Nieuws

25-05-2024 - Verkering.

Zo nu en dan komt er een verhaal voorbij dat zo boeiend en inspirerend is dat we het niet voor onszelf kunnen houden. Het zijn deze verhalen die ons herinneren aan de wonderlijke, soms onverwachte momenten van het leven. Vandaag hebben we het genoegen om zo'n bijzonder verhaal met u te delen, een verhaal dat niet alleen waar gebeurd is, maar ook het hart zal raken en een glimlach op uw gezicht zal toveren.
Met trots presenteren wij u een verhaal getiteld "Verkering", een vertelling die ons meeneemt op een reis door de complexiteit van relaties en de eenvoud van ware liefde. Dit verhaal is niet zomaar een verzinsel; het is geworteld in de realiteit en gevormd door de ervaringen van echte mensen. Dus ga lekker zitten, neem een kopje koffie en bereid u voor op een verhaal dat zowel hartverwarmend als oprecht is.

Klik hier voor het verhaal.


25-05-2024 - Informatie van de Dorpsraad.

Van de Dorpsraad ontvingen we drie mededelingen:
1. Welkom Nieuwe Inwoners! De gemeente Hulst heeft een persbericht uitgegeven om nieuwe inwoners hartelijk te verwelkomen in onze gemeenschap. Een warm onthaal is essentieel voor een goede start in Hengstdijk.
Klik hier voor het persbericht.

2. Aandacht voor 't Vogelnest. Er is een klacht ingediend bij de dorpsraad over de staat van 't Vogelnest. De vuilnisbak wordt niet meer geleegd en het schoolplein vertoont tekenen van verwaarlozing en vervuiling. ( zie foto's) Deze zorgen zijn doorgegeven aan de gemeente Hulst, die actie zal ondernemen om de situatie te verbeteren.

3. Uitnodiging Contactavond met de Gemeente. Wij herinneren u aan de contactavond ‘Tour in Hulst’, die gepland staat voor woensdag 29 mei om 19:30 uur in het Dorpshuis van Vogelwaarde. Dit is een uitgelezen kans om in gesprek te gaan met de gemeente over zaken die u aan het hart liggen. Hoewel de officiële aanmeldingstermijn op 22 mei is verstreken kan men misschien nog aanmelden, dit via info@gemeentehulst.nl.


24-05-2024 - Kom effe zitten.

Van Yvonne ontvingen we een paar leuke foto's met de volgende tekst:
Als u vanuit Hengstdijk een wandel of fietstochtje maakt richting Kruispolder kunt u bij Lange Nieuwstraat 2 een rustmomentje pakken.
U kunt daar genieten van de omgeving en van een gratis glaasje water.
Neem ook gerust een snoepje mee voor onderweg.
Bij mooi weer staat ook de roze fiets buiten, waarop leuke spulletjes te koop staan en waarvan de opbrengst gaat naar Pink Ribbon.


24-05-2024 - Jubileum Cantorij der Basiliek.

Zaterdag 25 juni viert de Cantory der Basiliek hun 50jarig jubileum.
In het kader daarvan organiseren ze een kerkentocht. Ze vertrekken bij de hervormde kerk in Kloosterzande. Via Ossenisse komen ze om iets voor 15.30 uur aan bij onze kerk. Het gezelschap bestaat uit de koorleden samen met een aantal belangstellende die deze toer ook volgen. Totaal zijn ze met 2 touringcars vol. Het koor zal enkele liederen zingen en er wordt wat over de kerk verteld door Paul Stockman.
Om 16.00 uur vertrekken ze weer richting Hulst. Wilt u de Cantory horen zingen dan ben u ook welkom. Zorg wel dat u voor 15.30 in de kerk zit.
De parkeerplaatsen voor de kerk worden deze zaterdagmiddag gereserveerd voor de touringcars.

Klik hier voor de website van de Cantory der Basiliek.


23-05-2024 - Nieuwsbrief parochie.

In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor Sacramentsdag
Sacramentsdag is een feest waarop we vieren dat Jezus in de heilige hostie aanwezig is. Tijdens de eucharistie worden brood en wijn in het Lichaam en Bloed van Jezus Christus.
Catharinakerk: maandag 27 mei 19.00 uur, woord- en communieviering verzorgd door de werkgroep.

Klik hier voor de nieuwsbrief.


23-05-2024 - Achter de horizon.

In vroeger tijden, eigenlijk nog niet zo lang geleden, waren de kleine dorpen grotendeels zelfvoorzienend. Tegenwoordig is dat wel anders. De lokale middenstand is uit de meeste dorpen verdwenen. Even snel naar de kruidenier, bakker of slager gaan behoort tot het verleden.
Ook in Hengstdijk waren er vroeger kleine zelfstandigen die het dorp voorzagen van de nodige behoeften. Zo was er in de Plevierstraat, waar nu La Bamba is gevestigd, de slagerij van Sjef van Heese, die tot 1957 actief was.

Klik hier voor meer info over Sjef van Heese op de website achter de horizon.


