Van Eddy ontvingen we een verslag van de kaartenparty:
Tussen de rommelmarkten in Vogelwaarde en Kloosterzande organiseerde Irene een kaartjesmarkt, waar liefhebbers weer volop nieuwe materialen konden ontdekken. Toen ik rond het middaguur een kijkje nam, was het wat rustiger. Echter, zowel in de ochtend als zeker later op de middag stroomden de bezoekers toe. Al met al was het een gezellige en zeer geslaagde kaartenparty!
Om alvast in de agenda te noteren: op 28 en 29 juni wordt het Midzomerfeest gehouden. De eerste voorbereidingen zijn inmiddels al getroffen. We kijken er al naar uit.
Heb je zelf ideeën of wil je actief meedoen aan het Midzomerfeest neem dan contact op met Jo de Cock telefoonnummer 0114 68 21 56. Dit kan zowel zijn als vrijwilliger of als deelnemer aan bijvoorbeeld de rommelmarkt.
Afgelopen vrijdag verzamelden de leden van de jokerclub zich weer voor een gezellige en spannende avond vol kaartplezier. Met maar liefst 13 enthousiaste deelnemers ontstond er een levendige competitie, waarbij ieder zijn best deed om de hoogste scores te behalen en kans te maken op de felbegeerde prijzen.
De sfeer zat er goed in, met momenten van opperste concentratie afgewisseld door lachsalvo's en gezellig geklets. Zoals altijd was de strijd spannend tot het einde en werden er mooie kaarten gespeeld die de avond extra bijzonder maakten.
Iedereen kan terugkijken op een geslaagde avond. Dank aan alle deelnemers voor hun sportieve inzet en tot de volgende ronde!
De uitslag:
1. Godelief
2. Timo
3. Sajo
4. Alain
5. Monique
Op de Plattedijk zijn de bieten deze week ingezaaid. Dit keer met een uniek modern apparaat: de FarmDroid.
Geheel zelfstandig heeft het toestel de zaadjes met uiterste precisie over het veld verspreid.
Voor de nauwkeurigheid is het nodig dat elk zaadje dezelfde vorm en maat heeft, daarvoor is het zaad gecoat.
De FarmDroid heeft niet enkel het inzaaien voor zijn rekening genomen, maar gaat tevens verantwoordelijk zijn voor het wieden van het veld. Hij beweegt zich voort op zonne-energie en zal zowel tussen als binnen de rijen alles onkruidvrij houden.
André bedankt voor de info.
Klik hier voor een kort filmpje op YouTube en
klik hier voor de website
van farmdroid
Langs de St.Josephstraat lopen al jaren emoes en we hebben er eigenlijk nog nooit aandacht aan besteed in het nieuws, terwijl het toch opvallende en bijzondere beesten zijn.
Dus hebben we eens om wat informatie gevraagd. Al snel kregen we een leuk en interessant stukje tekst en foto's van de emoes. Jurgen en Eliza bedankt, mochten er een keer kuikens zijn, laat het ons weten.
We hebben in totaal vier emoes, variërend in leeftijd van ca 10 tot ca 25 jaar. Het zijn drie mannetjes en één vrouwtje. Een emoe is een grote loopvogel, maar kleiner dan de, bekendere, struisvogel. Oorspronkelijk komt de emoe uit Australië. Ze zijn nieuwsgierig van aard en kunnen ook heel hard lopen. Ze hebben dus wel wat ruimte nodig. Ze eten bij ons kippenvoer, gras en brood maar houden in het wild ook wel van insecten, vruchten en besjes.
We zijn ze voor de hobby gaan houden omdat we ze gezien hadden bij familie en er een paar konden overnemen. We hebben ze inmiddels wel al meer dan 20 jaar. Ooit is er één ontsnapt richting Kuitaart, maar omdat dat de meest tamme en rustigste was, konden we die gelukkig wel vangen en daar mee terug naar huis lopen.
Van de vier emoes is er dus één koppel. De hen legt bij ons elk jaar tussen de 15 en 20 eieren. Dit zijn grote eieren en groen van kleur, zie de foto. Omdat dat er eigenlijk te veel zijn nemen we er zes a zeven weg voor in de broedmachine. Anders gaan er eieren kapot, koelen ze te veel af en/of komen de kuikens in de verdrukking als ze uitkomen.
