Nieuws

10-12-2019 - Rinneke.

In de Noordstraat in Axel heeft Rinneke van Looveren uit de Pauluspolder haar expositie ruimte: De Zwarte Kat. Zaterdag hebben we daar nog even binnen gekeken. Onlangs heeft onze goudsmid, Philippe van de Velde, bij Rinneke ook een plekje gekregen.
Aanstaande donderdag is het Kerstmarkt in Axel. Dan ontmoet je Rinneke en Philippe bij de Zwarte kat.10-12-2019 - Voorbereiding 2020.

Voor je het weet is het jaar om en zitten we in 2020. Dus wordt ook de webserver opgeruimd om wat plaats vrij te maken. Zo is er al een pagina voor de foto's van 2020 gemaakt en zijn alle albums van 2016 verwijderd.
Dit is een hele klus, 23 album pagina's verwijderd, ongeveer 1200 foto's en het topmenu op 150 pagina's aangepast. De kans bestaat altijd dat er iets teveel is verwijderd, op onze server staan duizenden bestanden, dus mocht u iets vreemds tegenkomen stuur dan een berichtje naar : info@hengstdijk.eu09-12-2019 - Die van Hengstdijk.

Je komt ze overal tegen, die van Hengstdijk. Gisteren zagen we ze bij de kerstmarkt van Hava Naquila. Enkele woonachtig op Hengstdijk en enkele die Hengstdijk een warm hart toedragen. Soms een beetje verborgen in de massa.
O, ja het was er gezellig druk, met muziek en zang.09-12-2019 - Regenwater in de Putting.

Langzaam aan begint het oppervlaktewater in de Putting weer zijn plek in te nemen. Met andere woorden, de plassen worden groter. Mocht het nu gaan vriezen, dan kan er in ieder geval geschaatst worden.
08-12-2019 - Ganzen.

Verspreid over de polder zie je de ganzen. Terug van het zomerreces in het noorden. Wat opvalt is dat ze het groene gras opzoeken. Daar vinden ze waarschijnlijk het lekkerste eten. Grote groepen zie je nog niet. Het zijn voornamelijk kleinere groepen, die onze polders bezoeken.
08-12-2019 - Broederschap Cornelius.

Van een trouwe lezer, met roots in de parochie Lamswaarde kregen we een reglement van de "Broederschap van de Heilige Cornelius". Deze heilige was de patroon tegen stuipen, kinkhoest, jicht, vallende ziekte en alle zenuwlijden.
Met een kleine bijdrage kon men genezing verkrijgen. Het was dus de voorloper van de ziektekosten verzekering, en dan net iets anders.


07-12-2019 - Oproep en Info 5 van het Vogelnest.

Van juf Petra ontvingen we het volgende bericht:

Hallo allemaal,
Hierbij de 5e (kerst) info. Veel leesplezier!

Vrijdag 13 december willen we om 13.00u met alle leerlingen kerststallen maken (voor de kerststallententoonstelling). We zoeken nog vrijwilligers die kunnen helpen met knutselen. Ook materialen zoals: hout, stokken, mos, fruitkistjes e.d. zijn van harte welkom. Graag even doorgeven aan de juffen van 't Vogelnest.
De creatieve middag duurt tot 14.30u.
We willen alvast iedereen fijne feestdagen toewensen!

Groetjes, team Brede school 't Vogelnest


Klik hier voor info 5.


07-12-2019 - Busreis veldrijden.

De reis naar Hoogerheide wordt weer voorbereid.
“Grote Prijs Adrie van der Poel, 26 januari 2020.
Met de bus incl. entreebewijs voor slechts €25.”

Klik hier voor de flyer met meer info.


06-12-2019 - Postcoderoos en energie.

Woensdagavond was er in Dorpscentrum de Schuur een duidelijke uitleg over energie en de postcoderoos. Met als grootste aandachtspunt coöperatie rondom zonnepanelen op het dak bij de nieuwe loods van Weemaes. Voor iedereen die dit gemist heeft staat er uitleg op de site van “Maak onze regio duurzamer”.

