Nieuws

23-05-2025 - Pinnen.

Was het aantal contante betalingen vijftien jaar geleden nog zo’n 60%, nu is dat tot minder dan 20% gedaald. Sinds kort is betalen met pin mogelijk in Dorpscentrum de Schuur. De optie om contant te betalen gaat er nog niet verdwijnen.
Het onverbiddelijke ‘hier alleen pinnen’’ gaat vooralsnog even te ver. We hebben steeds minder cash in huis en het geeft nu toch ergens een geruststellend gevoel te kunnen pinnen in de Schuur.


23-05-2025 - Schildedrij.

Van Miriam ontvingen we weer een schilderij voor op haar website.
Dit prachtige acrylschilderij straalt een bijzondere sfeer uit. De gestileerde figuur, met haar groene teint en serene blik, lijkt in een wereld van rust en reflectie te vertoeven. De speelse schakeringen van groen in haar lichaam en de bladeren onderaan geven het geheel een natuurlijke, bijna dromerige dimensie. Een intrigerend kunstwerk dat uitnodigt tot interpretatie en bewondering.


23-05-2025 - Bar-avond en kaarten.

Vandaag, vrijdag 23 mei is de bar in het dorpscentrum weer geopend! Kom genieten van een gezellige avond in De Schuur. De Jokerclub is van de partij, dus er kan weer naar hartenlust gekaart worden—of je nu wilt jokeren of bieden, er is altijd plek aan de tafel. Heb je meer zin om gewoon lekker bij te kletsen met dorpsbewoners of vrienden? Pak een drankje en maak er een ontspannen avond van.
Iedereen is welkom, dus loop gerust binnen! We kijken ernaar uit je te zien.
Bar open: 19:00 uur, start kaarting: 19:30 uur.


22-05-2025 - Excursie Vlasmuseum.

16 leden van KBO Hengstdijk waren gisteren op excursie in het Vlasmuseum in Koewacht. Het hele proces van zaaien tot en met het uiteindelijke linnen passeerde de revue.
Dat het vlas op vele manieren kan worden ingezet werd duidelijk bij de Lina, een auto gemaakt door studenten van de TU Eindhoven van linnen en suiker, de trots van het museum.
De linnen theedoeken konden eventueel nog worden aangeschaft tijdens het bezoek aan het bijbehorend winkeltje Maison du Lin.
De innerlijke mens met een lekkere versnapering en koffie werd niet overgeslagen. Een gezellige, leerrijke middag waarin heel de geschiedenis van het verwerken van vlas voorbijkwam. Tiny bedankt voor de foto's.

Klik hier voor het fotoalbum.


22-05-2025 - Nieuwsbrief parochie.

De wekelijkse nieuwsbrief met o.a aandacht voor Hemelvaart.
Dit jaar valt Hemelvaart op donderdag 29 mei. Met Hemelvaart, op de veertigste dag na Pasen, vieren we dat Jezus naar zijn Vader in de hemel is teruggegaan. Volgens het christelijk geloof nam God Hem op in de hemel, waar Hij nu bij zijn hemelse Vader is.
Catharinakerk: maandag 26 mei 19.00 uur: woord- en gebedsviering verzorgd door de werkgroep.

Klik hier voor de volledige versie.


21-05-2025 - Vleermuistelling.

De Catharinakerk op Hengstdijk is al tientallen jaren de verblijfplaats van vleermuizen. De gewone dwergvleesmuis en de gewone grootoorvleermuis houden zich overdag op in de kerk.
In de avond trekken de vleermuizen er op uit. Als we op een zwoele avond buiten zitten zien we ze om ons heen. De aanwezigheid van vleermuizen is een graadmeter voor hoe het staat met de natuur in de buurt. Dat is dan ook de reden dat komend weekend de nationale vleermuizentelling wordt gehouden. Als je op 23, 24 en 25 mei in de schemering nog buiten zit, tel dan even de vleesmuizen die voorbij vliegen. Je kunt het resultaat doorgeven aan tuintelling.nl.
Afbeelding afkomstig van de zoogdiervereniging.

Klik hier voor de vleermuiszoekkaart en klik hier voor een artikel uit 2009 over de vleermuizen in de Catharinakerk.


21-05-2025 - Dag van de biodiversiteit.

Door de Verenigde Naties is 22 mei uitgeroepen tot de dag van de biodiversiteit. Die dag wordt aandacht gegeven aan de waarde van alles wat leeft. Met als thema Biodiversiteit is overal! worden door natuurverenigingen activiteiten georganiseerd om de interesse bij het groter publiek te verhogen. Dat we biodiversiteit niet alleen in de Putting tegenkomen, zien we dagelijks in onze omgeving en kan ons meteen verwonderen en inspireren. Ons leven is afhankelijk van deze rijke Biodiversiteit, die zullen we dan ook met zijn allen moeten blijven beschermen.


20-05-2025 - Nachtkoers.