Ze beginnen de eieren meestal in februari te leggen. Zo om de drie dagen komt er dan een ei bij. Als er voldoende (10 a 15) zijn, gaat niet het vrouwtje maar het mannetje broeden. Dit duurt ongeveer 50 dagen. Het vrouwtje legt er dan af en toe nog wel een ei bij in het nest. Als alles goed gaat dan komen eind april, begin mei de eieren uit (niet allemaal). Die kuikens worden verkocht als ze groot genoeg zijn.
Vanochtend om 11.13 uur kruipt de maan tussen de zon en de aarde en hebben we een gedeeltelijke zonsverduistering. Echt donker gaat het niet worden maar met een 24% verduistering is het toch een hele hap. De maan zal van rechts naar links voor de zon schuiven.
Als we willen kijken is het gebruik van een eclipsbril is wel noodzakelijk, een zonnebril is echt niet voldoende om je ogen te beschermen tegen de UV straling van de zon.
We hopen op helder weer zodat we er iets van kunnen zien.
De aansluiting van het pasgeplaatste 10 KV hoogspanning station vordert gestaag. Op de parkeerplaats tegenover de camping komen we op het scheiden van de markt de werknemers van Nutswerk tegen. Ze zijn bezig met het afronden van hun voorbereidende werk en vertellen dat ze over een week of drie op veel plaatsen weer aan de slag gaan en de kabels opnieuw tevoorschijn halen, zodat de monteurs de aansluiting kunnen maken.
Dan zal het elektriciteitsnet hier verzwaard zijn tot 10.000 volt.
Op zaterdag 29 maart organiseert Irene weer een kaartenparty in samenwerking met Marianne's Handwerk.
Alles wat je nodig hebt om prachtige kaarten te maken: knipvellen, stickers, mallen, en meer. Daarnaast is er een ruime keuze aan handgemaakte kaarten en kun je Ann's cadeau artikelen kopen.
Een perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen en je creativiteit de vrije loop te laten!
De party is te bezoeken tussen 10.00 en 16.00 uur.
Locatie: Norbertijnenstraat 40 Hengstsdijk
Past de natuur in de Putting zich aan de klimaatverandering aan? In onze jeugd waren ze er niet, twintig jaar geleden waren ze een zeldzaamheid en nu een regelmatige verschijning in de Putting: de zilverreiger. In twee varianten de grote en de kleine.
Door hun grootte en sneeuwwitte verenpracht zijn ze al van ver te zien. Het is duidelijk dat deze gracieuze verschijningen een nieuw leefgebied hier op Hengstdijk hebben gevonden.
Op een langwerpig basis moest deze keer een bloemstuk gemaakt worden. De bloemschikkers lieten zich door het voorbeeld van Jan inspireren.
Door met de beschikbare mooie materialen te spelen werd naar eigen inzicht een fleurig stuk gemaakt. De bloemen komen perfect tot hun recht, het is een echt tafelstuk geworden dat al wat grillige paastakken bevat.
Volgende keer wordt een echt paasstuk gemaakt.
Klik hier voor enkele foto's.
De wekelijkse nieuwsbrief met o.a. het onderwerp "Op weg":
Ons hele leven zijn we 'op weg’. Vanaf het moment van onze geboorte zetten we steeds weer stappen. Velen van ons hebben letterlijk de stappenteller geactiveerd. Maar ook zetten we stappen in ons leven. Zet het voor jezelf maar eens op een rijtje. Welke stappen heb je gezet? Welke stap was moeilijk? Welke stap was van grote betekenis?
Voor Hengstdijk zijn er geen bijzonderheden te melden.
Klik hier voor de volledige versie.
Bar- en Kaartavond in Dorpscentrum De Schuur.
Het is weer tijd voor een avond vol gezelligheid! Vrijdag opent Dorpscentrum De Schuur om 19:00 uur haar deuren, en jij bent van harte welkom voor een hapje, een drankje en een fijn samenzijn.
Om 19:30 uur start de kaartcompetitie van de Jokerclub. Doe mee en laat je kaarten spreken, of kom gewoon langs om te genieten van de warme sfeer.
Wij kijken ernaar uit je te zien! Tot vrijdag!
Dit jaar is het wel heel vroeg dat de pootmachine zijn werk heeft gedaan, de pootaardappelen zitten nu al in de grond. Ze zijn met uiterste precisie aangeaard en de aardappelruggen liggen erbij alsof de lijnen langs een liniaal zijn getrokken.
Een beetje regen gaat de groei beslist aanwakkeren. Duidelijk te zien dat hier alles in het werk is gesteld om een zo mooi mogelijke aardappel op ons bord te krijgen.
