Nieuws

23-06-2024 - Oranje.

Terwijl het EK voetbal in volle gang is, een periode waarin voetbalfanaten samenkomen om te genieten van de spanning en het spektakel, lijkt de oranjegekte nog niet volledig te zijn losgebarsten. De straten en pleinen blijven verrassend neutraal, wachtend op het moment dat de nationale trots zich vertaalt in een zee van oranje. Maar te midden van deze rustige afwachting, is er een klein bastion van enthousiasme dat opvalt in het landschap. Langs de oevers van de Vogel, genesteld tussen het weelderige groen, staat een viskotje dat niet heeft gewacht op de overwinningen om zijn steun te betuigen. Gehuld in een levendige oranje gloed.
We moeten wel vermelden dat dit viskotje, een kleurrijk juweeltje aan het water, hier al een tijdje aanwezig is met deze opvallende kleur.


23-06-2024 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
Hierbij de uitslag van Chateaudun, het was een late lossing om 13u15 kregen de duiven pas de vrijheid, met dus ook late aankomsten.
Paul dHondt, bezette het hel podium, een dikke proficiat Paul.
Volgende week, staat Bordeaux, La Souterainne en Pont St. Maxence op het programma.


Klik hier voor de uitslag.


22-06-2024 - Uitslag jokeren.

Gisterenavond werd er weer gejokerd in het dorpscentrum. Ondanks de voetbalwedstrijd van Oranje op tv waren er toch nog 15 personen afgekomen op het jokeren.
De uitslag:
1. Leon
2. Jeanny
3. Iwan

Volgende kaarting is met het Midzomerfeest op zondagmiddag 30 juni om 14 uur.


22-06-2024 - Bericht van het Midzomerfeestcomité.

Volgend weekend verwelkomt Hengstdijk weer de jaarlijkse Midzomerfeesten, een evenement dat bij velen van u bekend zal zijn. In verband hiermee zullen enkele straten volledig of gedeeltelijk afgesloten zijn voor verkeer. Wij adviseren u om alternatieve routes te plannen en uw auto op tijd te verplaatsen.
Een belangrijk punt van aandacht: op vrijdag 28 juni zal de inzameling van oudpapier en GFT-afval eerder plaatsvinden dan gebruikelijk. Zorg ervoor dat uw afval tijdig buiten staat.
Alle bijzonderheden vindt u in de bijgaande flyer die deze week ook huis-aan-huis verspreid is.

Klik hier voor de flyer.


21-06-2024 - Afwatering.

Het was zichtbaar dat de waterhuishouding in de polder, met de overvloedige regenval, niet altijd optimaal functioneerde. Op het land waren grote plassen te zien die maar niet wilden verdwijnen, met als gevolg dat op die plekken niets kon groeien. Dit resulteerde in een verlies van kostbare landbouwgrond en de gewassen die daar stonden. Echter, in een veld aan de Karnemelkstraat heeft men strategisch een geul gegraven om het overtollige water naar een sloot af te voeren. Een slimme en effectieve tijdelijke oplossing voor een urgent probleem.


21-06-2024 - Overstekend wild.

Ondanks het mooie weer gisteren was er tijdens een wandeling weinig activiteit te zien. In de Karnemelkstraat konden we nog net een zwarte rups ontwijken die de weg overstak. En nieuwsgierig als we zijn denken we dan wat zou dat voor vlinder worden. Google helpt ons hierbij op weg, het blijkt de rups van een dagpauwoog te zijn, een prachtige vlinder. De rups komt overal in Nederland voor. Zij houden zich graag op in ietwat vochtige gebieden waar veel brandnetels staan, want ze zijn dol op deze plant.


20-06-2024 - Vermaak.

Van Carola kregen we een schilderachtige foto toegestuurd, vergezeld van het spreekwoord "als er een schaap over de dam is".
Het tafereel onthult een groep koeien die zich overgeven aan een onverwachte vorm van vermaak: pootjebaden in de Putting. Op deze zonovergoten dag lijkt het geluk hen toe te lachen, terwijl ze zich laven aan de waterplassen die de Putting nog rijkelijk sieren. Hetgeen wel bijzonder is voor de tijd van het jaar, normaal zijn er in juni nog weinig plassen aanwezig in de Putting.


