Nieuws

22-10-2019 - Ondergedoken.

Onder de Hengstdijkse straat ligt een oude duiker. Volgens de kaart van het waterschap is deze ondergedoken duiker nog in functie. Bij het schoonmaken van de sloten is de duiker opgedoken. Van normaal functioneren is geen sprake. Voor de locatie zie het kaartje. We herkennen links onder Klondijcke en in het midden Metta Vihara.
Huub, bedankt voor de tip.


22-10-2019 - Paddenstoelen.

Het is herfst en dus zijn er her en der weer een hoop paddenstoelen te zien. De grond is vaak nog warm, de temperatuur redelijk hoog en doorgaans valt in de herfst veel regen. Ideale omstandigheden voor schimmels om te groeien. Wie rondkijkt in de tuin en de wegbermen zal zeker enkele paddenstoelen zien. Een heksenkring hebben we niet waargenomen in de omgeving van Hengstdijk.

Klik hier voor enkele foto's.


21-10-2019 - Kleuterschool.

Af en toe komen er oude foto’s binnen. Dit keer is het een foto van de oude kleuterschool aan de rand van het dorp. We herkennen de plek. De woning staat er nog. En het bord van de bebouwde kom is ook al enkele keren vernieuwd.
21-10-2019 - Van de stamtafel.

Aan de stamtafel werd nog even nagepraat over de lijst met telefoonnummers uit 1950.
Een van de gasten vertelt over een gesprek uit de jaren 50:
“Mijn moeder vertelt vol trots tegen een tante dat ze telefoon had aangevraagd. De tante zegt dat ook gedaan te hebben. Er zijn wel zeer lange wachttijden. Ze spreken af dat de eerste die telefoon krijgt de ander direct zal bellen om het heugelijke nieuw te vertellen.”


20-10-2019 - Vlinder.

Een paar dagen geleden hadden we een vlinder op de site.
Onze vaste specialist reageert:
“De vlinder op de website is een scherphoekvedermot. Dit is 1 van de weinige uit de familie van de vedermotten die in deze tijd nog vliegt..”
Sander bedankt.


20-10-2019 - Telefoongids 1950 Hengstdijk.

Er is beperkt info te halen uit het telefoonboek van 1950. Dit omdat Hengstdijk en Pauluspolder slechts 9 aansluitingen telt. Stoppeldijk had er toen beduidend meer.
De school in Pauluspolder had wel telefoonaansluiting, in Hengstdijk blijkbaar niet. Bellen ging via de telefooncentrale met beperkingen in de diensturen volgens vermeld overzicht.

Bij de adressering wordt de oude wijk nummering en de nieuwe straatnaam nummering door elkaar gebruikt. Misschien was dit de verantwoording van de persoon zelf om een wijziging door te geven. Bij de wijk codering wordt ook de letter van betreffend dorp gebruikt. Op deze wijze praat mijn vader er ook over.
Bijvoorbeeld het gemeentehuis was niet A 21 maar H A 21.
In de telefoongids 1915 komt Hengstdijk nog niet voor. Zou waarschijnlijk ook een uitdaging zijn zonder elektriciteitsnet.
Aangesloten zijn:
3. Bilterijst en zonen Molen en graanhandel
4. Bongenaar, pastoor
1. Van Esbroeck, oud burgemeester
7. van Heeze slager
2. Hermans gemeente ontvanger
10F. Kerremans, hoofd van de school Pauluspolder
6. Krieckaert Zuiddijk
10X Mannaert Boter en eierhandel

Klik hier voor de pagina uit de telefoongids.


19-10-2019 - Aanvulling op de wijken.

Van Manuel kregen we nog een aanvulling op het verhaal over de wijken.
“In de Napoleontische tijd zo rond 1800 werd de Burgerlijke stand ingevoerd. Wijken kregen Letters en nummers en alle personen per huis werden geregistreerd. Naam, geboorteplaats, datum en beroep huwelijk en overlijden werden per gemeente vastgelegd.
In Hengstdijk kreeg je de wijken A, B, C, D en E.”
Manuel, hartelijk dank voor je inbreng. Er is veel belangstelling voor.

Klik hier voor de volledige aanvulling.


19-10-2019 - Oproep telefoonboek.

Een inwoner van Hengstdijk, die meedenkt met onze site, heeft behoefte aan een oud telefoonboek met daarin Hengstdijk. Een boek uit de jaren 70 of 80. Graag maken we van enkele pagina’s een kopie. En het boek komt snel weer terug.
Reacties graag naar info@hengstdijk.eu.18-10-2019 - Zilverreigers.

Vanaf de Oostdijk, onderweg naar Kuitaart, dwalen de ogen over de Putting. Opvallend was de grote hoeveelheid grote zilverreigers in de polder. Niet op een kluitje, Ze hebben zich verspreid over de weilanden. In het voorbijgaan tellen we er een stuk of tien.
18-10-2019 - Seizoenen.

Voor de vlinders loopt het seizoen op een eind. Toch zagen we op een overdekt plekje nog een klein vlindertje zitten. Voor naam en soort moeten we bij Sander zijn. Dan weten we de ins en outs van dit diertje.

17-10-2019 - Archief.

In ons archief met oude foto's hebben we nog een aantal foto’s staan onder het kopje “Diversen”.
We doen hierbij een poging om de namen en meer informatie te krijgen.
Wie denkt er mee met bijgaande schoolfoto van de leerlingen in de Pauluspolder anno 1964?
Reacties via info@hengstdijk.eu.17-10-2019 - Ruilen.

Op Vogelwaarde wijk C 126 was er in mei 1946 een kloek op overschot en was er brandhout te kort. We weten nu dat dit ging om de familie Vermeulen. Na 1 januari 1947 op het adres Margaretsedijk 51. De kloek zal inmiddels het loodje gelegd hebben.
16-10-2019 - Wijken.

