Als kind spelend in de tuin of in de polder op zoek naar van alles en nog wat, was een van de dingen die je soms
vond een stenen pijpekop of een stukje van de steel. Je vond deze eigenlijk vrij
veel, dit kwam vooral doordat de pijpen van klei gemaakt waren en gemakkelijk stuk gingen.
De geschiedenis van stenen pijpen gaat terug tot de 16e eeuw, toen het roken van tabak populair werd in Europa. De eerste stenen pijpen werden gemaakt van klei en werden voornamelijk in Engeland geproduceerd . In Nederland begon de productie van stenen pijpen in Gouda in 1617 . De pijpenkoppen werden gevormd uit klei en vervolgens gebakken om ze te harden. De pijpenkoppen werden vaak versierd met afbeeldingen van dieren, mensen of andere objecten.
Vorig jaar heeft Omroep Hulst ook de kerststallententoonstelling bezocht en er een filmopname gemaakt.
Het is een leuk filmpje met een overzicht van de kerststallen en het interieur van de Catharinakerk. Een mooi moment om al een beetje in de kerststemming te komen.
Klik hier voor het filmpje.
In de Catharinakerk wordt dit jaar weer een prachtige kerststallententoonstelling gehouden.
De tentoonstelling toont een indrukwekkende verzameling kerststallen. Er zijn kerststallen van verschillende groottes en materialen, waaronder hout, glas en porselein.
Een mooie gelegenheid om te genieten van de prachtige kerststallen en de warme sfeer van de kerk.
De kerststallententoonstelling is te bezoeken vanaf 27 t/m 30 december tussen 13.00 en 18.00 uur.
Een geweldige gelegenheid om nog even in de kerstsfeer te blijven en de creativiteit van de kerststalbouwers te bewonderen.
Van de Stichting Colijnsplaatarchief kregen we de volgende vraag:
Mijn naam is Gerard de Fouw van st. Colijnsplaatarchief,
ik kwam op jullie site terecht op "Schoolfoto Henstdijk" waar als je met de muis op een persoon gaat staan de naam verschijnt. Ik wil dit voor het dorp Colijnsplaat ook verwezenlijken.
Mijn vraag is: welk programma gebruiken jullie hier voor? , als jullie dit willen vertellen?
Helaas is het programma wat wij gebruiken nergens meer te downloaden en ook niet echt gebruiksvriendelijk.
Klik hier en kijk eens rond op de website van de Stichting Colijnsplaatarchief.
Een foto uit 2010 genomen aan de zuidkant van de Vogel met op de achtergrond Kuitaart en de molen Vogelzicht.
Bing chat maakt het volgende verhaaltje bij deze foto: Langs een kabbelende kreek, waar het water zachtjes tegen de oever klotste, graasden de koeien. Hun vacht glansde in het zachte zonlicht, en af en toe hief een van hen haar kop op om nieuwsgierig naar de omgeving te kijken.
De kreek was omzoomd met riet en wilgen, en ergens in de verte klonk het vrolijke gefluit van een vogel.
En daar, als een stille getuige van de tijd die voorbijging, staat de oude molen van Kuitaart. Zijn wieken draaiden langzaam, alsof ze de verhalen van generaties boeren en molenaars met zich meedroegen. De molen was een baken in het landschap, een herinnering aan een tijd waarin windkracht nog de drijvende kracht was achter het malen van graan.
De Vogel, een kleine zilverreiger, stond op één poot aan de rand van de kreek. Zijn lange snavel speurde naar visjes en kikkers, terwijl hij af en toe zijn vleugels spreidde om in evenwicht te blijven. Hij leek zich niet bewust van de majestueuze molen op de achtergrond, maar voor wie goed keek, was het een prachtig schouwspel: de vogel, de koeien en de molen, allemaal samen in harmonie met de natuur.
En zo ging het leven voort, langs de kreek, onder de blauwe hemel, met de molen van Kuitaart als stille getuige van de tijd.
Er is momenteel weinig te melden. Ja, u leest het goed. Geen spectaculaire gebeurtenissen, geen opmerkelijke ontwikkelingen, en zeker geen sensationele schandalen. Het is een dag als alle andere dagen, maar dan zonder
veel nieuws.