Dat Hengstdijk beroemd is om zijn wielerverleden, is bij velen wel bekend. Al jarenlang heeft het dorp een actief en toegewijd plaatselijk wielercomité, dat de traditie van de koers levendig houdt. Zoals Edy Compiet ooit treffend verwoordde: "Volkse gezelligheid, onvoorwaardelijke inzet en veel bier voor, tijdens en na de koers".
Deze week ontvingen we een bijzonder artikel over een nachtkoers die in 1956 in Hengstdijk werd verreden. Een koers die destijds zorgde voor spektakel onder de sterrenhemel en waarbij renners, omringd door enthousiaste toeschouwers, streden om de overwinning in een sfeer van opwinding en sportieve kameraadschap. Een prachtig stukje geschiedenis dat de rijke wielertraditie van Hengstdijk nog eens onderstreept.

Klik hier voor het verhaal.


20-05-2025 - Wereld Bijendag.

Vandaag, 20 mei, wordt Wereld Bijendag gevierd. Door allerlei oorzaken gaat het al een hele poos niet goed met de bijen in Nederland. De helft van de bijensoorten dreigt te verdwijnen. De voedselproductie is afhankelijk van insecten. Bijen zorgen voor de bestuiving van gewassen.
De overheid neemt maatregelen om de bijensterfte te stoppen. Met het minder netjes houden van onze tuin kunnen wij de bijen helpen.
Nog enkele tips:
• Zaai bloemen waar bijen dol op zijn.
• Maai het gras een keer minder.
• Maak een bijenhotel.
• Zorg dat ze drinkwater hebben.
• Gebruik biologische producten.


20-05-2025 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
De duiven uit Toury zijn weer thuis, het werd een zondag lossing ivm geen goede condities in Toury op zaterdag.
Maar zoals altijd zijn de winnaars weer bekend, Jac en Lida vd Bosch gingen er met de winst vandoor, een dikke proficiat.
Komend weekend staat de eerste Dagfond vlucht voor dit seizoen op het programma.


Klik hier voor de uitslagen.


19-05-2025 - Vlierbloesemlimonade.

De vlier staat volop in bloei dus de hoogste tijd om aan de verrassend verfrissende vlierbloesemlimonade te beginnen. Jaren geleden kregen we vanuit Slovenië een recept, het is inmiddels traditie geworden. Bij de eerste slok haalt de karakteristieke smaak de herinnering aan voorgaande lentes weer naar boven.
Het no-cook recept:
- schone (niet afgespoelde) vlierbloesem
- 2 citroenen, geschild en in stukken gesneden
- 4 eetlepels suiker
- 3 liter water
Doe alle ingrediënten in een grote kom en zeef na ten minste 24 uur. Houd de limonade koel en serveer met een ijsklontje. Je kunt de limonade ongeveer een week in de koelkast bewaren.


19-05-2025 - Viswedstrijd.

Viswedstrijd HSV De Vogel: kou trotseren voor de vangst.
Gisteren vond opnieuw een viswedstrijd plaats van HSV De Vogel. Ondanks het frisse weer en de guur aanvoelende wind, verzamelden de deelnemers zich vol enthousiasme langs de waterkant. Net als twee weken geleden zorgde de bewolkte lucht en de lage temperatuur voor een niet al te aangename sfeer, maar dat weerhield de vissers er niet van om geduldig hun hengels uit te werpen.
Met geconcentreerde blikken en zorgvuldig gekozen aas werd er actief gevist, en gelukkig leverde de inspanning ook daadwerkelijk vangst op. De variëteit aan vissoorten en de technieken waarmee ze werden binnengehaald, maakten het tot een boeiende wedstrijd voor zowel de deelnemers als de toeschouwers.
De passie voor het vissen verbindt de deelnemers en maakt deze wedstrijden tot een terugkerend moment van gezelligheid en sportieve rivaliteit.

Klik hier voor het fotoalbum.


18-05-2025 - Pioenrozen.

De naam boerenpioen zegt het al, bij boerderijen stonden ze vroeger vaak in de voortuin. Ze bloeien kort, hooguit twee weken. Nu is het daar de tijd voor.
Onderweg komen we een heel veld tegen, er wordt al geplukt. In de tuin staan ze nog in knop, waarschijnlijk een andere soort.
Op de bloemknoppen zit een zoetige stroop die de knop beschermt. De mieren zijn er dol op en likken de zoetigheid er af. Als de suiker opgesnoept is gaat de bloem open en kunnen we er met een beetje geluk wel twee weken van genieten, al dan niet in een vaas.


18-05-2025 - Gewone smeerwortel.

In de polder staat hij weer volop te bloeien: de gewone smeerwortel. Vooral langs de Karenmelkstraat zijn talloze exemplaren te vinden, zowel in de paarse als de witte variant. De gewone smeerwortel (Symphytum officinale) dankt zijn naam waarschijnlijk aan het feit dat hij de meest voorkomende smeerwortelsoort is in Nederland en België. Het is een inheemse plant die gedijt in ruigtes, bermen, op dijken en langs slootkanten.
Naast deze veelvoorkomende soort zijn er in Nederland nog enkele andere smeerwortelsoorten te vinden:
Kaukasische smeerwortel (Symphytum caucasicum) – een vrij zeldzame soort die vaak als verwilderde tuinplant voorkomt.
Kruipende smeerwortel (Symphytum × hidcotense) – eveneens een verwilderde tuinplant die sporadisch in het wild voorkomt.
Blauwe smeerwortel (Symphytum azureum) – een sierlijke soort die vooral in tuinen wordt gekweekt.
De gewone smeerwortel is niet alleen ecologisch van belang, maar heeft ook een rijke geschiedenis in de geneeskunde. De soortaanduiding officinale verwijst naar zijn vroegere gebruik in apotheken. Smeerwortel werd verwerkt in zalven om (snij)wonden te genezen en diende als ingrediënt voor kompressen tegen kneuzingen, verstuikingen en andere verwondingen.