22-05-2024 - Uitslag viswedstrijd.

Afgelopen zondag vond de tweede viswedstrijd van het seizoen plaats bij HSV de Vogel. Ondanks de koude ochtend, klaarde het weer later op en konden de vissers genieten van een prachtige visdag. Helaas lieten de vissen het voor sommigen afweten, maar de opkomst van 17 vissers was zeer goed te noemen. Laten we hopen dat de volgende keer iedereen wat meer geluk heeft met het vangen van vis!
De uitslag:
1. Eddy met een vangst van 4570 gram.
2. Toon volgde op de voet met 4510 gram.
3. Freddy behaalde 2460 gram.

Gefeliciteerd aan alle deelnemers en tot de volgende viswedstrijd!

Klik hier voor het fotoalbum.


22-05-2024 - Rietorchis.

Wie het fotoalbum van de visclub al heeft doorgenomen, heeft ongetwijfeld het bijzondere plantje Rietorchis opgemerkt. Tijdens onze fotosessie langs de Vogel kwamen we deze orchidee tegen, en we waren meteen gefascineerd.
De rietorchis gedijt vooral op vochtige, zonnige plekken en heeft een voorkeur voor lichtzure tot kalkrijke grond. De rietorchis is een lage vaste plant met een bloeiwijze in de vorm van een aar, die maximaal 15 cm hoog kan worden. De bloemen zijn tweezijdig symmetrisch en variëren in kleur van rozerood tot paars.
Deze betoverende orchidee komt voor in diverse biotopen, waaronder weilanden, kleiputten, bosopslag, moerassen en pioniervegetaties. Zelfs op opgespoten terreinen voelt de rietorchis zich thuis. De bloeitijd loopt van eind mei tot half juli. De plant verspreidt zich via stoffijn zaad en is afhankelijk van een symbiose met een bodemschimmel voor overleving.
Kortom, de rietorchis is een pareltje dat je op verschillende plekken kunt ontdekken. Laten we dit bijzondere plantje koesteren en bewonderen in al zijn pracht!


21-05-2024 - Doopvont Catharinakerk.

Het doopvont van de Catharinakerk, een meesterwerk van J. van Genk - Seelen, werd in 1902 vervaardigd door de gerenommeerde firma Billaux-Grossé uit Antwerpen.
Dit prachtige stuk, uitgevoerd in de verfijnde neogotische stijl, is samengesteld uit de meest nobele materialen: wit marmer, hardsteen en sierlijk messing.
Op 19 september 1902 vond het doopvont zijn eerste thuis in het kleine kapelletje bij de ingang van de kerk, waar tegenwoordig het standbeeld van de Heilige Catharina te bewonderen is. In het jaar 1976 kreeg het doopvont een prominente plaats in het zijtransept van de kerk, waar het tot op de dag van vandaag te bewonderen is.
De historische betekenis van het doopvont werd bezegeld toen Leonie de Kort als eerste dopeling de zegen ontving op 21 september 1902. Een bijzondere vermelding 'prima in novo fonto' - de eerste in de nieuwe doopvont - werd door de pastoor met trots opgetekend in het doopboek. Een moment van grote betekenis, vastgelegd voor de eeuwigheid.

Met dank aan Jo en het boekje Hengstdijk, het dorp en zijn parochie. Dit boekje is te bestellen voor slechts € 15 per stuk door een e-mailtje te zenden naar: behoudcatharina@zeelandnet.nl


21-05-2024 - Midzomerfeest.

Bericht van het midzomercomité:
De voorbereidingen van het komende midzomerfeest zijn in volle gang.
U kunt nog altijd een kraam bestellen. Deze kosten € 25,- per kraam. Als u dit te duur vindt kun je ook een straatplaats huren, deze kosten € 5,- .
Neem hiervoor contact op met Jo de Cock: 06-2358547220-05-2024 - Raadsel.

Van Eddy ontvingen we het volgende bericht:
Langs d’n Oostdijk (St. Josephstraat), bij de afslag naar de Karnemelksestraat, strekt zich een langgerekt stuk land uit langs de oevers van de Vogel. Hier groeit een hoogstaand gewas. Gistermiddag passeerde ik daar en zag dat er een baan was gemaaid van ruim een meter breed. Terwijl ik verder reed, bleek dat dit pad rond het hele blok zo was! Dat roept natuurlijk vragen op waar ik geen antwoord op kon vinden. Dus de volgende vragen aan de bezoekers van de site:
Wie is de eigenaar?
Welk gewas staat daar?
Wat is de bedoeling van het pad?

Voor antwoorden op deze vragen, meld ze via info@hengstdijk.eu


20-05-2024 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen uitslag van de duiven:
Het was een bewogen weekend voor onze duiven, 3 nachten mand en om 10u30 gelost in Fontenay, met onderweg toch nog de nodige storingen.
Maar zoals altijd zijn de prijzen weer verdeeld en is het deze week de eer aan Jimmy Verheijden om de Hoofdvogel mee naar huis te nemen, proficiat Jimmy.
Volgende week staat Melun op de planning en we zullen de duifjes daarvoor weer goed moeten verzorgen om ze weer fris aan de start te krijgen.


