Nieuws

16-10-2018 - Ondergaande zon.

Maandagavond is de zon ondergegaan in het verlengde van de Plattedijk. Vanaf de Hulsterweg, vlak bij de benzinepomp, kregen we de kans deze prachtige Plattedijk vast te leggen.
Links de Grote Putting, rechts de Kleine Putting.
16-10-2018 - Bloemschikken.

Maandagavond was er bloemschikken in het Dorpcentrum. Het thema was samenbrengen. De bloemstukjes lijken dan ook op de “van Brienenoordbrug”. Met een beetje fantasie is het net echt.

Klik hier voor het album van deze maandagavond.15-10-2018 - Vriesganzen.

De vriesganzen zijn er weer. Vriesganzen, een verzamelnaam voor enkele soorten die met regelmaat in onze regio voorkomen. Zowel op de Vogel als in de Putting zie je ze genieten van een mooie zondagmiddag. Opvallend zijn de brandganzen. Zijn dit al de ganzen uit het noorden of nog de overzomerende ganzen?15-10-2018 - Rietdekker.

Bij de firma de Nijs, dorpsgenoot en sponsor van de site, is onlangs een rietdekker aan de slag geweest. Een vakman die een woning aan de Zoutestraat in Hulst heeft voorzien van een authentiek rieten dak. Een staaltje vakmanschap uit grootmoeders tijd.


14-10-2018 - Overstekende koeien.

Zaterdagmiddag lag het wegverkeer op de Zuiddijk vlak bij de Lindeboom even stil. Er passeerde een kudde koeien. Onderweg naar de melkstal. Zonder verdere aanwijzingen wisten de koeien feilloos hun weg te vinden. Een mooi beeld met een rust die je alleen op het platteland vindt.


14-10-2018 - Grote zilverreiger.

In de Putting zien we de laatste dagen meerdere grote zilverreigers. Ze stappen in alle rust over het gras. Je vraagt je af wat ze vinden om te eten. Toch zijn ze er iedere dag. Het moet dus wel lekker zijn. Om honger te lijden komen ze echt niet terug.
13-10-2018 - Oversteekplaats Vogelweg.

Op veler verzoek heeft het Waterschap flink gesnoeid bij de oversteekplaats op het Vogelfort. Met twee grote plussen. Allereerst is het uitzicht bij het oversteken veel verbeterd. En daardoor veiliger geworden. Vervolgens is het kijken over de Vogel weer mogelijk. Het was jammer dat deze twee dingen zo verborgen waren. Tip: blijf voorzichtig bij het oversteken.


13-10-2018 - Die van Hengstdijk.

Je komt ze overal tegen die van Hengstdijk. Dit keer was er een verzameling in Heinkenszand. Karel-Jan gaf daar een gastles archeologie aan groep 7 van de Jan van Schengenschool. De school van directeur Fons Schelfhout, ooit hoofd in Hengstdijk. En in de klas een leerling die een opa heeft in Hengstdijk. Met dank aan de mama voor de foto. De les was in het kader van de Nationale Archeologie dagen.
Vandaag, zaterdag is Karel-Jan in Colijnsplaat waar hij een en ander vertelt. Meer info vind je in de PZC.


12-10-2018 - Buurbemiddeling.

Tijdens de laatste jaarvergadering van de dorpsraad is er een korte lezing geweest over de buurtbemiddeling.
De bijbehorende folder hebben we in digitale vorm beschikbaar gekregen.

Klik hier voor deze folder.12-10-2018 - Dorpscentrum.

Donderdagavond is de eerste werkbespreking gehouden in het kader van de “herinrichting recreatieruimte de Schuur”.
Samen met Djan van DMMI ( Djan Maatwerk Meubels Interieur) Is er gepast en gemeten. Dit alles mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds.11-10-2018 - Eenzame fietser.

