Nieuws

20-03-2019 - Stemmen.

Het stembureau in het Dorpscentrum is open. De eerste stemmen zijn uitgebracht. Tot vanavond 21 uur hebben de stemgerechtigden de kans om te stemmen. Daarna wordt er geteld.
20-03-2019 - Bomen rooien.

Aan de Vogelweg zijn door het Waterschap een flink aantal bomen gerooid.
Ongeveer de helft van de aanwezige bomen. De ongezonde bomen zijn er tussenuit geplukt. De werkzaamheden staan los van de herinrichting van de Vogelweg. De door Ryan de Feyter toegezegde aanpassingen worden in de loop van het jaar 2019 uitgevoerd.


19-03-2019 - Een talent uit Hengstdijk: Nina de Haas.

Van Wendy ontvingen we het volgende bericht over de kansen van Nina:
" Nina zit in het talententeam 2019 voor de discipline Eventing! Wij zijn hier erg blij mee en super trots!
Nina voldoet aan de volgende criteria:
Nina maakt een reële kans om te zijner tijd door te stromen naar het Olympisch kader, Nina is coachable en valt in de leeftijdscategorie van 18 tm 25 jaar.
Nina krijgt individuele begeleiding om haar doel, het rijden van de Olympische spelen, te gaan bereiken.
In het team zitten 11 talenten, 4 x dressuur, 3 x springen, 1 x para dressuur en 3 x eventing.
Voor dit jaar is het doel deelname aan het EK young riders wat in Maarsbergen gaat plaats vinden.
Wij houden jullie hiervan op de hoogte.
"
Nina compliment voor het bereikte resultaat


19-03-2019 - Bloemschikken.

Na een rustpauze vanaf de Kerst, gaan de dames van het bloemschikken weer aan de slag. Voorbereidingen voor de Pasen. Voorbereiding voor de mooie lentedagen. Mooie bloemstukken met een compliment en een voorbeeld voor de volgende ronde.

Klik hier voor de foto’s.


18-03-2019 - Happy People.

Een tijdje geleden is Happy People in Hengstdijk gestart met diverse activiteiten. Dinsdagavond 19 maart wordt er een eerste evaluatie gehouden. En er wordt gekeken naar volgende activiteiten. We zijn benieuwd.18-03-2019 - Voorjaarsmarkt.

Op de Plaza van Camping de Vogel was het een gezellige zondagmiddag. Middelpunt was de voorjaarsmarkt. Ongeveer 30 ondernemende exposanten waren het middelpunt. Met een zeer gevarieerd aanbod. Van goudsmid tot boekenman. En de bonbons bij de koffie was heerlijk.

Klik hier voor enkel foto’s van deze middag.


17-03-2019 - Dansen in de lucht.

In de Putting zien we met regelmaat groepen scholeksters. Het lijkt er op dat ze het in onze polder erg naar de zin hebben. Vooral de stromachtige wind helpt ze om te dansen in de lucht.
Dat is voor deze vogel echt genieten.
17-03-2019 - Droevige samenloop.

In de Vlissingse Courant van 11 oktober 1929 lezen we over een droevige samenloop. Een vrouw uit Hengstdijk is overleden na een ongeval met de tram. Ze werd gegrepen door de tram. In de archieven van “Zeeuwen gezocht” hebben we een vrouw die op 10 oktober 1929 is overleden te Hontenisse. Ze heet Louisa Kurfmaker.
Is er meer informatie over deze vrouw? Reacties graag via info@hengstdijk.eu.


16-03-2019 - Van het waterschap.

De dorpsraad ontving vrijdag een mail van de omgevingsmanager met onder andere de volgende aankondiging:
"Aanstaande dinsdag 19 maart worden de bomen aan de Vogelweg gerooid. De werkzaamheden duren een dag en er wordt gewerkt met een halve rijbaanafzetting."


16-03-2019 - Paasblommen.