20-06-2024 - Nieuwsbrief parochie.

In de wekelijkse nieuwsbrief o.a. aandacht voor het Midzomerfeest in Hengstdijk:
Dit jaar is het de 28ste keer dat het Midzomerfeest wordt gehouden t.b.v. het onderhoud van de Catharinakerk van Hengstdijk. De start is op zaterdag 29 juni om 9.00 uur. De kerk gaat dan open voor de grote boekenmarkt met boeken in allerlei genres. Alle boeken zien er netjes uit en staan keurig overzichtelijk opgesteld. Dit jaar zijn er bijzonder veel kinder- en jeugdboeken, en is er evenals vorig jaar een grote partij jonge Duitstalige romans. Verder zijn er in de kerk demonstraties van een edelsmid, een boekbinder en van iemand die glazen sieraden maakt.
Catharinakerk: maandag 24 juni 19.00 uur: geen viering i.v.m. voorbereiding van het Midzomerfeest op 29-30 juni t.b.v. het onderhoud van onze kerk.

Klik hier voor de volledige nieuwsbrief.


19-06-2024 - Dierenleed.

Op een rustige plek achter het huis, waar de ochtendzon de dauw kust, bouwde een tortelduifje hoopvol aan een toekomst. Met niets meer dan een paar takjes, creëerde het een nest op een onzekere plek, fragiel en onstabiel. We keken toe, onze harten vervuld van stille wensen voor de veiligheid van dit prille thuis.
Maar de natuur, in al haar onvoorspelbare kracht, besloot anders. Een stormachtige regenbui, vergezeld door rukwinden, werd het lot van het enige eitje dat het nest sierde. Uit zijn veilige haven geworpen, viel het ten prooi aan de grillen van het weer. Nu, zitten de duifjes daar, zij aan zij op de schutting, in een stille samenzang van veerkracht en verbondenheid. Hun blikken lijken verloren in de verte, peinzend over de volgende stap. Het is een herinnering dat, hoewel de natuur soms wreed kan zijn, ze ook een bron van nieuwe beginnen is.


18-06-2024 - Winterkoning.

De winterkoning hebben we wel al eerder in het nieuws gehad, maar gisteren hadden we weer de gelegenheid deze te fotograferen: Met de zon hoog aan de hemel en de temperatuur die een aangename warmte bereikte, was het gisteren een prachtige dag. Tussen het groen van de tuin klonk het krachtige gezang van een winterkoning. Dit kleine, maar dappere vogeltje liet vanuit de top van een conifeer luid en duidelijk horen dat hij de koning van zijn domein is.


18-06-2024 - Kunst.

Van Miriam ontvingen we afgelopen week weer een prachtig schilderij voor op haar website.
In het hart van dit abstracte schilderij ligt een mysterie verborgen, afgeschermd door een wazige sluier die de kijker uitnodigt tot speculatie. De dynamische penseelstreken in blauw en wit dansen rondom het centrum, als golven die tegen de kust slaan, terwijl accenten van oranje en bruin een warm contrast bieden. De textuur is dik en levendig, wat wijst op een royale toepassing van verf en een passie voor de impasto techniek. Dit kunstwerk is een visueel feest dat de zintuigen prikkelt en de verbeelding aanwakkert.

Voor wie toevallig in de buurt van Eindhoven verblijft, Miriam exposeerd er met 20 pastelkrijt tekeningen en 15-20 schilderijen bij revalidatiecentrum Blixembosch Toledolaan 2 in Eindhoven van 26 juni tot oktober. Iedereen is welkom om te gaan kijken. Ze zijn open ma-vrijdag 8-21u.


17-06-2024 - Nationale archeologiedagen.

Afgelopen zaterdag werd in Hengstdijk een dag georganiseerd rondom de nationale archeologie dagen. 24 deelnemers gingen samen op zoek naar het middeleeuwse verleden van Hengstdijk. Er is gegraven, geboord, veel gevonden maar vooral ook veel met elkaar gedeeld. Het was een winderige maar bovenal mooie dag die afgesloten werd met een borreltje in de schuur.
De komende weken zullen de gegevens en vondsten verder worden bekeken en zal een rapport worden geschreven. Mogelijk weten we over een paar weken dus iets meer over het Hengstdijk van vroeger. Zeker is echter dat we nog veel meer niet weten over ons prachtige dorp.