De natuur bloeit op in Hengstdijk. De lente heeft haar intrede gedaan, en dat is duidelijk merkbaar in Hengstdijk. Met de zachte temperaturen van afgelopen week is de natuur volop tot leven gekomen. In de vijver voeren de kikkers al enkele dagen een drukke voorstelling op, en tot onze vreugde ontdekten we inmiddels het eerste kikkerdril—een teken van nieuw leven en de magie van het voorjaar.
Ook het tortelduifje brengt hoopvolle verhalen. Waar het vorig jaar zonder succes een nestje bouwde in de magnolia, lijkt het nu een betere kans te hebben gevonden. Het heeft zich genesteld in het stevige en stabiele oude nest van een houtduif. Dit keer zijn we optimistisch over een succesvolle broedperiode.
Lente in Hengstdijk betekent nieuw leven en ontluikende schoonheid—het bewijs dat de natuur ons altijd weet te verrassen.
Op zaterdag 29 maart is het landelijke compostdag. Veel inwoners van onze gemeente scheiden hun groente-, fruit- en tuinafval (GFT) goed. Daardoor is het mogelijk er compost van te maken.
Compost is bijvoorbeeld bruikbaar om de bodem van onze tuin te verbeteren. De lente is een prima moment om dat te doen!
Bij de Milieustraat in Hulst – aan de Afrikaweg 6 – is compost altijd gratis op te halen. Neem wel een grote zak, kuip of karretje mee om de compost in te doen.
Klik hier voor meer info.
Tegelwippen: vervang tegels door groen. Zo voorkomt u wateroverlast. Ook zorgt u ervoor uw leefomgeving koeler blijft tijdens warme dagen. Het is goed voor insecten en andere dieren. En niet te vergeten: Het is mooier! Het maakt een mens vrolijk en het is gezond.
Klik hier voor meer info.
(Bron: gemeente Hulst)
Een rechte rij molshopen in de Putting—dat zie je niet elke dag. Het lijkt bijna alsof de mollen van Hengstdijk besloten hebben om hun ondergrondse gangen met militaire precisie uit te graven. Mollen staan bekend om hun grillige patroon van heuvels, maar deze rechte lijn doet vermoeden dat er een bijzondere reden of obstakel in de bodem moet zijn geweest. Misschien een oude drainagebuis of een natuurlijke scheiding in de grondlagen? Het roept vragen op over het gedrag en de keuzes van deze fascinerende dieren. Een uniek natuurverschijnsel dat de mollen van Hengstdijk weer even in de schijnwerpers zet!
De hele winter hebben ze op de Tasdijk op de cocons van enkele koninginnenpages gepast. Door de warmte van de laatste tijd zijn deze nu gestimuleerd om wakker te worden.
Eind vorig jaar werden ze gevonden op de stengels van worteltjes en dilleplanten en mochten toen logeren in een oud aquarium. Het blijkt wel dat ze daar in hun element zijn: er is een eerste prachtige vlinder uit tevoorschijn gekomen.
Hij is richting Hengstdijk gevlogen.
Met de bloei van de magnolia is het voorjaar pas echt aangebroken. Door de talrijke, geurende bloemen op de nog kale takken geeft deze boom wel een heel rijk gevoel.
Omdat de bloem van de magnolia aan de vorm van een tulp doet denken wordt hij in de volksmond ook wel tulpenboom genoemd.
We hopen op windstil weer voor de komende tijd, zodat we van deze prachtige vroegbloeier nog lang kunnen genieten.
Het mooie weer van de laatste dagen maakt dat de staldeuren voorzichtig open kunnen. De koeien blij, de boer waarschijnlijk ook wel, maar die laat zijn enthousiasme dan iets minder blijken. Zaterdag werden ze voor het eerst gezien aan de Zuiddijk.
Op de foto’s lijken de dames het al helemaal normaal te vinden en zijn inmiddels aan het grazen begonnen, het verse gras zal beslist weer goed smaken.
Rosita en Mariëtte bedankt.
Klik hier voor een kort filmpje waaruit blijkt hoe enthousiast de koeien zijn nu ze weer naar buiten kunnen.
Nieuwe week, nieuwe kansen! We starten de week met onze vertrouwde activiteiten in het dorpscentrum.
Vanavond opent de bar haar deuren voor een gezellige start van de week. Tussen 19:00 en 22:00 uur ben je welkom om te genieten van een drankje, goede gesprekken en een ontspannen sfeer.
Op dinsdag is het tijd voor het koffie-uurtje! Begin je ochtend goed met een heerlijke kop koffie of thee in dorpscentrum De Schuur. Van 10:00 tot 12:00 uur staat de deur open voor iedereen die zin heeft in een ontspannen en gezellige ochtend. Kom langs voor een praatje, ontmoet nieuwe mensen of klets bij met bekenden.