De paasblommen zijn gearriveerd. Op de gebruikelijke plekken steken ze de kop op. Behalve in de tuinen zie je ze ook langs de kant van de weg en hier en daar in het weiland. Ze fleuren de donkere dagen van de winter een beetje op en kondigen de lente aan.
15-03-2019 - Tanken en Blubberen4Brett.

De Pooter Olie, DPO, ondersteunt de activiteiten van “Blubberen4Brett”. Door te tanken bij DPO gaat een deel van het getankte bedrag naar het mountainbike team. En er zijn nog meer voordelen.
Haal een aanmeldingsformulier bij een van de tankstations van de Pooter en steun het team van Blubberen4Brett.15-03-2019 - ’t Vogelnest.

Met regelmaat verschijnen er op de website van ’t Vogelnest actuele nieuwtjes. Het is altijd de moeite om hier even te kijken. Vandaag staan het Lilianefonds en de wafelactie bovenaan.

Klik hier voor deze pagina.14-03-2019 - Voorjaarsmarkt.

Op de Plaza van Camping de Vogel wordt zondag de voorjaarsmarkt gehouden. Van 12 tot 17 uur vind je ongeveer 30 exposanten, die hun waar aanbieden. Ook Philippe van de Velde, de goudsmid van de Campensedijk is van de partij. Het wordt een mooie dag om eens rustig rond te kijken.


14-03-2019 - Groei en Bloei bij 't Vogelnest.

Groei & Bloei, een vereniging van mensen die de liefde en de kennis van tuinieren met elkaar delen, geeft de scholen in Zeeuws Vlaanderen elk jaar de gelegenheid om deel te nemen aan een project waarbij de leerlingen een pelargonium kunnen opkweken, het zogenaamde Floraliaproject. Op woensdag kwamen twee mensen van Groei en Bloei met de pelargoniums naar groep 6,7 en 8 en gaan de kinderen de jonge stekjes oppotten en vervolgens goed verzorgen, zodat we tegen de zomer een zee van bloeiende pelargoniums voor de ramen van de school zullen zien. Groep 1 en 2 hadden een eerste kennismaking met pelargoniums.


13-03-2019 - Druk bij ’t Vogelnest.

Van juf Petra kregen we het volgende nieuws:
“Donderdag 21 maart zal de wethouder en iemand van Hulst voor Elkaar om 11.00u het bordje Gezonde school ophangen met de leerlingen. Bovendien krijgt iedereen een heerlijke appel! De krant zal erbij zijn om een leuke foto te maken met onderschrift.

In de loop van het schooljaar staan er nog verschillende gezonde projecten op de rol; o.a. expeditie goed in je vel en Sam de waterman...en natuurlijk buitenspelen en gymmen....”
Petra bedankt voor het bericht.


13-03-2019 - Opruimen.

Twee mannen van de gemeentewerken zijn begonnen met het opruimen van de omgewaaide bomen in de Doolhof. Dat wordt nog een heel karwei want ze kunnen niet overal gemakkelijk bij om te zagen. Zeker de allergrootste omgewaaide boom zal de nodige tijd vergen om alles weer op orde te brengen.
Met dank aan Eddy voor dit bericht en de foto’s.


12-03-2019 - Stormschade.

De schade door de storm wordt ook op Hengstdijk langzaam duidelijk. Ook bij veel particulieren is er flinke schade. In de Doolhof, het wandelbos, start de gemeente dinsdagochtend met opruimen. Dat wordt een flinke klus. Langs de Vogel aan de zijde van Kuitaart liggen de omgevallen bomen niet in de weg.
Toch ligt ook hier nog een uitdaging.12-03-2019 - Schoolfoto 1960.

Van Marlies kregen we een oude schoolfoto met de volgende tekst;
"Bij het opruimen kwam ik een foto tegen dat ik naar de eerste klas ging. Ik ben van 1954 dus ik denk dat het 1960 is."
Marlies, hartelijk dank.

Klik hier voor de foto met de namen.


11-03-2019 - Het doolhof.

Ook in het doolhof heeft de storm redelijk wat schade aangericht. Diverse bomen zijn omgewaaid en bij de ingang voor de pastorie wordt een boom nog net ondersteund door de volgende boom.