Aan de noordkant van de Vogel hebben we tussen Vogel en Putting een dijk die de smalle verbinding vormt tussen Hengstdijk en Kuitaart. Op de fiets passeren hier regelmatig fietsers die van het mooie uitzicht genieten. Zoals deze eenzame fietser, met de wind in de rug en de batterij achterop, onderweg naar Kuitaart.
11-10-2018 - Kaartjes maken.

Bij de familie de Nijs was de hobbyruimte woensdagochtend gereserveerd voor de wenskaarten. 12 dames waren actief aan de slag. En als je met 12 samen wenskaarten maakt, zijn er altijd 11 adviseurs die je helpen. Dames, we zijn er van overtuigd dat het een gezellige dag was.

Klik hier voor een fotoalbum van deze dag.


10-10-2018 - Muggelen.

Aan de kaarttafel lag plotseling het woord “muggelen” op tafel. Is dit dialect of een woord uit de van Dale?
Al snel wisten we dat het dialect was. In het Oost Zeeuws-Vlaams dialect van Edy Compiet lezen we:
Traag en onhandig doen. In het Zeeuws woordenboek is de betekenis: prutsen.
Op het gevoel zegt uw redactie: je bezig houden met details zonder dat er resultaat wordt geboekt.10-10-2018 - Kinderpostzegels.

Van juf Petra kregen we een bericht over de kinderpostzegels:
Er is samen een recordbedrag van 1525 euro opgehaald!
We zijn erg trots op onze leerlingen van groep 6/7/8!
De opbrengst van de Kinderpostzegelactie gaat naar diverse goede doelen die aansluiten bij het thema ‘Een goed thuis voor ieder kind’. Ook is er dit jaar een deel voor de scholen zelf! Binnenkort horen we welk bedrag er naar onze schoolbibliotheek komt voor de aanschaf van nieuwe kinderboeken.
De landelijke Kinderpostzegelactie heeft dit jaar € 9.401.715 euro opgebracht.
Alle inwoners van Hengstdijk, bedankt.


09-10-2018 - Mosterdzaad.

Op een perceel aan de Vogelweg, tegenover het kapelletje staat een perceel mosterdzaad.
Wiki vertelt: "Gele mosterd wordt gezaaid vanaf 10 augustus tot begin september. Het resultaat is een snelle grondbedekking, de plant vormt een breed gewas waardoor het onkruid goed onderdrukt wordt. Gele mosterd maakt minder wortels aan dan bladrammenas. Ook komt gele mosterd snel in bloei. Het gewas is vorstgevoelig, waardoor het gemakkelijk ondergeploegd wordt."


09-10-2018 - Oeps.

Met het mooie najaarsweer is het nog lekker om even in de tuin van de zon te genieten. Zo zit je rustig op een bankje en komt er een vreemde spin voorbijlopen. Oeps denk je dan, wat is dat voor spin.
Even Googlen wijst uit dat het een roodwitte celspin is:
De rood-witte celspin eet vrijwel uitsluitend pissebedden. Het harde lijf van de pissebed is voor de meeste spinnen onoverkomelijk, de gifkaken van de roodwitte celspin breken er zonder moeite doorheen. Deze spinnen zijn in de nacht actief en bouwen geen web om hun prooi te vangen. Ze verschuilen zich op vochtige plaatsen, zoals tussen hout of afval, soms ook wel in de tuinen onder de stenen. Hoewel het zelden voorkomt dat ze mensen bijten, kan het toch eens voorkomen. De beet van de roodwitte celspin is niet gevaarlijk, maar door die grote en sterke gifkaken kan het wel een pijnlijke beet worden.


08-10-2018 - Herfstmarkt.

Op de Plaza van camping de Vogel was er zondagmiddag een gezellige herfstmarkt. Een twintigtal kraampjes met allerlei handel was binnen en buiten opgesteld. En er was koffie voor de bezoekers waarvan velen met het volgende motto gekomen waren: "Nooit nie thuis wil ook wel eens weg."


