Nieuws

25-05-2017 - Info 14 van 't Vogelnest.

Van juf Petra kregen we Info 14 toegestuurd. Ook dit maal met veel informatie over het Vogelnest.
"Musical avond: Vrijdagavond 7 juli, 18.30u in de Schuur. De voorbereidingen zijn al in volle gang en binnenkort volgen de uitnodigingen. De kinderen van gr. 6/7/8 doen de musical en alle andere kinderen zitten in het voorprogramma."

Klik hier voor de volledige Info.


25-05-2017 - (On)kruid in de Putting.

Een wandeling door de Putting met de blik naar de planten levert enkele mooie foto's van grassen en (on)kruid. Zonder een idee te hebben van de namen van deze planten hebben we ze op de foto gezet. Zeldzaam zijn ze niet, ze zijn in ruime mate aanwezig. Mocht er een plantenspecialist zijn die ons helpt met de namen houden we ons aanbevolen.

Klik hier voor een klein album met foto's.


24-05-2017 - Beregenen.

Vanaf deze week gebruikt Duco een andere manier van beregenen. Werd er eerst een draaiende installatie gebruikt, werkt hij nu met een sproei-methode. Hierdoor komt het water met minder geweld op de grond. Het kleine zaad van de wortels en andere vruchten lijdt hierdoor minder van het water. We wensen Duco succes met deze nieuwe manier van werken.24-05-2017 - Barend ontwaakt.

Na een winterslaap ontwaakt Barend den Belg. Veel lezers hebben al gevraagd: Hoe zit het met Barend? Vandaag geeft hij tekst en uitleg:
"Zelfs al had je tijdens die ochtendwandeling nog de beste ideeën. Plots is de muze de hort op, naar elders, naar een andere schrijver die dan prijswinnende dikke turven voor haar schrijft. Het is alsof je met een stevige hernia wakker wordt, of… met al je haar op je kussen zoals je wel es hoort van mensen in shock. Alleen zag bij mij er alles vrij normaal uit. Een klein stukje? Een paar regels? Nope, niks, nada."

Klik hier voor het volledige verhaal van Barend.


23-05-2017 - Controle.

Een monteur van Janssen Fritsen heeft maandag de gymtoestellen in het dorpscentrum gecontroleerd op veiligheid. Allereest is gekeken naar de onderwerpen in het verslag van vorig jaar. De opmerkingen van 2016 waren door het dorpscentrum opgelost. Het ging onder andere over schilderwerk van toestellen. Verder heeft de medewerker enkele rubberen beschermingsringen gemonteerd op de trapeziums. Rond de middag was alles weer in orde bevonden.
Wel met enkele opmerkingen voor de komende jaren.


23-05-2017 - Bloemschikken.

Maandag was de laatste bloemschikavond van dit voorjaar. Dit keer lijkt het bloemstuk op een taart. Mooi rond en met accenten over de volle omvang. Je zou er zo stukken van kunnen snijden. Door de hoge temperaturen zat de snelheid er bij sommige dames niet helemaal in. Van even rondkijken en luisteren doe je ook veel kennis op.

Klik hier voor de foto's van deze avond.


22-05-2017 - Boerenzwaluw.

Een boerenzwaluw op het prikkeldraad. Je moet even geduld hebben om deze vogel op de foto te krijgen.
Ze zijn zo bewegelijk dat het een kwestie van geluk is. Hij staat niet voor niks omschreven als de luchtacrobaat van het boerenland. Vlakbij het boerenerf van de familie Krol nam deze vogel even rust. Dat was onze kans.
22-05-2017 - Viswedstrijd.

Zondag was bij HSV "de Vogel" de eerste viswedstrijd van het seizoen. Het was een prachtige ochtend om midden in de natuur te genieten. Mooie temperatuur, weinig wind en een prachtig uitzicht.
Nadeel was dat de vis niet geïnformeerd was over het feit dat er een ruime hoeveelheid vissers aan de oever zaten. Tijdens het rondje voor de foto's waren er pas twee vissen gevangen.
De eerste 3:
1. Fons Roctus 5.96 kg
2. Alex Verhoeven 3.62 kg
3. Carlo de Munck 2.93 kg

Klik hier voor de foto's van deze ochtend.