17-06-2024 - Nogmaals de duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslag van de vlucht St. Vincent:
Zoals beloofd hier de uitslag van St. Vincent, hier ging Guy Fijen er met de Hoofdprijs vandoor, wat tevens ook betekende de eerste van Zeeland’96 en een prijs in de eerste 10 Nationaal.
Guy een dikke proficiat, met deze mooie overwinning.


Klik hier voor de uitslag.


17-06-2024 - Uitslag viswedstrijd.

Gisterenmorgen, 16 juni, een datum waarop men normaal gesproken een warm zonnetje en een aangenaam verblijf langs het water zou verwachten, togen we naar de viswedstrijd van HSV de Vogel om de sfeer vast te leggen in beeld. Echter, de realiteit was anders dan de kalender deed vermoeden; het leek wel oktober. Een koude wind waaide ongenadig en af en toe werden we verrast door een sporadische regenbui.
Aan de waterkant was het duidelijk dat de vissers zich hadden voorbereid op een strijd tegen de elementen; iedereen was gehuld in dikke kleding, alsof de winter zijn intrede had gedaan. Ondanks de onverwachte kou, was er een lichtpuntje: er werd merkbaar meer gevangen dan twee weken terug, een teken dat de natuur zich niet laat temmen door een grillige weersomslag.
Met een optimistische blik vooruit, hopen we dat de volgende wedstrijd ons zal verwelkomen met ware zomerwarmte en dat de vangsten nog rijkelijker zullen zijn.
De uitslag:
1. Marcel met 4780 gram
2. Christine met 3640 gram
3. Jan met 3070 gram

Klik hier voor het fotoalbum.


16-06-2024 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
Hierbij alvast de uitslagen van de vandaag vervlogen vluchten, om 7u35 kregen de duiven in Chateauroux de vrijheid en om 8u30 volgden die in Pont St. Maxence.
Er zat veel wind in de staart, dus de duiven moesten goed opletten om direct naar huis te vliegen en niet te ver door te vliegen.
De winnaars zijn in ieder geval weer bekend, op Chateauroux was die eer aan Jac en Lida vd Bosch en op Pont St. Maxence was de hoofdvogel voor Achiel Mattens, allen een dikke proficiat.
De duiven in St. Vincent zijn vanmiddag om 14uur gelost, dus die komen morgen in de loop van de dag thuis, hierna volgt daar ook weer de uitslag van.
Volgende week starten de ZLU vluchten met een vlucht vanuit Pau en dan hebben we ook nog Chateaudun en de mogelijkheid om op vrijdag met de jonge duiven te starten.


Klik hier voor de uitslagen.


16-06-2024 - Midzomerfeest.

Nog maar twee weken te gaan en dan barst het feestelijke weekend van het Midzomerfeest weer los in Hengstdijk. Maak je klaar voor een weekend vol plezier, waar traditie en gezelligheid hand in hand gaan!
Op zaterdag transformeren de straten in een bruisende kraampjesmarkt. Struin langs de vele kraampjes, ontdek unieke vondsten op de snuffelmarkt en duik in de wereld van literatuur met de boekenmarkt in de kerk—een paradijs voor elke boekenworm, die ook nog eens van 1 t/m 5 juli open is.
Maar dat is nog niet alles! Geniet van de zon op het terras met een overheerlijke wafel in de ene hand en een verfrissend drankje in de andere. Laat je smaakpapillen dansen met een hapje en dompel jezelf onder in het vertier dat Hengstdijk te bieden heeft.
Zondag staat in het teken van competitie en spel. Naast de boekenmarkt kun je je geluk beproeven bij de prijskaarting, je schietkunsten tonen, of meedoen aan het traditionele gaaibollen. Er is voor ieder wat wils!
Mis het niet en vier samen met ons het begin van de zomer. We zien je daar!

Klik hier voor de flyer.


15-06-2024 - Uitslag kaarten.

