Nieuws

18-09-2019 - Pauze.

Uw redacteur bracht dinsdag een bezoek aan de school. Tijdens de pauze meldde zich een groepje leerlingen.
Ze wilden op de foto. Geen probleem.

18-09-2019 - Gecombineerde actie.

Vanaf maandag start op school een inzamelperiode van e-waste.
Tot en met 11 oktober wordt er elektronisch en elektrisch afval ingezameld. Van snoer tot en met oude telefoon. Alles wat in een afvalcontainer past is welkom.
De dorpsraad combineert dit met Burendag. Op zaterdag 28 oktober kun je van 11 tot 12 je e-waste inleveren bij het Dorpscentrum. In ruil voor een gratis kopje koffie of thee. En voor de kinderen een glaasje fris.

Klik hier voor meer info over e-waste.


17-09-2019 - Hulp bij pech.

Een van de bezoekers van de kaartmiddag had bij vertrek uit de Schuur een platte band. Rolstoel werd voor het weekend in de kleedruimte van de Schuur geparkeerd. Maandagochtend werd de hulp ingeroepen van de Welzorg. En die verscheen al snel. Reparatie was een koud kunstje. En Corry kan weer op pad.
17-09-2019 - Bar vrijdag open.

Bericht van de Schuur:
“Zonder tegenbericht is de Bar in de Schuur iedere maandagavond geopend.
En de Schuur is open op vrijdag:
20 september (aanstaande vrijdag)
18 oktober
15 november
En 13 december
We mikken op de derde vrijdag van de maand. In december i.v.m. de feestdagen is het de tweede vrijdag. De openingstijden zijn steeds van 19 tot ongeveer 22 uur.”
Voor in de agenda.


16-09-2019 - Festival.

Het festival op de Oude Stoof is achter de rug. "Vogelrock" is goed verlopen.
En smaakt volgens veel bezoekers naar meer.
Een compliment voor de organisatie.


16-09-2019 - Bestuur meta Vihara.

Van Metta Vihara ontvingen we het volgende bericht:
“In de afgelopen periode heeft er een ‘interimbestuur’ gefunctioneerd, bestaande uit Akasasuri, Dayapadma, Dhammapitika, Ksantivadin en Sangharati. Wij hebben toentertijd gekozen voor deze invulling om daarmee ruimte te geven aan een nieuwe fase in het bestuur van Metta Vihara in gang gezet door het vertrek van voorzitter Parina van den Berg.”

Klik hier voor het volledige bericht.


15-09-2019 - Uitslag kaarten.

Het was een gezellige kaartmiddag in dorpscentrum de Schuur. Twee tafels bieders en 21 jokers. Een mooie opkomst.
Bij het bieden werden de prijzen verdeeld door Cor, René, Rinus en Miel.
Bij het jokeren waren Francien, Ruth en Mon de eerste 3.
Tot volgende keer.


15-09-2019 - Laatste uitslagen van de duiven.

Erik houdt ons op de hoogte:
Hierbij de laatste uitslagen van het seizoen 2019. Op Arras ging Achiel Mattens er met de eerste prijs vandoor en op Orleans was de eer voor Jimmy Verheijden, beide heren van Sint Jansteen. Mannen een dikke proficiat en volgend jaar begin April zijn we weer van de partij. Als de Kampioenen bekend zijn, zal ik deze ook doorsturen. Het was weer een zwaar maar mooi seizoen, voor de liefhebbers en de duiven.
Erik bedankt.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


14-09-2019 - Katerput.

Van meerdere kanten kregen we antwoord op draag over de katerhoek. Huub schrijft:
“Katersput of Katersputhoek kun je vinden ten zuiden van de T-splitsing Vogeldijk – Kerkweg.
Zoals Kees Vinke meldt in zijn verhaal ruilverkaveling Pauluspolder is er van de Ravensweg nog maar een klein stukje over. Destijds liep deze noordelijk tot de T-splitsing.
De Kerkweg lag een stuk noordelijker.
Op de topokaart 1850 kun je meer wijken vinden.”
Huub bedankt.

In 1930 werd er een hofstede verkocht met benoeming van diverse wijken.
https://krantenbankzeeland.nl/issue/zko/1930-02-26/edition/null/page/4


14-09-2019 - Evenementen.

Als je denkt dat er in Hengstdijk nooit iets te doen is, ben je verkeerd verbonden. De loods van Duco is met kisten omgebouwd tot een fort voor het "Vogelrock Festival", de kerk is 's middags open vanwege Monumentendag en in Dorpscentrum de Schuur kun je vanaf 13:30 terecht om te kaarten.
Voor iedere smaak een invulling.13-09-2019 - Katerputhoek.

In de Ter Neuzense krant van 1870 lezen we over een verkoop in de Pauluspolder. Het aangebodene ligt in de wijk Katerputhoek. Wie weet waar we deze wijk moeten zoeken. En wordt deze naam nog gebruikt?
Reacties graag via info@hengstdijk.eu.
13-09-2019 - Nest.

Ongeveer een week geleden hadden we een artikel over een oud nest in de heg. Van een kenner kregen we de bevestiging dat het een nest van een merel is.
Sander, bedankt voor het meedenken.
12-09-2019 - Sprinkhaan.

Door een vaste, dagelijkse lezer kregen we een sprinkhaan toegestuurd. Een foto bedoelen we natuurlijk. Het beestje zat op de ruit van de keukendeur, op de Koningsdijk. Het dier houdt zich krampachtig vast aan het glas. Het zat er lang genoeg om even een foto te maken.
Bedankt Ria.12-09-2019 - Zonsopkomst.