Klik hier voor de uitslag.


19-05-2024 - Pinksteren.

Vandaag en morgen vieren we Pinksteren. Met Pinksteren herdenkt de Kerk de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen, zeven weken na Pasen. Deze gebeurtenis markeert de geboorte van de Kerk.
Hoewel voor sommigen deze dagen minder betekenisvol zijn, is de extra vrije dag op maandag voor velen mooi meegenomen.
We wensen iedereen een paar fijne dagen toe!


19-05-2024 - Uitslag kaarten.

Van Eddy ontvingen we de uitslag van het kaarten:
Na een broeierige middag kaarten was het wederom spannend tot het einde, gezellig was het zeker. En weer de nodige nieuwe jokeraars ontvangen op deze dag, dat resulteerde met 27 deelnemers in de volgende uitslag:
1e Hans
2e Diny
3e Leon
Bij het bieden waren er 4 tafels om te kaarten, iedere ronde was het plekje wisselen aan de kop van het klassement maar in de laatste ronde sloeg de winnaar van vandaag genadeloos toe!
Uitslag bieden:
1e Peter
2e Jack
3e Henk


Volgende kaarting is aanstaande vrijdagavond om 19:30 uur, de Schuur is dan om 19:00 uur geopend.


18-05-2024 - Dorpen met een verleden.

Op 11 april jl vond de aftrap plaats van één van de Zeeuwse evenementen, 'Dorpen met een verleden'. De start was in Hengstdijk. Wij hebben hierover in april enkele artikels geweid en een reeks foto's online gezet. Op de website van Erfgoed Zeeland staat sinds begin deze maand een verslag van de archelogische activeiten.

Klik hier voor het verslag op de website van Erfgoed Zeeland.


18-05-2024 - Pastelkrijt.

We ontvingen onlangs twee pastelkrijttekeningen van Miriam voor haar website. Het eerste werk toont een zelfportret van de jonge Rembrandt uit 1630. Miriam vertelde ons dat ze dit kunstwerk heeft ingezonden voor een wedstrijd in verband met Project Rembrandt, een populair televisieprogramma dat op zondagavond wordt uitgezonden. Laten we duimen dat Miriam een prijs wint, misschien zelfs een mooie tekendoos!
We wensen haar veel succes.


17-05-2024 - Neerslag.

De hemelsluizen hebben zich de afgelopen dagen wijd geopend boven Hengstdijk, met een bijzondere piek in de nacht van 15 op 16 mei. De regenmeter heeft een indrukwekkende 10 cm water opgevangen, een hoeveelheid die ver uitstijgt boven de gebruikelijke millimeters.
Zelfs het gazon leek een tijdelijke vijver te worden, waar gisterenmiddag nog grote plassen een spiegel vormden van de grijze lucht. In de polder is de situatie al niet veel zonniger. De uienbedden hebben ongewild een bad genomen, en de sloten in de Putting lijken wel tot de rand toe gevuld met hemeltranen.
Het einde van deze nattigheid is nog niet in zicht. Een blik op de weersvoorspellingen doet ons verlangen naar zonnestralen, maar voorlopig moeten we ons nog even wapenen tegen meer regen. Laat ons hopen dat de wolken snel plaatsmaken voor blauw, en dat Hengstdijk weer mag opdrogen onder een warme lentezon.


16-05-2024 - Nieuwsbrief parochie.

In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor pinksteren
Pinksteren is het feest van de Geest, die ons leert dat we door ons te openen, door te luisteren, door respect te tonen, elkaar kunnen begrijpen, elkaar kunnen accepteren en zo vrede met onszelf, met de ander.
Voor Hengstdijk zijn er geen bijzonderheden te melden.

Klik hier voor de nieuwsbrief.


16-05-2024 - Vuilnisbelt.

Vroeger had men op vele plaatsen vuilnisbelten, aan het milieu werd niet erg veel gedacht. Zo ook in Pauluspolder. Dat de omgeving niet erg blij was met deze vuilstort blijkt wel uit een artikel uit de PZC van 1 augustus 1970: Mijn gordijnen zitten vol roet en als ik de was buiten wil hangen, moet ik eerst goed kijken uit welke richting de wind komt, zegt mevrouw Brooijmans uit de Pauluspolder. Dat de klachten en zeker een krantenartikel effect hebben blijkt uit een artikel in de PZC van 7 augustus 1970, dus slechts 6 dagen later: de vuilnisbelt in de Pauluspolder, tot voor kort een bron van rook, roet en stank, is gesloten. Definitief, aldus gemeentesecretaris de Schepper van Hontenisse.
Kees Vinke schreef tien jaar geleden een stukje voor hengstdijk.eu over de vuilnisbelt in Pauluspolder.

Klik hier voor zijn verhaal.


15-05-2024 - Opening landbouwweg.