Dus duiken we weer in het archief met deze keer het verhaal van Richard getiteld "Een doos vol herinneringen":
Op gezette tijden kwamen er leurders aan de deur (op de fiets) met kleren, schoenen e.d. Al deze voorzieningen waren nodig om in de eerste levensbehoeften te voorzien. Fietsen waren er nauwelijks en wie ging er bijvoorbeeld naar Hulst? Dat was een hele belevenis.
Klik hier het volledige verhaal.
"Een met de natuur", een verhaal van Barend de Belg:
En maar op die buienradar kijken. Ik kijk niet meer naar die online weersvoorspellingen. Ze kunnen het niet meer, meneer. Ik verdenk die weer-nerds ervan altijd maar slecht weer aan te kondigen zodat niemand gaat zeuren als het toevallig niet klopt.
Klik hier voor het verhaal.
Regen en nog eens regen. Elke dag, als een ritueel, ontvangen we onze portie. En in dit eindeloze spel van water en aarde, verandert de Putting – eens een droge grond – in een weelderig moeras.
Ook in 1915 was het erg nat. In een krant van januari 1915 lezen we dat de situatie toen helemaal anders was. Gecombineerd met wat we nu een verkeersbericht noemen, wordt de toestand in de Putting omschreven.
In de Putting zijn momenteel nog veel reigers te zien, waaronder zilverreigers, blauwe reigers en koereigers. Er zijn twee soorten zilverreigers: de kleine en de grote zilverreiger. Zoals de naam al doet vermoeden, is de grote zilverreiger groter dan de kleine zilverreiger.
Maar er zijn nog meer verschillen tussen deze twee soorten. De grote zilverreiger heeft bijvoorbeeld een gele snavel en zwarte poten, terwijl de kleine zilverreiger een zwarte snavel en gele tenen heeft.
Op de foto een
grote zilverreiger in de Putting.
Het was gisteren weer echt herfst, met regen en veel wind en af en toe een heel klein beetje zon. Het was weer om binnen te zitten. Wie in de middag buiten was of naar buiten heeft gekeken, heeft vast de dubbele regenboog gezien. Dit prachtige natuurverschijnsel wordt veroorzaakt door de breking van zonnestralen. Iedereen kent de spreuk wel: "Aan het eind van de regenboog staat een pot met goud." Maar helaas, want een regenboog heeft geen begin of eind. Je ziet een halve cirkel, maar een regenboog is eigenlijk een heel rondje, een cirkel zonder begin of eind.
In een krantenartikel uit 1894 lezen we over de verkoop van landbouwproducten waaronder
mangelwortelen en paardenpeeën. Twee soorten die tegenwoordig bijna niet meer gekweekt worden. Een onderzoek naar beiden levert het volgende op:
De mangelwortel werd gebruikt als voederbiet en om stroop te maken die werd toegevoegd aan cichoreikoffie. Ook de paardenpeeën werden als voederbiet gebruikt en als meststof.
De voederbieten, die in de kleistreken de overhand kregen, hadden een hoger gewicht aan droge stof en een hoger suiker gehalte dan mangelwortelen, die meer op zandgronden voorkwamen.
Een echt duidelijk omschrijving van de paardenpeeën is niet te vinden.
Heb je meer info over deze bieten uit grootmoederstijd stuur dan een mailtje naar info@hengstdijk.eu.
De (voorlopige) uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen in de gemeente Hulst is bekend. Voor Hengstdijk was de opkomst 75,5 %.
De voorlopige uitslag voor Hengstdijk is als volgt:
VVD 46
D66 10
Groenlinks/PvdA 33
PVV 95
CDA 16
SP 8
Forum voor Democratie 7
Partij voor de Dieren 15
ChristenUnie 11
Volt 3
JA21 2
SGP 1
BBB 72
Nieuw Sociaal Contract 43
Klik hier voor
alle uitslagen van de gemeente Hulst.