Van Eddy ontvingen we de uitslag van het kaarten:
Ondanks dat vrijdagmiddag niet de uitgelezen kaarttijd is voor onze zaterdagkaarters, heeft dit de sfeer niet beïnvloed. Met een knusse groep van 23 enthousiastelingen was het een bijzonder aangename kaartmiddag.
Dat leverde de volgende uitslagen op:
Bieden:
1: Frans
2: Johan
3: Ad
Bij het jokeren de volgende uitslag:
1: Alain
2: Trudy
3: Helene

Volgende kaarting is voor de jokeraars aanstaande vrijdagavond om 19:30 uur.
Voor bieden en jokeren is het dan weer met het Midzomerfeest op ZONDAGMIDDAG om 14 uur, hier doet het comite €25 extra in de prijzenpot, allen welkom dan!


15-06-2024 - De koekoek.

Al wekenlang vult zijn kenmerkende roep de lucht; de koekoek, een meester in verstoppertje spelen. Zijn geluid is een echo van de wildernis die ons omringt, een herinnering aan de natuurlijke wereld die vaak onzichtbaar blijft.
De koekoek, hoewel vaak gehoord, blijft een zeldzame verschijning, een flits van veren die net zo vluchtig is als een gedachte.
Gina had deze week geluk en de kans om de koekoek te vereeuwigen, 2 prachtige foto's. Gina bedankt voor de foto's.


14-06-2024 - Gefeliciteerd, geslaagden.

Het is duidelijk te zien tijdens een wandeling door het dorp, de vlaggen wapperen fier in de wind, met daaraan de schooltassen als symbolen van hard werk en doorzettingsvermogen. De examens zijn achter de rug, en nu is het tijd om te ontspannen en te genieten van een welverdiende vakantie. Jullie hebben het verdiend!


14-06-2024 - Nieuwsbrief parochie.

In deze nieuwsbrief o.a. voor de parochiedag:
Al diverse jaren houden we de eerste zondag van juli de parochiedag voor de parochianen van de parochie heilige Maria Sterre der Zee, waarop iedereen van harte welkom is. De editie van afgelopen jaar in gemeenschapscentrum Malpertuus in Clinge herinneren we ons nog goed: de eucharistieviering, de lunch, maar zeker ook de wandeling naar het kapelletje in het bos. We hopen, evenals vorige jaren, op goed weer. De eucharistieviering zal buiten op het plein en het gras gevierd gaan worden aan de ingang van de basiliek, tenzij de regen met bakken uit de hemel komt vallen.
Voor Hengstdijk zijn er geen bijzonderheden te vermelden.

Klik hier voor de volledige nieuwsbrief.


13-06-2024 - Scholekster.

Deze week kwamen we langs de Vogel een paar scholeksters tegen. Net als andere weidevogels zoals de grutto en de kievit, heeft de scholekster het al jaren moeilijk. In ons land is het aantal scholeksters de afgelopen decennia met de helft afgenomen.
Vogelbescherming
: scholeksters zijn stevig gebouwde, zwart-witte steltlopers die vaak aan de kust, maar ook algemeen in het binnenland worden aangetroffen. De snavel van de scholekster slijt hard maar groeit ook hard. Hij kan veranderen van vorm door het voedsel. Zo wordt de snavel puntiger als een scholekster in de zomer naar emelten en wormen prikt. Op het wad is zo’n snavel ook handig als je naar wormen prikt, maar in de winter eten veel scholeksters schelpdieren als kokkels. En dan wordt de snavel stomper, omdat ze hem gebruiken als beitel.


12-06-2024 - De laatste.

Vorige week en afgelopen dagen zijn de laatste percelen die nog braak lagen bewerkt en beplant. Van Mariëtte ontvingen we een foto van het poten van aardappelen in de avonduren. Met zorg en precisie worden de aardappelen geplant, een traditie die generaties lang de basis vormt van onze lokale landbouw. Terwijl de tractor gestaag door het land gaat, worden de knollen één voor één in de aarde gelegd, klaar om te groeien onder de zorgzame hand van de natuur. Dit beeld vangt niet alleen een moment van het boerenleven maar ook de belofte van de oogst die nog komen gaat.


12-06-2024 - Plantsoenendienst.