Al jarenlang stond het plan op de agenda: een landbouwweg aanleggen om Rapenburg te ontlasten. Na een lange periode van afsluitingen en omleidingen was het gisteren, 14 mei, eindelijk zover: de landbouwweg werd officieel geopend. Deze feestelijke gelegenheid werd bijgewoond door de wethouders Gino Depauw en Jean-Paul Hageman. Als eersten maakten zij een ritje over de nieuwe weg. Met de komst van deze weg hoopt men de verkeersdrukte op Rapenburg aanzienlijk te verminderen.
Hoewel de nieuwe route een welkome verbetering is, zijn er ook kritische geluiden. Sommigen zijn niet erg gecharmeerd van de manier waarop het in- en uitrijden van Rapenburg is uitgevoerd. Maar zoals vaak het geval is bij veranderingen, zal dit waarschijnlijk een kwestie van wennen zijn.


15-05-2024 - Jaarverslag Dorpsraad.

De Dorpsraad heeft als doel het behartigen van de belangen van de inwoners van Hengstdijk. De Dorpsraad zet zich in voor de verbetering en versterking van de leefbaarheid van het dorp. Achter de schermen, soms onzichtbaar, werkt de dorpsraad aan tal van zaken die van belang zijn voor ons dorpje.
Deze week ontvingen we het jaar jaarverslag van 2023 met een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in dat jaar.

Klik hier voor het jaarverslag.


14-05-2024 - Fietsnetwerk.

Er is een nieuw bord geplaatst voor het fietsnetwerk in Zeeland. Het oude bord heeft het niet overleefd tijdens de aanleg van de nieuwe Plevierstraat en was net boven de grond afgerot. ( Eddy bedankt voor de info en foto's)
Het Fietsnetwerk Zeeland heeft een eigen naam: FIKS. Dit fietsknooppunten systeem laat op een uitdagende manier de provincie zien. Je kunt buitendijks fietsen, met uitzicht over het water. Of je kiest voor een windluwe route, dicht achter de dijk. Daarnaast voeren de routes natuurlijk ook langs de dorpen en steden in Zeeland. FIKS is zo opgezet dat je zelf kunt bepalen hoelang je op de fiets wilt zitten. (Bron:zeeland.com)


14-05-2024 - Slakkenplaag.

De slakkenplaag is momenteel een veelvoorkomend probleem in tuinen. De omstandigheden zijn namelijk bijzonder gunstig voor deze slijmerige beestjes: het is vochtig (waar slakken dol op zijn), er is volop voedsel beschikbaar en het warme weer bevordert hun groei. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er momenteel veel slakken rondkruipen, vooral als je een tuin hebt.
Zelfs planten die normaal gesproken weinig last hebben van slakken worden nu aangevreten. Zelfs de petunia’s in de potten, die normaal gesproken een rand hebben om slakken buiten te houden, zijn niet veilig. Gelukkig is er een natuurlijke oplossing: cacaodoppen. Door cacaodoppen rondom planten in de tuin te strooien, kun je slakken effectief weren. Bovendien hebben cacaodoppen nog een ander voordeel: ze houden ook katten op afstand. Katten hebben namelijk een hekel aan de geur van pure chocolade en zullen niet graag over de cacaodoppen lopen.
Let wel op als je een hond hebt. Het gebruik van cacaodoppen is niet altijd verstandig, omdat honden er ziek van kunnen worden als ze ervan eten.


13-05-2024 - Moment van Rust.

De afgelopen dagen hebben velen van ons de warme zonnestralen en de heldere lucht verwelkomd. Met een extra lang weekend voor velen, was er volop gelegenheid om te ontspannen en te genieten van de natuur. In onze tuin hebben we gekozen voor rust en stilte, omringd door het groene landschap en het melodieuze gezang van vogels die af en toe een bezoekje brachten aan onze vijver om hun dorst te lessen. Tussen het genieten door, grepen we naar onze gsm om een momentopname te maken van de tuin, die in deze tijd van het jaar in volle bloei staat. Het is opmerkelijk hoe snel alles groeit; het lijkt nog maar gisteren dat we het gras maaiden, en nu is het alweer tijd voor een nieuwe maaibeurt.


13-05-2024 - Lieveheersbeestjes.

Op de planten in de tuin zijn ze weer te vinden: de lieveheersbeestjes. Hoewel we vaak denken aan de rode torretjes met zwarte stippen, bestaan er eigenlijk vele kleuren lieveheersbeestjes. In ons land komen zo’n zestigtal soorten voor. Door de jaren heen hebben we diverse lieveheersbeestjes op de foto gezet, elk met hun eigen unieke kleurenpracht.
Lieveheersbeestjes zijn opvallende kevertjes waar eigenlijk niemand een hekel aan heeft, terwijl de meeste mensen niet zo dol zijn op andere kevers en torren. Interessant genoeg zegt het aantal stippen op hun rug niets over hun leeftijd, hoewel dit vaak aan kinderen wordt verteld.
In verschillende streken hebben lieveheersbeestjes ook verschillende benamingen. Hier in Hengstdijk noemen we ze kapoentjes, stippelbeestjes en pim-pam-poentjes. Een charmante variatie aan namen voor deze kleine, nuttige insecten die onze tuinen sieren.