17-05-2025 - Uitslag kaarten.

Van Eddy ontvingen we de uitslag van het kaarten:
Op een zonnige vrijdagmiddag kwamen er toch nog 30 kaarters naar de Schuur om een gezellige middag te kaarten. Het tempo lag hoog want om 17.15 uur kon iedereen weer huiswaarts, al dan niet met een gewonnen prijs.
Uitslag bieden:
1. Jack
2. Rudi
3. Antwan
Uitslag jokeren:
1. Monique
2. Yvonne
3. Hans

Volgende kaarting is aanstaande vrijdag van de jokerclub, maar daar kun je tegenwoordig ook bieden, dit voor de liefhebbers. De kaarting daarna is op zaterdag 31 mei met uiteraard weer de grote tombola met prachtige prijzen.


17-05-2025 - Jeu de boules.

De zon brak om half twee door. Ideaal weer voor een potje jeu de boules. Na de heerlijke maaltijd in het Dorpscentrum moest het eten even zakken en was er nog niet echt veel belangstelling aan het begin van het spel. Onder de spelers waren er wel enkele heel bekwaam. Het niveau verschil laat zich zien op de scorekaart.


17-05-2025 - Bij de kabouters.

Een kleurrijk schouwspel ontvouwt zich in de Kievitstraat, waar de kabouters niet langer alleen wonen. Een ware invasie van insecten en vlinders heeft hun tuintje omgetoverd tot een levendige en magische plek. Bijen zoemen rond, lieveheersbeestjes kruipen nieuwsgierig over de decoratieve huisjes en sierlijke vlinders fladderen sierlijk langs de bloemen. De kabouters lijken verwonderd door hun nieuwe bezoekers, die met hun bonte kleuren en speelse energie de tuin tot leven brengen. Een charmant tafereel dat de fantasie prikkelt en een glimlach opwekt bij iedere voorbijganger.


16-05-2025 - Acrylverf.

Van Miriam ontvingen we weer een schilderij voor op haar website. Dit kunstwerk van Miriam is een krachtig en intrigerend acrylschilderij dat emoties en symboliek weet te vangen. Links zien we een rode menselijke figuur wijzend naar een indrukwekkend skelet van een stier, die de compositie in balans brengt. De achtergrond, met groene grasvelden en een stromende rivier, contrasteert met de intense en dynamische hoofdfiguren. De kleuren zijn expressief en de beeldtaal roept vragen op over leven, kracht en vergankelijkheid. Een kunstwerk dat de kijker uitnodigt tot interpretatie en reflectie!


16-05-2025 - Bingo.

Woensdagmiddag waren er achttien enthousiaste deelnemers bij de bingobijeenkomst van de KBO. Onder leiding van Rosita en Tiny, die de controle op de valse bingo’s deden, werden de getallen getrokken. Het is dan altijd wel even goed opletten als die nummers voorbij komen, want een vergissing is zo gemaakt. Gelukkig zat de sfeer er goed in en werd er met veel plezier gespeeld.
Tussen de spannende rondes door bracht de koffie de nodige ontspanning, vergezeld van gezellige gesprekken. Iedereen genoot zichtbaar van de middag, waarbij zowel het spel als de sociale ontmoeting centraal stonden. Aan het einde van de bijeenkomst gingen de winnaars met leuke prijzen naar huis, terwijl de rest vooral de mooie herinneringen meenam. Het was dan ook weer een geslaagde middag waar iedereen met plezier op terugkijkt. Tiny bedankt voor de foto's.


16-05-2025 - Nieuwsbrief parochie.

De wekelijkse nieuwsbrief met o.a het artikel: Nieuwe paus: paus Leo XIV.
Onze katholieke Kerk heeft een nieuwe paus. In maar enkele stemrondes hebben de kardinalen overeenstemming bereikt. Kardinaal Robert Prevost is gekozen en is met de naam 'Leo XIV' als onze nieuwe paus naar buiten getreden. Voor mij was het een verrassende keuze.
Voor Hengstdijk zijn er geen bijzonderheden te vermelden.

Klik hier voor de volledige versie.


15-05-2025 - Website Mouterij.

Nazaten waren op zoek naar hun roots en bezochten daarom de mouterij, daar was hun grootvader en overgrootvader immers meesterbrouwer geweest.
De geschiedenis van de mouterij en de familie van Ko Leenknegt (*11-11-1873 † 07-01-1955) komen samen. Op de site van de mouterij is er aandacht voor het bezoek.
In familiekring, zowel hier als in Canada, wordt met veel genoegen teruggekeken op deze ontmoeting.