Ondanks de aanhoudende regenval, die de natuur een weelderige impuls heeft gegeven, zijn de wandelpaden in ons lokale 'wandelbosje' een uitdaging geworden. De laatste weken waren de paden van het doolhof nauwelijks te betreden, overwoekerd als ze waren door de zijdelingse begroeiing. Maar er is goed nieuws: deze week heeft de plantsoenendienst van de gemeente hard gewerkt om de paden weer toegankelijk te maken. Ook de heg die naar de pastorie leidt, is met precisie bijgesneden. Een welverdiend compliment aan onze groenvoorzieners is op zijn plaats.


11-06-2024 - De slachter in de jaren 50.

Naar aanleiding van het verhaal over Sjef van Heese kregen we een beschrijving van het slachten in de jaren 50.
Een beschrijving van de varkens vereniging is nog een welkome aanvulling op deze reeks.

Klik hier voor de tekst.


11-06-2024 - Europse verkiezingen.

De Europese Parlementsverkiezingen van 2024 vonden plaats van 6 tot 9 juni. Door de verschillende stemdagen in de diverse landen kan het even duren voordat de definitieve uitslag bekend is. We houden onze ogen open voor de resultaten.

De uitslag van de uitgebrachte stemmen in Hengstdijk is als volgt:

Groenlinks / PvdA 38 ChristenUnie 9
VVD 19 SGP 2
CDA 18 BBB 50
Forum voor Democratie 8 SP 7
D66 3 Volt 5
Partij van de Dieren 15 NSC 11
50Plus 2 Piratenpartij - De Groenen 5
PVV 50    


10-06-2024 - Bereikbaarheid.

Via de Dorpsraad ontvingen we een flyer van de Zeeuwse Vereniging Van Kleine Kernen betreffende de Nationale Raadpleging Bereikbaarheid: Het is belangrijk voor Nederland dat je goed en makkelijk kunt reizen naar de plek waar je naartoe wil. Dat is goed voor hoe het met het land gaat, bijvoorbeeld voor de economie. En het is goed voor hoe het met ons als inwoners gaat. En hoe prettig ons leven is.
In de bijlage vindt u de link naar een video-oproep, hierin leggen de Minister, de Staatsecretaris, de Mobiliteitsalliantie, de Logistieke Alliantie en de VNG uit waarom ze waarde hechten aan de uitkomsten.
En een link om mee te doen aan het onderzoek. U kunt rechtsstreeks naar het onderzoek via deze link: https://bereikbaarheids.raadpleging.net/

Klik hier voor de flyer.


10-06-2024 - Abraham.

Afgelopen week was Abraham op bezoek in de Kievitsstraat. Ondanks een door de wind verstoorde display is de boodschap duidelijk: Werner, gefeliciteerd.
Vijftig is slechts een getal, jeugdigheid is tijdloos.
Abraham worden betekent vijf decennia van wijsheid vergaren.
Vijftig zijn is de perfecte mix van ervaring en energie.
Op naar nog eens vijftig jaar vol avonturen en mijlpalen.


09-06-2024 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
Hierbij de uitslagen van dit weekend, op Fontenay konden de duiven om 7u45 richting huis vertrekken, vanuit Bergerac waren ze gisteren om 13uur gelost.
De vluchten verliepen naar behoren, op Bergerac ging Wim Kooreman er met de winst vandoor en op Fontenay was die eer voor Cornelis van Koppen, beiden proficiat.
Volgend weekend staan er 3 vluchten op het programma, St. Vincent, Chateauroux en Pont. St. Maxence.


Klik hier voor de uitslag.


09-06-2024 - Uitslag jokeren.

Van Eddy ontvingen we de uitslag van het jokeren:
Vrijdagavond waren er wat minder jokeraars, omdat onze Belgische vrienden uiteraard verplicht moesten gaan stemmen. Daarom kwamen ze dit weekend niet langs.
Met 13 kaarters was het evengoed gezellig, en dat resulteerde in de volgende uitslag:
1e Iwan
2e Rene
3e François

Volgende kaarting is vrijdagmiddag om 14 uur, bieden en jokeren.


08-06-2024 - Lentepracht.

