Nieuws

13-12-2018 - Verbinding.

Tussen de Guil en de Oude Haven, bij de Oude Stoof, vinden we een kort stukje waterloop. Dit stukje is minder fotogeniek dan de Guil. Dat komt onder andere door de zon. Vanaf de Oude Stoof kijk je altijd met de zon mee over de Guil. De andere kant uit is per definitie tegen de zon in. Gisteren, bij zonsondergang hebben we een poging gewaagd.13-12-2018 - KBO viert Kerst.

Woensdag had de KBO afdeling Hengstdijk de jaarlijkse kerstviering. Bijna 30 leden genoten van een goedgevuld en lekker buffet. Met dank aan de Zeeuwsche Cateraar en voor het nagerecht Aciel. De middag werd opgeluisterd door een geweldig koor. En er werd voor de eerste keer gebruik gemaakt van de vernieuwde ruimte in het dorpscentrum. Het was genieten deze middag.

Klik hier voor enkel foto’s.


12-12-2018 - De voertafel.

De voertafel is weer geopend. Deze koolmees kijkt nog eens schuw over de schouder. Helemaal vertrouwen doet hij het nog niet. Het zijn korte bezoekjes. Het voer wordt opgepikt. En de vogel is weer snel gevlogen.

12-12-2018 - Een oude krant.

Een van onze lezers had bij het opruimen een oude krant gevonden. Van 1980. De vouwen zaten er flink in. Een korte blik gaf geen oplossing voor de vraag waarom de krant al zo lang bewaard was. De strip van Lucky Luke trok nog de meeste aandacht. Mariette, bedankt.
11-12-2018 - Einde van een tijdperk.

Na vele jaren stoppen Rudolf en Hanneke Versol – ten Hoopen met hun werk als dierenarts. Een gemis voor de vele klanten die er vaak al jaren kwamen met hun zieke dieren of voor de jaarlijkse inentingen. De praktijk zelf blijft bestaan, deze wordt vanaf januari gerund door de dierenartsen van "Dierenkliniek Axel".

Kijk voor meer info op de website van dierenartsenpraktijk Hengstdijk.


11-12-2018 - Baggerdepot.

Aan de Plattedijk is een zwaargewicht aan het werk. Hier wordt een locatie aangelegd voor een zogenoemde 'grootschalige baggerverspreiding'. De uitkomende bagger van de Oude Haven, wordt hier te drogen gelegd.
We houden onze lezers op de hoogte.
10-12-2018 - Water.

In de Putting komt het water langzaam terug. Aan de Plattedijk begint de oppervlakte water al de omvang van twee jaar geleden aan te nemen. Aan de Karnemelkstraat zeker nog niet. De ongeveer 10 mm van zondagochtend zijn daar de bekende druppel op een gloeiende plaat.


10-12-2018 - Dorpscentrum de Schuur en het Oranje Fonds.

Tijdens het project rondom de herinrichting van de recreatieruimte in Dorpscentrum de Schuur hebben we op de achtergrond een specifieke projectpagina bijgehouden. Met onder andere de volgende tekst:
We hebben ons begin 2018 georiënteerd op mogelijkheden bij de Gemeente Hulst en het Oranje Fonds. Na een telefonisch onderhoud met een voorlichter van het Oranje Fonds zagen we ook hier kansen. Een begroting met achterliggende offertes werden gepresenteerd bij het Oranje Fonds en de Gemeente Hulst.

Klik hier voor deze pagina met het volledige verslag tot nu toe.


09-12-2018 - Monteren.

Behalve het in ontvangstnemen van het meubilair en het betalen hiervan was er vrijdag nog veel werk aan de winkel. Tafels en stoelen zijn die dag nog voor een groot deel gemonteerd. De barkrukken kwamen als één geheel uit de doos. Dat was makkelijk. De tafel en de stoelen kwamen in handen van de vrijwilligers. Na 20 uur schroeven en schuiven hebben we de metamorfose van de ontmoetingsruimte in de Schuur. Compliment voor de vrijwilligers. Met dank aan het Zeeuws Heldenfonds, het Oranje Fonds en de Gemeente hulst.