12-05-2024 - Uitslag jokeren.

Afgelopen vrijdag werd er weer gejokerd in de Schuur. Van Eddy ontvingen we de uitslag:
Het was een drukke jokeravond in “de Schuur” vrijdag.
Maar liefst 29 deelnemers, het seizoen op de camping is nu echt begonnen en dat kan je merken aan alles.
Uitslag:
1e Monique
2e Rene
3e Leon

Volgende kaarting is op Pinksterzaterdag, 18 mei om 14 uur, bieden en jokeren.
Tot zaterdag dus.


12-05-2024 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we weer de wekelijkse uitslag van de duiven:
De duiven vanuit Melun gingen om 8uur het luchtruim in voor een serieus vluchtje, met oosten wind in het vooruitzicht werd het een zware.
Maar zoals altijd zijn de prijzen weer verdeeld en de winnaars bekend, deze week was de Hoofdvogel voor Eddy van Damme, Eddy een dikke proficiat.
Volgende week staat Fontenay op het programma.


Klik hier voor de uitslag.


11-05-2024 - Italiaanse aaronskelk.

Van Carola ontvingen we een prachtige foto van een Italiaanse aaronskelk die zij tegenkwam in het wandelbos. De weelderige groene bladeren baden in het zonlicht en creëren een sfeer die doet denken aan een exotische jungle. De Italiaanse aaronskelk, ook wel bekend als Arum italicum, heeft grote, glanzende bladeren en een opvallende bleekgele bloeikolf omgeven door een lichtgroene schutblad. Hoewel het lijkt alsof deze foto ergens ver weg in de jungle is genomen, is het eigenlijk een prachtig stukje natuur dichtbij huis. Carola bedankt voor de foto.


11-05-2024 - Uitslag viswedstrijd.

Afgelopen zondag, 5 mei, had HSV de Vogel de eerste viswedstrijd van het seizoen. De vissers troffen het die dag, want het was een mooie ochtend om te vissen.
De uitslag:
1. Marcel 4140 gram.
2. Kurt 3170 gram.
3. André 2700 gram.
De volgende wedstrijd is op 19 mei.


10-05-2024 - Nieuws van de dorpsraad.

Van de dorpsraad ontvingen we informatie over diverse onderwerpen, die vandaag aan hun website zijn toegevoegd. Het betreft de nieuwsbrief voor mei van Metta Vihara, informatie van de gemeente over zwembad de Honte in Kloosterzande. En een publicatie van het participatieplatform (Doemee.inulst): Wat voor kansen ziet u voor uw omgeving? Waar liggen mogelijkheden? Waar moet aandacht voor zijn? Wat vindt u belangrijk? Wat kan anders/slimmer? Met die vragen in gedachten kijken we dit voorjaar naar onze gemeente. Samen met u – tijdens de Tour Inulst.

Klik hier voor meer info over deze onderwerpen op de website van de dorpsraad.


10-05-2024 - Meikever.

Gisteren, terwijl we langs het wandelbos liepen, kruiste een imposante meikever ons pad. Het was het derde grote insect dat we de afgelopen weken hadden gezien. Eerder hadden we al de Europese hoornaar en de grote wilgenboomrups gespot. Hoewel deze beesten niet direct als aaibaar worden beschouwd, blijven ze fascinerend om te observeren.
De meikever, met zijn robuuste lichaam en glanzende schild, maakte indruk. Voor sommigen kan hij er misschien wat eng uitzien, maar laat je niet misleiden: deze kever is onschadelijk. Hij bijt niet en vormt geen gevaar voor mens of dier. Sterker nog, het was al jaren geleden dat we überhaupt een meikever hadden gezien.
Met zorg hebben we de meikever van de stoep naar een veiligere plek gebracht, waar hij zijn vleugels kon spreiden en verder kon gaan met zijn keverleven. Zo’n ontmoeting herinnert ons eraan dat zelfs de ogenschijnlijk alledaagse insecten een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem.
Laten we blijven genieten van de schoonheid van deze kleine wezens, zelfs als ze niet direct knuffelbaar zijn. Wie weet welke andere verrassingen de natuur voor ons in petto heeft tijdens onze wandelingen door het prachtige Hengstdijkse landschap?


09-05-2024 - Nieuwsbrief parochie.

In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor de tweedaagse bedevaart Kevelaer.
Al diverse jaren gaan we met een volle bus samen vanuit Zeeuws-Vlaanderen en België naar Kevelaer. We gaan ‘samen onderweg’ naar Kevelaer. Breda sluit zich ook met drie bussen bij ons aan. Kevelaer, waar Maria geëerd wordt als de Troosteres van de Bedroefden, is een mooie plaats om naartoe te gaan.

Klik hier voor de nieuwsbrief.


08-05-2024 - Inspiratie.