Met de lente in volle gang ontluikt de natuur in al haar glorie. Een kleurrijk tafereel ontvouwt zich in de bermen, waar een diversiteit aan flora tot bloei komt. Deze week hebben we prachtige kiekjes ontvangen van de wilde margrieten die de weg van Kuitaart naar Kloosterzande sieren. Waar enkele jaren terug het landschap nog werd gedomineerd door het minder geliefde Sint-Jacobskruid, bekend om zijn giftigheid, is er nu een verandering zichtbaar.
De wilde margriet, met haar charmante witte bloembladen en zonnige hart, heeft de overhand genomen. Dit is niet alleen een welkome verschuiving voor de biodiversiteit, maar ook een lust voor het oog. De bloeiende margrieten vormen een idyllisch beeld en zijn een symbool van de hernieuwde levenskracht die de lente met zich meebrengt.


08-06-2024 - Klaproos.

De klaproos heeft sinds de Eerste Wereldoorlog een diepe symbolische betekenis gekregen; een embleem van troost en herinnering aan hen die hun leven lieten tijdens oorlogen. Deze bloem verkreeg haar symbolische waarde door het rood kleuren van de slagvelden in Noord-Frankrijk met klaprozen na afloop van de Eerste Wereldoorlog - een natuurlijk eerbetoon aan gevallen soldaten. Hoewel het beeld van bermen vol met deze opvallende bloemen helaas minder vaak voorkomt dan vroeger, blijft hun boodschap onverminderd krachtig.
De laatste jaren zien we in de polders eigenlijk weinig klaprozen, een reden hiervoor kunnen we niet direct vinden. Mariëtte heeft een plek gevonden waar er klaprozen bloeien en stuurde ons bijgaande foto.


07-06-2024 - Nieuwsbrief parochie.

In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor de nieuwe uitzending van ‘Geloof, Hoop & Liefde’.
Geloof, Hoop & Liefde heet de rubriek die wordt opgenomen en samengesteld door George van der Sijpt en via Omroep Hulst maandelijks wordt uitgezonden en op onze website wordt geplaatst.
Catharinakerk: maandag 10 juni 19.00 uur: woord- en communieviering met als voorganger pastor K. Van de Wiele

Klik hier voor de volledige nieuwsbrief.


06-06-2024 - Stemmen.

Vandaag is het zover: de verkiezingen voor het Europees Parlement zijn begonnen! Vanaf half acht tot 21 uur vanavond kunnen inwoners van Hengstdijk hun stem uitbrengen in de Schuur. De vrijwilligers in het stembureau staan klaar om iedereen te ontvangen.
Het Europees Parlement speelt een belangrijke rol in het vormgeven van Europese wetgeving en beleid. Dit is jouw kans om invloed uit te oefenen op de toekomst van Europa. Kom naar de Schuur en laat je stem horen!


06-06-2024 - Ze zijn er weer.

Na maanden van rust en beschutting tegen de koude winter, zijn de koeien van de Putting eindelijk teruggekeerd naar de weidse velden die zo kenmerkend zijn voor het landschap van Hengstdijk. Dit jaarlijkse ritueel markeert niet alleen het einde van de winter, maar ook de hernieuwde vitaliteit van de natuur.
De Putting, een laaggelegen weidegebied dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit, verwelkomt de koeien terug in zijn groene omhelzing. De koeien, die een essentieel onderdeel vormen van dit ecosysteem, brengen leven en beweging in het gebied dat tijdens de wintermaanden een toevluchtsoord biedt aan weidevogels en ganzen.
Voor de inwoners van Hengstdijk en de vele natuurliefhebbers is de terugkeer van de koeien naar de Putting een moment om te koesteren. Het biedt een kans om even stil te staan bij de eenvoudige wonderen van de natuur en de harmonie die het met zich meebrengt.


06-06-2024 - Afval.

In de rustige St. Josephstraat in Hengstdijk, waar de natuur normaal gesproken ongestoord haar gang kan gaan, ontvingen we van Mariette een foto die ons laat stilstaat bij een treurig tafereel. Een verzameling sigarettenpeuken, achteloos achtergelaten, ontsiert het landschap en schaadt het milieu. Dit beeld, dat niemand vrolijk stemt, is een stille getuige van de noodzaak om bewuster om te gaan met onze prachtige polder. Laten we de verantwoordelijkheid nemen om onze asbakken thuis te legen, en niet in de natuur die ons zoveel biedt.


