
Dit verhaal wilde ik jullie niet onthouden.


06-09-2020 - Uitslag duivensport.

Bericht van Erik:
Het was me weer een dagje wel, vanmorgen leek er geen vuiltje aan de lucht en kwamen de duiven er lekker door.
Maar na de middag was het een ander verhaal, duiven kwamen een beetje ontredderd voor de dag, maar goed de prijzen zijn toch weer verdient.
Op de vlucht vanuit Arras, gingen de Gebr. Van Beveren en kids er wederom met het hele podium vandoor.
Op de vlucht vanuit Fontenay was het een nek aan nek race en die werd gewonnen door Jos Looijer.
Allen een dikke proficiat en weer op naar volgende week, dan staan de vluchten vanuit Chateaudun en Peronne op het programma.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


05-09-2020 - Dijken.

De provincie heeft de cultuurhistorie van onze dijken in kaart gebracht.
Via de kaart van Zeeland worden heel veel details zichtbaar.
Klikken we op de Dijk van de Klein Hengstdijkpolder dan lezen we: “deze dijk bevat de meest originele delen van oorspronkelijke dijk van voor 1200. Waarschijnlijk behoorde deze dijk toe aan de Hengstdijkpolder van voor 1161, maar is hiervan later afgescheiden.”

Klik hier voor de kaart van de provincie.


05-09-2020 - Verloren.

Bericht van een van onze lezers:
“ Op 3 sept Ford autosleutels verloren. Indien iemand ze vindt graag melden via info@hengstdijk.eu.”