Nieuws

01-08-2021 - Wilde planten.

Aan het begin van de Karnemelkstraat staan in de berm en tussen de kopbomen 2 soorten hoge wilde planten met paars/roze bloemen. Door hun hoogte vallen ze goed op. De plant op de eerste 2 foto's is waarschijnlijk koninginnekruid. Van de plant op foto 3 en 4 kunnen we helaas de naam niet vinden.


01-08-2021 - Uitslagen duiven.

Bericht van Erik:
Het was me een zaterdagje wel vandaag, met nachtelijke aankomsten van de duiven vanuit Bergerac Libourne, de duiven waren hier op vrijdag middag 14uur gelost, met een redelijke wind mee.
Om iets voor half 1 zaterdag ochtend begonnen de duiven te vallen en ze bleven gewoon de hele nacht doorkomen, mooi om mee te maken. De eerste prijs op deze vlucht ging naar Comb. Leloux en zn. , waarvan hun vereniging uit Kruiningen ook bij ons had ingekorft. Een dikke proficiat mannen.
De Jonge duiven waren om half acht zaterdag ochtend aan de beurt om aan hun terug reis te beginnen en deze hadden rond half 10 hun thuis honk weer bereikt.
Op de jonge duivenvlucht vanuit Roye gingen de Gebr. Van Beveren en kids er met de eerste vandoor, ook een dikke proficiat.
Volgende week hebben we een jonge duiven vlucht vanuit Pont. St. Maxence op het programma staan.

Klik hier voor de volledige uitslag.


31-07-2021 - Nog een vlinder.

Het is zomer, dus de tijd van de vlinders. Nu het weer niet echt zomers is en er veel wind zit, zie je minder vlinders dan op mooie dagen. De vlinder op de foto's is het bruin zandoogje.
Een vlinder die verspreid over het hele land voorkomt.
Ook dit examplaar is gefotografeerd in de Reygerskreek.31-07-2021 - Ganzen

Er waren een tijdje bijna geen ganzen te zien in de polder. Maar langzamerhand worden het er weer steeds meer. Op de akkers waar de tarwe heeft gestaan zijn weer grote groepen aanwezig die daar waarschijnlijk nog het nodige voedsel vinden.
Het zijn zeker liefhebbers van oogstrestjes.30-07-2021 - Vlinder.

Als je tijd hebt en je de tijd neemt om rustig in je tuin rond te kijken zie je verrassende dingen.
Zo ontdekte een inwoner van de Reygerskreek een prachtige koninginnenpage.
30-07-2021 - Verloren ? Gevonden !

Er is een sleutel gevonden. Met zwart koord en hartvormig medaillon met de afbeelding van Mickey en Mini Mouce.
Jouw sleutel?
Mail info@hengstdijk.eu.
29-07-2021 - Jodiumtabletten.

Nieuwsbericht gemeente Hulst:
Inwoners van de gemeente Hulst die 40 jaar of jonger zijn, ontvangen een van deze dagen nieuwe jodiumtabletten.
Deze tabletten vervangen de eerder verstrekte tabletten. Van die tabletten verstrijkt namelijk binnenkort de houdbaarheidsdatum.
Waarom worden jodiumtabletten verspreid:
Huishoudens in de omgeving van een kernreactor of kerncentrale hebben jodiumtabletten in huis. De kans dat er een kernongeval gebeurt, is heel klein. Maar als het gebeurt, zijn de jodiumtabletten direct bij de hand. Dat scheelt kostbare tijd. In de gemeente Hulst worden de tabletten verspreid, omdat de kerncentrale Doel binnen een cirkel van 20 tot 25 km staat.


29-07-2021 - Bloemschikken.

Woensdagmiddag kwamen de dames van het bloemschikken bij elkaar voor hun hobby.
Het resultaat was een aantal prachtige creaties om thuis nog een weekje van te genieten.


28-07-2021 - Bermen.

De bermen in de Karnemelkstraat zijn na het verhogen nog behoorlijk kaal. Hopelijk zijn ze weer snel bedekt met de vele planten die er voorheen stonden.
Op de foto's enkele planten in de berm een paar weken voor de werkzaamheden.