05-06-2024 - Nationale Archeologiedagen.

Op 11 april jl vond in Hengstdijk de aftrap plaats van één van de Zeeuwse evenementen 'Dorpen met een verleden'. Op zaterdag 15 juni vindt een tweede sessie plaats, er is dan een team van archeologen van Erfgoed Zeeland, de Walcherse Archeologische Dienst, Werkgroep Archeologie Hulst en de provinciaal archeoloog van Zeeland aanwezig in Hengstdijk.
Tijd: 10.30 - 17.00 uur
Locatie: terrein aan de Sint Josephstraat 1, Hengstdijk
Parkeren: gratis in de omgeving
Kosten: gratis deelname

Klik hier voor meer informatie op de website van Erfgoed Zeeland.


05-06-2024 - Samen recht vinden.

De gemeente Hulst werkt samen met vijf andere Zeeuwse gemeenten om inwoners te helpen die (juridische) problemen hebben met instanties. In Hulst is het spreekuur in Den Dullaert. Dit is op dinsdag 11 juni en op dinsdag 25 juni van 14.00 uur tot 16.00 uur. Meldt u zich op voorhand even aan.
Dat is mogelijk via telefoonnummer 06 34 20 84 14 of via https://samenrechtvinden.nl (Bron: gemeente Hulst.)

Klik hier voor het volledige artikel op de website van de gemeente.


04-06-2024 - Drie generaties badmintonplezier.

Badminton is een sport voor bijna alle leeftijden. Een goed voorbeeld hiervan is een bericht wat we van Yvonne ontvingen:
Het badmintonseizoen 2023/2024 is afgesloten, we kunnen terugkijken op gezellige, sportieve avonden met gelukkig weinig blessures.
Maar ook op een paar hele speciale avonden waar leeftijd geen rol speelt.
Peter die inmiddels ook alweer heel wat jaartjes speelt. Dan zijn dochter Saskia die al van jongs af aan wekelijks naar het dorpscentrum kwam voor de badminton. Eerst kwam ze nog mee om alleen maar te kijken naar haar broer Patrick zijn badmintontalenten, maar algauw sloot ze zelf aan bij de jeugdgroep. En later schoof ze natuurlijk door naar de volwassenen.
Helaas is die jeugdgroep na de corona niet meer terug van start gegaan.
Maar (klein) dochter Eline komt ook al eens meespelen en dat gaat best al goed. Hoe bijzonder is dat, 3 generaties badmintonplezier!

Yvonne bedankt.


04-06-2024 - Grote ratelaar.

Zondagochtend bezochten we opnieuw de viswedstrijd van HSV de Vogel om wat foto's te maken. Ze vissen op de locatie van het natuurgebied Vogel-zuid. Wat opvalt langs de Vogel is de rijke flora die momenteel aanwezig is. We ontdekten een aantal plantjes die we nog nergens anders zijn tegengekomen en die we niet direct herkenden. Na wat opzoekwerk op internet bleek het slanke plantje met mooie gele bloemen een "grote ratelaar" te zijn.
De grote ratelaar is een inheemse plant die behoort tot de bremraapfamilie . Hier zijn enkele interessante feiten over deze plant:
1. Uiterlijk:
- De grote ratelaar heeft smalle, lancetvormige bladeren en groeit tot ongeveer 20-40 cm hoog.
- De gele bloemen zijn klokvormig en bevinden zich in dichte trossen aan de top van de stengel.
- De naam "ratelaar" verwijst naar het geluid dat de zaden maken wanneer ze rijp zijn en rammelen in de gedroogde bloemhoofdjes.
2. Ecologische rol:
- De grote ratelaar is een halfparasiet, wat betekent dat hij de wortels van andere planten aantast om voedingsstoffen te verkrijgen.
- Het is een belangrijke plant voor wilde bijen en hommels, omdat ze de bloemen bezoeken voor nectar en stuifmeel.
3. Habitat:
- Je vindt de grote ratelaar vaak in vochtige graslanden, hooilanden en bermen.
- Het is een indicatorsoort voor bloemrijke graslanden en komt voor op voedselarme bodems.


