Nieuws

20-09-2017 - Badminton.

De badmintonclub is weer begonnen met de clubavonden. Voor jong en oud altijd leuke, gezellige avonden. De jeugdleden warmen zich in het dorpscentrum enthousiast op voor het volgende ronde. Ze hebben er zin in. Dat zie je direct. Natuurlijk kunnen er nog leden aanschuiven. Voor de jeugd is dat op dinsdag vanaf 19 uur. Voor de senioren op dinsdag en donderdag vanaf 20 uur. Kom gerust eens langs.


20-09-2017 - Ontspanning na inspanning.

Van de dames van DOL kregen we het verzoek bijgaand bericht met een oproep op de site te plaatsen:
" Bodygym D.O.L is na de zomerstop reeds 2 weken herstart met hun wekelijks gymuurtje waarin sportiviteit gepaard gaat met gezelligheid . Graag zouden we nog nieuwe leden willen toevoegen aan onze groep.
We starten altijd eerst met opwarming waarna oefeningen voor het hele lichaam aan bod komen. Afsluitend doen we nog kort een spelletje ter inspanning / ontspanning."

Klik hier voor de website van DOL.


19-09-2017 - Langpootmug.

Regelmatig kom je ze tegen. De langpootmug. Bij tuinadvies.nl lezen we:
"Langpootmuggen hebben een gemiddelde grootte van 25 mm en een spanwijdte van 3 tot 4 cm. Ze hebben een dun en lang bruin lijf dat duidelijk gesegmenteerd is waardoor ze er een beetje akelig uitzien. Ze hebben 3 paar hele lange poten die wel twee keer de lichaamslengte hebben. Vrouwtjes hebben een scherpe legboor op het einde van hun lange lijf die bij de leek dikwijls als steekorgaan wordt aanzien. Langpootmuggen zijn volstrekt ongevaarlijk en steken niet in tegenstelling tot de vervelende muggen die ’s nachts door onze kamer zoemen."


19-09-2017 - Bruine bonen.

De bruine bonen langs de Vogelweg zijn bijna aan de beurt om te worden geoogst. Maandag werkten de weersomstandigheden nog niet mee. Met het weerbericht voor de komende dagen vermoeden we dat de bonen niet lang meer groeien op het land. Ze gaan de glazen potten in van HAK. En staan daarna misschien wel op onze keukentafel.18-09-2017 - Nachtvlinders.

Je moet er oog voor hebben. En rustig rondkijken in de tuin. Van een vaste bezoeker van de site kregen we een aantal foto's van nachtvlinders. Gemaakt op het randje van onze draaicirkel. Gewoon in een tuin en bij de woning. Een prachtige reeks, zo uit onze lokale natuur.
Piet bedankt voor deze mooie reeks foto's.

Klik hier voor een fotoalbum.


18-09-2017 - Einde seizoen 2017 voor de duiven.

Voor de duivenliefhebbers zit het vliegseizoen erop. Dat wil niet zeggen dat ze het niet druk meer hebben met hun hobby. Evalueren, selecteren en koppelen zijn de speerpunten voor de komende tijd.
Erik Kint schrijft ons: " Het seizoen zit erop, laatste vlucht vanuit Orleans is gewonnen door Adrie Thijs en Zn. Allen tot volgend seizoen en dank voor jullie aandacht"
Erik, jij bedankt voor de wekelijkse informatie.

Klik hier voor de laatste uitslag.


17-09-2017 - KBO op toer.

Afgelopen vrijdag heeft de KBO van Hengstdijk een uitstap gemaakt naar de Magrette. Met de Zonnetrein vertrokken de leden naar een leuke uitspanning. Onder een dek van druiven werd genoten van de muziek, de koffie en al het aangeboden lekkers. Kijkende naar de foto's constateren we dat deze uitstap naar meer smaakt. Met dank aan Achiel voor de foto's.


17-09-2017 - Feestavond visclub.

In het Jagershuis werd zaterdagavond de teeravond van de visclub gehouden. Een gezellige avond met een heerlijk buffet. En natuurlijk de prijsuitreikingen.
Voor de dagprijs van de van de Starre wedstrijd noteren we de volgende namen:
1. Theo Hofstede met 7.920 kg
2. Jan van Kerckhoven met 7.840 kg
3. Nino van der Starre met 5.320 kg
Bij de competitie ging de eerste prijs naar Axel Verhoeven. Bij de jeugdleden noteren we Enly Hellemans als eerste. Onder luid applaus werd ook haar vierde plek in het jaarklassement gemeld.

Klik hier voor een fotoalbum.


16-09-2017 - Terugkijken.