Klik hier voor hele verhaal.


15-05-2025 - De lindeboom.

Wanneer er een rondje rond de lindeboom gelopen wordt, weet ieder op Hengstdijk precies wat er wordt bedoeld.
De keren dat de lindeboom gefotografeerd is zijn niet te tellen. Logisch, in elk seizoen is hij indrukwekkend en bijzonder. Nu staat hij vol in blad en dan zien we dat het een esdoorn en geen lindeboom is.
Wanneer en waarom hij daar, halfweg tussen het dorp en de Oude Stoof, gezet is weten we niet. Hij staat wel op een markante plek en is inmiddels dus een soort van wegwijzer geworden.


15-05-2025 - Kaarten.

Morgen, vrijdag 16 mei, is er weer een gezellige kaartmiddag in het dorpscentrum.
Kom genieten van een middag vol bieden en jokeren!
Inleg €5,00 en 1 op 2 prijs.
Zaal open om 13.00 uur, het kaarten begint om 14.00 uur.
De bar is ook geopend, dus het is een perfecte gelegenheid om langs te komen voor een gezellige middag met vrienden en dorpsgenoten. We hopen je daar te zien.


14-05-2025 - Wegversperring in het wandelbos.

Afgelopen weekend is er een iep omgewaaid in het wandelbos. Niet bijzonder dik, maar wel opvallend lang. Volgens de mannen van het groen was de boom ziek en is hij vlakbij de grond weggerot.
Binnenkort wordt hij opgeruimd, zodat wandelaars weer vrij kunnen genieten van de paden.



14-05-2025 - De jonge meesjes vliegen uit.

Het is een drukte van belang in onze nestkastjes. Ze werden zo’n 18 à 21 dagen gevoerd en de jonge mezen staan nu op het punt het ouderlijk huis te verlaten. Een belangrijk en toch vooral spannend moment.
Het gevaar ligt direct op de loer. De eerstkomende dagen zullen de ouders zich nog wel om hen bekommeren. De jongen maken dan veel lawaai om de aandacht van pa en ma te trekken en daarmee vallen ze meteen op bij allerlei vijanden.
Wij hopen dat het hun snel lukt om zelfstandig voedsel te vinden.


14-05-2025 - Coloradokever.

De aardappelen behoren tot de nachtschadefamilie. Ze doen het goed dit jaar, ondanks de droogte zien de planten er veelbelovend uit.
Er schuilt echter wel een addertje onder het gras: helaas zijn we de eerste coloradokever al tegengekomen. Deze oorspronkelijk uit Amerika afkomstige kever is dol op de planten uit de familie van de nachtschade. Komende tijd zullen we dagelijks naar deze beestjes gaan speuren.


13-05-2025 - Zwerfkatten.

We zien ze regelmatig, ze horen bij het dorp: de wilde of verwilderde huiskatten. Katten laten hun ongemakken niet blijken en lijken er op het oog altijd gezond uit te zien.
Deze zwerfkatten hebben echter vaak last van parasieten. De overlast hiervan is met medicijnen gemakkelijk te behandelen. Zonder behandeling krijgen de dieren een verminderde weerstand met ernstige gevolgen. We weten dat er dorpsbewoners zijn die veel voor deze katten doen. De dieren zouden zich nog een stuk beter voelen als ze naast voer een behandeling tegen parasieten kregen.
Wanneer we door toediening van een geneesmiddel de kwetsbare dieren helpen, maken we het leven van deze katten in onze buurt een heel stuk aangenamer.

Meer hierover vind je hier.


13-05-2025 - Biodiversiteit.

Balans in de natuur is belangrijk. Zodra een soort overheerst verdwijnt de balans en komen er problemen.
Verschillende levensvormen zijn afhankelijk van elkaar. Op het plaatje zien we enkele insecten op een bloeiende gele lis.
Op het drassige strookje langs de Vogel staan wel heel veel lissen. De wilde orchideeën die we er tot vorig jaar tegenkwamen zien we nog niet of zijn ze verdwenen, is de biodiversiteit in dit landelijke gebied in gevaar? We zouden graag de fragiele wilde orchidee terugzien in dit gebied.


12-05-2025 - Dag van de verpleging.

Om aandacht te vragen voor het werk in de zorg vieren we al meer dan zestig jaar op 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale, de dag van de verpleging. Een vak dat effect heeft op het leven van anderen, van het begin tot het eind.
De zorg vraagt steeds meer om antwoorden van de verpleegkundige. Dat maakt de druk op het verplegend personeel alleen maar groter. Alle reden om hen op deze dag in het zonnetje te zetten en vandaag extra zorgzaam voor hen te zijn.


12-05-2025 - Bierproeven voor Duchenne.

Eergisteren werd er door "Blubberen voor Brett" voor Duchenne Heroes een bierproeverij georganiseerd. Het was een mooie opkomst, de sfeer was top en de verschillende bieren smaakten goed. De aanwezigen genoten zichtbaar van de gezellige ambiance en de bijzondere selectie aan ambachtelijke bieren. De organisatie kijkt tevreden terug op een geslaagde avond, waarbij niet alleen de smaakpapillen werden verwend, maar ook aandacht werd gevraagd voor het goede doel. Dankzij de gulle bijdragen van de deelnemers is er weer een mooie stap gezet richting ondersteuning van Duchenne Heroes. Een evenement om te onthouden! Arco bedankt.