Van Eddy ontvingen we de uitslag van het kaarten. Het was een bijzonder drukke middag, met maar liefst 42 deelnemers die netjes verdeeld waren over het bieden en jokeren. Beide spellen zorgden voor veel spanning en gezelligheid.
Bij het jokeren was het een spannende strijd, waarbij de winnaar uiteindelijk 243 punten wist te behalen. Hiermee liet hij de nummer twee, die 212 punten behaalde, ruim achter zich. Zo’n score laat bij voorbaat al weinig twijfel over wie er met de winst naar huis gaat!
Uitslag jokeren:
1. Yvonne van de camping
2. Yvonne van Antwan
3. Rita
Uitslag bieden:
1. Albert
2. Johan
3. Edwin
Volgende kaarting is vrijdag aanstaande voor het jokeren om 19.30 uur.
Vorige week maandag was het weer zover: lammetjesdag! Terwijl het aan ons voorbijging, waren de kabouters in de Kievitstraat er als de kippen bij om dit vrolijke lente-evenement te vieren. Met miniatuurhekken, schattige schaapjes en kleurrijke decoraties werd de straat omgetoverd tot een magisch tafereel. Een feest voor jong en oud, en een ode aan de lente die in volle bloei staat. Hulde aan de creativiteit en het enthousiasme van de kabouters!
Rosita bedankt voor de foto's.
Met veel plezier presenteren we opnieuw een prachtig schilderij van Miriam voor op haar website. Dit unieke kunstwerk, uitgevoerd in pastelkleurige acrylverf, straalt zachtheid en creativiteit uit. De impressionistische stijl en subtiele kleuren maken het tot een droomachtig en inspirerend meesterwerk.
Een ware verrijking voor haar online galerie!
Klik hier voor de website van Miriam.
Vorige week gingen we nog de boer op, nu zitten we even in eigen moestuin. Boeren in het klein.
Net als bij de professionele landbouwer moeten hier de uien de grond in, de erwten, peulen, radijs. Wortelen worden vooralsnog onder glas gezaaid, dan kunnen ze eerst wat body krijgen voor ze aan de elementen worden blootgesteld.
Het belooft een vruchtbaar seizoen te worden.
Donderdagmiddag was er weer een volledig menu samengesteld voor de Buurtafel.
Met bijna dertig deelnemers was het een bijzonder goede opkomst. Op de kaart stonden kippensoep, rodekool met stoofvlees en aardappelpuree en een heerlijk toetje als afsluiter.
Iedereen tevreden, de volgende afspraak op 17 april is meteen al gemaakt.
Negen leden van de KBO Hengstdijk waren woensdag naar Lamswaarde vertrokken voor een partij koersbal in de Luifel.
Vooral plezier in het spel is belangrijker dan winnen. Dat onze KBO-leden genoten van deze middag is op de plaatjes duidelijk te zien. Zelf zeggen ze daarover: “Het was gezellig, voor herhaling vatbaar.”
Tiny bedankt voor de foto’s.
Kom genieten van een gezellige bar- en kaartmiddag!
Op zaterdag 22 maart ben je van harte welkom in ons Dorpshuis voor een middag vol jokeren en bieden. De inleg bedraagt € 5,00, met een mooie 1-op-2 prijsverdeling.
Geniet tijdens het kaarten van een hapje en een drankje aan de bar, die uiteraard geopend is. Bovendien organiseren we weer onze maandelijkse Tombola.
Wat kun je verwachten? Een ontspannen middag vol plezier en gezelligheid, waar iedereen welkom is. Neem gerust je vrienden, buren of familie mee!
De zaal opent om 13:00 uur, en we starten met kaarten om 14:00 uur. We kijken ernaar uit je te zien!
De wekelijkse nieuwsbrief met o.a. het onderwerp "Eucharistieviering uit dankbaarheid":
Pastoor Wiel Wiertz nodigt u uit voor een eucharistieviering uit dankbaarheid. Dit wil hij samen met u vieren op vrijdag 4 april om 11.00 uur in de basiliek van Hulst. Pastoor Wiertz bereikt deze dag de pensioengerechtigde leeftijd.
Catharinakerk: maandag 24 maart 19.00 uur: viering woord en gebed verzorgd door de werkgroep.
Klik hier voor de volledige versie.
