Nieuws

16-01-2019 - Lange avonden.

De avonden zijn lang. Neem je de tijd om wat leuks te lezen? De verhalen van Barend den Belg zijn iedere dag actueel en leuk om te lezen.
“En wie weet kom je jezelf wel es tegen in de verhaaltjes door Belgische bril. Een bevriend tekenaar Steve Michiels zorgde alvast voor een grappig plaatje erbij.”

Klik hier voor de verhalen van Barend.


16-01-2018 - Weerbericht.

Volgens de voorspellingen van het weer, wordt het iets kouder. We hebben daar een passend plaatje uit 2014 bij gezocht.

15-01-2018 - Ganzen.

We zijn half januari en het valt op dat er weinig ganzen zitten in onze polders. Blijven ze meer noordelijk vanwege de gemiddeld hoge tempraturen? Of zijn ze ons voorbij gevlogen om een plekje met lekkerder eten te zoeken. Voor de foto hebben we er nog enkele gevonden aan de Zuiddijk.
15-01-2019 - Winkeltje.

Het winkeltje van Brett is vernieuwd. De producten zijn hetzelfde gebleven: Biologische akkerbouwproducten van het land van Duco en Patricia. Het ziet er keurig uit. Overzichtelijk en geordend. Brett, succes met de verkoop.


14-01-2018 - Betuinen.

Tussen Kampen en het gemaal "Campen" is het waterschap hard aan het werk. In beeld zijn de werkzaamheden voor de bescherming van de oever. Het betuinen. Men heeft een flink formaat palen uitgezocht. De diepte van het kanaal en de stevigheid van de bodem hebben hier zeker meegespeeld.14-01-2019 - Fietskar.

Tijdens de kerststallententoonstelling stond er een bijzonder transportmiddel op het pad voor de kerk. Binnen ontmoetten we jan Rubbens en hebben hem om een korte uitleg gevraagd. In een documentje geeft hij uitleg. Klik hier voor dit verhaal.
Jan, bedankt voor je inbreng en succes met de fiets.


13-01-2019 - Kuifeendjes.

Je ziet het niet vaak: Kuifeendjes in de Guil. Afgelopen vrijdag zagen we een klein groepje van deze leuke vogels binnen onze draaicirkel in de Guil.
Wiki vertelt: “De kuifeend is een duikeend en brengt het grootste gedeelte van de dag door op het water waarbij hij langdurig duikt op zoek naar voedsel (slakjes, algen, schelpdiertjes, waterplanten) en hij is daarbij niet kieskeurig.”


13-01-2019 - Winterwandeling.

Van Groei en Bloei kregen we een persbericht over de winterwandeling op 2 februari. We wensen de deelnemers veel genot in de Putting.

Klik hier voor het persbericht.12-01-2019 - Druk en gezellig.

De nieuwjaarsinloop en de inwijding van de nieuwe bar was druk en gezellig. Meer dan 50 bezoekers hebben de stoelen en krukken uitgeprobeerd. En gebruik gemaakt van de mogelijkheid bij te praten over alles wat ons in het dorp bezig houdt. Namens Dorsraad en Dorpscentrum, iedereen bedankt voor de komst.

Klik hier voor de foto’s.


12-01-2019 - Interview.

Namens het bestuur van het Dorpscentrum kregen we de mogelijkheid op Omroep Zeeland een en ander uit te leggen over de vernieuwing van het Dorpscentrum. Een mooie kans om voor een breder publiek uitleg te geven. Elsa bedankt.

Klik hier voor het interview.11-01-2019 - Vergelen.

De bordjes met aanwijzingen voor de wandelroutes zijn ooit uitgevoerd in het groen. Het valt ons op dat ze langzaam aan het vergelen zijn. Ook aan de noordzijde, uit de zon.
11-01-2019 - Knotwilgen.

In de Putting wordt er als je even niet kijkt hard gewerkt. De knotwilgen krijgen bezoek van de kapper. En alle overgebleven hout wordt gehakseld. Aan de Sint Josephstraat is de weg vanwege de werkzaamheden afgesloten. De foto's nemen we dit keer van afstand.


10-01-2019 - Aanvulling.

Van Frank Kuijpers kregen we een aanvulling op het verhaal van Fina Klaassen.
“Josephus de Tender kon inderdaad niet schrijven, Op 14 jarige leeftijd zat hij 8 dagen vast voor diefstal.”
Frank, bedankt.
10-01-2019 - Bingo.

Woensdagmiddag waren we nog net bij de voorbereidingen van de eerste bingo van 2019. De KBO combineert dat met een nieuwjaarsreceptie. De genummerde balletje zijn er ook. Ze zorgen voor de verdeling van de prijzen.


