Nieuws

27-07-2017 - Buxusmot ook in Hengstdijk.

Dit keer hebben we een alarmerend bericht. We werden getipt door Sjef dat de buxusmot ook op Hengstdijk aan de slag is. Je kunt het zien aan de bruine takjes en bruine vlekken in de buxusplant. Heb je dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben in je buxus? Grote kans dat de buxusmot zich in jouw buxus heeft genesteld. De rupsen vreten uiteindelijk de hele buxus kaal. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor je de rupsen ook gaat zien. Er zijn mogelijkheden om de mot te bestrijden Sjef heeft Lucien van Damme ingeschakeld. Hij neemt de bestrijding ter hand. Sjef, bedankt voor deze belangrijke tip.


27-07-2017 - Ontwikkelingen bij 't Jagershuis.

Roy en zijn vrouw hebben besloten de werkzaamheden van de Lunchbar in Kloosterzande te verplaatsen naar 't Jagershuis. Het café gedeelte van de Lunchbar hebben ze overgedaan aan een nieuwe ondernemer. Hierdoor hebben ze de mogelijkheid om de volle aandacht aan de horecawerkzaamheden in Hengstdijk te geven. Zelf zeggen ze dat ze een beetje verliefd zijn op Hengstdijk. Veel succes gewenst.


26-07-2017 - Vlinderstruik.

Zodra de zon onze tuinen iets verwarmt, komen de vlinders op de vlinderstruik af. De plant wordt vlinderstruik genoemd omdat hij veel vlinders aantrekt. Een andere benaming is herfstsering, omdat de bloeiwijze op die van de seringen lijkt. De plant bloeit met langwerpige bloeiwijzen van juli tot september. De bloemen van de wilde soort zijn lichtpaars, maar kwekers hebben ook donkerpaarse, roze en witte cultivars ontwikkeld.26-07-2017 - Werkzaamheden bij de Guil.

Aan de zuidelijke oever van de Guil worden momenteel grondwerkzaamheden uitgevoerd. Het ziet er naar uit dat men de afvoer van het water wil optimaliseren. Door de veranderingen in het klimaat is de verwachting dat het meer gaat regenen. Om het verwachte water snel uit de polder weg te krijgen is een vrije en snelle doorstroom noodzakelijk. Volgens ons wordt daar nu aan gewerkt.


25-07-2017 - De grote bevernel.

Zondagmiddag ontmoeten we twee natuurliefhebbers op de Sint Josephstraat, vlakbij de afslag van de Cathalijneweg. Ze bestuderen enthousiast de planten in de berm. Ze hebben zojuist de grote bevernel ontdekt. Een zeldzame plant die hier zomaar in de vrije natuur voorkomt.
Wiki: "De grote bevernel is een meerjarige plant uit de schermbloemenfamilie. De grote bevernel staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als vrij zeldzaam en stabiel of toegenomen."
Zo leer je nog eens wat.


25-07-2017 - Dorpspomp.

In september 1984 krijgt de dorpspomp van Hengstdijk een plekje in het dorp. De krant bericht hier uitgebreid over. In het plakboek van juf Brigitte vinden we het krantenartikel. De pomp uit 1879 is niet aangesloten op het grondwater. Het is een stukje historie geworden. Een rustplek voor de fietsers en een speelplek voor de kinderen. Ze realiseren zich niet het belang van de pomp in 1879. Net na de cholera epidemie.

Klik hier voor het krantenartikel uit 1984 en klik hier voor informatie op onze site over de cholera epidemie in Hengstdijk.


24-07-2017 - Bernardusfeest in Kloosterzande.

Graag besteden we ook aandacht aan festiviteiten in onze regio. Bij de ingang van camping de Oude Haven staat een bord. Hier vinden we de aankondiging van het Bernardusfeest. Het bord bevat alle nodige informatie: 18 augustus op het hof te Zande in Kloosterzande. We wensen de deelnemers een mooie dag rondom het prachtige kerkje.24-07-2017 - Werk aan de winkel.