21-05-2017 - Een opvallende tak.

Bij landwinkel Oude Stoof zijn dit voorjaar de knotwilgen voor het grootste deel ontdaan van hun takken. Op iedere boom is echter een tak blijven staan. Aan Jos hebben we gevraagd wat hier de reden van is.
Hij vertelt dat je op deze manier voor het micro-organisme, de kleinste beestjes, een plek blijft houden en ze zich makkelijker handhaven in de nieuwe omgeving. Een tweede reden is de sapstroom. Deze heeft nu een uitweg in de bestaande tak. De kans dat de boom "doodbloeit" is hierdoor kleiner.


21-05-2017 - Uitslag duiven.

Zoals gebruikelijk kregen we van Erik de uitslag van de wedvlucht van deze week:
" Hierbij de uitslag van tussen vlucht Niergnies, de duiven waren snel thuis en de vlucht had een spoedig verloop, dit keer was het ons fondkanon Wijnand Geers die met de erepalm ging lopen. Volgende week 2 inkorvingen vanuit Issoudun eerste Dagfond vlucht en Roye de laatste Vitesse vlucht."

Klik hier voor de volledige uitslag.


20-05-2017 - Belangstelling.

Een opvallende vraag vanuit Friesland. De curator en projectleider 'Kunst met een Opdracht', namens Tresoar, Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum, stuurde een mail met de volgende vraag:
"Op uw site vonden we een foto van een omvallende luchtwachttoren. We zouden die foto graag gebruiken in een publicatie, maar er stond geen naam bij van degene die de foto gemaakt heeft. Hopelijk kunt u daar nog achter komen."
We doen een poging om de mensen van dit "Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum" te helpen.

Klik hier voor de pagina van de luchtwachttoren.


20-05-2017 - Ontruimingsoefening.

Van juf Petra kregen we een bericht over een ontruimingsoefening bij het Vogelnest.
"Rond de ochtendpauze kwam meester Arco plots alle lokalen binnengelopen om te zeggen dat er "brand" was. Het leek allemaal best echt. We zagen rook in de gang. Iedere klas is vervolgens rustig in een rij naar buiten gegaan via de afgesproken vluchtroutes. Buiten hebben de juffen gecontroleerd of er niemand achtergebleven was. "

Klik hier voor het volledige verhaal en klik hier voor enkele foto's.


19-05-2017 - Tasdijk.

Pratend met bewoners van de Tasdijk kwam bij uw redactie de vraag: Waar staat Tasdijk voor? Plattedijk is makkelijk: een dijk die plat is. En nu Tasdijk. In een oud-Nederlands woorden boeken lezen we: " Spelling van 1858 eene hoop, bijzonder stroo of koorn, Optassen, ophoopen." Het sluit aan bij het woord "Tas" wat we in het dialect kennen. Op een kaart uit de tijd van Hattinga lezen we "De Tasse". We denken een glazen bol nodig te hebben om verder in de geschiedenis terug te gaan.


19-05-2017 - Paaltjes en bordjes.

Via paaltjes en bordjes wordt boven de grond informatie gegeven wat er zich onder de grond bevindt. De vraag die zich voordoet is eenvoudig. Welke info staat er op het bordje. We herkennen de diameter van de leiding en de plaats van de leiding. Met een letter is er een extra aanduiding. De letter B zal ongetwijfeld voor Brandkraan staan. En de overige letters? Moeten we een keer aan Thijs vragen.


18-05-2017 - Zomaar een plaatje.

Woensdagavond was het tropisch warm. De eerste regen werd door de weerberichten aangekondigd. Boven de Putting zien we een prachtig plaatje. Kijkende vanaf de Sint Josephstraat vlak bij Kuitaart naar Hengstdijk. Met de populieren markant aan de horizon. De zon wordt deels afgeschermd door de eerste bewolking. Een plaatje om even bij stil te staan.18-05-2017 - Werk aan de winkel

Op meerdere plaatsen in onze polders waren de boeren afgelopen dagen hard aan het werk om het gras en de luzerne binnen te krijgen. Voor de regen van afgelopen nacht. Vandaag gaan we in de Pauluspolder en bij de familie Verbrugge op het Vogelfort kijken of het gelukt is. Voor veel andere landbouwproducten zal de regen een geschenk uit de hemel geweest zijn.17-05-2017 - Feyenoord.