11-03-2019 - Storm.

Zondagmiddag hadden we een flinke storm. Van meerdere kanten kregen we berichten over schade. Van een omgewaaid "bebouwde kom" bord tot een boom op het Mouternest. Vanuit Kuitaart kregen we een filmpje. Kijkende vanuit Kuitaart naar Hengstdijk bewogen de bomen als riet. En het water van de Vogel veranderde in een waternevel. Een aantal bomen ligt schuin met de wortels in de lucht. Met dank voor de info aan onze correspondent uit Kuitaart: Mariëtte.

Klik hier voor een kort filmpje.


10-03-2019 - Uit Grootmoeders tijd: de krultang.

Onlangs liepen we een krultang tegen het lijf. Wie heeft hem ooit gebruikt? Wie heeft wel eens zijn haar verbrand? Of heb je misschien een leuke anekdote over de krultang. Of tips voor het gebruik.
Laat het weten via info@hengstdijk.eu.
10-03-2019 - Kaarting nummer 2.

Bericht van Eddie:
Het was een gezellige kaartmiddag met een weerzien van de kaarters van eerder in ieder geval, er waren dan ook 15 personen om te jokeren en 8 om te bieden en de uitslag is als volgt.
Bieden:
1: Jos de Kort
2: Monique
3: Willy Dobbelaar
Jokeren:
1: Corry Snoeys
2: Tilly de Vos
3: Elly Schakelaar.

Graag tot ziens op 6 april om 14 uur in het Dorpscentrum.


09-03-2019 - Rooien.

Op de Campensedijk, tussen Kampen en het Keizerrijk worden er bomen gerooid. Het doorgaande verkeer over deze dijk ondervindt hier hinder. Het is beter de route de komende tijd te vermijden.

09-03-2019 - Botsing met de tram.

Na ons artikel over het ongeval op Delft in 1926 kregen we een reactie van Frank.
“Ik denk dat het dokter Cammaert was bij het ongeluk met de tram”.
Frank, bedankt.
Op de site “KentekenZeeland” hebben we gezocht. En er is in onze regio slecht één persoon met een kentekenregistratie en de voorletter “C”. Van dokter Cammaert, huisarts op den Groenendijk, hebben we op de site al meer informatie.

Klik hier voor het verhaal van Edy Compiet.


08-03-2019 - Kleermaker.

In het kader van Grootmoederstijd, ontvingen we de volgende vraag:
"Zelf ben ik 60 jaar oud maar ooit kreeg ik van mijn opa een 'oude schaats'. Dit is een heel klein voorwerp in de vorm van een friese doorloper. Deze kan je openklappen en zo vormt de binnenkant, de buitenkant met een scherpe punt om in hout te steken. De schaats zelf wordt dan een hanger. Mijn opa was voor de confectie tijd een ouderwetse kleermaker. Als hij bij klanten (mannenpakken) langs ging om de maten op te nemen stak hij dat in een houten sponning zodat het een haak werd om zijn hoed er aan op te hangen. Nog nooit heb ik er ooit iemand over gehoord of heb het ergens gezien. Maar destijds was het voor hem een heel gebruikelijke hulpmiddel om je hoed, die mannen destijds droegen, kwijt te kunnen. Mijn vraag is nu, kent u de schaats? (ter grote van een broche. Kon dus makkelijk mee in een broekzak)"
Wie helpt? Reacties graag via info@hengstdijk.eu
Thea, bedankt voor de vraag.


08-03-2019 - Sollicitant Jacobus Snouck.

Sollicitant te Hengstdijk in 1678.
Schoolmeester en voorzanger in de Polder van Namen, 1674-1682, tevens chirurgijn, veroordeeld tot vier jaar verbanning uit Staats-Vlaanderen wegens zijn aandeel in de beroving van de baljuw van de Polder van Namen, Diedlof Gout, 1682.

Klik hier voor de pagina van Jacobus Snouck, met uitleg over het solliciteren.