Op de sociale media zagen we een prachtige zonsopkomst. Gefotografeerd door een inwoner van Hengstdijk. Boven de horizon lijkt het wel of de kippen en de haan al aan de eerste ronde bezig zijn. Zie je het ook?
Met dank aan Brenda.
11-09-2019 - Hoog in de lucht.

Aan de zuidelijke rand van ons luchtruim vloog gisteren een raar model luchtballon. Het leek meer op een doosje Buisman in de lucht. De mand aan de onderkant maakt het duidelijk. Het is een luchtballon.

11-09-2019 - Bamis.

Steeds weer is het voor de nieuwkomers in onze streek verwarrend. Organiseert de Chinees een feestje? Nee, het is de carnaval op Kloosterzande die aan de zwier gaat. Bamis staat voor najaar, met wind en regen. De aankondiging vinden we op de vogelweg in de berm. Op 20, 21 en 22 is het zover. Veel plezier.
10-09-2019 - Kaarten.

Aanstaande zaterdag wordt er in de Schuur weer gekaart. Aanvang 14 uur en zaal open vanaf 13:30.
Dit keer worden de prijzen in de vorm van bonnen uitgereikt. Vanwege de verbouwing van de Plus in Kloosterzande.
Tot zaterdag.10-09-2019 - De lakens uitdelen.

Bij de familie de Nijs zijn maandag de lakens uitgedeeld, een nieuw laken voor de biljarttafel. Het was een precisie werkje, met als principes: Glad en strak. Het biljart van Rudy staat er weer spic en span bij.


09-09-2019 - Mosterdzaad.

De polder kleurt hier en daar geel. Voor de groenbemesting hebben de boeren mosterdzaad op de akkers. Het is een prachtige, opvallende kleur geel-groen. De fluoriderende kleur die ook door de verkeersregelaars gebruikt worden.
09-09-2019 - Viswedstrijd.

Zondag werd er door de leden van HSV de Vogel gestreden om de eer. Het was een mooie dag aan het water. De resultaten vielen voor de vissers tegen. Er was wel voldoende vis gevangen om een uitslag op te kunnen stellen:
1. Henny de vos met 4.720
2. Marcel van Duyse met 3.530 kilo
3. Carlo de Munck met 2.890 kilo

Klik hier voor de foto’s


08-09-2019 - Bericht van de Dorpsraad.

Via de dorpsraad kregen we een bericht over een boost voor wijken en dorpen.
In Hengstdijk kunnen we iets meer dan €6000,-- besteden.
“Vooral projecten die structureel actie en activiteit met zich meebrengen hebben de voorkeur. Bijvoorbeeld het aanplanten van een gezamenlijke bloementuin om de wijk op te fleuren en waarvoor samen gezorgd zal worden of het plaatsen van een outdoor fitness toestel waarbij regelmatig sportactiviteiten worden georganiseerd voor jong en oud. Zou u graag iets structureel willen organiseren in het dorpshuis maar beschikt deze niet over de benodigde materialen of apparaten? Dan kunnen deze met de beschikbare gelden worden aangeschaft. Het simpelweg aanschaffen van zaken zonder actie, is niet wat wordt gezocht in dit project.”

Klik hier voor het plan. De dorpsraad komt hier op terug.


08-09-2019 - Uitslag duivensport.

Van Erik ontvingen we het volgende verslag:
“De duiven zijn weer thuis, vanwege slecht weer voorspelling, zijn ze in Roye gelost ipv Melun. De winnaar van deze week is Achiel Mattens, een dikke proficiat.
Volgende week weeral het laatste weekend van dit seizoen, het is weer voorbij gevlogen. We spelen dan nog Orleans voor heel de Sector, dus tegen Brabant en Limburg, en we hebben nog Arras voor de Natour.”

Klik hier voor de volledige uitslag.


07-09-2019 - Luchtfoto’s 1936.

Tijdens het informele gedeelte van de jaarvergadering van de dorpsraad kwamen we te praten over de luchtfoto’s van 1936. Gezien de belangstelling daarvoor hierbij een uitsnede. Links herkennen we de plek waar de lindeboom staat. Rechts het dorp en diagonaal de tramlijn. De indeling van de percelen is door de ruilverkaveling helemaal over de kop gegaan.07-09-2019 - Suikerbieten.

De eerste suikerbieten zijn gerooid. Langs de Vogelweg is het werk in hoog tempo afgerond. Nu is het wachten op het transport richting de fabriek. En voor de teler het wachten op het suikergehalte. Blijft spannend.
06-09-2019 - Uitgevlogen.

Tijdens de jaarlijks snoeiwerkzaamheden in de tuin zag uw redacteur plotseling een nest. De oorspronkelijke inhoud was uitgevlogen. De bouwkunst van de vogel was nog duidelijk aanwezig. Verborgen in het groen zijn hier de jonge vogels opgevoed. Waren het merels of een ander soort?
06-09-2019 - Onbekend gereedschap.

Van Gerard Koot, ergens in Nederland kregen we de volgende vraag:
" Bij het opruimen van een schuur kwam ik onderstaande voorwerp tegen, er staat op 'Canadian met een patentnr.' En 'USA met een patentnr.' De wieltjes zijn in hoogte verstelbaar, mogelijk kunt u mij helpen wat dit voor een voorwerp is."
Reacties graag via info@hengstdijk.eu.
Gerard, bedankt voor je vraag.