Nieuws

23-01-2018 - In de sloot.

Zondagavond rond 21 uur is er een auto de sloot ingereden. Vlak bij de parking van school. De lantaarnpaal en het stopbord zijn mee de sloot ingegaan. Uit eigen waarneming hebben we verder geen informatie. Ook de media en P2000 geven geen aanknopingspunten voor de oorzaak.23-01-2018 - Grootmoederstijd: een slijpmachine.

Na een vraag van Ivan uit België kwamen van alle kanten de oplossingen. Samengevat:
Antiek Siemens slijpmachientje om scheermesjes mee te slijpen. Door aan het touwtje te trekken beweegt het scheermesje langs de slijpsteentjes en wordt het mesje geslepen. Periode: 1901-1950
Iedereen die meegedacht heeft bedankt, en Ivan, bedankt voor de vraag.


22-01-2018 - Kapvergunning.

In de wekelijkse berichten van de gemeente stond een kapvergunning voor de Sint Josephstraat. Het gaat om de bomen vanaf de Karnemelkstraat richting Kuitaart. Begrijpelijk en jammer dat ze verdwijnen. Een karakteristiek beeld van deze dijk verdwijnt hiermee.


22-01-2018 - Uit grootmoederstijd: een fietsplaatje.

Minister van financiën Colijn voerde in 1924 de rijwielbelasting in. Hij zei "een dergelijke stap te betreuren, maar zij was noodzakelijk op grond van den treurigen staat van de schatkist". Op dat moment waren er in Nederland ruim 1,7 miljoen belastbare fietsen. De belasting gold voor het rijwiel en niet voor de houder. Om te bewijzen dat er voor de fiets was betaald moest een rijwielplaatje op of bij het stuur worden aangebracht. Deze plaatjes werden bij 's Rijks Munt geslagen en waren voor drie gulden bij het postkantoor te koop. Het geld ging eerst voor een deel en later in zijn geheel naar het Wegenfonds. In 1940 waren er 3,6 miljoen fietsen in Nederland, die samen zo'n negen miljoen gulden per jaar opbrachten. De bezetter maakte op 1 mei 1941 een einde aan de rijwielbelasting en het belastingplaatje.
Het tweede plaatje is een gedicht van Koos Speenhof, gepubliceerd bij het verdwijnen van de rijwielbelasting.
Piet bedankt.


21-01-2018 - Antwoord van grootmoeder.

Van Karel-Jan kregen we een antwoord op de vraag over de steen met de gaten in.
"Als ik dit zou vinden met de detector zou ik denken aan een netverzwaring. Ik vermoed dat het van lood is? Ook doet het mij denken aan een voorwerp wat ook wel eens gebruikt wordt om een touw vast te zetten bij het sjorren van zeilen en netten. Een exacte naam voor een dergelijk voorwerp ken ik niet."
Hartelijk dank, Karel-Jan


21-01-2018 - Badminton junioren.

Zaterdag was het de beurt aan de jeugd voor het badmintontoernooi. Naast de gebruikelijke enkel-en dubbelspelletjes werd er ook gespeeld samen met de ouders. Mooi om te zien was het dat de ouders daarbij goed gestuurd werden door de kinderen:
Pap, let op, harder slaan, Mam, die shuttle was voor jou hoor ! En supporters waren er ook, met spandoek en al. Leuk ! Kortom een middag die iets anders was dan anders, maar zeker gezellig was !

Uitslag:
Jarno de Clippelaar
Jessie Vonk
Nancy van Assche
Lois van Meijel
Noa van Gemst

De ouder/kind trofee werd gewonnen door Jarno en Steven de Clippelaar.

Klik hier voor het fotoalbum.


20-01-2018 - Info 6 van het Vogelnest.

Van juf Petra ontvingen we Info6 van dit schooljaar.
"Ook dit jaar vieren we op school carnaval. De organisatie is in handen van groep 8.
Op vrijdag 9 februari worden alle kinderen om 13.00u verkleed op school verwacht. Kinderen die overblijven mogen zich tussen de middag verkleden. Hierbij is hulp aanwezig. Ook dit jaar zal er gedanst worden en zijn er spelletjes."

Klik hier voor de volledige tekst.


20-01-2018 - Senioren badmintontoernooi.

Yvonne bericht ons:
Vrijdagavond hebben we een toernooitje gespeeld.
Het was een sportieve en gezellige avond, met daarbij de gebruikelijke lekkernijen van Saskia.
De wisselbeker moest Pieter terug inleveren, hij is nu weer terug op Hengstdijk, bij Rens.