08-10-2018 - Festival van Zeeuws-Vlaanderen.

Zondagmiddag was uw redactie bij de voorbereiding van het pianoconcert van Pianoduo Scholtes & Janssens. Het duo heeft eerst met enkele aanslagen op de vleugel de akoestiek van de kerk beoordeeld. Daarna waren er 4 handen en twee vleugels. Een romantisch programma door internationaal piano-toptalent.


07-10-2018 - Kustmarathon.

Vanuit onze directe omgeving, op de rand van de draaicirkel, hebben twee atleten deelgenomen aan de kustmarathon.
André doet verslag:
Vandaag de 16de kustmarathon en mijn 2de. Vanuit Burgh-Haamstede een iets ander parcours maar met dit mooie weer een prima alternatief. Over de stormvloedkering. Dan een lang stuk strand om de benen te testen. Vervolgens de mooie duinen , heuvel op en af. Goed voor de kuiten net tegen de kramp aan lopen. Op naar Zoutelande. Kortom weer een prachtige dag en nu nagenieten. |
André en Evert, compliment voor deze prestatie.


07-10-2018 - Paddenstoelen.

Ondanks dat de grond op sommige plaatsen nog redelijk droog is zijn er in de tuin op diverse plaatsen toch al veel paddestoelen te vinden.
Wiki vertelt ons:Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel of zwam. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel, waarvan het grootste deel zich onder de grond bevindt in de vorm van schimmeldraden (hyfen). Het vakgebied van de biologie dat zich bezighoudt met paddenstoelen, schimmels en zwammen heet mycologie. De snelle groeiwijze, de grillige vormen en de kleuren van paddenstoelen werden vanuit een oud bijgeloof toegeschreven aan tovenarij. Zo waren de zwammen ook bekend als duivelskaas, heksenkring, duivelsei, satanszwam en heksenboleet.
Veel paddenstoelensoorten voeden zich met afstervend hout en tasten geen gezond hout aan
.


06-10-2018 - Herfstmarkt.

In de Plaza van camping de Vogel is zondag 7 oktober een herfstmarkt. Altijd gezellig.
De markt is open van 12.00 uur tot 17.00 uur. Een aanrader.
06-10-2018 - Artikel in BNdeStem.

Het onderhoud aan de Catharinakerk heeft de volle aandacht van de pers. In een artikel in BNdeStem wordt duidelijke uitleg gegeven over het onderhoudsplan en de kosten daarvan. En het deel wat met de Midzomerfeesten door het dorp zelf wordt opgebracht.
05-10-2018 - Oranje Fonds.

Het bestuur van Dorpscentrum de Schuur had donderdagavond een startbespreking over renovatie van de recreatieruimte. De documentatie van het Oranje Fonds werd doorgenomen en de taken werden verdeeld.
De start is gemaakt.


05-10-2018 - Koeien kijken terug.

Bij de uitkijkpost aan de Sint Josephstraat keken de koeien op zondag terug. Waarschijnlijk wilden ze met de bezoekers van deze plek over koetjes en kalfjes praten. En nog wel met zijn allen. Het lijkt wel of ze hun verhaal met koeienletters willen schrijven.04-10-2018 - Werkzaamheden Vogelweg en omleidingen.

Vorige week was een van de medewerkers van het Waterschap op bezoek bij de dorpsraad. Een vraag die op tafel kwam was het onderwerp omleidingsroutes. Hengstdijk is tijdens de werkzaamheden bereikbaar vanuit Kloosterzande via de Hengstdijkse Kerkstraat en vanuit Kuitaart via de Sint Josephstraat. De bussen rijden om over de Plattedijk en Zuiddijk. Bij de Familie Verbrugge komt een tijdelijke bushalte. De beperking “bestemmingsverkeer” bij Metta Vihara komt tijdelijk te vervallen. Ongetwijfeld wordt een en ander via de media nader uitgelegd.