In Rotterdam is de rust al lang teruggekeerd. Bij de familie Verbrugge wordt het kampioenschap nog steeds gevierd. Met een nieuwe vlag. Ze wappert trots bij de ingang van het erf. Het is duidelijk. Hier zitten fanatieke supporters. Ze komen er voor uit: Feyenoord is kampioen en wij vieren feest. Geen woorden maar daden.
17-05-2017 - Sara aan de Vogeldijk.

Via de mail kregen we gisteren het bericht over een festiviteit aan de Vogeldijk. Het was al snel duidelijk. Sara was op bezoek. Direct vooraan de dijk werd er opgeroepen om 3 keer te toeteren. Bedoeld om de feestvreugde te verhogen. Ter plekke aangekomen ontdekken we twee poppen. De eerste met een jasje van Zorgsaam en de tweede met een paar fel gekleurde laarzen. Geen twijfel mogelijk.
Renate, gefeliciteerd met je verjaardag.


16-05-2017 - Naar het strand.

Volgens de weerberichten komen er een paar zomerse dagen aan. Je denk dan direct: kunnen we naar het strand? De Canadese ganzen in de polder gaven gisteren al het voorbeeld. Pootje baaien aan de waterrand. Het water is nog erg koud. het voordeel is dat je snel afgekoeld bent. Als redactie wensen we iedereen een paar mooie dagen toe.16-05-2017 - Meimaand, Mariamaand.

In de Katholieke traditie is de maand mei de Mariamaand. Parochies besteden in deze tijd extra aandacht aan Maria. Dit gebeurt ook in onze streek. Op zondag 21 mei wordt de Mariaroute gefietst. Fietsend, pratend, biddend en zingend wordt een route afgelegd met als eindpunt ons Mariakapelletje in de tuin van de oude school.
Voor inlichtingen: Pater Joop Reurs: joop.reurs@zeelandnet.nl of Cecile van Tiggelen: cvtiggelen@zeelandnet.nl


15-05-2017 - Koeien.

Het rundvee loopt weer in de Putting. Het gras is volop beschikbaar. En de koeien genieten ervan. Ze nemen even rust om te luisteren of het gras groeit. En ze weten het: het gras groeit niet sneller als je aan de sprietjes trekt. De dieren hebben zich verspreid over het natuurgebied. Waarschijnlijk omdat het gras bij de buren groener is.15-05-2017 - Waarschuwing: gevaarlijke hond.

Bij "den dam" staat een speciaal waarschuwingsbord. Normaal zijn deze driehoekig met een rode rand. Hier is het vierkant met een zwart randje. Op de Tasdijk staan de postbodes boven aan de rij. Er is netjes geturfd. Met 14 leermomenten scoort de postbode het hoogst. Waarschijnlijk is dit inclusief de pakketbezorgers. De katten zijn slimmer. Die komen minder dikwijls het erf op.14-05-2017 - Uitslag duiven.

Van Erik Kint en vanuit andere bronnen kregen we berichten over de duiven.
Erik: "Het is de lossingscommissie toch weer gelukt om onze duiven op tijd thuis te krijgen, het weer wil maar niet verbeteren."
Zeeland '96: "Op de losplaats is het mooi en goed zicht met een zwakke zuidwesten wind, De duiven in Chevrainvillers zijn gelost om 07.15 uur met een kalme zuidwesten wind."

Klik hier voor de uitslag.


14-05-2017 -Lepelaar.

In de watergangen bij de Plattedijk en Koningsdijk was al met regelmaat een lepelaar gezien. Zaterdag kregen we de kans om hem op de foto te zetten. Tussen Plattedijk 6 en Plattedijk 6a was de prachtige vogel op zoek naar eten. Toen hij bemerkte dat er meer dan gewone belangstelling was voor zijn gedrag, trok hij aan de kuierlatten. Hij vertrok snel naar een ander plekje.