Nieuws

19-06-2018 - Uit Grootmoeders tijd: een "darner".

Een voorwerp waar veel verschillende antwoorden op gekomen zijn. Ze zitten wel allemaal in de hoek van de naald en draad. Uiteindelijk hebben we de volgende verklaring:
“Het heet een darner in het Engels en het wordt gebruikt om gaten te stoppen door de houten bol onder het gat te houden. Er zijn versies voor sokken en handschoenen. Sommige kunnen open om de naalden erin te doen.” Een rechtaan rechttoe vertaling geeft het woord "Stopper".
Iedereen bedankt voor het meedenken. En Wijnie, bedankt voor de interessante vraag.


19-06-2018 - Je komt ze overal tegen die van Hengstdijk.

De markt in Axel wordt met regelmaat bezocht door de inwoners van Hengstdijk. Dit keer twee bekenden uit het centrum van Hengstdijk, op de foto in het centrum van Axel. Duidelijk op weg voor de boodschappen. En dan kun je in Axel wel terecht. Leuk om jullie te ontmoeten op de markt.
18-06-2018 - Info van 't Vogelnest.

We ontvingen de 10de nieuwsbrief van dit schooljaar.
We lezen: “In de maanden april- mei is er een oudertevredenheidsmeting uitgezet onder de ouders. Het doel van deze vragenlijst was om te achterhalen wat u van onze school vindt. Dank aan de ouders die deze hebben ingevuld. We hebben uw mening gevraagd over wat u vindt van ons onderwijs, de algemene ontwikkeling van uw kind op school, de communicatie, de voorzieningen en de sfeer.”

Klik hier voor de volledige nieuwsbrief.


18-06-2018 - St. Vincent.

Door de uitgestelde lossing van de duiven in Sint Vincent hebben we een nagekomen bericht van Erik:
“De duiven vanuit St. Vincent zijn ook weer thuis, de winnaars van deze vlucht zijn Angelo en Annet van der Veeken, een dikke proficiat.”
Erik, bedankt.

Klik hier voor de volledige uitslag.


17-06-2018 - Uit grootmoeders tijd: een schuivertje.

Na de vraag van Henk en Janet hebben we meerdere reacties gekregen. Het verhaal van Winnie is een duidelijk antwoord:
“Volgens mij is het koperen dingetje een “schuivertje”, Mijn oma heeft ze nog, als wij daar gingen eten mochten we het ook gebruiken. Het is voor kinderen, in plaats van een mes, om je eten op je vork of lepel te schuiven. Als je googlet op “schuivertje” dan zie je bij afbeeldingen vergelijkbare dingen, Ze zijn zo te zien nog steeds te koop.” Op sommige sites wordt een minder vriendelijk woord gebruikt: een baby food opdringer. Wel duidelijk.
Iedereen die gereageerd heeft hartelijk dank.


17-06-2018 - Duivensport.

Het wekelijkse bericht van Erik:
“Hierbij de uitslag van de vlucht vanuit Gien, het was me weer een dagje wel, we dachten een vroege lossing en wind in de start dat gaat goed komen, maar het was toch wederom een zwaar vluchtje voor onze duifjes. We zullen ze weer goed moeten verzorgen voor de volgende vlucht. De winst op Gien ging naar Paul en Regule met prijs 1 en 2, mannen een dikke proficiat.
De duiven vanuit St. Vincent , zijn vanmiddag (zaterdag) om 14u15 gelost en zijn dus ook aan hun terugreis begonnen, hiervan volgt morgen de uitslag.” komt eraan ze gaan deze week naar St. Vincent. Verder nog midfond vlucht vanuit Gien en opleer jonge duiven vanuit Menen.”

Klik hier voor de volledige uitslag.


16-06-2018 - Fotowedstrijd.

