Nieuws

16-07-2019 - Bronzen medaille op EK.

Van Wendy kregen we een afsluitend bericht over Nina op de EK-eventing:
"Het is gelukt! We hebben een Bronzen medaille gewonnen met het team. Dit hadden we nooit verwacht maar we hebben er hard voor gestreden.
Op zondag hadden we eerst weer de keuring om te kijken of de paarden wel fit en gezond uit de cross zijn gekomen. Gelukkig allemaal goed gekeurd. Het afsluitende springen ging bij iedereen goed! Onze 1e team-medaille gewonnen.
Nu weer lekker thuis, Divine staat fris in haar stal, lekker uitrusten.
Nina gaat met 2 andere paarden weer verder trainen deze week want a.s. vrijdag staan de Zeeuwse kampioenschappen op het programma.
Iedereen bedankt voor het aanmoedigen!"

Nina, gefeliciteerd met deze prestatie.


16-07-2019 - Sara.

Vandaag hebben we een Sara op het dorp. In de Kievitstraat wordt feest gevierd.
Anita wordt 50. Anita, namens alle lezers van de site, van harte gefeliciteerd met je 50ste verjaardag. En nog vele jaren toegewenst.
15-07-2019 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de volgende berichten over een druk duivenweekend:
“Het weekend zit er weer op voor de duiven, was toch weer een beetje onstuimig weer voor onze duiven en vooral vanaf Belgie.
De winnaars op Fontenay oude duiven spelen ook gelijk de eerste van heel de Afdeling en zijn Paul en Regule, mannen een dikke proficiat, jullie oude duiven komen dit seizoen fantastisch naar huis”
Deel 2:
“Op Dax ging de winst deze keer naar Luc vd Gucht en die draait er ook 2 in de eerste 10 van Zeeland, dus Luc ook jij een dikke proficiat voor deze overwinning”
Deel 3:
“En dan hebben we ook nog de jonge duiven, hierbij ging de winst naar de Gebr. Van Beveren en kids, tevens hebben ze de snelste duif van Zeeland vanuit Roye, ook een dikke proficiat en PV de Herleving 1826 is weer goed op de kaart gezet dit weekend.”

Klik hier voor de volledige uitslagen.


15-07-2019 - Viswedstrijd.

Zondagochtend werd er gevist door de leden van HSV de Vogel.
Het was een frisse ochtend. Een jasjes was een nuttig kledingstuk.
De eerste 3:
1. Carlo de Munck met 3.300 kilo
2. Toon van Damme met 2.000 kilo
3. Fons Roctus met 1.900 kilo

Klik hier voor de foto’s van deze ochtend.


14-07-2019 - Laatste nieuws uit Maarsbergen.

Van Wendy ontvingen we het volgende bericht:
We staan met het team nu op de 3e plaats!
De cross is goed verlopen gisteren!
Zowel Nina en Divine HE, als de overige teamleden reden een foutloze cross.

Vanochtend staat de keuring op de agenda en vanmiddag het afsluitende springen. Spannend!

Succes Nina.


14-07-2019 - Daar aan de Vogel.

Vandaag, zondag, verschijnen de vissers van HSV de Vogel weer aan de waterkant voor de volgende viswedstrijd.
Op de site hebben we in het archief een lied staan over het vissen op de Vogel en de kaffeekes op Hengstdijk.

Klik hier en kijk terug in het archief.13-07-2019 - Update uit Maarsbergen.

Van Wendy en Nina ontvingen we de volgende update:
" Hier een update vanuit Maarsbergen. Vandaag de dressuur gereden. Helaas was er wat spanning bij Divine HE en dit resulteerde in 37,8 strafpunt.
Met ons team staan we nu op de 6e plaats.
Om 17.18 uur mogen we als allerlaatste de cross in. Er staat een mooie, maar technische cross gebouwd.
We gaan ons best doen!
Morgen sturen we weer een update.
"

We wensen Nina veel succes.


13-07-2019 - Dikke banden.

Het wielercomité Hengstdijk organiseert op Vogelwaarde een wielerweekend.
Vrijdagavond is dit begonnen met de dikke banden race.
Een generale repetitie voor de dikke banden race die met de kermis op Hengstdijk gehouden wordt. Meer informatie hierover volgt.12-07-2019 - Torenvalk.

In de boomgaard bij Landwinkel Oude Stoof zijn een vijftal torenvalken geringd. Het TV-programma Vroege Vogels kwam met een cameraploeg op het nieuws af. Ze willen eind augustus aandacht besteden aan dit nieuwsfeit op de Oude Stoof.
12-07-2019 - Tentoonstelling.

Uw redactie heeft een kort bezoek gebracht aan de tentoonstelling in de Catharinakerk. Een verrassende expositie van kunstenaars uit de regio. Je ziet landschappen en details, elk met een eigen DNA. Het is zeker de moeite waard om de kerk even binnen te stappen.