Het ochtendgloren werpt zijn eerste stralen over de velden van Hengstdijk. De stilte wordt doorbroken door het zachte gezoem van de computer die tot leven komt. Als dorpsnieuwsredacteurs is het onze taak om elke dag de website van Hengstdijk te voorzien van verse nieuwsberichten. Maar soms, oh soms, is het alsof de dorpskabouter alle interessante gebeurtenissen heeft verstopt. De ene dag gaat het van zelf omdat er activiteiten op de planning staan of dat we een mailtje krijgen met een interessant onderwerp of een leuke foto. En natuurlijk hebben we de uitslagen van het kaarten en de duiven.
Maar soms, oh soms, is het alsof je een speurtocht moet ondernemen. Je opent de mailbox en hoop op een e-mail met een gouden tip. Misschien heeft iemand een bijzondere foto gemaakt van een regenboog boven de kerk, of heeft een buurtbewoner een nieuwswaardig verhaal over zijn kippen die elke ochtend een ei leggen in de vorm van een hartje.
Je speurt het internet af, op zoek naar een onderwerp dat de dorpsbewoners zal boeien. Een mysterieuze verdwijning van een tuinkabouter, een geheime liefdesaffaire tussen twee postduiven, of een spannende competitie wie de langste courgette heeft gekweekt.
En dan zijn er de dagen dat je je eigen archief doorspit. De laatste foto's die je hebt gemaakt, de verhalen die je hebt verzameld tijdens de dorpsborrel. Soms vind je een pareltje, een glinsterende zin die smeekt om opgenomen te worden in het nieuws. "Buurtbewoner redt kat uit boom met zelfgemaakte katapult," luidt de kop.
Het valt niet altijd mee om Hengstdijk van nieuws te voorzien. Maar het is een taak die je met plezier vervult. Want achter elk nieuwsbericht schuilt een verhaal, een glimlach, een stukje dorpsgeschiedenis. Dus wie een leuke foto heeft, een bijzonder verhaal wil delen, of gewoon een praatje wil maken, laat het ons weten. Samen maken we van Hengstdijk een levendig dorp, waar elke dag iets te beleven valt.
*PS: De mysterieuze verdwijning van de tuinkabouter is nog steeds onopgelost. Als je hem ergens ziet, laat het ons weten!


08-05-2024 - De kievit.

Gisteren kwamen we tijdens een wandeling een kievit tegen in de Karnemelkstraat. Een mooi moment om een paar foto's te maken. We hopen dat de kievit op het betreffende perceel geen nest gaat maken, want het perceel is nog niet bewerkt en vorige jaar waren er een kievit en grutto aan het nestelen toen men het land zaairijp ging maken. Wat natuurlijk jammer is.
Vogelbescherming: Onmiskenbaar. Zwart-witte onderzijde, opvallende kuif, brede vleugels. Op rug mooie groene en paarse metaalglans. Vrouwtje minder contrastrijk getekend en gekleurd en een kortere kuif. Heeft ook iets spitsere vleugels dan het mannetje. Buiten broedtijd lijken geslachten sterk op elkaar en heeft de kievit een lichte keel.


07-05-2024 - Het gaat snel.

Op 2 mei maakten we een foto van een aardappelveld langs de Karenmelkstraat. De aardappelen kwamen toen net uit de grond tevoorschijn. Gisteren, op 6 mei, namen we op dezelfde plek opnieuw een foto, en in slechts vier dagen tijd zijn de aardappelen al flink gegroeid. Opvallend zijn de vele plassen die her en der op het land staan, veroorzaakt door de overvloedige regenval. Dat dit niet altijd gunstig is, is op bepaalde percelen goed te zien, kale plekken met grote plassen. Volgens de voorspellingen blijft het de komende dagen droog. Dus laten we daar maar op hopen.


07-05-2024 - Langs de Vogel.

De Vogel, een locatie die door de jaren heen het onderwerp is geweest van talloze foto's. In ons archief hebben we enkele foto's uit de jaren dertig die nog niet eerder zijn gepubliceerd. Het landschap rond De Vogel lijkt in de loop der tijd weinig veranderd te zijn. Koeien grazen al decennialang in de omliggende weilanden, en dat De Vogel een populaire vislocatie is, zal voor niemand een verrassing zijn.


06-05-2024 - Zomaar een plaatje.

Na een paar dagen met veel nieuws hebben we vandaag weinig bijzonders te melden, dus zomaar een plaatje met een verhaaltje.
De Stille Getuige
In de serene rust van Hengstdijk staat een uitgebloeide paardenbloem, een stille getuige van de vergankelijke schoonheid der natuur. De pluizige zaden, klaar om door de wind te worden meegenomen, symboliseren hoop en vernieuwing. Elk zaadje draagt het potentieel van nieuw leven, een belofte van bloei in toekomstige lentes.
Zoals de zon haar stralen over het veld werpt, omarmt de paardebloem haar lot. Haar gele bloemblaadjes zijn nu verbleekt, maar haar essentie blijft onveranderd. Ze fluistert zachtjes naar de wind: "Draag mijn zaden ver en wijd, laat ze landen op vruchtbare grond, waar ze kunnen ontkiemen en groeien."
En zo gaat de cyclus voort, seizoen na seizoen. De uitgebloeide paardebloem, een nederige schoonheid, herinnert ons eraan dat zelfs in het einde een begin schuilt.


