Nieuws

18-08-2019 - Lijster.

In de tuin aan de rand van onze draaicirkel zagen we een jonge lijster. Laat in het seizoen vond hij zijn pad en zijn eten.
Deze vogels komen wereldwijd voor, uitgezonderd op Antarctica en Nieuw-Zeeland. Sommigen zijn trekvogels, die in de winter naar het zuiden vliegen, andere soorten zijn weer standvogels. Ze komen voor van woestijnen en toendra's tot het tropisch regenwoud. En ook op Hengstdijk.


18-08-2019 - Ambachtelijk weekend.

Het was zaterdag een gezellige drukte op de Oude Stoof. Met veel ambachtelijke activiteit. Bij Werkplaats Elooi zag een hanger het daglicht. Mus Moments was aan de slag met licht en donker, (ze geeft ook tekenles) en op de kleitafel zagen we de geboorte van een Zeeuws boertje.
Ook op zondag kun je nog een bezoek brengen aan de Landwinkel en alle activiteiten er om heen. Open van 10 tot 18 uur.


17-08-2019 - Rondemiss.

De jaren 50 waren toppers voor de wielerliefhebbers van Hengstdijk. Uit die periode stamt bijgaande foto. José Lossie als rondemiss.
Wie kan ons vertellen wie de anderen zijn? Reacties graag via info@hengstdijk.eu.
17-08-2019 - Bollen.

Op kermismaandag wordt er gebold. Gisteren is de bolbaan geprepareerd. Een aantal putten is vlak getrokken en de rubberen tegels vervangen. Op maandag 26 augustus kan er gebold worden.
16-08-2019 - Flyer wielercomité.

Van het wielercomité kregen we het verzoek de flyer te plaatsen die in Hengstdijk huis aan huis is bezorgd.
“Op zaterdag 24 augustus a.s is Hengstdijk weer het middelpunt van wielerminnende mensen en gaan we weer lekker koersen voor alle leeftijden en sterktes.”

Klik hier voor de volledige flyer.


16-08-2019 - Vogelrock deel 2.

Van Petra kwam het volgende bericht:
“Leuk dat jullie de poster van Vogelrock plaatsten! De band “The Flow”, staat er ook op.
Luca de Clippelaar (Hengstdijk) is de drummer van deze jonge band. Iris Vonk (Vogelwaarde), de zangeres. Wessel Hollestelle (Hulst), de gitarist en Jim van Waes (Hulst) de basgitarist.”


15-08-2019 - Broden.

In de Middelburgsche Courant van 1868 lezen we een verslag van de rechtbank. Twee met naam genoemde personen hebben in de kerk “brooden” gestolen. Oud 14 en 16 jaar. Die vallen nu in de categorie kinderen.

15-08-2019 - Koppelwedstrijd.

Het was een mooie dag aan de oever van de Vogel. En het is de plek waar woensdag de koppelwedstrijd tussen de hengelsportverenigingen de Vogel en het Kalf uit Clinge werd gehouden. En behalve de wedstrijd was er natuurlijk de gezelligheid. Met rond 12 uur een BBQ.
De eerste drie:
1. Patrick J en Patrick D met 8.890 kilo
2. Alex en Eddy met 8.440 kilo
3. Christien en Marcel met 4.960 kilo

Klik hier voor de foto's van de 20 deelnemers.


14-08-2019 - Doorkijkje.

Een doorkijkje in de polder. Met het licht van een zomeravond. De knotwilgen van de Karnmelkstraat,
de stoppels van het graan en de kerk van Lamswaarde. Zomaar een doorkijkje.

14-08-2019 - Witte klaver.

Sommige stukjes weiland in natuurgebied de Putting kleuren wit. Vanwege de witte klaver.
Wiki: “Waar witte klaver niet door de mens gezaaid is, komt hij meestal voor waar er een sterk wisselende waterstand is. De soort kan niet tegen een voortdurend hoge waterstand, maar verdraagt bijvoorbeeld wel langdurige inundatie in het winterhalfjaar, zoals in duinvalleien en uiterwaarden. Hij groeit ook aan de rand van schorren, maar kan niet tegen al te zout en stilstaand water. Witte klaver houdt geen stand in de schaduw of tussen lang gras, maar is beter bestand tegen begrazing en betreding dan de grassen waarmee hij voorkomt.”