28-07-2021 - Nat.

Na alle regen is het behoorlijk nat in de polders. De plassen in de Putting zijn goed gevuld en flink in grote toegenomen. Ook op het land staan veel plassen. Het is nog niet echt zomer en als we de vooruitzichten voor de komende 2 weken bekijken blijft het helaas wisselvallig en koel weer.


27-07-2021 - Vlindertelling.

Enkele weken geleden hadden we al een artikel over de vlindertelling. Uit de reslutaten blijkt dat de atalanta het meest is waargenomen. De dagpauwoog staat op nummer 2 en het koolwitje op 3.

Wie geintresseerd is in alle resultaten kan die hier bekijken.


27-07-2021 - Op de rol.

In de Putting is enkele weken geleden gemaaid. Het maaisel ligt nu op rollen in het veld. Echt drogen zal het daar niet. Na de regen van de laatste dagen staan er behoorlijk wat plassen in de weilanden. Waarschijnlijk wordt het later als compost gebruikt.
Mariëtte bedankt voor de foto's.26-07-2021 - Jacobskruiskruid.

Op de afgedekte rijbanen van de N689, van Kuitaart naar viaduct Kruisweg Kloosterzande en ook op andere plaatsen staan er veel jacobskruiskruid dit jaar. (Mariëtte bedankt)
Jacobskruiskruid is aan een snelle opmars bezig in Nederland. Jacobkruiskruid is een bedreiging voor de veestapel. Boeren kregen de afgelopen jaren steeds vaker te maken met vergiftigingen van met name paarden en runderen. Het regelmatig eten van Jacobskruiskruid kan de lever zodanig beschadigen, dat deze niet meer optimaal kan functioneren.
Zolang de plant groeit en bloeit is er voor Paarden, Rundvee, Schapen en geiten weinig risico. Jacobskruiskruid smaakt bitter en wordt normaal gesproken niet gegeten. Jacobskruiskruid wordt zeer gevaarlijk wanneer het wordt ingekuild of gehooid.(bron: hartog-lucerne)


26-07-2021 - Uitslag viswedstrijd.

Het was een mooie dag aan het water met een goede vangst. En daardoor tevreden gezichten.
De uitslag:
1. Vincent Hellemans met 5430 gram.
2. Edy van Loo met 4030 gram.
3. Freddy de Schepper met 3490 gram.
4. Jan van Kerkhoven met 2180 gram.
5. Alex Verhoeven met 1980 gram.


25-07-2021 - Betje de Witte.

Op 1 november 1927 werd Betje de Witte 105 jaar oud. In de "Ter Neuzensche Courant" van 31 oktober werd deze bijzondere gebeurtenis met 2 advertenties onder de aandacht gebracht.

25-07-2021 - Ochtendwandeling.

Deze morgen op pad met de camera in de hoop een paar mooie foto's te schieten in de polder. Maar het was op deze zondag erg rustig. Er waren weinig vogels en andere dieren te zien in de Putting.
Van het vogeltje op foto 3 hebben we nog geen naam gevonden. Er is vast wel iemand die weet wat voor vogelsoort het is ?
Op de laatste foto een van de grotere waterhoenjongen in de wieg, die het wat hogerop heeft gezocht.


24-07-2021 - 't Vogelnest.

Bericht van juf Petra:
Aan het schooljaar 2020-2021 is een einde gekomen. De laatste weken stonden in het teken van afronden, herinneringen ophalen, spelletjes en afscheid.....
In ons fotoalbums zijn mooie foto's terug te vinden! 
Geniet van de Zomervakantie en tot 6 september, dan start het nieuwe schooljaar weer.
Bedankt voor het plaatsen van onze berichten op jullie website van Hengstdijk! Dat waarderen wij enorm.
Groetjes, team 't Vogelnest

Klik hier voor diverse fotoalbums op de website van 't Vogelnest.


24-07-2021 - Uitslag duiven.