09-01-2019 - Terugkijken.

Tijdens de kerststallententoonstelling sprak uw redactie kort met Manuel. Hij heeft een tijd geleden een verhaal geschreven over Dina Klaassen. Met een glimlach hebben we daar over bijgepraat.

Klik hier voor het verhaal over Dina Klaassen.09-01-2019 - Biljart.

Afgelopen weekend was de finale van een triatlon biljart. Er werd gespeeld in drie spelsoorten: libre, band en drieband. Na een voorronde bij de lokale verenigingen was er een finale in Hoek.
Onze dorpsgenoot Rudy de Nijs is tweede geworden, na winst in de voorronde. Rudy, gefeliciteerd. Op de foto de zes finalisten, van links naar rechts op volgorde van de uitslag.08-01-2019 - Spreeuwen.

Vorige week, op een zonnig moment, waren er ineens spreeuwen. Niet de hele grote zwermen in de lucht. Nee, gewoon in het groene gras op zoek naar insecten.
Vogelbescherming: ”Het aantal spreeuwen in ons land neemt dramatisch af. Oorzaken worden gezocht in de intensivering van de landbouw (verdroging) en het verdwijnen van geschikte nestplaatsen in stedelijk gebied. Te veel jonge vogels overleven hun eerste jaar niet.”


08-01-2018 - D.O.L.

De maandagavond dames gymclub heeft er gisteravond een sociaal uurtje aangekoppeld. Met oliebollen, voor de gezelligheid. Mocht je mee willen doen, kun je op een maandag om half 8 gewoon aanschuiven. Ook op Kloosterzande zijn er mogelijkheden bij "Door Oefening Lening".
07-01-2018 - Onbekend voorwerp.

Vanuit een plaats ergens in Nederland stelt Diny Griede ons de volgende vraag:
In de kelder vond ik een voorwerp wat mij onbekend is. Het is van steen en lijkt op een poffertjes pan. Maar het is van mijn grootmoeder geweest omstreeks 1930 en toen hadden ze een kolenkachel, kolen fornuis en petroleum stel om de boel warm te maken. Aan de onderkant is het ook niet zwart geblakerd. Ik hoop dat u weet waar dit voor gebruikt werd.
Het antwoord is er inmiddels ook: Het voorwerp is een escargot slakken schaal. Normaal gesproken zijn deze vuurvast en kunnen in een oven, maar ze worden ook gebruikt voor het serveren van de slakken.
Diny bedankt voor je vraag.


07-01-2019 - Flyer Nieuwjaarsinloop.

Afgelopen weekend is de flyer van de Nieuwjaars inloop in de bus gevallen. Behalve Nieuwjaar is er ook de kans om de nieuwe bar en de nieuwe inrichting van de recreatieruimte in de Schuur te bekijken en te beoordelen. Iedereen die een band heeft met Hengstdijk is van harte welkom om dit feestelijke moment te vieren.
Tot vrijdag half 8.06-01-2018 - Persleiding.

Op de Oude Stoof, op het terrein van Duco staat een tussenstation voor de persleiding. Bedoeld voor het project Oude Haven. Via de Guil en de watergangen gaat de leiding naar de Putting aan de Plattedijk. Om alles daar te krijgen is er flinke kracht nodig. En die komt van dit tussenstation.06-01-2019 - Tussenopslag.

In de Plevierstraat heeft de gemeente een plek afgebakend waar de gebruikte kerstbomen kunnen worden ingeleverd. Je kunt terecht op de parking tegenover LaBamba. Heel veel animo is er nog niet. Momenteel tellen we in de tweede ronde welgeteld één boom.
05-01-2019 - Fotograaf.

Het antwoord op de vraag over de fotograaf van de militairen is opgelost. Het gaat om fotograaf Fons Wijnacker. In de rubriek Achter de horizon heeft zijn verhaal al op de site staan. Leuk om te zien hoe verhalen bij elkaar komen.

Klik hier voor het verhaal van Fons in “Achter de Horizon”.05-01-2019 - Dwangarbeid.

In de tweede wereld oorlog was er sprake van dwangarbeid in Duitsland. Nederlandse mannen werden verplicht in Duitsland te werk gesteld. Van een groep afkomstig uit onze regio is een foto opgedoken. Gemaakt in Kiel.
“Op de foto boven van links naar rechts 1 onbekend 2 Arthur Duerinck 3 Theodoor de Blok, 4 Piet Mannaert onderste rij van links naar rechts 1-2-3 onbekend 4 Bert Louwers.
We willen graag de ontbrekende namen te weten komen.”
Reacties graag via info@hengstdijk.eu