Aan de doorgaande weg naar Kloosterzande zien we een groot perceel aardappelen. Met een bordje "Stet". Dit verwijst naar een bedrijf. We lezen: "Stet Holland biedt haar afnemers van pootaardappelen monopolierassen met unieke eigenschappen voor specifieke gebruiksdoeleinden. Voorbeelden van succesvolle Stet Holland rassen zijn Bellini, Safari, Triplo, Amarin, Vitalia en Sultana. Daarnaast bieden wij vrije rassen met een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding, zoals Spunta en Desiree."
Van een deel van de aardappelen is het loof verwijderd. Hier wordt zeer binnenkort gerooid.


23-07-2017 - Te gast in Hengstdijk, uit Terneuzen.

Tijdens de expositie in de Catharinakerk ontmoeten we een echtpaar uit Terneuzen. Vol belangstelling kijken ze naar de lijsten met foto's van de pastoors, nonnen, paters en broeders. Zelf hebben ze, via de vrouw, ook roots op Hengstdijk. De familienamen van Houdt en de Roos vallen. Misschien kunnen we deze mensen blij maken met een schoolfoto uit 1922. Met Joos van Houdt helemaal rechtsonder op de foto. Beste mensen, leuk dat jullie er waren en klik hier even voor de schoolfoto uit 1922.


23-07-2017 - Uitslag postduiven.

Van Erik Kint ontvingen we bijgaande tekst en uitslagen:
" De prijzen zijn weer verdeeld, de vluchten hadden een snel verloop, met hoge snelheden. Op Pont st. Maxence ging de hoofdvogel naar Caro Dehulsters en op Chateauroux, was de eerste prijs voor Paul en Regule, allen Proficiat. Volgende week laatste marathon vlucht vanuit Bergerac, eerste midfondvlucht vanuit Pithiviers voor de Jonge en de Natour competitie gaat ook van start."

Klik hier voor de uitslagen.


22-07-2017 - Koninklijk bezoek komt langs op Hengstdijk.

Begin augustus 1924 heeft Hengstdijk Koninklijk bezoek. Na een bezichtiging van het watersnoodmonument aan de Tasdijk rijd de auto met koningin Wilhelmina via Hengstdijk en Stoppeldijk naar Zaamslag. Vanuit de auto worden de hulde betonen op Hengstdijk gade geslagen. Het zal die dag voor de inwoners van Hengstdijk een opwindende dag geweest zijn.22-07-2017 - Bijen.

Sommige soorten bijen graven zich in, in de grond. Soms in de kleine openingen van het trottoir. Op de foto een bij, die een plekje gevonden heeft vlak bij het dorpscentrum. Met het achterwerk wordt het zand uit een opening naar buiten gewerkt. Dit om onder de grond een ruimte te creëren. Mooi om het beestje aan het werk te zien.21-07-2017 - Snowparty.

Zaterdag wordt er in het Jagershuis een snowparty georganiseerd. Het terras is de plek van de actie. Zo midden in de zomer, met een aantal warme dagen achter de rug, lijkt dat een mooie verfrissing. Speciaal voor deze avond komt er een sneeuwkanon naar Hengstdijk.
21-07-2017 - Clubwedstrijd: gewoon gezellig.

Gezelligheid is de belangrijkste drijfveer van de clubwedstrijd tussen de Hengelsportvereniging de Vogel en de visser van de Zestigvoet in Clinge. Dinsdag was het moment. Veel vis in de ochtend en wat minder in de middag. Begrijpelijk met de hitte van deze zeer warme dag.
Via via kregen we van Christine enkele foto's. Christine, bedankt.


20-07-2017 - Een jaar geleden op dezelfde plaats.

Precies een jaar geleden hebben we bijgaande foto gemaakt. Dit jaar hadden we hem ook kunnen maken. Dan wel een week eerder. Loopt de natuur in de kalender een week voor op het vorige jaar? Komt dat door de vele warme dagen? We gaan opletten wat er het volgende jaar komt.
20-07-2017 - Rundvee.

