Recepten

hengstdijkse

Kaneelvla

Zeeuwse kaneelpap met rozijnen

INGREDIËNTEN

200 gram gele rozijnen
75 gram bloem
75 gram suiker
4 en een halve theelepel kaneel
1 liter melk

BEREIDING

Was de rozijnen en laat ze in een vergiet uitlekken. Doe de bloem, de suiker en de kaneel in een kom en maak daar met wat melk een ooi papje van. Giet de rest van de melk in een pan en breng de elk vervolgens aan de kook.
Voeg dan al roerend het papje toe en tenslotte de uitgelekte rozijnen. Laat de pap op laag vuur nog een paar minuten doorkoken en dien de kaneelpap met rozijn warm op.

Kaneelvla

INGREDIËNTEN

1 kaneelstokje
1/2 l. volle melk
50 gr. suiker
30 gr. maizena
1 zakje vanillesuiker
2 eieren

BEREIDING

Breng de melk aan de kook en voeg het tweede kaneelstokje toe. Laat de melk op een laag vuur een half uur trekken. Verwijder het kaneelstokje. Meng de suiker met de maizena en de vanillesuiker. Klop er, een voor een, de eieren door. Voeg een deel van de hete melk aan het eimengsel toe en roer tot het geheel glad is. Schenk dit bij de hete melk in de pan. Breng het mengsel al roerende aan de kook en
laat het zachtjes nog 1 a 2 minuten doorkoken, tot een mooi gebonden vla ontstaat.

Kaneelvla van rijstmeel Meghli

INGREDIËNTEN

voor 4 personen
2 ½ liter water
100 g rijst
2 ½ eetlepel karwijpoeder (kummel)
1 ½ eetlepel anijspoeder
2 theelepels kaneelpoeder
200 g gele basterdsuiker (of minder als je minder zoet wilt)

garnering:
gemalen gedroogde kokos 60 g pijnpitten, geweekt in kokend water
60 g walnoten, geweekt in kokend water en gepeld als je daar geduld voor hebt
60 g geblancheerde amandelhelften geweekt in koud water

BEREIDING

Doe de gemalen rijst in een grote pan. Doe er het water, de kwarwij en de anijs bij en zet op een hoog vuur. Breng onder voortdurend roeren aan de kook en blijf 25 minuten roeren. Zet het vuur dan lager en laat onder voortdurend roeren nog 5 minuten koken. Doe er kaneel bij en roer nog 20 minuten, zet het vuur weer wat lager, doe er suiker bij en roer nog 10 minuten. Neem van het vuur en giet in een ondiepe serveerschaal of in 4 tot 6 afzonderlijke schaaltjes, afhankelijk van het formaat. Laat afkoelen, garneer met gedroogde kokos en uitgelekte noten en serveer gekoeld of op kamertemperatuur.