09-12-2018 - Lindeboom.

De meeste bekende boom van Hengstdijk is ongetwijfeld de Lindeboom.
Onderweg van de oude Stoof hebben we hem nog een keer op de foto gezet. Met de fijn getekende takken blijft het een fascinerend gezicht.
08-12-2018 - Door de beugel.

Ook op Hengstdijk gebeurden wel eens dingen die niet door de beugel konden. Zo lezen we in 1930 in de Middelburgsche krant dat er een rund verdwenen was. En onderzoek heeft aangetoond dat het dier gestolen was.
Dat kan natuurlijk niet door de beugel.
08-12-2018 - Meubilair.

Vrijdag zijn de nieuwe meubels voor het dorpscentrum geleverd. De tafels, de stoelen en de barkrukken. Alles goed ingepakt. Het is voor de vrijwilligers nog een flinke klus om alles uit te pakken en te monteren. Het kerstdiner van de KBO zal de vuurdoop zijn voor de nieuwe meubels. Met dank aan het Oranje Fonds en de gemeente Hulst.


07-12-2018 - Ganzen.

De ganzen hebben de Putting ook dit jaar ontdekt. Net als vorig jaar zijn er veel soorten. De brandgans zien we in het natuurgebied op zoek naar water. Dat is, metende in oppervlakte, nog sporadisch. Zowel voor de ganzen als voor het schaatsen ( bij vorst) moet er nog een flinke bui vallen.
07-12-2018 - Spiegel.

Afgelopen dinsdag was de Oude Haven een echte spiegel. Spiegeltje, spiegeltje in het water, wie is de mooiste treurwilg van Hengstdijk? Onze lezers zullen begrijpen dat we daar geen oordeel over willen vellen. De treurwilg op de foto krijgt zeker een plekje in de top 10.
06-12-2018 - Verlichting en decoratie.

Woensdag is er in Dorpscentrum de Schuur een flinke duw aan gegeven.
Vrijwilligers hebben de ledverlichting geïnstalleerd. Inclusief twee dimmers. Een nieuwe, passende klok en enkele foto's aan de muur geven het gevoel thuis te zijn in Hengstdijk. Vrijdag komt het meubilair. De eindsprint kan worden ingezet. De finish ligt op 11 januari aanstaande. Bij de nieuwjaarsinloop.


06-12-2018 - Rectificatie.

In het bericht van gisteren over de ganzen en de suikerbieten is een onwaarheid geslopen. Het volgende bericht maakt dat duidelijk: “Het vreten aan de bieten is hazenwerk.” Met excuus aan onze lezers en Sjef, bedankt voor de correctie.
05-12-2018 - Zomaar een plaatje.

Soms zijn er van die mooie dagen in een reeks grijs. De zonnepanelen konden dinsdag weer aan de slag na enkele dagen rust. Vanuit de Putting kijken we naar de Sint Josephstraat. Naar de plek waar onlangs de bomen gerooid zijn. Met daarboven een prachtige lucht.
05-12-2018 - Aan tafel.

De suikerbieten in de Putting zijn gerooid. Ze wachten langs de Karnemelkstraat op transport. Voor de ganzen in onze polder is het een geschenk uit de hemel. Ze kunnen aan deze hoop bieten zo aan tafel. Niet zoeken in modder en slik. Alle lekkers is gewoon op snavelhoogte aanwezig. Helaas voor de ganzen worden de bieten vandaag afgevoerd en zullen ze het moeten doen met de restjes die achterblijven.


04-12-2018 - Kluts.

Via onze teller op de achtergrond valt het op dat er de laatste dagen gekeken is naar onze pagina over “Kluts”. Daar zijn een zestal recepten vastgelegd voor deze winterse kost. Het is leuk om te zien dat deze pagina gevonden wordt en we vertrouwen erop dat de recepten gebruikt worden. Het is er nu de tijd voor.

