Nieuws

20-10-2017 - Surfen.

Tijdens het surfen over onze website, kwam uw redactie terecht bij een artikel van 8 jaar geleden over Hengstdijk als bedevaartsoord. We lezen: "Sinds de parochiestichting in 1161 is de H. Catharina patrones van de kerk te Hengstdijk, waar zij wordt aangeroepen ter genezing van diverse kwalen. Wanneer de verering is begonnen en in vroeger eeuwen meer dan een lokale aangelegenheid is geweest, is niet met zekerheid vast te stellen. Zeker is wel dat men na de Tweede Wereldoorlog vanuit de streek voor de H. Catharina naar Hengstdijk kwam."

Klik hier voor het verhaal over Hengstdijk als bedevaartsoord.


20-10-2017 - Uitslag kaarten.

De gebruikelijke kaarting bij het Jagershuis had deze donderdag een mooie opkomst. Buiten mooi weer en binnen een gezellige middag.
Dit keer zijn de prijzen als volgt verdeeld:
1e prijs: Mevr. J de Block
2e prijs Miranda en
3e prijs Lon van Stevendaal.
Eddy bedankt voor de uitslag en de winnaars gefeliciteerd.


19-10-2017 - Volle bezetting bij de KiddyKnuts.

In Dorpscentrum de Schuur was er woensdag een middag voor de KiddyKnuts: de knutselaars van Hengstdijk. En het was een volle bezetting. En met een fanatieke uitstraling. De actie ligt bij veel kinderen op het puntje van de tong. Voor dit seizoen kunnen zich helaas geen kinderen meer aanmelden.

Klik hier voor een fotoalbum van de kinderen in actie.


19-10-2017 - Foto uit de reeks van juf Brigitte.

Op de vorige foto hebben we nog een aanvulling gekregen. Naast Gert-Jan Dophemont hebben we Sharon van de Sande. Tijd voor een volgende foto. Dit keer een ongedateerde foto. Het gaat dus om het jaar en de namen.
Herken je jezelf of weet je wie op de foto staat? Graag reacties aan info@hengstdijk.eu
Ingrid, bedankt voor de aanvulling.18-10-2017 - Hulst beweegt.

Iedere dinsdagmiddag, na school, kunnen de kinderen van Hengstdijk meedoen aan de activiteiten van Hulst Beweegt. Normaal is er een flinke opkomst. Dit keer bleef het bij twee fanatieke voetballers. Ze oefenden voor het schoolvoetbal. De verjaardagsfeestjes hadden dit keer meer aantrekkingskracht op de kinderen. En dat begrijpen we nog ook.18-10-2017 - Voor in de agenda: Hubertusviering.

Op 3 november aanstaande is er wederom een Hubertusviering. Iedereen is welkom, met of zonder huisdieren.
En natuurlijk is er weer een groep hoornblazers aanwezig om de dienst op te luisteren. In de kerk klinkt dat altijd fantastisch.
De flyer voor deze avond is beschikbaar via deze link. Tot dan.17-10-2017 - Gemaal Campen.

In de berichten van het waterschap ontdekken we een aankondiging van de week van het water. Met onder andere aan mogelijkheid om het gemaal Campen te bezoeken. "Vanaf 18 tot en met 25 oktober 2017 is het weer Week van Ons Water. Ook wij doen weer mee met activiteiten. Zit er iets voor u tussen? Meld u dan direct aan, want vol = vol."
Klik hier voor het volledige bericht met de mogelijkheden.


17-10-2017 - Schoolfoto 1999-2000.

De meeste namen van de schoolfoto zijn beschikbaar.
Bovenste rij van links naar recht: Maike de Roos, Gert-Jan Dophemont, ??, ? de Smet en meester Kees.
Onderste rij van links naar rechts: Juf Lia, Jasper Dophemont, Sharon van de Sande , Eliza de Jong, Rosalie Broeckaert, Emke Erpelinck, Imke de Roos, Martijn Duerinck, Roy van der Haar, Tijmen Wilting.
Graag verbeteringen en aanvullingen via info@hengstdijk.eu


16-10-2017 - Zwemmen in de Vogel.