In de wekelijkse nieuwsbrief van de parochie is er o.a aandacht voor de Synode over synodaliteit:
Vier weken lang vergaderen met 364 personen over de toekomst van de Kerk, volgens een strakke methode van naar elkaar luisteren. Deze keer gezeten aan ronde tafels, overzichtelijk van afmeting. Overal mensen vanuit alle delen van de wereld, die vooral naar elkaar luisteren.
Catharinakerk: maandag 27 november 19.00 uur: woord- en communieviering verzorgd door de werkgroep.
Klik hier voor de nieuwsbrief.
Het was nog donker toen de eerste kiezers zich bij dorpscentrum De Schuur melden.
Het stembureau was er om half 8 helemaal klaar voor.
We vertrouwen er op dat er vandaag veel stemmers passeren.
En wensen het stembureau succes bij deze lange zit.
Gisteren uit verveling eens gezocht naar de naam "Oude Stoof".
Wikipedia komt met het volgende antwoord:
De naam Oude Stoof verwijst naar de meekrapstoof die zich hier vroeger bevond (ongeveer tegenover
de huidige landwinkel). Een meekrapstoof of meestoof was een installatie op een landbouwbedrijf voor het drogen en verwerken van de geteelde bijwortels van de meekrap. Meekrap is een plant en werd vroeger gebruikt als grondstof voor de rode kleurstoffen alizarine en purpurine.
Na de Wikipedia info hebben we ook even met Bing chat gesproken over de naam "Oude Stoof".
Deze komt echter met een geheel ander antwoord namelijk:
Oude Stoof is een gehucht in de gemeente Hulst in Zeeuws-Vlaanderen. De naam van het gehucht is afgeleid van de oude zeedijk die hier vroeger lag. Deze dijk werd ook wel “stoofdijk” genoemd. Het woord “stoof” betekent in dit geval “dam” of “dijk”.
Daarna een discussie gehad met Bing, maar deze blijft bij het standpunt dat het om een oude zeedijk gaat.
We zijn dus even het spoor bijster. Meestal heeft Bing de juiste oplossing, maar of dat nu ook zo is ?
Wie het zeker weet mag een berichtje sturen naar info@hengstdijk.eu.
De tijd staat niet stil, en bij het verstrijken van de tijd veranderen er veel dingen. Zo vonden we in het archief een foto uit 2009, genomen op een koude januariochtend. Het is geen kleurrijk plaatje, maar het geeft wel een redelijke weergave van een sombere winterse dag. Diverse zaken op deze foto zijn ondertussen verdwenen. De bomen langs de St. Josephstraat zijn er niet meer, en ook de uitkijkpost in de Putting is verdwenen. Het is fascinerend om te zien hoe de tijd alles verandert en hoe de wereld om ons heen evolueert.
Gisterenochtend zagen we eindelijk weer wat blauwe luchten, een mooie gelegenheid om een wandeling te maken. Het is duidelijk dat het de laatste tijd veel heeft geregend, want op het land staan veel plassen en de plas in de Putting langs de Karnemelkstraat begint een beetje op een meer te lijken.
Alle lagere delen in de Putting staan vol water, waardoor het lijkt alsof het een soort moeras is geworden. Dit is iets wat we eigenlijk wel graag zien, beter dan alle drooggevallen dieptes in de zomer.
Naast het kerkhof bevond zich het huis van Bert Hamelink.
Tijdens de diamiddag deelde Ulrich met ons dat Bert niet alleen een schoenmaker was, maar ook gareelmaker. De lokale gemeenschap vertrouwde op Bert's vakmanschap om hun versleten schoenen en riemen te herstellen. Echter, er ging een eigenaardigheid gepaard met zijn reparaties: als Bert je schoenen had gerepareerd, leken ze daarna altijd een maat te klein. Het was bijna alsof zijn handen een magische krimpkracht bezaten, die de lederen materialen compacter maakte.
Verhaal naar aanleiding van de presentatie oude foto’s.
Marie van de Lavoir: mijn vader stopte in de winter de buizen op zodat het water niet weg kon uit de “Wieg” , en dan hadden we bij vorst een mooie ijsbaan. Ward van Esbroeck was zijn baas. De beesten op de foto zijn van slager en boer Jef van Heese. Wij (Gijs en dochter Marie) kwamen op Hengstdijk wonen vanaf het Fort, varken verhuisde mee vanuit een stalletje.