Twee jaar geleden op Kampen. Er moest toen iets rechtgezet worden. En daar kwam wel het een en ander bij kijken. Natuurlijk was de tractor bijna als vanzelf omgevallen. Het rechtzetten heeft iets langer geduurd. En met meer publieke belangstelling dan bij het omvallen. Het is al twee jaar geleden dat Kampen zo in de belangstelling stond.16-09-2017 - Pauluspolder.

Het zicht van de Pauluspolder is de voormalige lagere school. Een beetje verborgen achter een grote boom. Nu de bladeren vallen komt het gebouw tevoorschijn. Rechts de voormalige woning van het hoofd van de school en links de klaslokalen. Tussen de wolken door krijgt de zon kans om het gebouw letterlijk in het zonnetje ze zetten.
15-09-2017 - Doorgaande weg.

In een krantenartikel uit 1877 wordt duidelijk hoe de doorgaande weg van Kloosterzande naar Vogelwaarde liep. Met de huidige benamingen is de route als volgt: Tasdijk, Hengstdijkse Kerkstraat, langs de Lindeboom, via het Vogelfort, over de Hengstdijkse Keiweg. Tot 1877 onverhard. En voor een begroot bedrag van 65.000 gulden voorzien van kinderkopjes.
Waar kwamen ze vandaag? Hoe zijn ze vervoerd?


15-09-2017 - Een flinke klap.

Een flinke onweersbui is langs de Sint Josephstraat gekomen. Een forse klap, een felle lichtflits. En enkele bomen langs de dijk krijgen er flink van langs. Als met een fileermes heeft de bliksem een van de bomen bewerkt. Enkele forse takken liggen op de grond. Voor de input van dit bericht danken we Danny en Marjet de Cock.


14-09-2017 - Festival van Zeeuws-Vlaanderen.

Op vrijdag 6 oktober bezoekt het Festival van Zeeuws-Vlaanderen Hengstdijk. Jef Neve en het ensemble Spirit Control treden dan op in de Catharinakerk. Het is het eerste concert in de reeks van concerten van het festival in 2017.
Jef Neve is een absolute topmuzikant is die in de jazzwereld over de hele wereld met de allergrootste jazzartiesten heeft opgetreden. Hij is in Vlaanderen al vele malen onderscheiden als beste muzikant en componist bij de MIA's (Music Industry Award) en staat met zijn meest recente album Spirit Control in Vlaanderen vanaf maart onafgebroken in de hoogste regionen van de albumhitlijsten (tussen de popalbums). Hij is zeer regelmatig te gast in VRT-programma's als Van Gils & Gasten (de dagelijkse talkshow op VRT Een).
Meer informatie en de mogelijkheid om te reserveren vind je op de website van het festival. Klik hier.14-09-2017 - Bericht van de dorpsraad: Bredabus.

De gemeente wil de enquête over de Bredabus onder de aandacht brengen. Graag delen we dit verzoek. Klik hier voor het persbericht van de gemeente of ga via deze link rechtstreeks naar de vragen: www.connexxion.nl/enquetelijn19
13-09-2017 - Klasje van 1991-1992.

Een volgende foto uit de reeks van juf Brigitte. We herkennen op de foto de muur en de speelwerktuigen van de oude school. Een stukje van het schoolplein uit die tijd. Wie herkent de kinderen van toen? Geboren in 1985, 1986 of 1987. Nu 30 jaar, of bijna dertig jaar. Graag jullie reacties naar info@hengstdijk.eu
En bedankt voor de hulp bij de vorige groepsfoto's.13-09-2017 - Huisarts te Pauluspolder.

In de krant van 14 september 1850 lezen we dat Pauluspolder een huisarts heeft. Een genees-, heel- en verloskundige. Waar is de tijd naar toe? Dokter Haman plaatst een familie advertentie om zijn huwelijk bekend te maken. Hij zoekt het niet bij de deur, hij trouwt in Noordgouwe. Dat op Schouwen-Duiveland ligt, net voorbij Zierikzee. Wat het verhaal niet vertelt is de regeling omtrent de vervanging bij afwezigheid. Of deed Pauluspolder het toen enkele dagen zonder huisarts?


12-09-2017 - Kleuterklas 1995/1996.

Een actieve zoektocht naar de namen van de kinderen uit de kleuterklas 1995/1996 levert bijna een complete lijst.
Onderste rij van links naar rechts:
Serena Tieleman, half verborgen Robbie Pycke, Dennis Bilterijst, Imke de Roos, Lydia van de Kraay, ?, Kevin Baecke.
Tweede rij van links naar rechts:
Sabine Vinke, Emke Erpelinck, ? Martijn Duerinck, ? de Jonge, Rosalie Broeckaert, Irja de Roos
Bovenaan: Jasper Dophemont, Juf Brigitte en juf Truus.
Wie helpt ons aan de ontbrekende namen? Mail verbeteringen naar info@hengstdijk.eu


12-09-2017 - Dunner.