De uitslag:
1. Rens Wortman
2. Niels Mangnus
3. Peter Colpaart
4. Pieter Vereecken
5, Jacqueline van Hoije
6. Mels Verhelst
7. Arno de Waal
8. Wivina Dachi
9. Saskia Colpaart
10. Yvonne Vereecken

Klik hier voor het fotoalbum.


19-01-2018 - Vraag voor grootmoeder.

In enkele dagen tijd hebben we nu de tweede vraag voor grootmoederstijd. Vanuit België komt de volgende eenvoudige vraag:
"Graag zou ik willen weten wat dit is."

Wie helpt? Oplossingen graag naar info@hengstdijk.eu


19-01-2018 - Toernooi badminton.

Van Yvonne kregen we het volgende bericht:
" Vrijdagavond spelen we een badmintontoernooitje.
Aanvang 19.30 uur.
Zaterdagmiddag om 14.00 uur wordt er een ouder-kind toernooitje gespeeld."

Loop eens binnen en het is ook een kans om de bibliotheek te bekijken.


18-01-2018 - Mannenoverschot.

Bij het uitwisselen van foto's werd uw redactie er op gewezen dat er bij de eenden meer woerden zijn dan vrouwtjes eenden. Als je even door de foto's heen kijkt, kom je tot de conclusie dat het best wel een zou kunnen. Of is het zo dat de vrouwtjes zich beter verbergen? We gaan er eens op letten.18-01-2018 - Vraag voor Grootmoeder.

We ontvingen van Marlous Engelsma een vraag met enkele foto's.
"Komt het voorwerp op de foto's u bekend voor? Ik denk dat het uit het midden oosten komt omdat ik het vond in de tuin van mijn overleden tante en zij daar veel heeft gewoond en verzameld. Ik weet het niet zeker en kan het aan niemand vragen. Ik dacht misschien komt het u bekend voor. Zou heel leuk zijn te weten wat het is.
Bij voorbaat bedankt voor uw antwoord en de gedane moeite."
Enig idee? mail naar info@hengstdijk.eu


17-01-2018 - Blubberen 4 Brett.

Van Patrica ontvingen we het volgende bericht:
"Ik had beloofd om wat te sturen als we weer wat te verkopen hebben. Nu de Blubberen 4 Brett pet voor 10 euro. Rugzakken en tasjes voor 5 euro."
We nemen aan dat deze spullen verkrijgbaar zijn op de boerderij bij Duco en Patricia.17-01-2018 - Ringzegels ?

Op het moment dat we de ringzegels in handen kregen dachten we: Uit grootmoeders tijd.
Zoeken op internet brengt ons aan het twijfelen. Worden de ringzegels nog steeds gebruikt? Kun je ze nog ergens inwisselen?
Wie kan ons helpen aan meer informatie over de ringzegels. We zijn benieuwd.
Reacties graag via info@hengstdijk.eu


16-01-2018 - Het karakter van de dijken.

De populieren op de dijken rond ons dorp geven een speciaal beeld. Toch verdwijnen ze door de jaren heen van de dijken. Op de Plattedijk, tussen d'Elft en de Koningsdijk staat er nog een rijtje. Ze laten je genieten van de polder. En geven de fietsers in de zomer hier en daar een beetje schaduw.
16-01-2018 - Die van Hengstdijk kom je overal tegen.

Iedere zondagochtend wordt er vanaf 10 uur gekaart in het Karrewiel op Vogelwaarde. Hier is de delegatie van Hengstdijk goed vertegenwoordigd. Behalve voor het spelletje komen de kaarters ook voor de ontspanning en het laatste nieuws. Of gewoon voor de koffie: daar wordt goed voor gezorgd.
15-01-2018 - Het ziet er grijs van.

In de Putting zitten momenteel erg veel brandganzen. Ze zitten voornamelijk in het natuurgebied, langs de Plattedijk en langs de Sint Josephstraat. Hier en daar aangevuld met wat meeuwen. Die zijn in tegenstelling tot de ganzen wat opvliegerig. De ganzen daar in tegen grazen in alle rust, in een compacte formatie. Ze gaan er nog even tegen aan.


15-01-2018 - Altijd prijs.

De polderjongens bouwen in hun home aan de Koningsdijk de carnavalswagen voor 2018. Met grote letters hebben ze hun doel vastgelegd: Altijd prijs.
Het wordt ongetwijfeld een mooie, kleurige wagen. Er is nog wel veel werk aan de winkel. Omdat er geen planning is, maken ze zich ook niet ongerust. Ze weten het zeker: hun carnavalswagen zal op tijd klaar zijn.


14-01-2018 - Spoedbericht, konijn vermist.