Op zondag werd er gekaart, Gijs zegt plotseling: wil je wel geloven dat mijn varken daar loopt?
Het kaarten was meteen klaar. De andere dag werd het varken geslacht.
Toelichting: “De Wieg” was een laag gelegen weitje tegenover de ingang van de voormalige school.
Nu een flinke vijver als onderdeel van het wandelbos.
Marie, bedankt.
Het jaar is alweer bijna voorbij en Eddy heeft inmiddels de agenda voor de kaartdatums van 2024 gemaakt.
We zetten deze niet meer in de agenda, maar hebben twee pdf's toegevoegd aan de pagina activiteiten.
Dit is voor ons gemakkelijker in geval van wijzigingen en je kunt de pdf's gemakkelijk
downloaden en opslaan.
Afgelopen dagen was het een drukte van jewelste in de Schuur.
Op donderdag genoot men van een heerlijk verzorgde mosselmaaltijd, terwijl er op woensdag maar liefst 35 KBO’ers aanwezig waren om de oude foto's van Hengstdijk te bekijken.
Het was een bijzonder gezellige en informatieve bijeenkomst. Voor dit laatste onderwerp komt binnenkort een tweede sessie.
De uitslag van het kaarten van vrijdagmiddag:
Voor de vrijdagmiddag een leuke kaarting met 24 deelnemers. De kaarters van de camping zijn in winterslaap ver weg in Belgie, dus bij de jokeraars is het rustig de komende maanden.
Uitslag bieden:
1e Ludo
2e Jos
3e Peter
Jokeren:
1e Yvonne
2e Marian
3e Helene
Volgende kaarting is enkel jokeren aanstaande vrijdag.
Van Miriam hebben we weer diverse kunstwerken ontvangen om op haar website te plaatsen.
Toegevoegd
zijn enkele schilderijen en pasteltekeningen.
Klik hier voor de website.
Van de Pieten kregen we het verzoek om het Sinterklaasfeest nogmaals onder de aandacht te brengen:
Nog even een reminder voor het Sinterklaasfeest…
Op zaterdagochtend 2 december, van 10.00u-12.00u, vieren we het Sinterklaasfeest in de Schuur.
Hiervoor nodigen we iedereen uit, wees welkom!
Voor een kopje koffie/ thee, fris met iets lekkers.
Degene die zich hebben opgegeven, kunnen een cadeautje verwachten van de Pieten.
Groetjes, de Pieten.
In de wekelijkse nieuwsbrief van de parochie
begint met een uitnodiging voor de informatieavond ‘Onze weg naar de missionaire parochie’.
De huidige tijd is vooral moeilijk. Wereldwijd. We kunnen helaas niet veel bijdragen aan oplossingen voor de intense problemen in de grote wereld. We kunnen wél bidden!
Ook voor ons, mensen voor wie geloof en Kerk belangrijk zijn, is het een moeilijke tijd.
Voor Hengstdijk zijn er geen bijzonderheden
te melden.
Klik hier voor de nieuwsbrief.
Vandaag, woensdag 15 november, komen de leden van KBO Hengstdijk naar de Schuur om oude foto’s te bekijken.
Op een groot scherm worden de details zichtbaar. De verhalen van toen komen dan vanzelf.
Ook niet-leden van de KBO zijn welkom. Aanvang om 13:30 uur.
Iedereen heeft nu wel genoeg van de vele neerslag.
De afgelopen weken is er geen dag voorbijgegaan zonder regen. In delen van het land was de regenval drie keer zo hoog als normaal, en afgelopen week viel er bijna evenveel neerslag als normaal in de hele maand november.
Dit doet ons denken aan de natte maanden in 1974 toen het in september begon met flink wat regen. Ook in oktober van dat jaar was het bar en boos, met veel regen en lage temperaturen. Boeren begonnen problemen te krijgen met de oogst. Door de vele regen zakten de landbouwmachines weg in de modder of begonnen de boeren niet eens aan een poging om met hun tractor het land op te gaan. Het leger moest uiteindelijk te hulp schieten om te helpen bij de oogst.