Rundvee hebben we binnen onze draaicirkel in alle soorten en maten. In het onderland langs de Vogel lopen bruine koeien. Met een stier en enkele kalfjes. De kleur en de combinatie van de leeftijden maken het leuk om even te kijken en stil te staan bij deze prachtige invulling van het landschap. Vanaf de Vogeldijk gratis te bezichtigen.19-07-2017 - Hooien in de Putting.

In de natuur van de Putting werd gisteren hard gewerkt in het hooi. Zoeken ze naar de bekende speld in de hooiberg? Zeker niet, daar is het gebruikte materieel veel de kolossaal voor. Uit het natuurgebied wordt het overtollige gras binnengehaald om tijdens de komende winter als voer voor het vee op stal te kunnen dienen.


19-07-2017 - Soja.

Ook dit jaar hebben we op de rand van onze draaicirkel een perceel soja. Deze vernieuwende teelt is vorig jaar ingezet. En ook dit jaar wordt er soja geteeld. De sojaboon wordt gebruikt voor veel sojaproducten zoals tofoe, sojasaus, sojaolie en sojamelk. Ook wordt soja veel gebruikt voor de plantaardige olie en veevoer. Frank, heel veel succes met dit product.18-07-2017 - Schoolfoto 1986.

Toeval bestaat niet. Dit weekend had uw redactie een ontmoeting met een oude bekende. Het was een bekend gezicht. Even zoeken naar de naam: Brigitte Steijns. In de jaren 80 heeft ze een lange tijd de kleuters van Hengstdijk onder haar hoede gehad. Al snel ging het gesprek over de schoolfoto's op de site. Om een lang verhaal kort te maken: uit de archieven van juf Brigitte een eerste schoolfoto anno 1986.18-07-2017 - Expositie in de Catharinakerk.

De expositie van lokale kunst in onze Catharinakerk is in het eerste weekend zeer druk bezocht. Enerzijds waren er de fietsende passanten. Anderzijds waren ook veel bezoekers die heel gericht naar Hengstdijk kwamen. Het is zowel voor de kerk als voor de kunst de moeite waard om een bezoekje te brengen. Je kunt nog tot en met 23 juli terecht in de Catharinakerk in Hengstdijk.


17-07-2017 - Djan bouwt.

Op de Oude Stoof, in de loods van het voormalige aannemingsbedrijf Krieckaert, heeft Djan afgelopen week hard gewerkt aan een verkoopwagen voor een klant. Het is een mobile cocktailbar. Deze klant wil op evenementen de bezoekers exclusieve drankjes bieden. De verkoopwagen ziet er strak uit. Met het maatwerk van Djan. Leuk project!


17-07-2017 - HSV de Vogel vist.

Veel leden van HSV de Vogel zaten zondagochtend aan het water. Er werd gestreden om de prijzen van de volgende viswedstrijd. Opvallend bij de uitslagen is het volgende: Enly Hellemans kruipt steeds verder naar de top van de uitslag. Dit keer staat ze op plek 4. Met een klein verschil in de grammen.
De uitslag:
1. Jan van Kerckhoven met 2.150 kg
2. Marc Haulez met 2.150 kg
3. Rinus van der Starre met 1.930 kg
4. Enly Hellemans met 1.850 kg

Klik hier voor de foto's van deze viswedstrijd.


16-07-2017 - Visboer.

Bij de ingang van de camping staat tijdens het vakantieseizoen iedere zaterdagochtend een visboer. Met onder andere kibbeling, verse vis en verschillende ambachtelijke visproducten. Een aantal bewoners van Hengstdijk heeft de weg al gevonden naar deze unieke mogelijkheid om een visje in de directe omgeving te kopen.
Beste visboer, leuk dat je er bent.16-07-2017 - Uitslag duiven.

Van Erik Kint ontvingen we de laatste info over de postduiven: "De eerste 2 vluchten zijn gepasseerd voor vandaag, op Roye J28 ging de eerste prijs naar Cornelis van Koppen en op Fontenay M28 ging de eer naar Erik en Marco Kint. Vanavond volgen als het goed is de duiven van Bordeaux A28 nog, deze zijn zaterdagochtend om 7u15 gelost."
Als de uitslag Bordeaux binnen is voegen we deze zo snel mogelijk toe.

Klik hier voor de uitslagen.