11-07-2019 - Expositie in de Catharinakerk.

Tot en met 21 juli is er dagelijks een tentoonstelling van voornamelijk lokale kunstenaars. Echt de moeite om de kerk te bezoeken en te genieten van kerk en kunst.

Klik hier voor een overzicht van de deelnemende kunstenaars.11-07-2019 - Nina de Haas op het EK.

Van Wendy kregen we een eerste bericht over de EK eventing:
"Wij zijn op dinsdag aangekomen in Maarsbergen voor het EK eventing. Woensdagmiddag was de keuring en deze is voor Devine HE goed gegaan! Vanavond is de opening van het EK en op donderdag en vrijdag is de dressuur. Ik mag met Devine HE op vrijdag dressuren, als laatste voor ons team. Duimen jullie voor ons?
Na de dressuur stuur ik weer een update."


10-07-2019 - In de berm.

In de bermen langs onze wegen kom je verrassende planten tegen. Langs de Plattedijk zagen we gisteren de “Gewone Smeerwortel.”
De plant wordt 40-100 cm hoog met van mei tot augustus witte, roze of paarse, dicht opeen in een hangende tros gegroepeerde bloemen. De bloemen zijn klokvormig, 2-4 cm groot. De kelkbladen zijn spits, en 1/3 van de buisvormige, vergroeide kroonbladen.
Met dank aan Wiki.


10-07-2019 - Baggerspecie.

De bagger uit de Oude Haven ligt voor een groot deel in de Putting langs de Plattedijk. Wat opvalt is dat het er niet zomaar ligt te liggen. Het is geen glad stukje land. De blubber is flink bewerkt. Tot een maanachtig landschap. Het zal nog even duren tot de lakens glad getrokken over de akkers liggen.


09-07-2019 - Een likje verf.

Het lijkt erop dat een hek uit 1900 na 119 jaar een likje verf krijgt. Hier en daar is de grondlaag er al. Of blijft het nostalgie in de Pauluspolder.


09-07-2019 - Bidprentje.

Een paar weken geleden hadden we een foto van Hyppolytus van Sikkelerus. Vandaag hebben we zijn bidprentje. Hij woonde vanaf 1928 vooraan in de Putting. Daar boerde hij tot zijn zoon Bernard in 1944 de boerderij overnam.

08-07-2019 - Parkeren.

Sinds een week kunnen de bezoekers van camping de Vogel parkeren aan de overkant van de weg. De dagelijkse passanten hebben dit natuurlijk al opgemerkt. Voor onze lezers van verder weg bijgaande foto.

08-07-2019 - Duiven.

Na een lang duivenweekend kregen we van Erik het volgende bericht:
“Hierbij de uitslagen van dit weekend, bij de jonge duiven ging de winst naar Achiel Mattens, bij de oude naar Jimmy en op Argenton ging Frans Braem uit Clinge met de hoofdvogel aan de haal. Mannen allen een dikke proficiat. Volgende week, komen de duiven vanuit Dax, Fontenay en Roye.”
En de volgende aanvulling:
“Hierbij ook nog de uitslag van de duiven die vanuit Agen kwamen, deze zijn vrijdag gelost om 12uur, het was dus een serieuze vlucht voor deze atleten.”

Klik hier voor de volledige uitslagen.


07-07-2019 - Expositie.

Van de Stichting Behoud Catharinakerk ontvingen we de volgende uitnodiging:
“Hierbij nodigen we u uit om onze Zomertentoonstelling 2019 te bezoeken.
Vanaf 10 juli tot en met 21 juli 2019 houden we onze Zomertentoonstelling.
Elke dag geopend van 14.00 tot 17.00 uur.
Klik hier voor een overzicht van de deelnemers.
Ook is het mogelijk onze kerk eens goed in ogenschouw te nemen; meestal is er wel iemand die u goed kan rondleiden.
Uiteraard is de toegang gratis.
We kijken uit naar uw bezoek.”


07-07-2019 - Verslag kaarten.

Bericht van Eddy:
“Het was een ware invasie in dorpscentrum “de Schuur” deze middag, liefst 49 deelnemers verdeeld over de twee kaartingen. Met 12 bieders (nieuw record) en 37 jokers (eveneens nieuw record) moesten er toch wel enige aanpassingen gebeuren om ieder plaats te bieden, in alle haast de gymzaal een paar tafels in gereedheid gebracht en ook de schrijver naar daar gestuurd, verder alle plekjes bezet, kortom, we zaten aan de max. zullen we maar zeggen.
Waarschijnlijk wordt ook dit weekend de topper van het jaar, de volgende kaarting is immers op kermismaandag, dus die is traditioneel toch wel ietsje minder druk bezocht, maandagochtend om 10 uur kaarten, je moet er maar zin in hebben. Met al dat heen en weer geschuif van de tafels waren de bieders ook deze keer weer ruim als eerste klaar met 5 bomen kaarten.