Bericht van Erik:
Vanwege de voorspelling van slecht weer voor de komende dagen, hebben de Jonge duiven vandaag gevlogen.
Ze zijn gelost om 8u30 deze ochtend in Niergnies en de winnaars op deze vlucht waren de Gebr. Van Beveren & kids.
Een dikke proficiat zou ik zeggen.
Volgende weekend komen de Jonge vanuit Roye en voor de Oude wordt de laatste vlucht vanuit Bergerac vervlogen.

Klik hier voor de volledige uitslag.


23-07-2021 - Oude luchtfoto.

In het fotoarchief vinden we een oude luchtfoto van Hengstdijk.
Waarschijnlijk ergens uit de jaren zestig. In de Kievitstraat zijn de eerste woningen gerealiseerd. Enkele wegen, onderaan op de foto, zijn niet echt meer in gebruik, omdat ze nu op het terrein van camping "De Vogel" liggen.

Van Rob de Groot kregen we het volgende bericht:
Wat betreft de luchtfoto van Hengstdijk. Die heb je eerder op de website gepubliceerd met het jaartal 1973. In de jaren zestig logeerde ik enkele keren bij mijn tante Lies van Buijten en was er nog geen sprake van nieuwbouw op die plek voor zover ik weet. Ook het driehoekig stukje terrein bij de Hengstdijkse straatweg was toen nog een klein weilandje. Dus denk ik dat de foto eerder in 1973 is gemaakt dan in de jaren zestig. Maar ik kan me natuurlijk vergissen.
Op de foto staat nog het ouderlijk huis van mijn moeder, naast het witte huis op de kop van de Kerkstraat.

Rob bedankt.


23-07-2021 - Kuilgras.

Gisterenochtend in alle vroegte waren de boeren al hard aan het werk om he kuilgras uit de Putting naar de kuil te brengen bij de boer op het hof. Met zwaar materiaal is dat maar een fluitje van een cent. (Eddy bedankt)
Wiki: Kuilgras bestaat uit gras dat in een sleufsilo, graskuil of in balen door melkzuurgisting wordt geconserveerd. Na het maaien wordt het gras 1 tot 2 dagen op het veld gedroogd tot een drogestofgehalte van ongeveer 50% is bereikt. Om een snelle droging te krijgen wordt het gras enkele malen geschud. Vervolgens wordt het gras op rijen geharkt en met een opraapwagen van het grasland gehaald en naar een kuil getransporteerd.


22-07-2021 - Reclame.

Tegenwoordig worden we langs alle kanten met reclame geconfronteerd of we willen of niet. Het is overal en de grootste ergernis zijn vaak de recalmeblokken op televisie. Je kunt er niet aan onsnappen. Maar het heeft natuurlijk ook zijn voordelen en bepaald voor kranten en tijdschriften een groot gedeelte van de omzet.
In de krantenbank van Zeeland, 7 juli 1917, vinden we een advertentie voor een soort shampoo, welke ook in Hengstdijk te koop was bij J. de Waal de Kock.


22-07-2021 - Netjes op een rij.

De uien zijn deze week uitgereden. Ze liggen nu, netjes op rijen, te drogen op het land. Met het warme weer van de laatste dagen zal dit wel lukken.
De ui is een van de meest geteelde producten van de Nederlandse groetensector. Er wordt jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen ton geteeld, waarvan 1 miljoen ton voor de export is.21-07-2021 - Hortensia.

Vollop zomer, de hortensia's staan weer in bloei. De hortensia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en Azië, in ons land zijn er ongeveer 30 soorten.
Over het algemeen is de hortensia een makkelijke plant, maar hij houdt niet van droogte en bij warm weer moet deze wel voldoende water krijgen. Vollop in bloei is het een prachtige plant.


21-07-2021 - Drieënvijftig.

Drieënvijftig, geen leeftijd, maar een bord dat de maximale snelheid aangeeft in de Karnemelkstraat.
De geldende snelheid is daar momenteel 30 kilometer, maar iemand heeft de drie,
die over de vijf geplakt was, een plaatsje opgegeschoven.20-07-2021 - Vermist Kenny.