11-05-2025 - Vlas.

Het vlas staat in bloei als een zee van bloemen. Een landbouwproduct dat door de diepe penwortel voor duidelijke verbetering van de bodemkwaliteit zorgt. Zo hoog als het vlas wordt zo diep wortelt het. Dit maakt het extra aantrekkelijk voor het bodemleven.
Vlas wordt heel veelzijdig ingezet, zo wordt het gebruikt als linnen, lijnzaad, lijnolie of als duurzaam bouw- en isolatiemateriaal.
Het perceel dat we in bloei zien staan is in de herfst van vorig jaar gezaaid, een duidelijk verschil met het dit voorjaar gezaaide. De teler vertelt dat de prijs altijd gemaakt wordt door de markt, toch belooft het nu bloeiende vlas een mooie oogst.


11-05-2025 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
Het was weer een mooi vluchtje voor onze atleten, strakke blauwe lucht en een windje uit het Oosten.
Goed Old Paul dHondt ging er met de hoofdvogel vandoor en draaide er 5 bij de eerste 12 een mooi resultaat. Paul en Regule een dikke proficiat.
Volgende week staat weeral de derde midfond vlucht op de agenda en deze maal vanuit Toury, een vluchtje van rond de 375km.


Klik hier voor de uitslagen.


11-05-2025 - Uitslag kaarten.

Afgelopen vrijdag werd er weer gekaart in het dorpscentrum. Er waren in totaal 24 kaarters, waarvan 20 jokeraars en 4 bieders. Na een spannende strijd kwamen de volgende uitslagen tevoorschijn:
Uitslag jokeren:
1. Godelief
2. Rene
3. Chany.
Uitslag bieden:
1. Vicky
2. Iwan.


10-05-2025 - Bloemschikken.

Afgelopen woensdag was het weer bloemschikken. Het accent leggen op buigzame stelen was de opdracht voor de bloemschikkers deze keer. Niet zo heel gemakkelijk, bij het verzamelen van de materialen kwamen de eerste moeilijkheden al tevoorschijn want van de bloemen die geadviseerd werden, was niet alles beschikbaar. Toch heeft ieder naar een passend alternatief gezocht. Elke bloemschikster maakte er iets moois van en de gevraagde stelen kwamen in de stukken uiteindelijk goed tot hun recht.

Klik hier voor enkele foto's.


10-05-2025 - Ziekte van Duchenne.

In de krant lazen we gisteren het verhaal van Bret. Nadat zijn oefenbad gesloten werd, zwemt hij nu in zwembad de Vliegende Vaart in Terneuzen. We zien hoe hij kan genieten van de wekelijkse oefentherapie in het zwembad.
Dat het grote publiek opmerkzaam wordt gemaakt op zijn ziekte is zeker van belang.
Zo organiseert zijn familie vanavond een bierproeverij in Dorpscentrum de Schuur om aandacht te vragen voor onderzoek naar Duchenne spierdystrofie.


10-05-2025 - Ronde van Hengstdijk.

Vandaag en morgen wordt de Ronde van Hengstdijk voor de veertiende keer georganiseerd. In de aankondiging wordt deze wedstrijd als klassieker aangeduid. Start en finish zijn op Rapenburg.
De ronde wordt over twee etappes verreden: op zaterdag en zondag. De afstanden die moeten worden afgelegd zijn afhankelijk van de categorie 80,5 km, 59 km 47,4 km op zaterdag en 84,7 km en 60 km op zondag. Met op zondagochtend een tijdrit over 6,2 km.
Mocht je dit weekend nog op pad willen, kijk dan eerst hier om eventueel je route er op aan te passen.


09-05-2025 - Brand.

Kurkdroog is het in de tuin achter de Meerkoetstraat. Ondanks de droogte had de gemeente Hulst vanochtend de onkruidbranders nog niet in de ban gedaan. De verdelger heeft zo de coniferenhaag binnen no time veranderd in een vlammenzee. De afrastering compleet is verwoest.
Dank aan de vrijwillige bandweerlieden die snel ter plaatse waren en erger konden voorkomen.


09-05-2025 - Jeu de boules.

Het was donderdag de eerste keer dat de vorig najaar aangelegde jeu de boules baan officieel gebruikt werd. De spelregels werden met Amedee nog een keer doorgenomen. KBO leden hadden hun wekelijkse partij koersbal omgewisseld voor een spelletje jeu de boules. In de loop van het spel meldden zich nog enkele nieuwe deelnemers. Sommigen kenden dit behendigheidsspel, waarbij de opzet is om met de metalen bal zo dicht mogelijk bij de but te komen, nog wel van buitenlandse vakanties. Toch was duidelijk dat opgedane ervaring bij koersbal hier wel erg van nut kan zijn. Het leek wel klein Frankrijk naast de Schuur. Volgende week donderdag om half twee de tweede oefenmiddag. Hanneke bedankt voor de foto's.