Uitslag bij het bieden:
1. Cor uit Vogelwaarde
2. Frans de Bruin
3. Rene uit Vogelwaarde
Bij het jokeren was er na veel herreken werk uiteindelijk toch een uitslag:
1. Adrie uit Terneuzen
2. Ria uit Vogelwaarde
3. Frieda van de camping

Volgende afspraak dus kermismaandag 26 augustus om 10 uur na de kerkdienst voor de overleden parochianen natuurlijk, iedereen weer van harte welkom dan!”

Klik hier voor de foto’s.


06-07-2019 - Grauwe ganzen.

De grauwe ganzen zijn weer gesignaleerd in de Putting. De overzomerende dieren hebben hun stekje al gevonden. Het lijkt erop dat ze het in de gemaaide weilanden naar de zin hebben. Ongetwijfeld komen er nog meer.
06-07-2019 - Gerst.

Na een aankondiging van een vaste lezer waren we alert op de oogst van de gerst. Een groot perceel aan de Vogelweg leek als eerste aan de beurt. Toch hebben we de combine op de akker gemist. Als uit het niets was de gerst binnen en blijft het stro in brede banen op de akker achter.
05-07-2019 - Nieuwe lantaarnpalen.

Toen deze week het bericht van Delta over een onderbreking van de stroom in de bus viel hadden we al een vermoeden. Er werd een tweede poging gedaan om enkele nieuwe lantaarnpalen te plaatsen.
Donderdagochtend was het zover. Met succes werden dit keer de palen geplaatst.05-07-2019 - Laatste schooldag.

Bij ‘t Vogelnest was gisteren de laatste schooldag. Van juf Petra kregen we de link naar alles wat op die dag langs gekomen is.
We wensen personeel en leerlingen een fijne vakantie toe.

Klik hier voor de site van ’t Vogelnest.


04-07-2019 - Rollen.

Het hooi keren is een begrip bij de boeren. Als het gras gemaaid is en het is mooi weer wordt het hooi gekeerd om het sneller te laten drogen. De rollen omkeren is niet iets van de landbouw. Die zijn daar veel te groot voor. Je moet het meer zoeken in het sociale leven. Daar kan men wel iets andersom doen.04-07-2019 - Meester Fons met pensioen.

Gisteren heeft Fons Schelfhout afscheid genomen van zijn werk in het onderwijs. Op de Jan van Schengenschool in Heinkenszand hebben en ze er een echt feest van gemaakt.
Fons, ook bedankt voor je inzet in Hengstdijk en geniet ervan.03-07-2019 - Eten voor Franse krijgsgevangen.

Op de gouden bruiloft van Tilly en Paul ging een oude foto rond. Aan het begin van de tweede wereldoorlog genomen. Bij het uitreiken van voedselpakketten aan Franse krijgsgevangenen. Ze werden met de tram van het front via Hengstdijk en Walsoorden naar Duitsland vervoerd. Van de dames op de foto kennen we inmiddels enkele namen.
Van links naar rechts:
… Bilterijst, Tiel Keizer, ??, ??, … Boeijkens, Lies van Buijten, Alice Heijens, Tiele Derijcke, ??, Agnes Merk, man met pet, Lenie Merk, man met hoed, ??.
Graag verbeteringen en aanvullingen.
Klik hier voor het verhaal over tram en krijgsgevangenen.
Ward, bedankt voor de foto.

03-07-2019 - Veulentje.

Uw redactie werd er door een liefhebber op attent gemaakt. In het weitje tussen de lindeboom en de kippen van Duco loopt een klein wondertje: er is een veulentje geboren.
Hanneke en Rudolf, gefeliciteerd met deze prachtige aanwinst.02-07-2019 - Juf Lia.

Gisteren heeft juf Lia afscheid genomen van het “Juf” zijn.
Op een leuke, gezellige afscheidsbijeenkomst was ook Hengstdijk goed vertegenwoordigd. Een mooie dag met veel bezoekers. Lia, bedankt voor wat je deed voor school en dorp, Geniet van je vrije tijd en denk af en toe nog eens aan Hengstdijk.

Klik hier voor enkele foto’s.


02-07-2019 - Ooievaar.

Dit weekend is er een ooievaar gesignaleerd aan de Vogeldijk. De bewoners in de directe omgeving waren hogelijk verbaasd. Onverwacht en niet gepland.
Buurtbewoners hebben zich een keer achter de oren gekrabd. Die ooievaar zal nog wel ergens op het matje moeten komen.