Nieuws

22-04-2018 - Te gast in Hengstdijk: uit Calgary.

Zaterdag bracht de familie Lee-Knight uit Calgary, Canada een bezoek aan Hengstdijk. Dit natuurlijk vanwege de roots die in ons dorp liggen. Met een grootvader geboren in het huis, waar nu het biljard van het Jagershuis staat, werd behalve aan de kerk ook een bezoek gebracht aan het café. Daar kwamen de genen van grootvader (brouwersknecht bij de Zwaan op Hoek en Bosch) subtiel naar boven.
Todd en familie, leuk dat jullie er waren.


22-04-2018 - Uitslag duiven.

Zoals gebruikelijk ontvingen we van Erik Kint de wekelijkse uitslag van de duivensport.
“De vlucht vanuit Roye is weer vervlogen, deze week was Eddy van Damme met prijs 1, 2 en 4 de te kloppen man, Eddy en Mady proficiat.
Was een zware maar mooie vlucht, duiven kwamen er mooi uit. Volgende week een vlucht vanuit Pont St. Maxence.”

Klik hier voor de volledige uitslag.


21-04-2018 - Wijkaanduiding.

Van Antoine van den Bulck kregen we een vraag over de wijkaanduiding van voor 1900 in Hengstdijk.
“Die wijk-aanduidingen vroeger (tot 1910 toch ..) Weet u, of 'n collega van jou, welke straatnamen in Hengstdijk overéénkwamen met de wijkletters (A t/m D) ?? En is er nog te achterhalen welk huidig adres bijvoorbeeld. A nr. 42 is ?? Bestaat er 'n kaart met de wijkletters erop ?
Misschien interessant onderwerp voor jullie site.
Bij voorbaat dank,”

Wie kan Antoine en ons helpen?


21-04-2018 - Rederijkerskamer.

Bij het doorzoeken van de mail kwam uw redactie de rederijkers tegen. Een onderwerp waar we al eerder aandacht aan besteed hebben.
“De geschiedenis van Hengstdijk meldt dat er in de 17de eeuw een rederijkerskamer op Hengstdijk is geweest. Het gaat hierbij niet zozeer om een vertrek of gebouw, maar eerder om een groep mensen die regelmatig samenkwam om literaire teksten te schrijven. “

Klik hier voor de pagina over de rederijkers van Hengstdijk.


20-04-2018 - Onbekend voorwerp.

In de hectiek van de afgelopen dagen is de volgende vraag er bijna doorheen geslipt. Van ergens in België kregen we de volgende, eenvoudige vraag: Weten jullie wat dit is? Graag de reactie van onze lezers via info@hengstdijk.eu
Pascal, bedankt voor de vraag.


20-04-2018 - Naamsverandering.

Op 4 april 1905 is geboren op Hengstdijk Alphons Leonard Leenknegt. Via de Red Star Line is deze Fons in de jaren 20 vertrokken naar Canada. Komend weekend bezoekt een kleinzoon van deze Fons Hengstdijk.
Zijn naam: Todd Lee-Knight. Het klinkt als Leenknegt. In de Engels talige registraties zal dat een stuk aangenamer en behulpzamer geklonken hebben.19-04-2018 - Schoolvoetbal.

Van juf Petra en juf Lia kregen we een verslag van het schoolvoetbal.
“We wonnen de eerste wedstrijd tegen Heidepoort met 2-0 en hebben tegen de Oostvogel gelijk gespeeld. De rest verloren we met 1-0, 2-0 of 3-0...dus dat viel mee met onze gemengde groep. Tussendoor werden we verwend met drinken, wortels, druiven, zoute stokjes en chips..... Vele ouders kwamen supporteren. Natuurlijk hing ons spandoek op en hadden we de mascotte beer bij!”

Klik hier voor het volledige verslag op de site van het Vogelnest.


19-04-2018 - Lente.

De natuur ontwikkelt nu erg snel in de richting van de lente. De bloesem is overal zichtbaar. Het frisse groen van de ontluikende bladeren zie je overal. En langs de Vogel heeft een eerste visser een plekje gevonden om te genieten van de natuur. Foto’s van een rondje door onze polder leveren het bewijs: de lente haalt zijn achterstand in.


18-04-2018 - Tulpen op het kerkhof.

Als je op een dorp een extra rustig plekje zoekt is het wel het kerkhof. En daar sta je dan verbaasd van het leven en de kleine natuur. Afgelopen zondag vielen de tulpen op. Ze tonen hun prachtige kleuren en fleuren het kerkhof op. Het is er stil. Toch kun je daar met oog voor detail best even genieten van alles wat daar geboden wordt.