Van Yvonne kregen we het volgende bericht:
“Fotowedstrijd Midzomerfeest Iedereen kan meedoen.
Maak een originele foto: één voorwaarde, de mooie H. Catharinakerk van Hengstdijk moet er ook op staan. Tijdens het Midzomerfeest wordt er een winnaar bekend gemaakt door de jury.
De winnaar ontvangt een mooie prijs.
De foto’s kunnen afgedrukt of digitaal ingeleverd worden bij: Jo de Cock of pieteryvonne@kpnmail.nl

Inleveren VOOR 22 juni 2018 !”


16-06-2018 - Mini kikker.

De dikkopjes in een vijver in de Reygerskreek zijn na enkele maanden gegroeid tot mini kikkers. Net een stukje van de staart is nog niet verdwenen, maar ook dat zal niet lang meer duren. Nog wat groter zullen ze de vijver waarschijnlijk verlaten en zich ergens anders vestigen. Hoewel kikkers niet bij iedereen geliefd zijn bestaan er toch een hoop kikker spreekwoorden, zoals drifkikker, een kale kikker, een kruiwagen vol kikkers en ergens verkikkerd op zijn.


15-06-2018 - Gras voor de koeien.

Het gras voor de koeien wordt op de foto gemaaid bij de Plattedijk, kijkend naar de Groenendijk. Als je denkt dat hier melk groeit heb je het natuurlijk helemaal mis. Het is gewoon gras. Het wordt uiteindelijk wel gebruikt voor de melk en de kaas. Op de markt zie je dat terug als graskaas.
15-06-2018 - Foto met namen.

Onlangs hadden we een reactie uit Canada, van Odra Riedl - de Koning. In dat artikel hadden we een link naar het verhaal van Odra met enkele foto’s. Via de tam-tam kregen we even later de namen van de personen op de foto.
Van links naar recht: Piet de Koning (de vader van Odra), René Lossie en mevrouw van de Elisabeth van de Lavoir-Asselman. Met dank aan Marie en José.


14-06-2018 - Vreemd gebruiksvoorwerp.

Van Henk en Janet ontvingen we het volgende bericht: enige tijd geleden dit koperen dingetje gekocht voor € 0.50 op een garagesale. we zijn erg nieuwsgierig .. wat of waar werd dit voor gebruikt?
Misschien heeft u tips?

Wie weet waarvoor dit voorwerp diende ? Reacties via info@hengstdijk.eu


14-06-2018 - Geslaagd.

Gefeliciteerd; namens alle volgers van de site feliciteren we de geslaagde eindexamenkandidaten van Hengstdijk en omstreken. De vlag en de tas kunnen naar buiten. Graag horen we van onze lezers waar we de tas en de vlag op de foto kunnen zetten. Eind van de week kunnen we de verzameling van geslaagde feestvierders een plekje geven op de site. Graag een reactie via info@hengstdijk.eu , en nogmaals gefeliciteerd, van harte.13-06-2018 - Midzomerfeesten.

Op de achtergrond wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van de Midzomerfeesten 2018.
De gebruikelijke borden staan al aan de doorgaande weg langs het Hengstdijk. De tent op het terrein bij het Jagershuis is al opgebouwd. Nog even en het feest kan van start.
13-06-2018 - Metta Vihara nieuwsbrief.

Van Metta Vihara ontvingen we een nieuwsbrief.
“Tijdens een weekend voor de vrijwilligers van Metta Vihara stelde iemand spontaan voor om voortaan alle maaltijden in Metta Vihara veganistisch te maken. Er ontstond een interessante discussie over veganistisch eten.“

Klik hier voor de volledige nieuwsbrief.


12-06-2018 - Wie weet wat dit is?

Van Wijnie van Schelven uit Bergschenhoek kregen we een foto met de volgende vraag:
“Ik vond in de naaidoos van mijn schoonmoeder deze stokjes. Weet iemand waar die voor werden gebruikt?”

Wijnie, bedankt voor de leuke vraag in de rubriek uit Grootmoederstijd.
Graag jullie reactie via: info@hengstdijk.eu


12-06-2018 - Duiven.