13-08-2019 - Vogelrock.

Het idee van een Rockfestival bestaat al een aantal jaren. Een aantal leden van de lokale carnavals stichting 'de Vogelpiek' wilde namelijk ook wel eens iets anders organiseren. Op 13 en 14 september is het zover. In de loods van de familie Verbrugge op de Oude Stoof wordt het idee uitgevoerd. Kaarten verkrijgbaar bij de Spar in Vogelwaarde.13-08-2019 - Jo Lossie.

Van de dochter van Jo Lossie, oud inwoner van Hengstdijk kregen we het volgende toegestuurd:
Hallo samenstellers van deze webpagina.
Lang leve het internet!
Mijn vader, Jo Lossie, wordt op 23 september a.s. 89 jaar oud. Ik wil hem verrassen met oude foto’s en tot mijn verbazing vond ik er een paar waar ook hijzelf, mijn opa en oma, maar Ook zijn zussen en broers die op een aantal klassenfoto’s voorkomen. Wat ontzettend leuk, nu kan ik een leuk boek in elkaar steken, hij zal blij verrast zijn samen met zijn zussen en broer.
Jo Lossie is de oudste van 8, en zijn gelukkig allemaal nog in leven. Ze woonde in de Hengstdijkse Kerkstraat vlak naast de fam. Maas wat ik me nog kan herinneren en natuurlijk het snoepwinkeltje. Mijn opa was pachtboer en heette René en mijn oma was Martha Maas. Mijn vader Jo Lossie dus, ging bij de Marechaussee en dat deed nogal wat stof opwaaien vroeger in Hengstdijk, althans zo vertelde mijn oma dat.
Nogmaals leuk gedaan en succes verder met deze webpagina
.”
Astrid, bedankt voor je verhaal. Heeft iemand nog verhalen of foto’s over Jo? Laat het even weten via info@hengstdijk.eu.
Klik hier voor de foto met alle namen.


12-08-2019 - Ambachtelijk weekend.

Komend weekend is het ambachtelijk weekend bij Landwinkel Oude Stoof. Op het terrein van de landwinkel is veel te bekijken. Onder andere onze lokale goudsmid, Philippe van de Velde aan het werk.
Iedereen is welkom op zaterdag 17 aug. 12-18 uur en zondag 18 aug. 10-18 uur.


12-08-2019 - Viswedstrijd.

Dit weekend werd er gevist door de leden van HSV de Vogel. En er werd gestreden op het scherpst van de snede. Vooral Niels werkt fanatiek aan de samenstelling van het voer. Mooi om te zien.
De uitslag van deze dag:
1. Alex Verhoeven met 2.880 kilo
2. Toon van Damme met 2.410kilo
3. Theo hofstede met 2.230 kilo 4. Jeugdlid Niels van Damme met 1.830 kilo

Klik hier voor het fotoalbum


11-08-2019 - Rinneke.

In Axel in de Noordstraat nummer 15 heeft Rinneke van Looveren uit de Pauluspolder een art atelier. Zaterdag zijn we even binnengelopen. Verrast door de variëteit presenteren we enkele foto’s. Kom je ook wel eens op de markt in Axel? Het is de moeite waard om even binnen te lopen.

Klik hier voor de website van Rinneke.


11-08-2019 - Uitslag duiven.

Zoals gebruikelijk het bericht van Erik over de duiven:
“Hierbij weer de uitslag van deze week, de duiven zijn met zeer harde wind naar huis gekomen, de prijzen zijn dan ook weer verdeeld.
Doordat de zuster vereniging uit Clinge bij ons heeft ingekorfd, hebben we deze keer een winnaar uit Clinge, namelijk Guido de Letter.
Een dikke proficiat met de overwinning.
Volgende week spelen we vanuit Lorris en Niergnies.”