De depressietrein met vrijwel dagelijkse regen denderde in november gewoon vrolijk verder. Hiermee werd de herfst een extreem natte periode met neerslagsommen die landelijk varieerden tussen de 300 en ruim 500 millimeter.
Ook nu is het voor de boeren al een probleem om de laatste aardappelen en bieten te oogsten. Alleen al in oktober hadden we hier 142 mm neerslag, terwijl de gemiddelde neerslag over de jaren 1991-2020 in de maand oktober 80 mm was.
Klik hier voor het verhaal in ons archief over de natte oogst in 1974
Het is weer de tijd om te starten met het bijvoeren van de tuinvogels.
In de winter hebben vogels het moeilijk om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en verliezen ze soms tot wel 10% van hun gewicht tijdens een koude nacht. Het is daarom belangrijk om vogels in de winter bij te voeren.
Hieronder vind je enkele tips:
- Geef vogels in de winter vetrijk voedsel zoals zadenmengsel, fruit, vetbollen en pinda's. Deze voedingsmiddelen bieden extra energie en helpen vogels hun lichaamstemperatuur op peil te houden.
- Zorg voor vers drinkwater en een open waterbron waar vogels in kunnen badderen. Bij lichte vorst mag je vers drinkwater aanbieden. Vogels badderen daar ook in. Dit is geen probleem: het water rolt van de ingevette veren, dus bevriest niet.
Zolang ze open water vinden in de natuur, mogen ze ook open water vinden in de tuin. Bij erg strenge vorst kun je beter geen open (warm) water aanbieden. Ze hebben nu het water niet echt nodig en kunnen beter niet baden als het zo hard vriest. Als er geen sneeuw ligt om op te pikken, kun je ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Geef geen water met zout, want dat is erg ongezond voor vogels. Geef ook geen suiker in het water, want al ze er dan in badderen komt er een plakkerig laagje op hun veren.
Op diverse plaatsen in het dorp zijn "U rijdt"-borden geplaatst, één in de Hengstdijkse Kerkstraat en langs de St. Josephstraat.
Het voordeel van een dergelijk digitaal snelheidsbord is dat het deel uitmaakt van de bewegwijzering die als pedagogisch wordt beschouwd. Aangezien de radar in real-time de snelheid weergeeft waarmee de automobilist rijdt, is het voor de bestuurder gemakkelijk om zich bewust te zijn van een eventuele snelheidsovertreding.
Het bord langs de St. Josephstraat zal waarschijnlijk het meest rood kleuren, want bij het inrijden van het dorp via deze weg wordt er nog vaak hard gereden tot de flauwe bocht net voor de afslag Hengstdijkse Kerkstraat.
Eindelijk, hoor ik u zeggen, en u heeft gelijk, we zouden u informeren over de voortgang van enquete en de uitslagen daarvan. Nou de enquete heeft u ingevuld en hoe. Sommige vinden het weinig, anderen vinden het veel, maar het zijn 105 gezinnen die gereageerd hebben die samen 230 mensen vertegenwoordigen.
Klik hier voor de volledige update.
Van Marian kregen we het volgende verzoek:
“Hallo, ik heb een vraag voor jullie. Ik ben bezig met kerstballen maken voor in de kerstboom in de kerk met de kerststallen tentoonstelling.
Kun jij mij aan foto’s helpen van kerststallen die gemaakt zijn tijdens die tentoonstelling door de jaren heen?
Ik heb een foto verstuurd hoe zo’n kerstbal eruit ziet.”
Voor het antwoord klik je hier.
Bij het surfen op het internet kwamen we de website van "Route You" tegen. We hebben hier gekeken wat deze website over Hengstdijk te melden heeft. We vonden er enkele bezienswaardigheden, zoals de trambrug en tram, Catharinakerk, de Vogel en de Putting. Maar ook een korte beschrijving van diverse buurtschappen, zoals Delft en de Oostdijk, wat op zich wel opvallend is.