Erik bericht over een uitgestelde vlucht op zondag:
“Vandaag (zondag) zijn de duiven om 10u30 gelost in Pontoise, het was weer een pittig vluchtje, de winnaar van vandaag is Achiel de Meyer van St. Jansteen, een dikke proficiat. Deze week gaan we ook van start met de Marathon vluchten, dus het zware werk komt eraan ze gaan deze week naar St. Vincent. Verder nog midfond vlucht vanuit Gien en opleer jonge duiven vanuit Menen.”

Klik hier voor de volledige uitslag.


11-06-2018 - Delta Ride for the Roses.

Ruim 800 deelnemers aan de Delta Ride for the Roses passeerden zondag Hengstdijk.
De officiële stop was bij het Jagershuis. De Kerkstraat was gedeeltelijk afgesloten en omgetoverd in een fietsenstalling. Na even rust werd de route vervolgd. Verkeersregelaars assisteerden het drukke verkeer op de gevaarlijke plekken.

Klik hier voor een aantal foto’s van deze dag.


11-06-2018 - Verslag viswedstrijd.

De jeugdleden van de hengselsportvereniging waren er zondag niet. Een weekend voetbal was de oorzaak. Voor de senioren een extra kans om hoger in de uitslag te komen.
We noteren deze week:
1. E. van Loo met 8.310 kilo
2. C. de Munck met 2.570 kilo
3. J. Kemp met 2.450 kilo
4. J. van Kerkhoven met 2.320 kilo
5. V. Hellemans met 2.300 kilo
6. M. van Duijse met 1.050 kilo

Klik hier voor het fotoalbum van deze ochtend.


10-06-2018 - Vlas.

Tussen de Vogelweg en de Hengstdijkse Keiweg ligt dit jaar een perceel vlas. Het is nu op zijn mooist. Iedere ochtend kun je deze dagen genieten van de prachtige blauwe deken die de duizenden bloempjes over het perceel leggen. Het is gedurende een korte periode een accent in de polder.


10-06-2018 - Eerste uitslag duiven.

Van Erik:
“De eerste uitslag is binnen vanuit Argenton waren de duiven gelost om 7u30, het was wederom een zeer zware vlucht. Maar zoals altijd zijn er weer winnaars en deze keer is dit Guy Fijen uit Nieuw-Namen, een dikke proficiat. Morgen als het weer mee zit worden de duiven gelost in Pontoise, dus morgen nog een uitslag.”

Klik hier voor de volledige uitslag.


09-06-2018 - De oude kerk.

Van Karel-Jan kregen we info over het vervolg van zijn onderzoek naar de kerk van voor 1892:
" Daarnet kreeg ik een mail van de RCE met daarin deze prachtige foto. Een man, de zuidkant van de kerk van Hengstdijk en minimaal een mysterieus deel van de kerk. Kijk maar naar de overgang van het schip naar het koor. Ik heb ook gehoord dat er een dossier van de voormalige kerk in het nationaal archief aanwezig is. Tijd om een keer naar Den Haag te gaan ( of misschien sturen ze mij wel een kopie van het dossier). Ik weet nu dat de foto’s van de kerk zijn gemaakt in maart van 1892. Dit moet dan net voor of bij het begin van de sloop van de kerk zijn. Hopelijk geeft het dossier in Den Haag nog meer info."


09-06-2018 - Nina naar EK Eventing.

“Graag willen wij met u delen dat Nina geselecteerd is voor deelname aan het EK Eventing!” Dat was de boodschap vanuit de karnemelkstraat.
In de week van 9 tot en met 15 juli worden in Fontainebleau ook het EK dressuur en Springen voor de jeugd verreden. We wensen Nina heel veel succes.

Klik hier voor de website van de KNHS.


08-06-2018 - Koeien en een misverstand.

"De koeien lopen weer in de wei." Deze tip van Maaike tijdens het badmintontoernooi had uw fotograaf gekoppeld aan de koeien aan de Zuiddijk. De koeien langs de Oude Haven.
Ze bedoelde de koeien in de Putting. Tussen de Tasdijk en Kuitaart. Maaike, hierbij proberen we ons misverstand recht te trekken. Het blijft in de familie.08-06-2018 - Oefenen musical.

