Nieuws

15-12-2018 - Kerststallen.

Kerst komt snel dichterbij. En daarmee ook de kerststallententoonstelling. Hoeveel honderden stalletjes kunnen we straks bewonderen. Van 27 tot en met 30 december is de Catharinakerk gereserveerd voor deze tentoonstelling. Staat het al in je agenda?
15-12-2018 - 't Vogelnest.

Van juf Petra ontvingen we Info 5.
“Op woensdagavond 19 december is er voor alle leerlingen van ‘t Vogelnest een heerlijk kerstbuffet. We verwachten de kinderen, vanaf 18.00u, in feestelijke kleding.
Na de hoofdgerechten lezen we een mooi kerstverhaal voor met bijpassende platen op het digibord.”


Klik hier voor de volledige nieuwsbrief.


14-12-2018 - Baggeren in de prut.

Het zijn de voorbereidingen. De Oude Haven wordt uitgebaggerd en dan moet je ergens met de prut naar toe. Die gaat naar een perceel aan de Plattedijk. Door de buizen die nu gereed gelegd worden. Daar gaat de prut doorheen.Met grote hoeveelheden.
14-12-2018 - Spreekwoord in de praktijk.

Verspreid over de Putting, en ook in de andere gebieden, zitten de winterganzen in ruime aantallen. Als we er langs gaan zien we dat ze de fotograaf de rug toedraaien.
Ze willen met ons niks maken hebben. Ze doppen hun eigen boontjes.
13-12-2018 - Verbinding.

Tussen de Guil en de Oude Haven, bij de Oude Stoof, vinden we een kort stukje waterloop. Dit stukje is minder fotogeniek dan de Guil. Dat komt onder andere door de zon. Vanaf de Oude Stoof kijk je altijd met de zon mee over de Guil. De andere kant uit is per definitie tegen de zon in. Gisteren, bij zonsondergang hebben we een poging gewaagd.13-12-2018 - KBO viert Kerst.

Woensdag had de KBO afdeling Hengstdijk de jaarlijkse kerstviering. Bijna 30 leden genoten van een goedgevuld en lekker buffet. Met dank aan de Zeeuwsche Cateraar en voor het nagerecht Aciel. De middag werd opgeluisterd door een geweldig koor. En er werd voor de eerste keer gebruik gemaakt van de vernieuwde ruimte in het dorpscentrum. Het was genieten deze middag.

Klik hier voor enkel foto’s.


12-12-2018 - De voertafel.

De voertafel is weer geopend. Deze koolmees kijkt nog eens schuw over de schouder. Helemaal vertrouwen doet hij het nog niet. Het zijn korte bezoekjes. Het voer wordt opgepikt. En de vogel is weer snel gevlogen.

12-12-2018 - Een oude krant.

Een van onze lezers had bij het opruimen een oude krant gevonden. Van 1980. De vouwen zaten er flink in. Een korte blik gaf geen oplossing voor de vraag waarom de krant al zo lang bewaard was. De strip van Lucky Luke trok nog de meeste aandacht. Mariette, bedankt.
11-12-2018 - Einde van een tijdperk.

Na vele jaren stoppen Rudolf en Hanneke Versol – ten Hoopen met hun werk als dierenarts. Een gemis voor de vele klanten die er vaak al jaren kwamen met hun zieke dieren of voor de jaarlijkse inentingen. De praktijk zelf blijft bestaan, deze wordt vanaf januari gerund door de dierenartsen van "Dierenkliniek Axel".

Kijk voor meer info op de website van dierenartsenpraktijk Hengstdijk.


11-12-2018 - Baggerdepot.

Aan de Plattedijk is een zwaargewicht aan het werk. Hier wordt een locatie aangelegd voor een zogenoemde 'grootschalige baggerverspreiding'. De uitkomende bagger van de Oude Haven, wordt hier te drogen gelegd.
We houden onze lezers op de hoogte.
10-12-2018 - Water.

In de Putting komt het water langzaam terug. Aan de Plattedijk begint de oppervlakte water al de omvang van twee jaar geleden aan te nemen. Aan de Karnemelkstraat zeker nog niet. De ongeveer 10 mm van zondagochtend zijn daar de bekende druppel op een gloeiende plaat.


10-12-2018 - Dorpscentrum de Schuur en het Oranje Fonds.

Tijdens het project rondom de herinrichting van de recreatieruimte in Dorpscentrum de Schuur hebben we op de achtergrond een specifieke projectpagina bijgehouden. Met onder andere de volgende tekst:
We hebben ons begin 2018 georiënteerd op mogelijkheden bij de Gemeente Hulst en het Oranje Fonds. Na een telefonisch onderhoud met een voorlichter van het Oranje Fonds zagen we ook hier kansen. Een begroting met achterliggende offertes werden gepresenteerd bij het Oranje Fonds en de Gemeente Hulst.

Klik hier voor deze pagina met het volledige verslag tot nu toe.