18-04-2018 - Dinsdag in het dorpscentrum.

In de Schuur is het iedere dinsdag een drukte van belang. In de namiddag is de schooljeugd prominent aanwezig. ’s Avonds is het de badminton. Eerst voor de junioren en daarna voor de senioren. En tussen de bedrijven door wordt ook nog de bibliotheek goed bezocht. Conclusie: het bestuur van het dorpscentrum is blij dat de Schuur zo intensief gebruikt wordt.


17-04-2018 - Schuurfeest.

Via Lonny kregen we een kort verslag van het schuurfeest voor Duchenne. Lonny spreekt ons rechtstreeks toe:
" Patricia vroeg of ik je nog wat foto's en kort verhaaltje wilde sturen van het schuurfeest, dus bij deze:
Het was weer een hele leuke en gezellige avond, het was nog wat drukker dan vorig jaar. DJ Arnout heeft lekker gedraaid, dus dat was top. Wel jammer dat het ging regenen, maar dat maakte dat iedereen bleef tot de bui over was, dus des te gezelliger. Voor Blubberen 4 Brett weer een mooie opbrengst in ieder geval, dus willen we alle feestnummers van die avond bedankten. Dankzij jullie kan er weer wat meer onderzoek gedaan worden naar Duchenne Spierdystrofie.
Op naar het volgende evenement: 2 juni a.s. is het de tourrit/fietstocht 4 Duchenne, ook georganiseerd door Blubberen 4 Brett"


17-04-2018 - Bloemschikken in het Dorpscentrum.

Een bloemstuk voor de verjaardag van de Koning. Hier en daar zijn de oranje tinten duidelijk zichtbaar. Met ijver en vlijt ontstaan prachtige creaties. Bij één bloemstuk ontstaat een hanenkam.

Klik hier voor een fotoalbum van deze avond.16-04-2018 - Werkplek Ruston Hornby.

Na een telefoontje ontvingen we zaterdagavond onderstaand bericht.
Zoals zojuist besproken ben ik toevallig jullie site tegen gekomen. http://www.grootmoederstijd.hengstdijk.eu/diesel.html
De motor op de foto is sinds 1988 in bezig van mijn vader, heel toevallig kom ik dit nu tegen. Heel graag zou ik en mijn vader eens een kijkje willen gaan nemen op de plek waar hij jaren dienst gedaan heeft. De foto in de bijlage is van 7-4 jl.
Zou super zijn om in contact te komen met 1 van de zoons van de fabriek.

Het contact is inmiddels gelegd. We kijken uit naar het bezoek.


16-04-2018 - Scheidsrechtersvereniging.

Zaterdagavond was de scheidsrechtersvereniging Zeeuws-Vlaanderen te gast in Hengstdijk. In de vorm van een bindingsavond werd er door een deskundige uitleg gegeven over “bier”. En natuurlijk kon er in het Jagershuis ook geproefd worden. Kortom: het was een gezellige avond voor de scheidsrechters. Onder de gasten was er eentje met roots in Hengstdijk.
Meer weten van deze vereniging? Klik hier.


15-04-2018 - Uitslag duiven.

Van Erik Kint ontvingen we de resultaten van de duivensport.
“Onze topatleten zijn weer thuis, was een mooie vlucht vanuit Peronne, de winnaars waren dit keer Paul d’’ Hondt en Regule van Eetveldt, proficiat mannen. Volgende week een vlucht uit Roye.”

Klik hier voor de volledige uitslag.


15-04-2018 - Ledenvergadering van HSV de Vogel.

Zaterdagavond was de jaarvergadering van HSV de Vogel. Aan het begin van het seizoen moet er onder andere beslist worden over de datums waarop de wedstrijden plaats vinden. Op zondag 13 mei wordt voor de eerste keer gevist. De laatste wedstrijd voor het clubkampioenschap is op 16 september

Klik hier voor het volledige wedstrijdschema.


14-04-2018 - Verjaardag.

Het was gisteren twee jaar geleden dat de nieuwe natuur in de Putting geopend is. Met enig vlagvertoon van de provincie en Staatsbosbeheer. Als we terugkijken op deze twee jaar vragen we ons af wat er van de oorspronkelijke doelstellingen geworden is.
Het aantal bezoekers en wandelaars is zeker toegenomen. Wie van deze bezoekers wil reageren? Vertel je verhaal via info@hengstdijk.eu


14-04-2018 - Aanmeldingen Koningsdag.