Op het artikel "Geschrokken paard" van 18 maart kregen we de volgende reactie:
In hetzelfde jaar als het ongeluk met het paard van de burgemeester kwam zijn oom Eduard Verschueren tragisch om het leven. Op 23 december 1919 schrok zijn paard van de tram bij de Tasdijk. ( Lijn Walsoorden Hulst ) . Hij probeerde het paard nog te kalmeren maar kwam onder de tram terecht. Hij verloor beide benen. Hij werd nog naar het ziekenhuis vervoerd in Hulst maar medische hulp mocht niet baten. Zijn vrouw Maria Anna Rosseel en twee kinderen zaten op rijtuig en waren getuigen. Zij bleven ongedeerd.
Frank bedankt.
Vandaag begint de lente. De lange winter zit er op.
We zien duidelijk tekens dat de lente aanbreekt. De zon schijnt, de temperaturen stijgen, het voelt als lente. De bloesem in de bomen, het ruikt als lente.
We zijn er al een hele tijd aan toe.
Dit voelt toch echt als de mooiste tijd van het jaar. Elk jaar weer.
Vanwege de recente ontwikkelingen in Amerika is de Klondike Highway, van Alaska naar Canada afgesloten. Een verontrustend bericht.
Tijd om ons te vergewissen hoe het met de situatie van Klondike op Hengstdijk is. Klondike hier op Hengstdijk ligt er vredig bij, zo te zien niets aan de hand en het is duidelijk dat deze Highway gewoon open is.
Stichting Thuisgekookt verbindt mensen die op zoek zijn naar hulp bij de warme maaltijd aan een buurtgenoot die wekelijks met liefde een extra portie kookt.
Van de stichting ontvingen we een persbericht met betrekking tot hun campagne 'Een portie minder zorgen', waarin we van 18 maart t/m 13 april 2025 zoveel mogelijk mensen tussen de 18 en 40 jaar oproepen zich aan te melden voor hulp bij de maaltijd via Thuisgekookt.
Klik hier voor het persbericht.
Blauw is een populaire kleur, we zien het bijvoorbeeld in de spijkerbroeken. De kleur blauw wordt gekoppeld aan rust en vrede.
Hier komen andere gevoelens naar boven, of is het net dat ander soort blauw: belastingblauw.
Voor iedereen herkenbaar en voor velen angstaanjagend. Leggen we die blauwe enveloppe ongeopend onderin de la?
Er zal geen ontkomen aan zijn, die aangifte moet gedaan worden. Ze gaan het niet leuker maken.
In Nederland konden we de maansverduistering van afgelopen vrijdag niet zien. In delen van Amerika en de Stille Oceaan, was de volledige eclips goed zichtbaar. Op sommige plaatsen nam de maan een roodachtige tint aan.
De volgende maansverduistering zal op 7 september zijn. Die is hier dan voor een deel te zien.
De kans een volledige maansverduistering in Nederland te zien is op 31 december 2028.
Hiernaast een plaatje van de volle maan vrijdag boven Hengstdijk.
Met de komst van de lente komt er een einde aan het winterse tafereel van de voederplek in de tuin. De voedertafel kan weer worden opgeborgen, nu de natuur opnieuw tot leven komt en voor zichzelf zorgt. In onze serie "Even poseren" nemen we afscheid van een trouwe wintergast: de botvink. Deze kleurrijke vogel heeft tijdens de koude maanden regelmatig een bezoek gebracht aan de voedertafel, en verraste ons steeds weer met zijn sierlijke verschijning. Een waardig slotakkoord voor een seizoen vol vogelactiviteit.
Internationale Dag van het Recyclen: een stap naar een duurzamere wereld.
Vandaag, op de Internationale Dag van het Recyclen, staan we stil bij het belang van hergebruik en duurzaamheid. Recyclen helpt niet alleen om afvalbergen te verkleinen, maar speelt ook een cruciale rol in het behoud van grondstoffen. Van glas en papier tot elektronica, ieder gerecycled item draagt bij aan een schonere planeet.
Laten we als gemeenschap onze inspanningen verdubbelen om afval te scheiden en materialen een nieuw leven te geven. Samen maken we het verschil! Dus, Hengstdijk, laten we ervoor zorgen dat elke verpakking, fles of blik op de juiste plek terechtkomt.
Duurzaamheid begint bij ons allemaal. Doet u mee?
Meer dan een eeuw geleden deed zich ergens in Hengstdijk een merkwaardig ongeval voor.
In het Terneuzensch Nieuwsblad van 12 juli 1919 staat een bericht hierover.
Klik hier
voor het verhaal.
Het is vandaag erg winderig op de Oostdijk. We ontmoeten Christian. Hij vertelt over zijn gouden haan.