09-05-2025 - Nieuwsbrief parochie.

De wekelijkse nieuwsbrief met o.a het artikel: Pelgrims van Hoop in Rome.
In het kader van het thema 'Pelgrims van Hoop' zijn we afgelopen week naar Rome geweest. Een unieke ervaring! Rome bezoeken als pelgrim, omringd door een gemeenschap van gelijkgestemden, geeft een heel andere dimensie aan de stad. In plaats van alleen imposante gebouwen te zien als toerist, ervaar je op deze reis de onderlinge verbondenheid, het samen op weg zijn en het gedeelde geloof.
Catharinakerk: maandag 12 mei 19.00 uur: woord- en communieviering met als voorganger pastor R. Grossert.

Klik hier voor de volledige versie.


08-05-2025 - Glasvezel.

Dat de wereld veranderd is door de komst van het internet heeft op ieder van ons invloed. Deze ontwikkelingen zijn de laatste decennia wel heel hard gegaan. Om alle voorzieningen beschikbaar te stellen wordt glasvezelkabel aangelegd. Dit gebeurt zelfs in de kleinere buurtschappen. Deze week zijn ze bezig om de Tasdijk van glasvezel te voorzien. Zo zullen ze straks ook op de Tasdijk glasvezel kunnen gebruiken.


08-05-2025 - Mariategel.

In de Sint Josephstraat vinden we een Mariategel. Hierop staat Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende bijstand afgebeeld. De tegel is gemaakt van terracotta en bevat een reliëf van de Maagd Maria die het kindje Jezus vasthoudt. Maria draagt een kroon en aan beide zijden van haar hoofd zijn engelen afgebeeld: links van haar aartsengel Michaël die de lans en spons van Jezus' kruisiging draagt. Aan haar rechterzijde is de aartsengel Gabriël afgebeeld met een kruis en spijkers. Het kindje Jezus kijkt met ontzetting naar deze voorwerpen en grijpt de hand van zijn moeder, wat symbool staat voor zijn vertrouwen in haar.
Opvallend is ook dat de sandaal van Jezus loszit. Dit verwijst naar een woord van Johannes de Doper die zei dat hij niet waard was om Jezus' sandaal los te maken. Een andere, meer volkse uitleg is dat Maria schrikt van de boodschap van beide engelen over het komende lijden van het kind. De schok van de schrikbeweging doet de sandaal van het voetje schieten.

Mariategels, ook wel devotietegels genoemd, hebben een rijke geschiedenis die nauw verbonden is met geloof en dankbaarheid. Maria wordt in het Katholieke geloof gezien als een beschermvrouwe. Deze tegels werden vaak, net als deze in de Sint Josephstraat, naast voordeuren geplaatst en dienden als een symbool van bescherming tegen rampspoed. De traditie van het plaatsen van Mariategels werd dan ook vooral populair na de Tweede Wereldoorlog. Veel gezinnen plaatsten deze tegels uit dankbaarheid voor het overleven van de oorlog en het feit dat hun huizen ongedeerd waren gebleven.

In overwegend Katholieke steden zoals Tilburg zijn Mariategels bijzonder veelvoorkomend. Daar zijn er naar schatting rond de vijftienhonderd van deze tegels te vinden. Op Hengstdijk zijn we al tevreden met eentje.
Heeft u meer informatie, of weet u nog een Mariategel in de omgeving, laat het dan weten via info@hengstdijk.eu
Jurgen bedankt.


07-05-2025 - Kroost.

Dit jaar vinden de nestkastjes weer gretig aftrek bij de vogels, en in één ervan piept al nieuw leven: jonge pimpelmeesjes. Hun ouders zijn onvermoeibaar in de weer, van vroeg tot laat, hun kleine snaveltjes gevuld met lekkernijen voor hun hongerige kroost. Met een eindeloze stroom van voedselvluchten zorgen ze ervoor dat hun jongen groot en sterk worden, klaar om straks zelf de wereld te ontdekken.


07-05-2025 - Droogte.

Er is een trend dat het droger wordt, het klimaat verandert en de regeltjes veranderen mee. Het Waterschap heeft een vergunning verleend tot het beregenen bij de Vogeldijk in Hengstdijk. Om de groei te helpen en schade door neerslagtekort te voorkomen zien we het overal om ons heen gebeuren, het beregenen.
De eigen geplante aardappelen kunnen ook wel wat regen gebruiken. Bij de knolaanleg in de rug moet voldoende vocht aanwezig zijn en zo hopen we op een goede oogst komend najaar.

Klik hier voor de afgegeven vergunning van het Waterschap.


06-05-2025 - Spinnenwebben.

Het is waarschijnlijk de morgendauw die de spinnenwebben tussen het gras in de Putting zichtbaar maakt. Zo vallen ze juist deze ochtend op. We weten niet wat het werkelijk zijn, de bij een web behorende spin zien we niet, die kan zich natuurlijk snel verstopt hebben.
De langdurige droogte, die de natuur de laatste tijd onder spanning zet, is misschien hier de oorzaak. Dan zouden het zomaar schimmels kunnen zijn.


06-05-2025 - PMD.