Via de tamtam bereikt ons een column uit de Elsevier van 5 augustus. Hierin schrijft Marijke Hilhorst complimenteus over Hengstdijk.
Ze begin haar verhaal met het feit dat haar vader er op aandrong dat ze leerde zwemmen. In het laatste kwart schrijft ze over het gelukkige drijven in de Vogel.
"Anders, poëtischer en vooral ook Hollandser was mijn zwemavontuurtje vorige week in Zeeuws-Vlaanderen in een kreek die Grote Vogel is genoemd. Ik kende dit deel van het land helemaal niet maar ben er in die paar dagen dat ik er was verliefd op geworden. Kreken, waarvan Zeeuws-Vlaanderen er tientallen, zo niet honderden kent, zijn resten van oude zeearmen of door inpoldering gestabiliseerde geulen. Het water bleek heel licht ziltig, zacht ook, zonder stroming, de lucht was op zijn schilderachtigst, babyblauw met schitterende wolkenpartijen. In de verte prikte het spitse kerktorentje van Hengstdijk omhoog. Verder een afgelegen boerderij, weilanden op hun groenst, de acht pinken die er graasden zo nieuwsgierig dat ze een eindje het water in liepen om ons beter te kunnen bekijken. Een visdiefje vloog over. Een vissershut op palen. We hadden toestemming gekregen hier te zwemmen, dit was particulier terrein. Als vanzelf hielden we beiden onze slag rustig, we spraken niet, voelden geen behoefte te spetteren want deze vredige stilte doorbreken zou zonde zijn. Domweg gelukkig drijvend in het midden van de kreek was ik mijn vader dankbaar."
Marijke, bedankt dat we deze tekst mogen plaatsen.
Klik hier voor het volledige verhaal.

Meer lezen van Marijke Hilhorst? Ze schreef de volgende boeken:
De vader, de moeder & de tijd (een ontroerende familiekroniek. Augustus) Hoe schrijf je een familiegeschiedenis (praktische hulp bij het schrijven van je eigen familiegeschiedenis. Augustus) De kleine hel (vrouwen over ontrouw en bedrog. uitsluitend verkrijgbaar bij de auteur € 5 excl. verzendkosten) De opgewekte pessimist. 61 columns die het leven vieren. (€14,95 incl. verzendkosten. www.elsevier.nl/boeken)


16-10-2017 - Vervolg pikhaak.

Naar aanleiding van het onderwerp pikhaak in Uit Grootmoederstijd, kregen we vanuit het land (Eindhoven?) een aanvulling. Graag delen we dit met onze lezers.
"Beste mensen
Een pikhaak kennen we ook van (bruine) zeilschepen. Het is een andere term voor bootshaak, een gesmede ijzeren punt met een ronde haak eronder, om het schip af te houden, een oog te pakken op een ander schip etc."
Carool, bedankt voor deze aanvulling


15-10-2017 - In de modder.

Een paar maanden geleden hebben we gevraagd naar de varkens in de modder. Daar is toen een antwoord op gekomen vanuit de Oude Stoof. Jammer genoeg was het een stukje buiten onze draaicirkel. Vorige week ontdekten we er een paar binnen onze gebied. Handbuikzwijntjes, genietend van de modder.
15-10-2017 - Onze buren Hof te Zande.

Bijna helemaal verborgen aan de horizon. Het kerkje van het Hof te Zande. Op de foto net rechts van de silo's van de mouterij. Verborgen achter en tussen de bomen van Hoek en Bosch. Gezien vanaf de Sint Josephstraat. Het is de oudste kerk aan onze horizon. En landelijk waarschijnlijk de bekendste kerk. Een pareltje in onze streek.


14-10-2017 - Bijnamen.

Tijdens de bingo afgelopen woensdag in het dorpscentrum is ongetwijfeld gesproken over de bijnamen van de omliggende dorpen en hun inwoners.
Voorbeelden zijn: het Heilig Land, Bosse Pielen, Dwjesse Mieters enzovoorts. Uw redactie werd via de app ingeschakeld. "Wat is de bijnaam van Hengstdijk?" Helaas zitten we met het antwoord in onze maag. We leiden de vraag graag door aan onze lezers. Wie helpt ons en de KBO?
Reacties via info@hengstdijk.eu .


14-10-2017 - Grote zilverreiger in de Putting.

Tussen de runderen in de Putting ontdekken we de grote zilverreiger. Er lopen er minimaal 6 vlak bij de Sint Josephstraat in het gebied van de nieuwe natuur. In september 2016 zaten er op een slaapplaats vlak bij Kampen een groep van ongeveer 20 stuks. We kunnen gerust zeggen: ze zijn terug van weggeweest.


13-10-2017 - Ploegen.

Op een perceel langs de Vogelweg, waar eerder het vlas stond, wordt geploegd. Dit keer helemaal zonder meeuwen, Op een foto van vorig jaar, langs de Plattedijk, waren ze nog overvloedig aanwezig. Onze correspondent op Kuitaart heeft de meeuwen gezien op een perceel aardappelen. Daar zal het lekkerder geweest zijn. Niets menselijks is de meeuwen vreemd.


13-10-2017 - Kaarten.

Klein maar fijn. Dat was het gevoel bij het kaarten op donderdag in het Jagershuis. Graag vermelden we de uitslag van deze gezellige middag.
1. Corry Snoeijs met plus 105
2. Fons Duerinck met plus 30
3. Hetty met plus 18.
Allen gefeliciteerd. Tot volgende week.