Een erfstuk van de familie, meegebracht uit België, al zo’n 50 jaar in zijn bezit.
Deze windvaan, die overigens nu niet meer juiste windrichting aangeeft, is op deze manier een mooi ornament tegen de topgevel van hun huis.
Hij staat te blinken in de zon.
Het Planten van de Plantaan: Een gezamenlijke Inzet voor de toekomst.
Bij dorpscentrum De Schuur vond afgelopen zaterdag een bijzondere gebeurtenis plaats: het planten van een prachtige nieuwe plantaan. De vrijwilligers van de dorpsraad en De Schuur sloegen de handen ineen om dit groene project tot een succes te maken. Samen staken ze de handen uit de mouwen, vastberaden om het plein bij het dorpscentrum op te fleuren.
De lokale jeugd liet zich ook niet onbetuigd; gewapend met zwaar speelgoedmaterieel voegden zij zich enthousiast bij de werkzaamheden. Met tractors en laadbakken in de aanslag leverden ze een speelse maar waardevolle bijdrage aan de klus, wat zorgde voor een glimlach op ieders gezicht.
Ondertussen werkten de volwassenen door, met schoppen, emmers en zakken grond, om de boom stevig in zijn nieuwe thuis te verankeren.
De plantaan symboliseert niet alleen groei en duurzaamheid, maar ook de sterke gemeenschapsgeest van Hengstdijk. Deze gezamenlijke inspanning zal het dorp nog jaren herinneren aan de kracht van samenwerking en zorg voor de natuur.
Klik hier voor het fotoalbum. (Met dank aan Arco voor de foto's.)
Elke dag willen we onbekommerd genieten van een lekker bakje koffie. Toch hebben we zorgen om de koffieproductie. De lege schappen in de winkels doen daar geen goed aan en de prijzen rijzen de pan uit.
Alsof we een vooruitziende blik hadden, hebben we enkele jaren geleden een klein koffieboontje geplant. Inmiddels is het een plant die heel de huiskamer vult en ons voorziet van mooie koffieboontjes.
Hoewel het een plezier is om voor eigen ogen ons bakkie troost te zien groeien, zijn hier nog twijfels of we zelfvoorzienend zullen worden.
Op dinsdagochtend ben je van harte welkom in dorpscentrum de Schuur voor een gezellige koffieochtend. Tussen 10:00 uur en 12:00 uur staat de koffie en thee voor je klaar.
Een mooi moment om bij te kletsen, nieuwe mensen te ontmoeten of gewoon even genieten van een ontspannen ochtend.
Zien we je dinsdag? Tot dan!
Zodra er iets van grondbewerking plaatsvindt, wat de akkers openlegt, verschijnen ze in groten getale: meeuwen, die normaal nauwelijks in de polder te vinden zijn. Het is een wonderlijk tafereel, alsof ze een geheim signaal ontvangen dat er iets te halen valt. Binnen enkele ogenblikken vullen hun witte vleugels de lucht en de akkers, elk op zoek naar een onverwachte maaltijd. Hoe weten ze dit, en nog fascinerender, hoe delen ze deze ontdekking met hun soortgenoten? Het blijft een raadsel dat de verbinding en intelligentie van deze vogels toont.
Afgelopen vrijdag vond er weer een gezellige jokeravond plaats in het dorpscentrum van Hengstdijk. Vijftien enthousiaste jokeraars kwamen bijeen om de strijd met elkaar aan te gaan. Het was een avond vol strategie, spanning en vooral veel plezier. Het bleef spannend tot het laatste moment!
De uitslag:
1. Lizet
2. Willem
3. Christel
4. Rita
5. Veronique
Slakken: de glibberige heersers van de tuin? Vorig jaar leek onze tuin wel het favoriete uitje voor slakken. Waar je ook keek, overal glibberden ze enthousiast rond en smikkelden ze van onze planten alsof het een all-you-can-eat-buffet was.
Dit jaar vroegen we ons af: wordt het opnieuw een slakkenparadijs? We hadden al een donkerbruin vermoeden, zeker na een winter die zich vooral zachtjes door de kalender schoof.
Een snelle zoektocht op Google bevestigde onze vermoedens: 2025 lijkt hét jaar van de slak te worden. De experts voorspellen dat ze massaal door tuinen zullen trekken, klaar om jonge plantjes te trakteren op een ongewenst slakkenfeest. Geen nieuws waar je als tuinier vrolijk van wordt, tenzij... je een camera in de aanslag hebt! Want één ding is zeker: slakken geven je alle tijd om ze vast te leggen, want snelheid is duidelijk niet hun sterkste kant.