In het dorpscentrum is door de leerlingen van het Vogelnest al flink geoefend. De musical aan het einde van het schooljaar zal een groot succes worden. Hier en daar dringen de juffen nog aan op een beetje passie. Als straks de ouders en opa’s en oma’s in de zaal zitten zal dat helemaal geen probleem meer zijn.
07-06-2018 - Nieuwe Gemeentegids.

Vorige week is er helemaal vanuit Groningen de nieuwe gemeentegids bezorgd bij het Dorpscentrum.
Dit boekje met zonnebloemen op de voorgrond staat weer vol informatie over de gemeente Hulst.
Mocht je deze gids willen hebben kun je hem meenemen vanuit het folderrek in de hal van De Schuur.
07-06-2018 - Marinus Geenen, schoolmeester.

Marinus Geenen was schoolmeester op Hengstdijk van 1753 tot februari 1755. Eerder stond hij op Sint Jansteen.
“De magistraat van Sint Jansteen besloot in 1752 een vertrek te bouwen aan het huis van schoolmeester Geenen zodat hij kinderen kan aannemen als kostschoolleerlingen. Deze mochten geen bedreiging vormen voor de eigen jeugd. We vragen ons af of Marinus hier als schepen een vinger in de pap gehad heeft. Een succes zal dit niet geweest zijn. Hij vertrekt korte tijd later naar Hengstdijk. “

Klik hier voor de pagina van deze schoolmeester.


06-06-2018 - Lepelaars.

Met regelmaat zien we lepelaars binnen onze draaicirkel. In de diverse watergangen, de Guil en de Putting lepelen ze hun maaltje bij elkaar. Op de foto zien we ze in de ruststand in het natuurgebied Vogel-Zuid. In de Putting heeft hij overigens eten volop. Als je bij zonsondergang het orkest van kikkers hoort, weet je dat de lepelaar in onze regio niks tekort komt.06-06-2018 - Herhaalde oproep.

Op 19 mei hebben we een bericht geplaatst over de herinrichting van de Vogelweg. De dorpsraad kan tot 15 juni opmerkingen inbrengen bij het waterschap. Tot nu toe is er één opmerking binnengekomen van de bewoners. Mochten er nog opmerkingen zijn dan horen we die graag via drhengstdijk@zeelandnet.nl

Klik hier voor het verslag van het Waterschap.


05-06-2018 - Podium.

In Dorpscentrum de Schuur is maandagavond het podium opgebouwd voor de musical. Op het podium kan nu eerst geoefend worden. En dan komt de uitvoering. De zaal is door de vrijwilligers ook donker gemaakt. Zo kan het een echte musical worden. Juf Petra en Lia bedanken iedereen voor de hulp.


05-06-2018 - Bloemschikken.

In het dorpscentrum was het voor de laatste keer dit seizoen bloemschikken. Er werd met extra aandacht en passie gewerkt aan een prachtig werkstuk. Er zijn al afspraken gemaakt om dit najaar weer een vijftal avonden te reserveren voor deze hobby. Dames het was leuk en je hebt iet om thuis mee te pronken.

Klik hier voor enkele foto's.


04-06-2018 - Koeien in de wei.

We waren vorige week al door Maaike op het spoor gezet. De koeien lopen weer in de wei. Afgelopen zaterdag hebben we dit mooie beeld op de foto vastgelegd. Het is gewoon een plaatje waar we de komende zomer zeker nog dikwijls van gaan genieten.


04-06-2018 - Hontenissetoernooi.

De afgelopen 2 maanden is er gebiljart voor het Hontenissetoernooi. Op de cafébiljards in de oud-gemeente Hontenisse is gestreden om de eer. Er waren natuurlijk ook enkele spelers uit Hengstdijk. Eén daarvan, Remco de Nijs, heeft de finale bereikt en is gisteren met een derde plek op het podium geëindigd.
De uitslag:
1. Ronny Verbrugge
2. Renato Boeding
3. Remco de Nijs
4. Ben Visser