De eerste aanmeldingen voor Koningsdag zijn binnen. Op vrijdag 27 april viert Hengstdijk Koningsdag met een gezamenlijk ontbijt voor de (oud) inwoners van Hengstdijk. Vanaf 9:30 uur bij of in de school. De flyer met de aanmeldingsstrook hebben we toegevoegd aan dit bericht. Tot 27 april!

Klik hier voor deze flyer.


13-04-2018 - Eenzaam aan de Vogeldijk.

Op de Vogeldijk, aan de kant van Kuitaart, staat een eenzame boom. Op de plek waar we aan de ene kant de Vogel hebben met een laag gelegen weiland en aan de andere kant de akkers van de Pauluspolder trotseert deze boom weer en wind. Weet iemand iets meer van het bestaan van deze boom? Is het een overblijfsel van een rij bomen of gewoon het resultaat van toeval?13-04-2018 - Een nakomertje.

Op de plek waar we veertien dagen terug een dertigtal ooievaars hadden, was er donderdag een nakomertje. In alle rust foerageerde hij in het weitje bij van Mol. Daar moeten de lekkere voedzame hapjes in ruime mate aanwezig geweest zijn.
Voor de niet lokaal bekende lezers: Van Mol is een toponiem voor de plek aan het einde van de Sint Josephstraat. De plek waar de verdwenen boerderij van de familie van Mol stond.


12-04-2018 - 50 tinten grijs.

De foto vanaf de Vogeldijk genomen, richting Hengstdijk gaf een goed beeld van de weersomstandigheden op woensdag. Samengevat: 50 tinten grijs en geen wind. Natuurlijk is het een mooi plaatje. Zonder het licht van de zon. Met de spiegeling van de toren in het water. Met hier en daar wat nieuw groen. Overheerst door de winterkleuren.12-04-2018 - Landelijke buitenles dag.

Van juf Petra kregen we een bericht over een evenement bij het Vogelnest.
“Vandaag ( 10 april) op de landelijke buitenles dag hebben we een leerzaam project gedaan: van aardappel tot friet. De peuters en alle groepen van ’t Vogelnest waren erbij betrokken. De aardappels waren geschonken door Luciën Borm, de papa van Luc. En iedereen bleef frietjes eten met een gezonde salade erbij! Met dank aan alle juffen en hulpouders en natuurlijk de zon…..”

Klik hier voor het artikel op de website van 't Vogelnest.


11-04-2018 - Detail van de knotwilg.

De knotwilgen langs de Karnemelkstraat krijgen langzaam een groene glans . Als je meer in detail gaat kijken zie je het eerste groen van de blaadjes tevoorschijn komen. Het is een frisse kleur groen.
Nog even, en het bruin van de winter is hier verdwenen. Het heeft dan plaats gemaakt voor de lentetooi. Het gaat je zeker opvallen.11-04-2018 - Op de akker.

Op een van de eerste mooie lentedagen was er direct bedrijvigheid op het land bij de familie Verbrugge. Ter voorbereiding op het zaaien wordt het land bewerkt. Natuurlijk alles in lijn met de biologische landbouw op dit bedrijf. We zijn benieuwd wat er na de luzerne van 2017 op deze akker zal worden ingezaaid.10-04-2018 - Zicht op de Putting.

De opvallende dingen in de Putting van vandaag. Allereerst zien we veel water in het natuurgebied. Vooral de bergeenden maken daar op dit moment actief gebruik van. Verder zien we de Canadese ganzen twee aan twee door de weilanden waggelen.
Het is zomaar een moment om even stil te staan bij de natuur in de Putting.10-04-2018 - DOL.

Iedere maandag zijn de dames van DOL actief in de zaal van het dorpscentrum. Na de sportieve activiteiten wordt de avond afgesloten met een gezellige babbel met koffie, thee of een glas bier. Natuurlijk frissen de dames zich tussen deze twee activiteiten even op. Afgelopen mandagavond was de drang naar de gezellige afsluiter zo groot dat er met grote snelheid gedoucht werd. Of was het water dit keer te koud?
De dames benadrukken dat nieuwe leden altijd welkom zijn. Interesse? Kom eens langs op de maandagavond, vanaf half 8.


09-04-2018 - Vlaamse WielrijdersBond.

Zaterdagochtend was het een drukte van belang op de wegen door Hengstdijk. Veel wielertoeristen op de weg. Bij de boerderij van de familie Verbrugge was een pitstop. Met vlaggen en borden was deze plek kenbaar gemaakt. In het spoor van de pijlen gleden de wielrijders, of zijn het meer wielrenners met gebogen stuur en bijpassende rug langs de route. Zondagmiddag zijn de pijlen weer verwijderd. En is deze route in het niets opgegaan.