Klik hier om rechtstreeks op deze pagina te komen.


04-12-2018 - Baggeren.

In de Oude Haven en de verbinding naar het gemaal “Campen” wordt binnenkort gebaggerd. Maandag is een kleine zuiger aangevoerd om een en ander te kunnen realiseren. Met een grote kraan is dit vaartuig te water gelaten. |
Met dank aan Achiel voor de tip.


03-12-2018 - Wintermarkt op de Vogel.

Op de Plaza van Camping de Vogel werd zondag de wintermarkt uitgerold. Van groente tot sieraden, van kerstartikelen tot gestileerde spreuken. Het was een drukke plek waar je mensen ontmoet bij een kop koffie of eventueel een speciaal biertje. Gewoon gezellig. Compliment voor de exposanten en de organisatie.

Klik hier voor een aantal foto's.


03-12-2018 - Nijlganzen.

Toen we 10 jaar geleden de eerste nijlgans in de polder tegenkwamen keken we in de vogelgids om er zeker van te zijn wat we gezien hadden. Door de jaren heen werden het er meer en meer. Een koppel, daarna een nest jonge met ouders. En nu signaleerden we aan de Zuiddijk een groep van minimaal 30 nijlgansen. Voor zover wij weten zijn het geïmporteerde exoten. Ganzen die hier niet thuis horen.02-12-2018 - De Sint bezoekt Hengstdijk.

In een volle zaal van het Dorpscentrum was Sinterklaas de eregast. Natuurlijk waren er ook een fors aantal zwarte pieten. En laten we de burgemeester en een tweetal wethouders niet vergeten. Ze kwamen allemaal om samen met de kinderen de verjaardag van de Sint te vieren.

Klik hier voor het fotoalbum.


02-12-2018 - Vogel van 2019: de wulp.

De wulp, met zijn mysterieuze roep, heeft nog veel geheimen voor ons. In dit Jaar van de Wulp organiseert Sovon Vogelonderzoek Nederland extra tellingen om meer zicht te krijgen op bijvoorbeeld de verspreiding van de wulp en de belangrijke plekken waar wulpen in grote groepen overnachten. Om deze speciale aandacht kracht bij te zetten hebben SOVON en de Vogelbescherming de wulp vogel van het jaar 2019 gemaakt.
Als je even oplet zie je deze vogel bij ons gewoon op de weilanden, akkers en stranden zitten.


01-12-2018 - Oriënterend gesprek.

Afgelopen week zijn er oriënterende gesprekken geweest over de kermis 2019 Vooral voor de schutters was dit belangrijk. Ze moeten de datum voor het schieten nu op de kalender zetten. De overal conclusie is: we moeten de kermis op Hengstdijk behouden. Rondom het dorpscentrum worden mogelijkheden geboden en verder onderzocht om de kermis 2019 mogelijk te maken.01-12-2018 - Voorbereidingen 2019.

Wie in het menu fotoalbums kiest zal het opvallen dat ook 2019 al is toegevoegd. Al voor het nieuwe jaar worden er, i.v.m. de grote hoeveelheid werk, oude fotoalbums verwijderd en 2019 toegevoegd. Hiervoor moeten alle pagina's worden aangepast en opnieuw op de server geplaatst. Verder worden er honderden foto's verwijderd, een hele klus waarbij geen fouten mogen worden gemaakt. Deze week zijn op hengstdijk.eu de albums van 2015 verwijderd en op de website van de Catharinakerk 2014. Dit alles om wat ruimte te creëren voor nieuwe fotoalbums. Mocht u iets vreemds zien of iets wat niet werkt stuur dan een mailtje naar info@hengstdijk.eu


30-11-2018 - Voor de agenda: Nieuwjaarsinloop.