Gisteren stonden op diverse plekken de plastic zakken voor PMD-afval klaar. Maar in verband met Bevrijdingsdag werd er geen PMD opgehaald. De ophaal dag is verplaatst naar aanstaande zaterdag 10 mei.

Klik hier voor de website van de ZRD waar een hoop informatie over afval en afvalverwerking is te vinden.


06-05-2025 - Paardenbloem.

De bescheiden paardenbloem: een juweel van de natuur.
Terwijl de lente in volle bloei staat, kleuren velden en bermen zich geel met een van de meest onderschatte plantjes: de paardenbloem. Vaak gezien als onkruid, maar in werkelijkheid een ware krachtpatser binnen ons ecosysteem.
Deze plant dankt zijn naam aan zijn favoriete plek—weilanden—waar hij gretig gegeten wordt door paarden.
Maar zijn belang reikt verder dan enkel een voedzame snack. Paardenbloemen zijn onmisbaar voor de biodiversiteit. Ze vormen een rijke bron van nectar en pollen voor bijen en andere insecten die hun voortbestaan mede danken aan deze gouden bloem. Dus waarom zouden we ze uit onze tuin verbannen? Geef ze de ruimte en geniet van het gezoem van blije bijen.
Naast hun rol in het ecosysteem vervullen paardenbloemen een bijzondere taak in onze bodem. Met hun diepe penwortels halen ze calcium naar boven uit lagere grondlagen, een natuurlijke verrijking van de bodem. Hun bladeren zijn ware vitaminebommen, vol magnesium, koper, calcium en ijzer, en bevatten het halve alfabet aan essentiële vitaminen.
Niet alleen bodem en insecten varen wel bij de paardenbloem, ook wij mensen hebben baat bij dit wonderplantje.
De paardenbloem wordt al eeuwenlang gebruikt als een kruidig medicijn. Paardenbloemthee staat bekend om zijn reinigende werking en ondersteuning van de leverfunctie, helpt bij ontgifting en draagt bij aan een betere gezondheid. Ook hebben de ontstekingsremmende eigenschappen zich bewezen in de bestrijding van artritis en jicht, het verlichten van spierpijn en het verminderen van gewrichtsklachten.
Dus de volgende keer dat u een paardenbloem ziet, bedenk dan dat u niet zomaar een simpele bloem aanschouwt, maar een waardevolle kracht van de natuur. Laat ze bloeien, laat ze bijdragen, en ontdek hun veelzijdige pracht.


05-05-2025 - Slakken.

Met liefde hebben we een paar dagen geleden de bloembakken gevuld. Het is dan op zijn minst gezegd frustrerend om vandaag tot de ontdekking te komen dat de slakken zich tegoed gedaan hebben aan de petunia’s.
Het zijn met name de naaktslakken die de schade veroorzaken. Door de zachte winters overleven er meer eitjes. Aan het begin van het seizoen hebben we er al veel te veel en wegvangen in biervallen schijnt niet afdoende te helpen.
Toch zijn er wel planten die niet zo geliefd zijn bij deze slijmerige beestjes. Net als giftig en geurend blad zijn planten met behaard blad of met dikke vette bladeren niet hun lievelingskost. We gaan er over denken om volgend jaar de plantenbakken in te richten met dit soort planten.
Een lijstje hebben we alvast: geranium, spoorbloem, vingerhoedskruid, sedum, korenbloem, akelei, vrouwenmantel en longkruid.


05-05-2025 - WO II, oorlogsslachtoffer.

Vandaag vieren we de bevrijding met een derde en vierde artikel over de Tweede Wereldoorlog. In het eerste artikel wordt aandacht besteed aan de oorlogsslachtoffers, terwijl het tweede artikel de herinneringen van Marie van de Lavoir beschrijft, op dit moment de oudste inwoner van Hengstdijk.

Klik hier voor het artikel oorlogsslachtoffer

Klik hier voor Marie haar herinneringen.


05-05-2025 - Viswedstrijd.

Gisteren vond er weer een viswedstrijd plaats van HSV de Vogel. Al vroeg waren we op pad om wat foto's te maken en de sfeer vast te leggen. De omstandigheden waren deze keer flink anders dan vorige week: een gure, koude noordenwind maakte het langs de waterkant behoorlijk fris. De vissers waren goed voorbereid op de kou—dikke jassen, mutsen en handschoenen waren geen overbodige luxe.
Ondanks de winterse omstandigheden bleef de motivatie hoog. De concentratie was zichtbaar bij de deelnemers, iedereen gefocust op een goede vangst. En gelukkig werd er ook vis gevangen! Sommige vissers hadden meer geluk dan anderen, maar dat hoort bij de charme van het vissen—een mix van geduld, techniek en een beetje geluk.
Al met al was het een geslaagde ochtend langs de Vogel, met mooie vangsten en doorzettingsvermogen van de deelnemers. We kijken alweer uit naar de volgende wedstrijd!
De uitslag:
1. Jan van Kerkhoven met 5.650 gram
2. Kurt Lannoo met 5.380 gram
3. Eddy van Loo met 5.370 gram

Klik hier voor enkele foto's.