Klik hier voor de volledige uitslag.


10-08-2019 - Hooimijt.

Bij de natuurcamping van de familie de Nijs staat een hooimijt. Hier bedoeld als vermaak voor de campinggasten. In het verleden was de hooimijt, al dan niet overdekt, bedoeld als opslag voor de voorraad hooi en stro. En incidenteel een slaapplaats voor zwervers.
10-08-2019 - Pompoenen.

Bij de familie Verbrugge liggen net achter het Vogelfort enkele percelen biologische teelt. De pompoenen springen daarbij in het oog. Ze hebben hulp van enkele bijenvolken. Ze helpen bij de bestuiving.


09-08-2019 - Kermis 2019.

Op kermiszondag, 25 augustus, is er vanaf 15 uur in de Schuur een optreden van ’t Lawait. Ze brengen muziek uit de jaren 70 en Ierse liederen.
Op deze zondag is het bollen en wordt de dikke banden race verreden.
Maak nu al een plekje in de agenda vrij.09-08-2019 - Oude foto.

Van Rob de Groot, zoon van Angela van Buijten ontvingen we het volgende bericht:
Vanwege je verzoek om oude foto’s hierbij een foto van mijn moeder (Angela van Buijten) met haar zussen en jongste broer ter gelegenheid van het huwelijk van haar oudste broer Joos met Maria van Hijfte, op 29 januari 1941. Van links naar rechts: Anna, Lies, Marie, Angela (mijn moeder) en Theo. Een feestelijke dag.
Rob, Bedankt voor deze prachtige foto.


08-08-2019 - Insteekwegen.

Op de plankaart van wegen en waterlopen bij de lokale ruilverkaveling zijn in de Putting meerdere insteekwegen ingetekend.
Bijna geen enkele geplande weg is gerealiseerd zoals bedacht. Na deze versie van het plan is er zeker nog een volgende versie geweest. Met een ander wegenpatroon voor de Putting.08-08-2019 - Bingo.

Door het bestuur van de KBO afdeling Hengstdijk werd woensdag een bingo-middag georganiseerd. Een leuke, goedbezochte middag met een spannend verloop. Na de verdeling van de prijzen keerde iedereen weer huiswaarts.


07-08-2019 - Oude foto.

Naar aanleiding van de foto van de bruiloft van de familie van Sikkelerus-Dophemont heeft uw redacteur ook even in eigen archief gezocht.
Op de foto uit 1947 zien we van links naar rechts:
Ko Leenknegt, Maria D’Hont, Fred Leenknegt, Paulina de Booij en Roos Mannaart.
Heb je ook een doos waar oude foto’s zitten? Laat het ons weten.


07-08-2019 - Selectiewagen.

Wat is dat voor een machine? Dat was de vraag van iemand die bijgaande foto zag. Het is een selectiewagen voor de pootaardappelen. Gezeten op de selectiewagen speurt men met een scherp oog de akker af om ziektes en verkeerde rassen te verwijderen. Nodig om een gezonde pootaardappel te kunnen aanbieden voor het volgende seizoen.06-08-2019 - Kermis.

In een verhaal van Edy Compiet lezen we over de kermis:
Eén keer per jaar was er de kermis, het lang verwachte feest van het jaar voor jong en oud. De zweef van Toon (Janssens) stond op de wei tegenover ons café en Dolf de Kind van ’t Steen (Dolf cent) speelde zaterdags op zijn accordeon. De pastoor was daar blijkbaar niet over te spreken en op de preekstoel had hij het eens over dansen en gelegenheid geven tot ontucht. Volgens mijn vader hoefde hij die keer geen advertentie in de krant te zetten.

Voor de kermis 2019 volg de facebook pagina van Dorpscentrum de Schuur. Geen Facebook? Volg de site.


06-08-2019 - Aan het eind.

Voor de fietsers staat aan het eind van de Sint Josephstraat een duidelijke verwijzing naar Hengstdijk. De bewegwijzering van de ANWB laat niets te wensen over. Naar Hengstdijk 3 kilometer. Met aan de horizon de Catharinakerk.