Watersnood 1953

Het monument bij Kruisdorp
Acht granieten zuilen geplaatst in een cirkel. Aan de buitenzijde van de zuilen zijn diverse voorstellingen in reliëf uitgehakt, aan de binnenzijde de tekst van het gedicht "Een moment van bezinning" door C. Ferket en de namen van de slachtoffers. Een bank in het midden geeft de mogelijkheid het gedicht rustig te lezen.

Hengstdijk en de watersnood 1953

De herdenking van 60 jaar “watersnood 1953” is in heel Zeeland een onderwerp wat veel aandacht krijgt. Van veel lezers van de site kregen we tips, foto’s en een dun boekje met als titel: Watersnood in oost Zeeuws-Vlaanderen. 
Dit boekje is een uitgave van het Nieuws- en Reclameblad Kloosterzande.
Hier schrijft men onder andere over de watersnood aan de land van Hengstdijk. Men beschrijft de toestand twee dagen na de overstroming.

Kampen

“Meer naar het zuiden kreeg het water door de doorbraak in de ’s Heer-Arendspolder vrije loop naar Kampen. De bewoners van dit gehucht , wier woonhuizen waren gelegen aan de kant van de Hellegatpolder, werden in hun slaap verrast. De familie Mel, van der Veeken en de Waal konden zich redden. Maar ook hier was de aangerichte schade groot. Vooral de heer Mel wed zwaar getroffen. Niet minder dan 172 schapen, die in de achter zijn woning gelegen stal waren ondergebracht, verdronken. De huizen op Kampen, die in de Stoppeldijkpolder zijn gelegen, bleven gespaard.” “De toestand hier is echter zeer kritiek geweest, vooral ter hoogte van de Kampensluis. Tussen tien en elf uur Zondagmorgen werd dan ook in Boschkapelle, Stoppeldijk en Hengstdijk groot alarm gegeven. Alle beschikbare krachten werden dringen opgeroepen om de dreigende toestand op Kampen het hoofd te bieden. Bovendien had het water uit de Hooglandpolder en de ’s Heer-Arendspolder de dijk van de Rummersdijkpolder afgeknauwd, waardoor ook de laatstgenoemde polder geheel overstroomde.”