Twee kinderen van Hengstdijk kwamen zondagmiddag op bezoek bij de redactie: Er is een konijn vermist.
Het is een klein konijn en het heet pootje. Bruin van kleur en met roest achter de oren en flaporen. Ze staan een beetje scheef. Heb je het konijn gezien? Het kan teruggebracht worden bij Ilya. Ze woont in de oude school.
Oproep: kijk allen uit naar het konijn van Ilya. Bij voorbaat dank voor de medewerking.


14-01-2018 - Lopen, zwemmen of vliegen.

De ganzen in de Putting hebben de keuze uit drie mogelijkheden: lopen, zwemmen of vliegen. Op veel plekken maakt de diepte van het water het onmogelijk om te zwemmen. Dan wordt de keuze al kleiner. Vliegen om een ander plekje op te zoeken kan altijd. In grote aantallen zwerven ze op deze manier door de Putting en aangrenzende polders. Op zoek naar een lekker maaltje.


14-01-2018 - Carnaval.

Op 3 februari, carnaval op Hengstdijk, organiseert het Jagershuis een evenement.
"Na het grandioze kindercarnaval op Hengstdijk maken wij ons op voor de eerste editie van onze mega polonaise party . Niemand minder dan onze eigen Zeeuwse Jannie's zullen het Jagershuis uit haar voegen laten barsten met hun spetterend optreden .
Wij verwachten dat ze rond 20.30 het podium zullen betreden."


13-01-2018 - Grijs en grauw.

Het zijn slechte tijden voor de fotograaf, de buitenmensen en de zonnepanelen. Ze missen de zon. Bij de zonnepanelen is het statistisch aantoonbaar. Bij de buitenmensen wordt het gecompenseerd door vitamine D. En op de plaatjes van de fotograaf ligt het vast. Het is grijs en grauw.
13-01-2018 - Pauwhaan.

Een telefoontje vanaf de Westdijk, tussen Rummersdijk en het gemaal Campen, had het volgende verzoek: We zijn onze pauwhaan kwijt. Hij is vertrokken. Wie heeft hem gezien? Wie weet waar hij is gebleven? Graag werken we mee aan het terugvinden van deze prachtige haan. Zou hij op vrijersvoeten zijn of is er meer aan de hand? Antoine, we hopen, samen met de gans bij de regenput, dat de haan weer snel op het erf loopt.


12-01-2018 - Stichting Veldleeuwerik.

Op de Strooienstad, aan de Snisse kant van de dijk, staat bij de ingang van het erf van Frank een bord.
We lezen: Stichting Veldleeuwerik, Duurzaamheid Doorgrond.
Op de bijbehorende site staat de missie van deze stichting:
" Voor de wereld van morgen zijn we samen verantwoordelijk. Veldleeuwerik is een erkend en uniek kennisplatform van gepassioneerde professionals die werken aan de verduurzaming van de akkerbouw. In een continue dialoog ontwikkelen en delen wij nieuwe kennis, die we omzetten in praktische maatregelen voor verduurzaming van teelt en bedrijfsvoering. Zo realiseren wij toekomstbestendige bedrijven met een gezonde voedselproductie.
Goed rentmeesterschap vormt de leidraad bij alles wat we doen: Duurzaamheid Doorgrond."


12-01-2018 - Première videoclip.

Van Yvonne Jansen, kregen we het volgende bericht:
" Er is een mooie videoclip, "Ballet met de witte hengst", in Hengstdijk gemaakt die heel mooi zou zijn op de website van Hengstdijk bij Nieuws.

Het is een dans met een witte hengst en tevens een liefdes verhaal.
De liefde tussen man en paard en tussen man en vrouw.
Subtiel verbeeld in lichaamstaal ,in blikken naar elkaar en in het samenzijn op een van de mooiste dijken van Zeeuws Vlaanderen.
Deze dijk kleurt in het voorjaar wit van het weelderige fluitekruid.
De ijsvogel fiept zijn stem in de avondzon.
We hebben hier de mooiste foto's gemaakt die we maar konden bedenken.
De jonge valken bewonderd en het buizerd nest opgevolgd."


Klik hier voor de première van deze video op de website van EDEN.


11-01-2018 - KiddyKnuts.

Voor de leden van de KiddyKnuts was het een mooie middag. Er werd een lamp gemaakt van uit losse onderdelen. Echt iets waar je mee thuis kunt komen. De lamp werd versierd met kralen en foto's. Je krijgt echt een persoonlijk werkstuk. En nog erg nuttig ook. Met dank aan Irene voor de materiële bijdrage.


11-01-2018 - Aalscholver op de Guil.

Het was woensdag een grijze dag. Toch wil een aalscholver wel wat eten. En dat doet hij op de Guil. In de regen, nat was hij toch al.
Het voedsel van deze vogel bestaat uit levende vis, zoals voorn, baars, snoekbaars en paling. Een aalscholver eet dagelijks zeker 500 gram vis.