Het beeld van de polder wordt dunner. De bomen verliezen hun blad. Je kunt er doorheen kijken, Het is transparant, doorzichtig. Je kunt het ook een beetje mager noemen. Of misschien schriel, schraal of uitgemergeld. Een beetje iel en onwezenlijk verdund. We hopen snel een foto te maken waarbij al die beschrijvingen overbodig zijn, niet meer van toepassing.11-09-2017 - Truckroll.

Zaterdag kon je het niet missen: Truckroll passeert Hengstdijk. In vier groepen en met veel geluid zien we de trucks langs komen. In een van de auto's ontdekken we Teun. Hij geniet echt van deze mooie rit en het vele getoeter. En zijn chauffeur van die dag ook.

Klik hier voor enkel foto's van de truckroll 2017.


11-09-2017 - Open monumentendag.

Zaterdag was de landelijke monumentendag. De Catharina kerk was op deze dag ook geopend. De opkomst van het publiek was jammer genoeg minimaal. Landelijk was de opkomst wel goed. Bijna een miljoen mensen hebben deze dag één of meerdere monumenten bezocht. Helaas lag Hengstdijk niet voor iedereen op de route.
10-09-2017 - Garage Sale.

Voor de vierde keer wordt dit jaar op Hengstdijk een garage sale georganiseerd. Op 30 september staan van 9 tot 15 uur de spulletjes voor de deur.
Opgeven om mee te doen kan tot 25 september via het volgende mailadres: aggeensen@zeelandnet.nl .
Tot 30 september!10-09-2017 - Uitslag duiven.

Het duivenseizoen loopt bijna op een eind. Hierbij het bericht van Erik Kint over afgelopen weekend:
"Arras en Pontoise is weer voorbij, op beide vluchten waren de Gebr. Van Beveren & kids de winnaars, proficiat mannen. Volgende week nog een attractie vlucht vanuit Orleans."

Klik hier voor de uitslagen van deze week.


09-09-2017 - Grootmoeders tijd?

Via de aangeleverde spullen voor de rommelmarkt kwamen we een interessant voorwerp op het spoor. Rechtstreeks van een boerderij op Hengstdijk. Het gaat om een "burdizzo". Een apparaat om runderen en schapen te castreren. We denken niet dat dit onderwerp uit grootmoeders tijd is. Zoeken op internet leert ons dat dit voorwerp nog gewoon gebruikt wordt. Misschien zijn er binnen onze draaicirkel nog mensen die hier mee gewerkt hebben?


09-09-2017 - Karel Jan in Gent.

Vorige week heeft Karel Jan Kerckhaert een bezoek gebracht aan het rijksarchief in Gent. Daar is hij gericht op zoek gegaan naar Hengstdijk. In het archief van de bisschop van Gent komt Hengstdijk in de jaarverslagen rond 1600 met regelmaat voor. Er is een jaarlijks verslag van de parochies die onder het bisdom Gent vallen.
De volgende stap is nu: weten wat er staat. Is er iemand onder onze lezers, of in de achterliggende kennissenkring die de kerkelijke teksten kan lezen en vertalen? Voor de geschiedenis van Hengstdijk zouden we daar heel erg mee geholpen zijn.
Reactie graag naar info@hengstdijk.eu


08-09-2017 - Schilderwerk van hoog niveau.

Twee schilders van Wilhelm uit Zaamslag zijn donderdag aan de slag bij onze kerk.
Eén doet de deur aan de ingang van de kerk. Zowel het hout als het ijzerbeslag krijgen een verse laag verf. Zijn collega werkt aan de koekoek aan de zuidkant van de kerk, vanuit de goot.
Zaterdag is de kerk van 12 tot 17 uur geopend vanwege de monumentendag.


08-09-2017 - De eerste INFO van het nieuwe schooljaar.

Juf Petra schrijft: "Dit schooljaar zijn we gestart met 31 kinderen en een groeiende peutergroep! Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Onze nieuwe directeur Ingeborg Burm zal steeds op maandagmiddag en woensdag aanwezig zijn. Op andere dagen zal juf Petra het aanspreekpunt zijn. Samen gaan we er een mooi schooljaar van maken met allerlei leuke activiteiten en leermomenten."

Klik hier voor de volledige INFO.