06-05-2024 - Kijk eens rond.

De website van Hengstdijk bestaat, zoals de meesten wel weten, niet alleen uit hengstdijk.eu. Er zijn nog een hoop interessante zaken te bekijken, zoals uit grootmoederstijd, oude foto's, achter de horizon enz. En heel af en toe bereikt ons een compliment van iemand die de website voor het eerst bezoekt. Gisteren kregen we een compliment van Ria:
Oude spullen en foto’s. Leuk om te zien.
Zat te surfen en kom het bij toeval tegen.
Hengstdijk trok gelijk de aandacht, mijn oma was daar geboren.
Mijn moeder in Hulst en vader op op Terhole. Ik in Sas van Gent maar woon al vanaf 1961 in Z.H.
Groetjes Ria

Ria bedankt voor het compliment. En voor bezoekers die hier voor het eerst komen, of alleen het nieuws bekijken zouden we zeggen kijk eens rond, er is een hoop te zien.


05-05-2024 - 5 mei.

Het is vandaag Bevrijdingsdag, de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren.
Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Hadden we gisteren het verhaal van Piet Collet over de oorlog, vandaag het verhaal van Bert Burggrave over de bevrijding van Hengstdijk.

Klik hier voor het verhaal van Bert.


05-05-2024 - Uitslag kaarten.

Van Eddy ontvingen we de uitslag van het kaarten:
Met 40 kaarters zat de zaal propjevol deze middag, vooral veel jokeraars maar ook 4 tafels om te bieden.
Het was een gezellige middag met een kakkefonie aan geluid in ieder geval.
Na 5 rondes kaarten rolde de volgende uitslag uit de bus:
Jokeren:
1e Renee
2e Yvonne
3e Janny
Bij het bieden spannend tot het einde en niemand won alle rondes dus ging het om de meeste gewonnen pluspunten met 4 bomen gewonnen:
1e Peter
2e Jack
3e Jef

Volgende kaarting is a.s. vrijdag voor de jokerclub van Francois om 19:30 uur


05-05-2024 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
De vlucht van vandaag is weer gespeeld, de winnaar is weer bekend.
Mark Bisschop ging er met de eerste prijs vandoor een dikke proficiat Mark.
Het koningschap is gewonnen door Mark Bisschop als koning en Gerard Vioen als prins. Beiden proficiat.
Donderdagavond inkorven voor Melun, de eerste Midfond vlucht.


Klik hier voor de uitslag.


04-05-2024 - 4 mei.

Op deze 4e mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking, staan we stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Ook de inwoners van Hengstdijk hebben moeilijke tijden gekend tijdens de Tweede Wereldoorlog. De afgelopen week ontvingen we twee verhalen van Hengstdijkse inwoners over deze periode: een verhaal van Piet Collet en een verhaal van Bert Burggrave. Vandaag delen we het eerste verhaal van Piet Collet; het verhaal van Bert volgt morgen. We willen beide heren hartelijk bedanken voor hun bijdragen. Het is van groot belang om dergelijke verhalen te bewaren, zodat we nooit vergeten wat er destijds is gebeurd.

Klik hier voor het verhaal van Piet Collet


04-05-2024 - Tewerkstelling.

Vandaag besteden we aandacht aan de Tweede Wereldoorlog, die ook in Hengstdijk diepe sporen heeft nagelaten, zowel van vreugde als verdriet. Tijdens deze oorlog werden honderdduizenden Nederlanders gedwongen tewerkgesteld in Duitsland, een periode die bekendstaat als de Arbeitseinsatz (arbeidsinzet).
Ook inwoners van Hengstdijk werden gedeporteerd en tewerkgesteld in Duitsland. Aan het einde van de oorlog keerden sommigen van hen terug naar huis, maar helaas zijn naar schatting ongeveer 30.000 Nederlanders omgekomen. In de krantenbank vinden we twee advertenties (beide uit juni 1945) die duidelijk laten zien dat er voor de ene familie vreugde was bij de terugkeer van een geliefde, terwijl een andere familie rouw en verdriet doormaakte.


03-05-2024 - Kaarten.

Morgen, zaterdag 4 mei, wordt er weer gekaart in de Schuur.
De kaarting begint om 14.00 uur, jokeren en bieden.
Inleg €5,00, 1 op 2 prijs. De bar is natuurlijk ook open.


03-05-2024 - Cybercriminaliteit.

De gemeente Hulst houdt deze maand een informatiebijeenkomst voor senioren over cybercriminaliteit.
Tijdens deze bijeenkomst krijgt u als senior informatie over verschillende manieren van oplichting, zoals Whatsapp fraude, helpdeskfraude en phishing. We vertellen u hoe u deze manieren van oplichting herkent.
Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag 29 mei 2024 in de Binnendéur in Kloosterzande. De bijeenkomst start om 15.00 uur en eindigt om 16.30 uur. Inloop vanaf 14.30 uur.