04-10-2018 - Sara.

Woensdag bezocht Sara de Oude Stoof. Dit keer om de aandacht te vestigen op de 50ste verjaardag van Caroline. Natuurlijk waren we er als de kippen bij om deze verjaardag vast te leggen.
Gefeliciteerd Caroline.03-10-2018 - De agenda van Sinterklaas.

De Sint is zijn agenda aan het vullen met de afspraken voor de komende maanden. Via Miek kregen we de volgende bevestiging:
Dit jaar bezoekt de Sint Hengstdijk op 30 november in de school. Op 1 december is er een feest 's middags in "de Schuur".
Miek bedankt voor je info.


03-10-2018 - Alle spreeuwen verzamelen.

Ook de spreeuwen in de Putting weten dat het herfst is. Ze zijn aan het verzamelen en ze oefenen in het formatie vliegen. Ze zijn nog met kleine groepjes. Die worden iedere dag groter. Om uiteindelijk met ontelbaren te buitelen in de lucht.
02-10-2018 - Onze kerk.

Van de stichting Behoud Catharinakerk kregen we de volgende info.
“De stichting Behoud Catharinakerk Hengstdijk neemt de financiering ter hand van een zesjarig onderhoudsplan, dat vanaf nu nog vijf jaar zal lopen. Het totale plan behelst een bedrag van net geen € 100.000,-. Afgelopen jaar werd al het bereikbare houten buitenwerk aan de kerk ter hand genomen en vanaf 1 oktober 2018 is het middenstuk van de grote toren van de kerk aan de beurt. Onder andere wordt alles rond de galmgaten, het uurwerk en tot net onder de top aangepakt. Daarvoor is een grote kraan ingehuurd, die het begin van de Hengstdijkse Kerkstraat zal afsluiten; het verkeer wordt omgeleid. Naast de stichting, die reeds jarenlang gespaard en ingezameld heeft voor dit doel draagt ook Monumentenzorg een steentje bij. Deze financiering wordt mede mogelijk gemaakt door een anonieme gever van een fors bedrag. De stichting is de gever zeer erkentelijk, maar ook alle mensen uit de omstreken van Hengstdijk voor hun bijdrage in allerlei vormen.”


02-10-2018 - Nina kampioen.

Wij zijn super trots op onze dochter Nina. Dit bericht kregen we van Wendy. En terecht
De bijgaande link vertelt ons het volgende:
"Nog maar negentien lentes jong en toch wint Nina de Haas op het Achterhoeks Hippisch Festijn het KNHS-kampioenschap CIC2*. Een overwinning met niet alleen een gouden randje, maar ook een emotionele zo blijkt, want het paard waarmee de jonge amazone dit weekend ijzersterk door de Vennebulten reed was van de in juli overleden Jan van Beek, bondscoach van de junioren en young riders."
Nina, gefeliciteerd.

Klik hier voor meer info.


01-10-2018 - Teelt soja.

Op het randje van onze draaicirkel, bij de witte bollen, is zondag de soja geoogst. Frank experimenteert met dit gewas. Hij probeert deze teelt uit in de Nederlandse omstandigheden. En legt daarom ook alles zo goed mogelijk vast. Frank, succes met de soja.


01-10-2018 - HSV de Vogel sluit seizoen 2018 af.

In het Karrewiel te Vogelwaarde werd afgelopen zaterdag met een “tjeeravond” het visseizoen 2018 afgesloten. Een gezellige avond met een buffet en de uitreiking van de prijzen. Bij de senioren werd Eddy van Loo kampioen. Met Marcel van Duyse en Carlo de Munck op plek 2 en 3. Bij de junioren werd het Enly Hellemans kampioen. Alle winnaars gefeliciteerd. Compliment voor iedereen die meegewerkt heeft aan de organisatie van de vereniging.

Klik hier voor enkele foto’s van deze avond.