09-12-2018 - Monteren.

Behalve het in ontvangstnemen van het meubilair en het betalen hiervan was er vrijdag nog veel werk aan de winkel. Tafels en stoelen zijn die dag nog voor een groot deel gemonteerd. De barkrukken kwamen als één geheel uit de doos. Dat was makkelijk. De tafel en de stoelen kwamen in handen van de vrijwilligers. Na 20 uur schroeven en schuiven hebben we de metamorfose van de ontmoetingsruimte in de Schuur. Compliment voor de vrijwilligers. Met dank aan het Zeeuws Heldenfonds, het Oranje Fonds en de Gemeente hulst.


09-12-2018 - Lindeboom.

De meeste bekende boom van Hengstdijk is ongetwijfeld de Lindeboom.
Onderweg van de oude Stoof hebben we hem nog een keer op de foto gezet. Met de fijn getekende takken blijft het een fascinerend gezicht.
08-12-2018 - Door de beugel.

Ook op Hengstdijk gebeurden wel eens dingen die niet door de beugel konden. Zo lezen we in 1930 in de Middelburgsche krant dat er een rund verdwenen was. En onderzoek heeft aangetoond dat het dier gestolen was.
Dat kan natuurlijk niet door de beugel.
08-12-2018 - Meubilair.

Vrijdag zijn de nieuwe meubels voor het dorpscentrum geleverd. De tafels, de stoelen en de barkrukken. Alles goed ingepakt. Het is voor de vrijwilligers nog een flinke klus om alles uit te pakken en te monteren. Het kerstdiner van de KBO zal de vuurdoop zijn voor de nieuwe meubels. Met dank aan het Oranje Fonds en de gemeente Hulst.


07-12-2018 - Ganzen.

De ganzen hebben de Putting ook dit jaar ontdekt. Net als vorig jaar zijn er veel soorten. De brandgans zien we in het natuurgebied op zoek naar water. Dat is, metende in oppervlakte, nog sporadisch. Zowel voor de ganzen als voor het schaatsen ( bij vorst) moet er nog een flinke bui vallen.
07-12-2018 - Spiegel.

Afgelopen dinsdag was de Oude Haven een echte spiegel. Spiegeltje, spiegeltje in het water, wie is de mooiste treurwilg van Hengstdijk? Onze lezers zullen begrijpen dat we daar geen oordeel over willen vellen. De treurwilg op de foto krijgt zeker een plekje in de top 10.
06-12-2018 - Verlichting en decoratie.

Woensdag is er in Dorpscentrum de Schuur een flinke duw aan gegeven.
Vrijwilligers hebben de ledverlichting geïnstalleerd. Inclusief twee dimmers. Een nieuwe, passende klok en enkele foto's aan de muur geven het gevoel thuis te zijn in Hengstdijk. Vrijdag komt het meubilair. De eindsprint kan worden ingezet. De finish ligt op 11 januari aanstaande. Bij de nieuwjaarsinloop.


06-12-2018 - Rectificatie.

In het bericht van gisteren over de ganzen en de suikerbieten is een onwaarheid geslopen. Het volgende bericht maakt dat duidelijk: “Het vreten aan de bieten is hazenwerk.” Met excuus aan onze lezers en Sjef, bedankt voor de correctie.
05-12-2018 - Zomaar een plaatje.

Soms zijn er van die mooie dagen in een reeks grijs. De zonnepanelen konden dinsdag weer aan de slag na enkele dagen rust. Vanuit de Putting kijken we naar de Sint Josephstraat. Naar de plek waar onlangs de bomen gerooid zijn. Met daarboven een prachtige lucht.
05-12-2018 - Aan tafel.

De suikerbieten in de Putting zijn gerooid. Ze wachten langs de Karnemelkstraat op transport. Voor de ganzen in onze polder is het een geschenk uit de hemel. Ze kunnen aan deze hoop bieten zo aan tafel. Niet zoeken in modder en slik. Alle lekkers is gewoon op snavelhoogte aanwezig. Helaas voor de ganzen worden de bieten vandaag afgevoerd en zullen ze het moeten doen met de restjes die achterblijven.


04-12-2018 - Kluts.

Via onze teller op de achtergrond valt het op dat er de laatste dagen gekeken is naar onze pagina over “Kluts”. Daar zijn een zestal recepten vastgelegd voor deze winterse kost. Het is leuk om te zien dat deze pagina gevonden wordt en we vertrouwen erop dat de recepten gebruikt worden. Het is er nu de tijd voor.

Klik hier om rechtstreeks op deze pagina te komen.


04-12-2018 - Baggeren.

In de Oude Haven en de verbinding naar het gemaal “Campen” wordt binnenkort gebaggerd. Maandag is een kleine zuiger aangevoerd om een en ander te kunnen realiseren. Met een grote kraan is dit vaartuig te water gelaten. |
Met dank aan Achiel voor de tip.