Klik hier voor meer informatie op de website van de gemeente.


02-05-2024 - Ochtendwandeling.

Deze morgen was een traktatie voor de zintuigen, met het zachte weer en de ontwakende natuur die ons omringt. We begonnen onze wandeling om 5.45 uur, verwelkomd door een aangename warmte die een jas overbodig maakte.
De polder was levendig en vol energie; vogels vulden de lucht met hun melodieuze gezang en de kenmerkende roep van de koekoek echoot over het water van De Vogel. Tijdens onze tocht merkten we op dat in Karnemelkstraat, jonge aardappelplanten moedig door de grond breken, hun eerste groene blaadjes tonen aan de wereld. Aan de wieg stond een statige blauwe reiger geduldig te vissen. Elke dag biedt nieuwe wonderen voor wie bereid is te kijken.


02-05-2024 - Nieuwsbrief parochie.

In deze nieuwsbrief o.a. het volgende onderwerp: Toch nog grote verwarring over de toekomst van de kerken.
We spreken over hoe u de toekomst van uw eigen geloofsgemeenschap, van uw parochie ziet. Over hoe we de kerk in Zeeuws-Vlaanderen gereed kunnen maken voor wat er komt, de kerk een fundament geven voor onze kinderen en kleinkinderen.

Klik hier voor de nieuwsbrief.


01-05-2024 - Voorjaar.

Van Elize ontvingen we een prachtige foto van een eend met haar jongen die zich een weg baanden door het doolhof van groen. Het frisse lentegroen omringde hen terwijl ze nieuwsgierig de wereld om zich heen verkenden. De jonge eendjes, pluizig en vol leven, volgden hun moeder met opgewonden snavels en wiebelende staartjes. Het zachte licht dat door de bladeren viel, gaf het tafereel een warme gloed, en het geluid van hun pootjes op het pad vulde de lucht. Een waar voorjaarswonder!
Elize bedankt voor deze mooie foto.


01-05-2024 - Gigant.

Op een ochtendwandeling door de Karnemelkstraat werden we verrast door een ontmoeting met een uitzonderlijk grote rups die de weg overstak. We hebben snel een paar foto's genomen van het indrukwekkende dier en vervolgens opgezocht om welke soort het ging, aangezien we nog nooit zo’n exemplaar hadden gezien.
Het blijkt te gaan om de wilgenhoutrups, de grootste rups die in ons land voorkomt en wel 10 centimeter lang kan worden. Wie verwacht dat zo’n opvallend gekleurde en grote rups transformeert in een even prachtige vlinder, zal verrast zijn te ontdekken dat deze rups evolueert naar een nachtvlinder. Deze vlinder heeft een spanwijdte van 6-10 cm met vleugels die zich uitstrekken tot 7-10 cm.


30-04-2024 - De meertjes van Hengstdijk.

De meertjes van Hengstdijk zijn een opmerkelijk fenomeen. Eerder hadden we al enkele foto’s van de plassen in de Putting, waarbij het verschil tussen dit jaar en vorig jaar duidelijk werd. Destijds stonden de plassen in mei al bijna droog.
Dit jaar is echter een heel ander verhaal: de twee grootste plassen hebben door de overvloedige regenval de omvang van kleine meertjes gekregen. Het ziet er prachtig uit en heeft ook voordelen voor de aanwezige fauna.
Toch rijst de vraag hoe lang deze meertjes zullen blijven voordat ze weer opdrogen. Want dat is toch wel een tekortkoming bij het aanleggen van het natuurgebied, te ondiepe plassen die meestal van mei tot oktober droog staan.


30-04-2024 - Hoornaar.

Het weer wordt beter en dat betekent dat er ook meer insecten tevoorschijn komen. Gisteren zagen we op de weg in de Reygerskreek een hoornaar zitten. We herkenden deze soort meteen, omdat we vorig jaar ook al Europese hoornaars in dit gebied hadden gezien. Het verschil tussen de Europese en Aziatische hoornaar is vooral te zien aan de kleur van hun kop. De Europese hoornaar heeft een bruine kop, terwijl de Aziatische hoornaar bijna een zwarte kop heeft.

Wist je trouwens dat er een nog grotere soort hoornaar bestaat? De Aziatische reuzenhoornaar komt momenteel alleen voor in het verre oosten. Deze indrukwekkende hoornaar kan bijna 5 centimeter groot worden en heeft een spanwijdte van meer dan 6 cm. Hoewel 5 centimeter misschien niet zo groot lijkt, is het toch twee keer zo groot als een normale wesp. Een steek van deze hoornaar kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Gelukkig is het risico dat deze hoornaar naar Europa komt vrij klein, omdat ons droge en koude klimaat ervoor zorgt dat ze waarschijnlijk de winter niet zullen overleven.