Sinds vannacht wordt de kat Kenny vermist:
Wie de kat heeft gezien of meer informatie heeft kan bellen naar 0638859447
of een emailtje sturen naar jeffrey_x@live.nl
Bij voorbaat dank.20-07-2021 - Karnemelkstraat.

Het werk in de Karnemelkstraat is nog steeds niet klaar. De klus neemt meer tijd in beslag dan voorheen gemeld.
Eddy legt uit waarom: In volgorde, de totale renovatie van dit stuk weg heeft nogal wat voeten in de aarde, letterlijk en figuurlijk. Het begint met het afschrapen van de hoogtes in de weg, daarna komen de asfalteerders aan de beurt, die gaan eerst de grondlaag leggen zodat alles min of meer weer vlak ligt, zijn ze daar klaar mee dan leggen ze er de toplaag op, er waren plekken bij in de Putting waar 40 CM asfalt op moest, het blijft een veengebied tenslotte!
Dan komt er een aanvulmachine die de kanten aan gaat vullen met achter zich aan een kraan die de grond vastrijd met zijn wielen en met de arm weer gelijk trekt, damgaten naar het land worden niet met grond gevuld, dat is de volgende stap, daar word puin in gereden en aangewalst uiteraard en daarna komt de ploeg die in de bochten nog de grastegels legt op een stevige fundering zodat de bochten niet kapot worden gereden. Zover zijn ze nu, de grastegels leggen dus.
Als alle werken in onze buurt klaar zijn komen de mannen met kokende teer en de grindstrooiers om de toplaag er op te leggen, dit zal zeer waarschijnlijk nog net voor de bouwvakvakantie gebeuren.
Eddy bedankt.


20-07-2021 - Nogmaals de duiven.

Bericht van Erik:
Het heeft weer een dag langer geduurd dan verwacht, de prijzen waren gisteravond nog niet af dus doordraaien dan maar, het was een rare en zware vlucht.
Maar er is weer een winnaar en wel de Combinatie Erik en Marco Kint, proficiat mannen.
Op naar volgende week.

Reactie van de redactie: Gefeliciteeerd Erik en Marco.

Klik hier voor de volledige uitslag.


19-07-2021 - Grensrijders.

Op onze informatiepagina vinden we een linkje naar brommerclub de grensrijders.
Leuk om even te kijken.

Klik hier.


19-07-2021 - Uitstel.

De BBQ van HSV de Vogel is uitgesteld tot half augustus.
Dit op verzoek van de leden.


18-07-2021 - Ballonnen.

Het was erg rustig in de polders op deze mooie zondagmorgen. Voor ballonvaren is het weer waarschijnlijk uitstekend, want aan de horizon passeerden 2 luchtballonen.
Historie: De heteluchtballon werd in 1783 door Joseph en Jacques Montgolfier uitgevonden. Hun ballon was van doek gemaakt en gevoerd met wit papier. Het papier was bestreken met aluin als brandwerende laag en het werd bijeengehouden met ongeveer 2000 knopen. Voor de eerste bemande vlucht werd een schaap, een haan en een eend gebruikt. Deze ballon bereikt een hoogte van zo’n 500 meter en landt acht minuten later in de bossen van Vaucresson, zo’n 3,5 km verder.


18-07-2021 - Uitslag duiven.

Bericht van Erik:
Onze Jonge duiven zijn thuis, hun eerste prijsvlucht is achter de rug, de duiven zijn om 10u30 gelost in Quievrain.
Jimmy Verheijden speelt de eerste, een dikke proficiat Jimmy.
Als het goed is worden morgen de oude duiven in La Souterraine gelost, de lage bewolking was de boosdoener van het niet lossen vandaag.

Klik hier voor de volledige uitslag.


17-07-2021 - Wandelroute.

Op onze informatiepagina vinden we de wandelroute over de brug bij het Vogelfort.

Klik hier voor de info.


17-07-2021 - Delft.

Van Elly kregen we een foto van de halte in Delft in vol bedrijf als aanleverpunt voor de suikerbieten.
Het tarreerdershuisje heeft er tot 1963 gestaan. Als laatste gebruikt als directie-steunpunt tijdens de ruilverkaveling. Van de afgebeelde personen herkennen we van links naar recht op 1 Eug Cammaert en op 7 Ward de Kort.
Voor meer namen info@hengstdijk.eu.