Maandagavond, bewolkt. Vanuit de Karnemelkstraat kijken we richting het dorp en zien de skyline van Hengstdijk in het diffuus maanlicht.
Vóór in beeld een pas geknotte wilg, verder weg de populieren op de Oostdijk, het land ligt er onbewerkt bij.
De torenspits van de kerk van de heilige Catharina verheft zich boven de bomen die als kantwerk aan de rand van Hengstdijk staan. Van het plaatje is de rust te lezen.
Donderdag zijn 14 leden van de KBO afgereisd naar Absdale om bij de Bourgondiër een sportieve en gezellige middag te beleven.
Bij onze recreatieve spelers stond vooral de gezelligheid voorop. Hoewel er geen strike of spare werd geworpen, kwam bij de 11 actieve spelers de ervaring met het gooien van ballen duidelijk naar voor.
Volgende afspraak is woensdag aanstaande in Lamswaarde en dan wordt weer het oude, vertrouwde koersbal gespeeld.
Van de overkant van de Vogel kijken we naar huis.
Het water van de Vogel is donker door de wolken die er boven hangen. De visstoepen nog totaal verlaten, geen enkele vogel in het water, de rietkragen compleet verdord.
Hengstdijk ligt er bij alsof het nog in winterslaap zit, door de aankomende lente komt daar ongetwijfeld binnenkort verandering in.
De wekelijkse nieuwsbrief met o.a. het onderwerp "Op woensdag 23 april gaat Alpha van start":
Op woensdagavond 23 april gaat Alpha van start! Alpha is voor iedereen die kennis wil maken met het christelijk geloof. Samen bespreken we tien weken lang allerlei vragen, zoals: Wie is Jezus? Hoe kun je geloven? Waarom en hoe zou je bidden? En hoe zit het eigenlijk met de Kerk?
Voor Hengstdijk zijn er geen bijzonderheden te melden.
Klik hier voor de volledige versie.
Na een winterpauze zijn de bloemschikkers woensdag aan de voorjaarslessen begonnen.
Het werd een echt lentestuk, de tulpen bewust met de bloemknop een beetje carnavalesk naar beneden. Speelse takken komen er hoog bovenuit. De rozen en gerbera’s maken het geheel net iets chiquer.
De overschotjes werden vakkundig bij elkaar gebonden wat op zich nog een heel verrassend boeket opleverde.
De makers kunnen de komende tijd beslist trots op hun bloemwerk zijn.
Klik hier voor enkele foto's.
Aan de Vogelweg, ter hoogte van de camping, wordt er volop gewerkt aan het leggen van een nieuwe kabel naar de recent geplaatste transformator naast het parkeerterrein. De camping, die bijna een dorp op zich vormt, verbruikt natuurlijk een enorme hoeveelheid energie. Daarom wordt alles voor de start van het seizoen netjes in orde gebracht. Waarschijnlijk profiteren wij in ons dorp daar ook van – twee vliegen in één klap! (Eddy bedankt)
Van 12 tot 23 maart wordt de Boekenweek gehouden. Het thema is deze keer: Je Moerstaal.
Met uitzondering van de tweede wereldoorlog is dit een jaarlijks terugkerende manifestatie geweest, dit jaar voor de 90ste keer.
Het is het feestje van het jaar voor bibliotheken en boekwinkels, met als extraatje het boekenweekgeschenk.
In Dorpscentrum de Schuur kijken we even in onze eigen bibliotheek. Met grote regelmaat worden alle boeken in het gelid gezet en zien duidelijk dat er beweging in het leesvoer zit.
In de reeks 'Markante Figuren' staat vandaag Alphons van Mol centraal:
Merkwaardig is dat niemand van de oudere inwoners van Hengstdijk precies kan vertellen wat het beroep van Alphons was. Hoogstwaarschijnlijk voorzag hij in zijn eigen onderhoud door er een moestuin en wat klein vee op na te houden.
Klik hier
voor het volledige verhaal.
Afgelopen zaterdag werd het eerste kievitsei in Friesland gevonden, vrijdag was het in Brabant al zo ver.
De kievit is de eerste vogel die broedt. Een nest bestaat meestal uit vier eieren.
In de Putting wordt niet echt actief gezocht naar kievitseieren. De stand van weidevogels in Nederland is zorgelijk. Wij laten onze kieviten rustig broeden en kijken vol verwachting naar de vogels die we hopen te zien als ze hun nest beschermen.