Op vrijdag 11 januari is de “Nieuwjaarsinloop” gepland.
De Dorpsraad en het bestuur van “Dorpscentrum de Schuur” nodigen de inwoners van Hengstdijk en iedereen die een band heeft met Hengstdijk hiervoor uit. Tevens inwijding van de nieuwe bar in het Dorpscentrum.
30-11-2018 - Kerstbomen.

De eerste kerstbomen zijn gesignaleerd. Bij landwinkel Oude Stoof staat de eerste partij van dit jaar al netjes opgesteld om uiteindelijk een plekje te krijgen in een woonkamer in de regio. Het lijkt vroeg. Toch is dit moment om zo lang mogelijk te genieten van de kerstsfeer.
29-11-2018 - Brief uit 1940.

Op 6 juni 1940 schrijft pastoor van Hengstdijk de Kerf een brief aan kennissen in Breda.
Een onderdeel uit deze brief op het moment dat de oorlog bijna een maand oud is:
U allen zijt juist tijdig hier vetrokken. Want eerst kregen wij Fransche leger – later de Belgen – en toen meer dan 1000 Duitschers die dagen lang hier bleven. School en vele huizen waren verblijf van Duische leger; Wel heerschte er in het begin iet wat angstig drukkende spanning. Maar de Duitsche soldaten gedroegen zich zeer correct en netjes en waren zelfs uiterst beleefd.
Met dank aan Eddie.


29-11-2018 - GP Adrie van der Poel.

Van Johnny kregen we het volgende bericht:
Op zondag 27/01/19 rijdt er wederom een bus richting Hoogerheide om de veldrit GP Adrie van der Poel te gaan bijwonen. Ondanks het feit dat er niet verzameld kan worden, zal er gelegenheid geboden worden om te verzamelen bij Johnny en Ingrid de Kort, Hengstdijkse Kerkstraat 9 Hengstdijk.
Er kan vantevoren geboekt worden bij Johnny de Kort tegen contante betaling ad € 25,00
Je kunt ook mailtje sturen naar angio@zeelandnet.nl waarna contact gezocht wordt.
Vertrektijden:
Hengstdijk 9.00 uur
Karrewiel 9.10 uur
Hulst 9.25 uur
MCD 9.30 uur


28-11-2018 - Glas in lood.

Bij de Katholieke Universiteit Leuven heeft Sophie Mevissen een bachelorpaper aangeboden over het Antwerpse glazeniersatelier Stalins Janssens. Ook het glas in lood van onze Catharinakerk wordt kort besproken. Een ontwerptekening is afgebeeld in het document. “Pastoor de Kerf koos de ontwerpen van de ramen.” En “Het zou interessant zijn verder onderzoek te doen naar de ontwerpen en de schenkers van deze kerk.” Vooral dat laatste zou onze belangstelling hebben.


28-11-2018 - Insect.

De expositie in de kerk werd afgelopen weekend ook bezocht door een bij-achtig insect. Hij wandelde in alle rust over een van de kunstwerken. Om in detail het schilderij te bestuderen. Nee, het waren geen bloemen. Kent iemand de naam van dit diertje?
27-11-2018 - Blubberen 4 Brett.

Bij Blubberen 4 Brett heeft men momenteel 2 speerpunten. Via het statiegeld bij de EMTÉ in Kloosterzande kan men het bedrag van het statiegeld met een druk op de knop doneren.
En via Patricia of Duco kan er een paraplu gekocht worden. Er zijn ook zadellichten. Natuurlijk ook ten bate van Blubberen 4 Brett.
Met dank aan Wouter die ons op het spoor zette.


27-11-2018 - Snoepje van de week.

Op de vraag van uw redactie: Hoe noemen we dit bloemstuk? kwam als antwoord, na even diep nadenken: Snoepje van de week. Het blijft de vraag of er over de smaak of over de gezelligheid gesproken werd. Laten we het op het laatste houden.

Klik hier voor de foto’s.