04-05-2025 - Uitslag kaarten.

Van Eddy ontvingen we de uitslag van het kaarten: Het was op de zaterdagmiddag een drukke kaarting met 42 deelnemers. Bij het jokeren ging de strijd om een puntje meer of minder en José ging er met de eerste prijs vandoor. Christel werd tweede en Paul derde. Allemaal trouwe bezoekers van het kaarten, altijd leuk. Bij het bieden was het minder spannend. Wil denderde door de vijf bomen met alles op winst en ging er met de eerste prijs vandoor. Op ruime afstand pakte Gunther de tweede prijs en Albert was derde.
De volgende kaarting is aanstaande vrijdag voor zowel bieden als jokeren. De jokerclub vindt het wel leuk dat de bieders erbij komen. Alweer een uitbreiding van het kaartjaar, vooral zo doorgaan.


04-05-2025 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
We hebben de eerste midfond vlucht erop zitten, met een mooi resultaat voor Jos Looijer, hij speelt niet alleen de eerste van onze club maar ook de eerste van Afdeling Zeeland’96 tegen een kleine 9000 duiven. Een dikke proficiat Jos.
Volgende week hebben we weer Melun op het programma, maar nu gaan we samen los met Brabant 2000.


Klik hier voor de uitslagen.


04-05-2025 - WO II, op de bon.

Vandaag weer een artikeltje over WO II, met dank aan de inzender.
In de oorlog waren heel veel goederen op de bon. Koffie, brood, vlees, bloem, melk, kaas, boter enz. waren allemaal levensmiddelen die gerantsoeneerd werden. Met die bonnen kreeg je een systeem waarbij schaarse goederen en voedsel zo eerlijk mogelijk verdeeld werden over de bevolking.

Klik hier voor het verhaal.


04-05-2025 - Koersbal.

We krijgen wel vaker plaatjes van het koersbal. Vandaag staat op de eerste foto een bijzonder apparaat. Ontwikkeld en gemaakt door Vic, dat was aan het begin van deze eeuw een fanatiek lid van de KBO koersballers. Hij zou het wel heel leuk hebben gevonden als hij wist dat zijn uitvinding op Hengstdijk nog steeds in gebruik is.
Tiny bedankt voor de foto’s.


03-05-2025 - Schilderij.

Een tijdje geleden ontvingen we van Ruth een foto van een schilderij van Jac de Jonge. Deze week verraste ze ons opnieuw met een tweede foto. De exacte locatie van het schilderij is niet vermeld en blijft wat onduidelijk, maar we vermoeden dat het de Damsche Vaart bij Sluis toont—een plek die Jac de Jonge vaker heeft vereeuwigd in zijn werk. Ruth bezit dus twee schilderijen van deze kunstenaar, en bijzonder genoeg mogen ze gratis weg!
Wie geïnteresseerd is kan contact opnemen met haar via: neuhauslerr@gmail.com


03-05-2025 - Drinkbare Scheldewandeling.

Voor de wandelaars en natuurliefhebbers: het initiatief Drinkbare Schelde doorkruist op zondag 18 mei Grenspark Groot Saeftinghe. Een boeiend traject brengt ons langs het Hedwige-Prospergebied, over de Belgisch-Nederlandse grens en door het Verdronken Land van Saeftinghe. Iedereen is van harte welkom om mee te lopen en aandacht te vragen voor een schone Schelde.

Klik hier voor meer informatie over deze wandeling.


03-05-2025 - Landverhuizers.

Op de nationale televisie loopt de serie Landverhuizers.
Een serie over Nederlanders die in begin vorige eeuw hun koffers pakten en het lef hadden om te vertrekken naar Argentinië, Canada of Amerika.
Na aanpassen in het nieuwe land blijft toch de band met het land van herkomst, generaties lang.
Heb je familie uit Hengstdijk, of liggen je roots hier en behoor je tot deze categorie van landverhuizers, laat het ons weten. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal.


02-05-2025 - Een deken van nevel.

De afgelopen dagen werden we getrakteerd op zwoele temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, wat vroeg in de ochtend een magisch tafereel oplevert. Een dikke laag mist drapeert zich als een zachte deken over het landschap, terwijl de eerste zonnestralen langzaam doorbreken. Het contrast tussen de warme gouden gloed van de zonsopkomst en de koele, vochtige nevel zorgt voor een adembenemend schouwspel. Dit unieke spel van licht en schaduw nodigt uit tot een moment van verstilling, waarin de natuur zich van haar schilderachtige kant laat zien. Een zonsopgang zoals deze laat ons opnieuw beseffen hoe prachtig en verrassend ons landschap kan zijn.


02-05-2025 - WO-II, burgemeesters.

In onze reeks over de Tweede Wereldoorlog dit keer een verhaal over de burgemeesters van de gemeente Vogelwaarde, waartoe sinds 1936 ook Hengstdijk behoorde.
Naast het dagelijks burgemeesterswerk was een van de belangrijkste taken in de oorlog het zorg dragen voor de distributie van voedsel- en kledingbonnen en het registreren van jonge mannen in de gemeente die ingezet konden worden om te gaan werken.


Klik hier voor het verhaal.