(Op de foto's een kievit en kievitsnest enkele jaren geleden genomen in de Putting.)
We moeten er mee leven, de cookies die websites gebruiken om informatie te verzamelen of op te slaan over hoe u zich gedraagt op een website en/of op uw apparaat. Elke website gebruikt wel cookies en persoonlijk kiezen we altijd, als die optie er is, om de cookies te weigeren.
Op grond van de Algemene Verordening Persoonsgegevens moet een websitebezoeker altijd toegang krijgen tot de website ook als de gebruiker de cookies niet accepteert. Wie denkt dat je bij het weigeren van de cookies ook geen cookies krijgt, komt vaak bedrogen uit. De cookies die je niet krijgt bij het weigeren zijn de zogenaamde third-party cookies. Deze worden gebruikt voor reclamedoeleinden.
In het eerste plaatje bij dit artikel een duidelijk voorbeeld van de website de Tv-gids. Bij het accepteren van cookies zouden we krijgen 8 cookies krijgen, bij weigering evengoed nog 5. Al met al blijft het erg irritant en ondoorzichtelijk.
Het tweede plaatje geeft een overzicht van cookies die we de laatste dagen hebben geblokkeerd en toont duidelijk aan hoeveel cookies sommige websites gebruiken.
In de wirwar van het dagelijkse leven zijn er momenten die we vaak over het hoofd zien. Maar vandaag, 11 maart, is anders. Het is niet zomaar een dag; het is Loodgietersdag én de Europese Dag voor Slachtoffers van Terrorisme. Een dag vol betekenis en herinneringen.
Loodgietersdag: Een ode aan de onzichtbare helden die ervoor zorgen dat ons dagelijks leven soepel verloopt. Zij zijn de stille krachten achter het stromende water en de werkende verwarmingen, altijd klaar om in te grijpen bij noodgevallen. Vandaag vieren we hun toewijding en vakmanschap.
Europese Dag voor Slachtoffers van Terrorisme: Een dag van herdenking en respect voor degenen die getroffen zijn door terreurdaden. Het is een moment van reflectie, waarin we stilstaan bij hun leed en moed, en onze solidariteit tonen aan hun families en gemeenschappen.
Elke dag biedt een kans om even stil te staan, om iets of iemand in de schijnwerpers te zetten. Of het nu lijkt op onzin of van groot belang is, deze dagen herinneren ons aan de verscheidenheid van onze wereld en de vele verhalen die verteld moeten worden.
Wij kijken regelmatig rond in de krantenbank om te zien of er interessante onderwerpen te vinden zijn voor het nieuws. Maar wij zijn niet de enigen; ook enkele van onze bezoekers maken gebruik van de informatie die in de krantenbank te vinden is. Zo ontvingen wij afgelopen week een anekdote over een artikel in de Ter Neuzensche Courant uit 1939.
Klik hier voor het artikel.
Aanstaande vrijdag is het weer een volle maan.
Hier zien we een foto zondagavond gemaakt van de maan boven Hengstdijk. We hadden een aantal heldere nachten en alhoewel een volle maan het moeilijk maakt om naar de sterren te kijken, maakt het de maan natuurlijk alleen maar mooier als het zo onbewolkt is.
De maan zal op vrijdag opkomen rond 19:11 uur en de hele nacht te zien zijn.
De Aziatische hoornaar is een uitheemse wespensoort. Deze invasieve exoot heeft sinds 2017 zijn intrede in Nederland gedaan.
Vermoedelijk zijn ze meegekomen met bonsai boompjes die in Frankrijk geïmporteerd zijn. Vanuit het zuiden hebben ze inmiddels heel Nederland in hun greep gekregen.
Op hun menu staan honingbijen en andere insecten die voor bestuiving zorgen. Een bijenkast is een Macdonalds voor de hoornaar.
Door het plaatsen van vallen en het weghalen van de nesten wordt een poging gedaan om ze zo veel mogelijk uit te roeien.
In Hengstdijk zijn de laatste tijd enkele nesten verwijderd:
- 5 oktober 2024 aan de Copwijkseweg
- 30 oktober 2024 in de Doolhof
- 15 februari 2025 op het Vogelfort
De Aziatische hoornaar is te herkennen aan de zwarte antennes en het zwarte borststuk, het achterlijf heeft twee smalle en één brede oranje band, het uiteinde van de poten is geel.
Zie je ergens een nest meld het. Zo kunnen we helpen de Aziatische hoornaar de bestrijden.
Klik hier voor de folder met algemene informatie over de hoornaar en
klik hier voor de folder "Kijk eens in uw nestkastje".