16-07-2021 - Indrukwekkende boom.

Na het artikel over de monumentale bomen kregen we van Eddy de volgende opmerking:
Erg jammer dat deze jongen van ongeveer 130 jaar uit ons wandelbos niet is opgenomen bij de bijzondere bomen, zelfs nog mooier dan de zogenaamde Lindeboom vinden vele mensen.
Deze is te vinden als je het paadje richting pastorie inloopt en net voor het bruggetje rechtsaf gaat, je ziet hem dan direct op de linkerzijde vlakbij de wal staan te pronken.

Het is zeker een prachtige oude beuk die opvalt.


16-07-2021 - Wegwerkzaamheden.

Nadat Eddy het waterschap had ingelicht over de oversteek voor de fietsers bij ’t Vogelfort is er door het waterschap al snel actie ondernomen. Er is gemaaid en de struiken zijn gesnoeid.

De werkzaamheden in de Karnemelkstraat lopen ook teneinde, als het goed is zijn deze vandaag klaar. Afgelopen dagen zijn o.a. de bermen opgehoogd.


15-07-2021 - Vervolg sloop.

Ter hoogte van de brand in de Kievitstraat gaat de sloop de komende drie dagen verder.
Met mogelijk overlast voor het verkeer en omwonenden.

Klik hier voor de details (informatie Sagro).15-07-2021 - Monumentale bomen.

Op de website "Monumentale bomen" wordt bijzonder bomen vermeld: bijvoorbeeld omdat ze groot, oud, of gewoon erg mooi zijn.
In de omgeving van Hengstdijk zijn er 2 bomen opgenomen in het archief van deze website. Natuurlijk de bij iedereen bekende "Lindeboom" (wat in werkelijkheid een esdoorn is) op de kruispuntheuvel Zuiddijk-Oude Havendijk-Plevierstraat.
En minder bekend, maar wel zo opvallend, de schietwilg bij het kruispunt Lettenburgseweg-Vogeldijk-Meerdijk in Kuitaart.
Op de foto's de lindeboom.
Via de volgende links kunt u de informatie over deze bomen bekijken:
- de lindeboom.
- de schietwilg.


14-07-2021 - BBQ Delft.

Buurtschap Delft heeft op 10 juli een gezellige BBQ gehad. Inwoners tussen Het Swaentje en de Woeste Hoeve (In Delft) waren aanwezig. Alle deelnemers hebben een bijdrage geleverd aan het buffet.
Ondanks een nat begin was het tot in de vroege uurtjes gezellig.
Het idee voor een winteractiviteit is die avond met enthousiasme ontvangen. Wordt vervolgd…..14-07-2021 - Oversteek.

De oversteek voor de fietsers bij ’t Vogelfort wordt weer gevaarlijk als je van Hengstdijk af komt. De takken zijn flink gegroeid en dus zie je auto’s niet meer van ver aankomen wat leidt tot gevaarlijke situaties.
Er is een berichtje naar Waterschap Scheldestromen gestuurd met de vraag om de bebossing te snoeien zodat er weer een veilige oversteek is voor iedereen.
Eddy bedankt.


13-07-2021 - Herinnering.

Voor wie het gemist had of vergeten is: deze avond komt de wijkwethouder Gino de Pauw uitleg geven over het ontwerpbestemmingsplan buitenvogelweg 4.
Belangstellenden zijn welkom.
Locatie dorpscentrum “de Schuur”, aanvang 19.00 uur.


13-07-2021 - Het gaat snel.

Gisteren is er hard gewerkt aan het wegdek in de Karnemelkstraat. Tijdens een rondje vroeg in de morgen blijkt dat het asfalt al volledig is aangebracht. Het groot materieël is weer verdwenen. Nog een grindlaag en randstenen aanbrengen, dan is de weg weer klaar voor gebruik. Benieuwd of dit echt tot en met vrijdag gaat duren ?