P. de la Fosse

Pieter de la Fosse *? + voor 5-6-1678
Geboren op en overleden ?

Schoolmeester op Hengstdijk van 1670 tot 1678 Zoon van Augustijn de la Fosse (en Lowijse de Bruijne?) Soldaat in het fort St. Anna, -1670; schoolmeester, voorzanger, koster en klokluider te Hengstdijk, Korporaal van de burgerwacht te Hengstdijk, 1673
Trouwt (1) (voor 1660) met Josina Moermans; trouwt (2) Catelijntje Janssen. Uit beide huwelijken kinderen.

Er is een ongedateerde boedelinventaris bij het overlijden van Cathalina Janssen, bij haar overlijden wedeuwe van Mr. Pieter de la Fosse tussen 8 december 1685 en 17 januari 1686. Hengstdijk no 182.

Achtergrond

Pieter was soldaat in het fort Sint Anna. Dat wekt de nieuwsgierigheid. Als snel blijkt dat het niet om het voormalige fort Sint Anna op Kuitaart gaat maar om het fort met dezelfde naam in de polders van Namen. Ook zijn vader Augustijn was daar ingekwartierd.

Fort Sint Anna

Op internet vinden we over de geschiedenis van Fort Sint Anna het volgende:
“In 1630 begonnen de Spanjaarden met de bouw van een groot fort aan de Westerschelde dat zij de naam Sint Anna gaven. Het lag in de oostpunt van de polder van Namen. Ze hadden er niet lang profijt van. Reeds in de zomer van 1632 kwam het fort in Staatse handen. Samen met andere Staatse vestingen droeg het bij aan de hegemonie van de Noordelijke Nederlanden in het zuidwestelijke deltagebied. Mede dank zij dit fort beheerste de Republiek de toegang tot de haven van Antwerpen. Daarvan profiteerden de havens in Holland en Zeeland. De vesting was ook van belang voor de verdediging van de Staatse belangen in het oostelijk deel van Vlaanderen, met name in het Hulsterambacht. Toen dit gebied in november 1645 in Staatse handen kwam werd het fort een voorpost van de sterke vesting Hulst. Die functie vervulde het fort ook voor het gewest Zeeland. Nadat de polder van Namen in 1715 verging en niet werd herdijkt, werd het fort in 1718 verlaten. Thans liggen de resten diep verscholen in het Verdronken Land van Saeftinghe.”

Pieter de la Fosse

Pieter de la Fosse; bewoner van het fort Sint Anna Hij (soms omschreven als Pieter Augustijn) is een zoon van Augustijn de la Fosse en waarschijnlijk Lowijse de Bruijne; in 1670 werd hij schoolmeester te Hengstdijk, waar hij Simon Pavy opvolgde; voor zijn reis naar de classis Zuid-Beveland in verband met zijn sollicitatie naar deze functie werd aan hem door de diaconie van St. Anna in 1670 een bedrag van fl. 2 en 6 stuivers voorgeschoten; hij huwde met Josina Moerman; zij leende op 7-8-1669 van de diaconie van de fortkerk van St. Anna zes schellingen en een groten Vlaams; in 1678 resteerde een schuld van fl. 4, 2 stuivers en 8 penningen; dit bedrag werd op 19-3-1679 aan de diaconie voldaan door Anthony de la Fosse, broer van Pieter de la Fosse; Anthony de la Fosse volgde zijn broer Pieter op als schoolmeester en voorzanger in Hengstdijk;

Wetenswaardigheden

Over Augustijn, de vader van schoolmeester Pieter, vinden we het volgende:
“Uit een buitenechtelijke relatie met Magdeleene Verschelde kwam voort: Adriana, ged. St. Anna 24-1-1644; getuigen: Augustijn de la Fosse en Lowijse de Bruine; als vader werd genoteerd: Jacob Pietersse.
In het doopboek werd door de predikant aangetekend: “Het kind is den bastaerd van den Commandeur deser plaetse genaemt Jaques de Braqsaut, de moeder is sijn Gouvernante, en quansuis [quasi] niet bekent te worden soo heeft hij sich soo laeten naemen in 't briefken mij door sergeant Boudrij behandight”. Conclusie: “De doop op 24-1-1644 betrof de buitenechtelijke dochter Adriana van de commandeur Jaques Broucqsault , Augustijn de la Fosse was daarbij getuige samen met zijn echtgenote. Verondersteld kan worden dat zij door de commandeur als vertrouwelingen werden beschouwd.
Over 19-2-1675 lezen we: Pieter Nieuweling en Augustin de la Fosse, soldaten onder de compagnie van kapitein De Beaufort, worden vanwege hun hoge ouderdom op de rol van oude impotente soldaten gesteld, te betalen door solliciteur David Kempe.

Kaart

Op de kaart van Visscher Roman uit ongeveer 1650 zijn voor de oriëntatie 4 locaties omcirkeld: van links boven naar rechts onder: Fort Sint Anna, Doel, Fort Lillo en Fort Liefkenshoek.


Klik op de kaart voor iets grotere weergave.

Veel van bovenstaande informatie komt van Prof. Dr. J.M.G. Leune. Hartelijk dank