Van Manuel Rouwendaal kregen we het volgende bericht over de wijken in Vogelwaarde:
“Op uw site zag ik van een lezer uit Kampen de afbeelding van een Wijkletter nummerbord. In 1947 heeft er een her nummering plaatsgevonden van letter en cijfers naar het huidige huisnummer.”
Na wat puzzelwerk is het wel vrijwel zeker dat het bordje op de foto bij de gemeente Ossenisse hoort. Het heeft bij een woning gehoord die tussen Zuiddijk 25 en 27 stond en in 1946 al verdwenen was. Volgens het kadaster van 1830 was dit pand in eigendam bij Jacobus Sergant uit Hontenisse.
Manuel bedankt voor je bericht en Achiel bedankt voor de vraag.

Klik hier voor een lijst met de omzetting van wijknummers naar straatnamen.


16-10-2019 - Dierenartsen.

Bij de dierenartsenpraktijk in de Plevierstraat is op hun website een pagina toegevoegd. Het gaat hierbij om de mogelijkheid online afspraken te maken.

Klik hier voor de website van de dierenartsenpraktijk.
Deze website is ook bereikbaar via onze sponsorpagina.


15-10-2019 - Werkzaamheden.

In de Kerkstraat wordt gewerkt aan het riool. Het gaat om de reparatie van een huisaansluiting.
Voor zowel de passerende fietsers als de auto’s een kleine hindernis.
Hopelijk kunnen de werkzaamheden snel afgerond worden.
15-10-2019 - Bloemschikken.

Maandagavond kwamen de dames van het bloemschikken bij elkaar in het dorpscentrum. Het resultaat was een prachtig bloemstuk. Vooral aan het geraamte van dit werkstuk werd veel tijd besteed. Kijkende naar het resultaat was het zeker de moeite waard.

Klik hier voor het fotoalbum.


14-10-2019 - De Wieg.

Vorige week waren er maaiwerkzaamheden bij de Wieg, tegenover de oude school. Een aantal mensen vraagt zich af of deze werkzaamheden een positief effect hebben op de waterkwaliteit. Ze bedoelen: Is de natuur met dat maaiwerk wel gediend.
14-10-2019 - Herfstmarkt.

Op de Plaza van Camping de Vogel was het zondag herfstmarkt. Een gezellige middag waar veel mensen uit de streek op af kwamen. Een plek waar je altijd wel bekenden tegenkomt. Druk en gezellig.


13-10-2019 - Kaarten.

Bericht van Eddy:
“Na een middag met kaarten waarbij de bieders zelfs 6 bomen voor hun rekening namen werden de prijzen als volgt verdeeld:
Bieden:
1e prijs Ludo van de Lavoir
2e Jo de Smet
3e Kees Wiemes
Bij het jokeren was de einstand als volgt:
1e Trudy
2e Francois
3e Tanja.
Volgende kaarting is op zaterdag 9 november.”


13-10-2019 - E-waste race.

Bericht van juf Petra:
We zijn helaas tweede geworden. Maar zijn erg trots op het feit dat we 3534 items hebben opgehaald! We willen dan ook via jullie site alle ouders, dorpsbewoners en belangstellenden bedanken die ons hebben geholpen dit resultaat te behalen. Ook voor de juffen was het een drukke tijd van invoeren, controleren, aanpakken, vervoeren en enthousiasmeren......We kregen vrijdagmorgen dan ook taart (voor gr. 6/7/8) van de organisatie vanwege onze tweede plaats! Juf Ingeborg trakteerde ons na het zwemmen in de Vogel op een zakje chips. Na de vakantie volgt nog een kleine beloning voor alle leerlingen van 't Vogelnest in de vorm van een speelgoedje. De ouderraad wil hieraan meebetalen.

Nogmaals super bedankt!
Groetjes, team ’t Vogelnest”


12-10-2019 - Bericht van de Dorpsraad.

Afgelopen donderdag was de dorpsraad uitgenodigd op een minisymposium. Op uitnodiging van de gemeente. Met als onderwerp; Zeeuws-Vlaanderen, gastvrij voor iedereen. Een onderwerp waar de dorpsraad zeker op terugkomt.
Tijdens deze bijeenkomst ontmoeten we ook Cees Vinke en Willem de Geus. Cees kreeg een aantal waarderende woorden voor zijn jarenlange inzet voor dit onderwerp. En Willem droeg in zijn functie als stadsdichter een prachtig gedicht voor.
Wordt vervolgd.


12-10-2019 - Wijken en straatnamen.

Van een lezer uit Kampen kregen we een foto toegestuurd. Het afgebeelde voorwerp is zeker al op leeftijd. Het is een huisnummer aanduiding van vele jaren geleden. Het bordje staat voor huisnummer 15 in wijk C. Onze lezer vraagt: “Wanneer was de overgang van wijkaanduiding naar straatnaam?”
Wie helpt? info@hengstdijk.eu.
Bedankt Achiel voor dit prachtige onderwerp.


11-10-2019 - Paddestoel.

De paddenstoelen zijn met het vocht van de laatste dagen plotseling overal te zien. Op de foto een aantal in een voortuin. Wie kan ons helpen aan de naam van deze paddenstoelen.
Reacties via info@hengstdijk.eu.
11-10-2019 - Kuitaart.

Vanuit Kuitaart krijgen we het volgende bericht over het Schuurfeest van zaterdag 12 oktober:
"De voorbereiding / opbouwen voor het schuurfeest is in volle gang. Kaarten zijn nu ook verkrijgbaar bij Plus Kloosterzande of in Hulst bij het Perronneke. Uiteraard hoopt de organisatie op droog weer."