Klik hier voor deze website.


06-12-2019 - Sinterklaas comité.

Van het comité rondom Sinterklaas de volgende oproep:
“Graag zouden wij onze oproep voor het werven van nieuwe leden (die we ook op het podium hebben gedaan) op de website van Hengstdijk willen plaatsen. Het is hard nodig om extra handen erbij te krijgen, zodat we het Sinterklaasfeest kunnen blijven organiseren. Enkele oudere leden willen binnenkort stoppen met hun activiteiten binnen het comité, vandaar de oproep op rijm in de bijlage. Er komt heel wat bij kijken om het feest voor de kinderen te organiseren. Bovendien zijn er misschien mensen met frisse nieuwe ideeën, die deze graag willen uitvoeren. Kom erbij.”

Klik hier voor de oproep op rijm met contactadressen.


05-12-2019 - Bericht via juf Petra.

“Op zaterdag 14 december vindt ons jaarlijkse optreden van Ons Klein Orkest plaats. Het is een jubileum editie, we sluiten hiermee ons 10-jarig jubileum af! Het wordt als vanouds zowel gezellig als ontroerend en verrassend met enkele zeer originele nummers van Hollandse Bodem in een sfeervol format.

Zaal is open vanaf 19.00u (Reynaertland, Kreekzoomweg 2, Hulst). Het voorprogramma (start 19.30 uur) wordt verzorgd door The Flow Unplugged met Iris en Wessel (première!). Daarna is het de beurt aan Ons Klein Orkest. Originele arrangementen (nog niet hier in de buurt uitgevoerd, maar direct herkenbaar) worden afgewisseld met zang en orkest en instrumentale solo’s. De presentatie is in handen van Bart Hollestelle (bekend van de Hulsterse Buutreedners). De spectaculaire audiovisuele ondersteuning is in handen van Mario Willaert (Passion4Drums). “


05-12-2019 - Kanskaarten kunstweekend.

Tijdens het IKW kon men kanskaarten kopen. Het was de mogelijkheid om een kunstwerk van een van de kunstenaars te winnen. De trekking vond plaats aan het eind van de tentoonstelling op zondag. De winnaars staan inmiddels op de site van de Catharinakerk.

Klik hier om te kijken wie, wat, gewonnen heeft.


04-12-2019 - Badminton.

Sinterklaas was afgelopen zaterdag op bezoek in het dorpscentrum, maar hij had gelukkig ook nog wat lekkers achtergelaten voor de kinderen van de badmintonclub. En dat was genieten. Dank u Sinterklaasje.

04-12-2019 - Kaarten in 2020.

De organisatie van het kaarten in de Schuur voor 2020 is geregeld.
Na de laatste kaarting van 2019 op 14 december kijken we vooruit naar 2020.

Klik hier voor het overzicht. De data staan ook in de agenda van de site.


03-12-2019 - Kerst.

Nu Sinterklaas langzaam uit beeld verdwijnt, komt Kerst eraan. Een ontmoeting tussen twee volgers van onze site, uit de Reygerskreek en van Kampen, bracht het volgende verhaal:
Zij bouwen ieder jaar met veel plezier en toewijding een mooi kerstdorp en ik was ervan onder de indruk. Ik heb er een paar foto's van genomen en hun gevraagd of ik ze ook met jullie mag delen, dat vonden ze prima.
Henk, Henk en Lenie, bedankt voor de inbreng van dit mooie item.


03-12-2019 - OpgerAopt.

Tijdens de optocht van Sinterklaas werd de muziek verzorgd door OpgerAopt uit Vogelwaarde. Als waardering voor hun inbreng hebben we extra aandacht door middel van een album met foto’s. Weliswaar zonder geluid.

Klik hier voor de foto's.02-12-2019 - Te gast in Hengstdijk.