Delft bestaat uit een tiental huizen langs de Plattedijk ter hoogte van de kruisingen met de Hengstdijkstestraat en de Hengstdijkse Kerkstraat. Vanaf 1916 had de Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg-Maatschappij de stopplaats Delft in de buurtschap. Deze stopplaats werd hoofdzakelijk voor suikerbieten gebruikt.
Klik hier voor de website van "Route You".
Gisterenavond werd er weer gejokerd in het dorpscentrum. Het aantal bezoekers was deze keer laag, namelijk 6 kaarters.
Een gedeelte van de vaste kaarters heeft waarschijnlijk de Hubertusviering in de Catharinakerk bijgewoond.
De uitslag:
1 Iwan
2 Francois
3 Nancy
4 Lon
In deze moderne tijden is het voor veel zaken nodig om een app te gebruiken. Sommige mensen zijn er dol op en hebben hun telefoon vol met apps, terwijl anderen juist minder gecharmeerd zijn van al die apps.
Tegenwoordig wordt je vaak gedwongen om een app te installeren om te kunnen communiceren met banken of de overheid. Voor de liefhebbers van apps heeft de gemeente Hulst een nieuwe app ontwikkeld: "De Hulst BouwApp". Met deze app kunt u projecten volgen en blijft u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en updates.
Klik hier voor meer informatie op de website van de gemeente.
In de wekelijkse nieuwsbrief van de parochie is er o.a aandacht voor de
RedWednesday op woensdagavond 22 november: Met RedWednesday vestigt Kerk in Nood (ACN) op woensdag 22 november 2023 opnieuw de aandacht op het lot van miljoenen vervolgde, onderdrukte en bedreigde gelovigen in de hele wereld.
Voor Hengstdijk wordt de Hubertusviering, die deze avond plaatsvind vermeld: vrijdag 10 november 20.00 uur: Hubertusviering met als voorganger pastor K. Van de Wiele met muzikale begeleiding door het Eerste Zeeuwse Jachthoornkorps.
Klik hier voor de nieuwsbrief.
Van het Feestcomité ontvingen we een verzoek om onderstaande bericht op de website te plaatsen:
Beste kinderen en ouders,
Graag laten we jullie weten dat ondanks het sluiten van de school op Hengstdijk, het kindercarnaval gewoon door zal gaan!
Dit zal zijn op 3 februari 2024.
Wil je meedoen met de optocht? Super leuk! opgeven kan op de dag zelf in dorpscentrum de Schuur.
Met vriendelijke groet,
Feestcomité Hengstdijk.
De dames van het bloemschikken zijn deze week weer creatief bezig geweest om een prachtig kleurrijk bloemstuk te maken.
De copilot van Microsoft vertelt ons: Bloemschikken is de kunst van het creëren van aantrekkelijke composities met organische materialen zoals bloemen, bladeren, takken en mos, en anorganische materialen zoals metaal, steen en glas . Het is een creatieve en ontspannende activiteit die je in staat stelt om je eigen unieke bloemstukken te maken voor verschillende gelegenheden, zoals bruiloften, verjaardagen, feesten of gewoon om je huis op te fleuren.
Klik hier voor enkele foto's.
Ook dit jaar is er natuurlijk weer een Sinterklaasfeest in Hengstdijk. Dit jaar is het
op zaterdagochtend 2 december in dorpscentrum De Schuur.
Het sinterklaascomité is druk met de voorbereidingen. Deze week is gestart met het huis aan huis bezorgen van het aanmeldingsformulier.
Met het formulier kunt u zich opgeven om het feest te bezoeken.
Klik hier voor het formulier.
Op 6 september 1960 was er een grote brand op de boerderij van Leon van Esbroeck,
waarbij een groot gedeelte van de landbouwschuur in vlammen is opgegaan. Zie bijgevoegd plaatje van een artikel uit de Stem van 7 september 1960.
Ook op de website van de familiegeschiedenis van Esbroeck Hemelaar wordt deze brand vermeld op de pagina over Leon van Esbroeck.
De pagina is te bekijken via
deze link, een foto genomen na de brand staat beneden aan deze pagina.