12-10-2017 - Lang leve de kleinschaligheid.

Iedere dinsdag schrijft Chris van Camp, van de Oostdijk, de Sint Josephstraat, in BNdeStem. Vorige week bracht ze de mini-bib in het dorpscentrum onder de aandacht. Ze sluit de column af met de woorden: Lang leve de kleinschaligheid. Kijk, dat bedoelen we nu. Kom ook eens kijken naar de bibliotheek. Zonder verdere verplichtingen kun je een boek meenemen en na gelezen te hebben weer terugbrengen. Kleinschalig en met een lage drempel.


12-10-2017 - Uit Grootmoederstijd: nog een wafelijzer.

Over het wafelijzer hebben we al een uitvoerig artikel op de site staan. In onze voorraad van foto's hadden we er nog eentje met een lang steel aan, We denken aan het bakken in een open vuur. We gaan deze foto nog een plekje geven in het al bestaande artikel. Nieuwsgierig? Klik hier voor de pagina over de wafels uit Grootmoederstijd. Nu nog zonder deze foto.11-10-2017 - Paddenstoelen schieten omhoog.

Ze schieten als paddenstoelen omhoog. Overal, onder de bomen, in de gazons en langs wegen en paden. Als bewijs van de levende natuur. Wat ontbreekt zijn de kabouters. Die hebben zich nog niet gemeld bij de paddenstoelen. Hun mobieltje zal niet aan staan, of ze vinden het te nat. Als redactie blijven we opletten.11-10-2017 - Een stoere haan.

In een tuin langs de Margaretsedijk staat een haan in de tuin. Een beetje verborgen tussen de planten. De kippen hebben we niet ontdekt. De haan zal hier de baas zijn. En dan kraait hij twee keer. Kijkend naar de plek waar we deze haan ontdekken is het geen kemphaan. We geven hem meer kans als de rode haan.
10-10-2017 - Bloemschikken.

Voor dit najaar was er maandagavond de eerste bloemenschikavond. En de titel voor de bloemstukken van deze avond? Herfst! Het werden prachtige kunstwerken met veel prachtige details. Dicht bij de natuur en dicht bij de eigen tuin. Van sierfruit tot wortelen. van kastanjes tot appels. En tussen de bedrijven door hebben de dames een kijkje genomen in de bib van het dorpscentrum. Zo slaan ze twee vliegen in één klap.

Klik hier voor het fotoalbum.


10-10-2017 - Groene specht.

Op een gazon in de bebouwde kom van ons dorp was een groene specht op zoek naar mieren. Het is een talrijke en wijdverbreide standvogel in het grootste deel van Europa en komt ook voor in het uiterste westen van Azië. De specht is eenvoudig te herkennen aan zijn groene verenkleed, zijn zwart met rode koptekening en zijn typische, luide roep. De groene specht voedt zich voornamelijk met mieren, die hij voornamelijk op de grond zoekt. In tegenstelling tot veel andere spechtensoorten roffelt de groene specht slechts weinig op bomen. Met dank aan Wiki.


09-10-2017 - Eieren te koop.

Langs de Margaretsedijk. ontdekken we enkele winkeltjes. Van eentje is echt werk gemaakt. En het is duidelijk: eieren te koop. Als de kippen van de aangeboden eieren net zo veel werk maken als de eigenaar van het hokje, dan moeten het geweldig lekkere eieren zijn. Om van te smullen. Succes met de verkoop.
09-10-2017 - Triest.

Het weer was dit weekend een beetje triest. Het rundvee in een weitje langs de Margaretsedijk straalt dat ook echt uit. Bij een beetje wind en regen richt het vee zich naar de wind. Op de foto staan ze in alle richtingen. Windstil? Of weten ze niet uit welke hoek de wind waait?
08-10-2017 - Biologische wortelen.

Afgelopen week was het druk bij de familie Verbrugge. De winterwortelen werden gerooid. Vanaf een perceel in het Hellegat kwamen de wortelen naar de Oude Stoof. Daar werden ze met de heftruck op een vrachtwagen gezet. En getransporteerd naar Duitsland. Net als in eerdere jaren gaan de wortelen naar de firma Brocken in Willich, Duitsland, net voorbij Venlo.


08-10-2017 - Nederlandse kampioenschappen ploegen.

In 2018 worden de Nederlandse kampioenschappen ploegen gehouden in Hoofdplaat. In de voorloper van het programmaboekje ontdekken we een overzicht van de kampioenen uit het verleden. In 1966 is onze dorpsgenoot Leon Kerckhaert Nederlands kampioen geworden. In Swifterbant, bij het onderdeel één schar wentelploegen. Zo kom je ze overal tegen die van Hengstdijk. Jos, bedankt voor de tip.