In de kerk hadden we een ontmoeting met een echtpaar. Ze waren te gast in Hengstdijk. Helemaal uit Olburgen. Dat ligt langs de IJsel, boven Arnhem. Ze genoten van de kerk en hebben ook even op het orgel gespeeld. Beste mensen, leuk dat jullie er waren.


02-12-2019 - Kunst.

Het Internationale KunstWeekend is achter de rug. Vooral zondag was een drukke middag. De vele kunstwerken zijn naar het thuis van de kunstenaars. Om de herinnering levendig te houden staan ze op de foto.

Klik hier voor het fotoalbum.01-12-2019 - Laatste dag IKW.

Vandaag, zondag, is de laatste dag van de expositie van het IKW.
Ben je er nog niet geweest? Het is zeker de moeite waard om even te gaan kijken in de kerk en te genieten van kunst en kerk.
Gratis toegang met de mogelijkheid om een kunstwerk van een van de exposanten te winnen.01-12-2019 - Sinterklaas.

De Sint was zaterdag op bezoek in Hengstdijk. Het was een drukke middag voor de Sint en de Pietjes. En natuurlijk hadden we ook locoburgemeester Totté om de Sint welkom te heten. De kinderen hebben hun best gedaan met diverse opvoeringen. Dit om de goedheilig man gunstig te stemmen voor de cadeau-ronde. Compliment voor iedereen die meewerkt aan dit evenement.

Klik hier voor de foto’s van deze dag


30-11-2019 - Fietsenstalling.

Afgelopen week is er een fietsenstalling aangelegd. Voor iedereen die met de bus gaat en met de fiets naar de bushalte komt. Vlak bij het “fietsenkotje” van Piet van Dijk. We zijn ervan overtuigd dat hij het allemaal met een glimlach bekijkt. De eerste fietsen hebben de weg al gevonden.30-11-2019 - Voorbereidingen voor de Sint.

Het is bijna zover. Het lang verwachte bezoek van de Sint aan Hengstdijk komt eraan. Om goed beslagen aan de start te komen hebben een aantal vrijwilligers de zaal van het Dorpscentrum ingericht. Met een podium, een springkussen voor de Pieten en een stoel voor Sinterklaas. Ook voor de bezoekers staan de stoelen klaar. Het wordt een spannende en gezellige middag.


29-11-2019 - Opening IKW.

Donderdagavond was de opening van het Internationale Kunstweekend in de Catharinakerk. Een mooie avond. Met zang van High Heels werd de avond ingeleid. Aangevuld met een tekst van Martine Bijl. Om uiteindelijk de echte opening te laten uitvoeren door ervaringsdeskundige Frank van Driessche. Pluim voor de organisatie en de prachtige kunst.

Klik hier voor enkele foto’s


29-11-2019 - Schoolfoto Pauluspolder.

Met behulp van onze lezers hebben we de namen van een schoolfoto uit Pauluspolder opgespoord. Een foto met veel bekenden.
Ria, bedankt voor de hulp.

Klik hier voor de foto van 1964.28-11-2019 - IKW.

Woensdag werden de kunstwerken voor de expositie in de Catharinakerk binnengebracht. Het comité heeft nog een flinke taak, om alles voor vanavond (donderdag) op orde te krijgen. Opening van het Internationaal KunstWeekend vanavond om 20 uur. Iedereen welkom.


28-11-2019 - Strekpoot.

Bij een voordeur in Hengstdijk ontdekten we een spin met erg lange poten. Navraag leerde dat het een strekpoot spin was.
Wiki: “De mannetjes worden tot 4 mm, de vrouwtjes tot 6 mm groot (poten niet inbegrepen). De poten zijn zeer lang (tot 5 cm) en smal. De soort werd pas ontdekt in 1909 in Marokko. Vanuit daar verspreidde deze hooiwagen zich al snel. De soort bereikte Nederland in 1992 en werd in 1992-93 gezien in Weesp, Amsterdam, Hilversum en Utrecht. Intussen komt deze hooiwagen in het hele land voor.”
Met dank aan Sander en zijn netwerk.