03-06-2024 - Uitslag viswedstrijd.

Gisteren was het een spannende dag voor HSV de Vogel met de derde viswedstrijd van het seizoen op 2 juni. Normaal gesproken zou je verwachten dat je deze tijd van het jaar heerlijk in het warme zonnetje zou zitten vissen. Echter, de realiteit was anders met een temperatuur die allesbehalve uitnodigend was. Een kille noordenwind liet het verraderlijk koud aanvoelen aan de waterkant. Het was een geduldig wachten op de eerste vangst van de dag, en helaas bleef de oogst deze ochtend beperkt. Laten we hopen dat de zon ons gunstiger gezind is tijdens de volgende wedstrijd op 16 juni.
De uitslag:
1. Marcel met 3360 gram
2. Vincent met 3050 gram
3. Pascale met2520 gram

Klik hier voor enkele foto's.


03-06-2024 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
Het weer wil maar niet vlotten, dus werden onze gevleugelde vrienden laat gelost in Roye.
De vlucht kende wel een voorspoedig verloop, de duiven kwamen vlot af.
De eerste prijs werd deze week gewonnen door Cornelis van Koppen, een dikke proficiat Cees.
Volgende week kunnen de jonge worden opgeleerd hebben we de eerste Marathon vlucht op het programma staan en kunnen we ook nog inkorven voor Fontenay, dus een drukke week voor de boeg.


Klik hier voor de uitslag.


02-06-2024 - Vissen.

De Vogel, een idyllische oase, is al sinds mensenheugenis een geliefde bestemming voor hengelaars. Het is een sublieme plek waar men in alle rust kan vissen, omarmd door de serene schoonheid van de natuur. Vandaag is het wateroppervlak van De Vogel het toneel van een spannende viswedstrijd, georganiseerd door HSV de Vogel. Gelukkig werkt het weer mee; het is droog en de kans is groot dat de zon haar stralen nog laat schitteren over het kalme water.
In 2009 kregen we van Richard Burggrave een verhaal getiteld "Vissen toen en nu", waarin Richard de verschillen tussen toen en nu beschrijft.

Klik hier voor zijn verhaal.


02-06-2024 - Uitslag kaarten.

Van Eddy ontvingen we de uitslag van het kaarten:
Na een middag vol kaartplezier, waarbij de spanning hoog opliep tijdens de diverse spelrondes, heeft de computer, dankzij de wonderen van de moderne technologie, de uitslagen berekend. Het gemak van deze digitale assistentie maakte het mogelijk om snel en efficiënt de winnaars van de dag te bepalen.
Uitslag bieden:
1e Johan
2e Jaqueline
3e Jack
Jokeren:
1e Patricia
2e Anita
3e Rene.

Volgende kaarting, jokeren aanstaande vrijdag om 19:30 uur, zaal open om 19 uur.


29-05-2024 - Badmintontoernooi.

De badmintonclub heeft het seizoen weer afgesloten met een toernooitje.
Van Yvonne ontvingen we het volgende verslag:
Het was een gezellige en vooral sportieve avond. In de pauze heeft iedereen weer genoten van de gebruikelijke eigen gemaakte taarten.
Nadat alle wedstrijdjes gespeeld waren hebben we nog gezellig nagepraat over onze badmintontalenten en werd er nog een loterijtje gehouden.
In september beginnen we weer aan een nieuw badmintonseizoen.

De uitslag van het toernooi:
1. Saskia
2. Simone
3. Yvonne
4. Ad
5. Marcel
6. Christine
7. Jacqueline
8. Peter
9. Pieter


01-06-2024 - Van de Dorpsraad.

`Van de Dorpsraad ontvingen we 2 berichten:
-De dorpsraad was woensdagavond aanwezig bij tour inulst.
Ieder die daar niet was kan nog de enquête invullen op doemee.inulst.nl.

-Geveltuinen in opkomst: via de Dorpsraad ontvingen we een persbericht van de gemeente over geveltuinen: Stoeptegels eruit, groen erin! Dat is het motto. Op die manier vergroenen we onze woonomgeving. Een groenere omgeving is nuttig én vooral ook plezierig.

Klik hier voor het volledige persbericht.