Nieuws

18-02-2018 - Op de fiets.

Soms loop je er zo tegenaan. Van die kleine hebbedingetjes. Zomaar op de tafel in een serre.
Enkele bijpassen regels van een gedicht:
Zijn fiets tegen de hare,
zijn snelle achter haar opoe,
met z'n voorband tegen haar achterste.
Vertederend in zijn lieve onbeholpenheid.


18-02-2018 - Grote aantallen.

Zaterdag waren ze er weer. De brandganzen in de Putting. In grote aantallen. een beetje onrustig. Ze hoppen van het ene plekje naar het andere. Aan de zuidzijde van de Vogel is het veel rustiger. Er zijn nog wel enkele smienten. Die zitten ver weg en houden zich rustig. Conclusie? Het was een mooie, zonnige zaterdag.


17-02-2018 - Uit grootmoeders tijd: kadetjes bakken.

Wie kent ze niet? Bij de bakker de kadetjes. Of zoals sommige zeggen: de witte koeken.
En hoe krijgen ze die kadetten allemaal even groot?. Met moderne apparatuur kun je daar een voorsteling van maken. Hoe werkte dat in grootmoeders tijd?
Zoals op de foto te zien is gebruikte men een afgewogen hoeveelheid deeg. Die werd gelijkmatig verdeeld in een bak en met een daarvoor geschikt deksel in stukken gesneden. De oven in en klaar is de kadet.
Met dank aan de familie Kint.


17-02-2018 - Eendjes zwemmen.

We vertellen het onze kinderen: Alle eendjes zwemmen in het water. Toch blijkt dat niet helemaal correct. Het bewijs vinden we, hoe kan het ook anders, in de Bergeendstraat. Bij een van de voordeuren zien we twee eenden die niet zwemmen en ook niet de intentie hebben om te gaan zwemmen. Ze zoeken een warm plekje.
16-02-2018 - Verkiezingsfonds.

In de krant van 1912 lezen we over het "Verkiezingsfonds 1913". Onder het kopje Pauluspolder zien we dat de lokale politiek niet veel veranderd is. De vraag of ze wel weten dat er hier ook mensen wonen kan één op één geprojecteerd worden op de huidige gemeenteraadsverkiezingen. De namen zijn veranderd. De onderwerpen nog steeds hetzelfde.16-02-2018 - Natuur.

Vandaag enkele natuurfoto's van precies een jaar geleden. Genomen bij het natuurgebied "Vogel-Zuid". De smient was toen ruim aanwezig. De grutto net nog niet. Die komt over een dag of 6 weer naar onze regio. De wulp met zijn lange kromme snavel was er wel. Oplettend en altijd wel even tijd om te pauzeren.


15-02-2018 - Bij het Vogelfort.

Op het muurtje bij het Vogelfort, lekker in de voorjaarszon zien we de "schoenlappersplant". Met de donkergroene bladeren en de fel gekleurde bloemen een van de eerste lentebloeiers. Een prachtige, decoratieve plant die hier een mooi plekje gevonden heeft. Met uitzicht over de Vogel. Wat kun je als plant nog meer wensen.15-02-2018 - Schapen.

Vanaf de Margaretsedijk, de zuidelijk grens van onze draaicirkel hadden we een ontmoeting met enkele schapen. Via Twitter hadden we het ras snel opgespoord. Een van de contacten berichtte het volgende: Dit is de "Houtlander", voortgekomen uit de "Ardense Voskop". Het zijn schapen die het hele jaar buiten kunnen blijven. En daar genieten ze van. Met dank aan de twittercontacten.


14-02-2018 - Rust.

In de Putting was er dinsdag bijna volledige rust. Met uitzondering van enkele opvliegende ganzen. Allemaal naar de carnaval? Of werden de voorbereidingen getroffen voor Aswoensdag. Een dag die dit jaar bij toeval samenvalt met Valentijn. Een combinatie waarvan je toch wel even stil wordt. En om stil te zijn is de Putting dan een mooi plekje.


14-02-2018 - Reactie op Stamboom Neve.

Vanuit België, van Antoine van den Bulck kregen we een mooie reactie op de vraag van de familie Neve:
"'k Heb 'n 1/2 u. gegoogled, naar Parochiedata. Voor wat 't waard is; Jan N. was 2x getuige bij doop in Hengstdijk, in 1623 en 1625. (Met 'Zeeuwen gezocht' ,zie blad 15. (Opvallend daarbij is, dat (J.)Neve voorkomt bij 31 dopen in Hontenisse (meestal dus) ( En geef de aanwijzing door om de registers v. Hontenisse (als grote kans..) trachten te bezien. Wel is 't in Vlaanderen -België, en ook wellicht dus in Oost-Zeeuws Vl. !- zo, dat er dieper dan 1590 geen parochieregisters nog op internet te vinden zijn. En tussen 1590 en 1650 worden er heel vaak de ouders v/d gehuwden niet vermeld ! Tenslotte; Als men al terug tot 1650 komt, heeft men al VEEL geluk gehad."
Hartelijk dank Antoine.


13-02-2018 - Ganzen.

Er zijn nog steeds opvallend veel ganzen in de Putting. Afgelopen maandag was het langs de Sint Josephstraat, vlak bij Kuitaart een gaan en komen. De brandganzen genoten van het diner en boven de Vogel in de richting van Kuitaart vlogen ze op en neer om een goed plekje voor maaltijd te vinden.13-02-2018 - Vraag voor de stamboom.

Van Jeroen en Tristan Neve kregen we het volgende verzoek:
" In het kader van een stamboomonderzoek van de familie Neve komen we al snel in Hengstdijk uit. Maar helaas komen we niet verder dan Jan Neve, geboren in 1567 en begraven in Hengstdijk in september 1632 (?). Hij was getrouwd met Maij(ke)en Loens. Daar loopt het spoor dood. We vroegen ons af of u ons kunt vertellen waar wij eventueel verder zouden kunnen zoeken, en wat er rond die tijd in Hengstdijk speelde. We hebben al in het Zeeuws archief gezocht, maar ook daar komen we niet echt verder. We hebben wel gevonden dat er een kerk is afgebrand rond die tijd, waardoor wellicht archieven verloren zijn gegaan." Leuke vraag. Als redactie zijn we ervan overtuigd dat jullie al een heel eind zijn. Ria Sponselee geeft als tip: Vraag eens aan de archivaris bij de gemeente Hulst.
Jeroen en Tritan, succes met de verdere opzoekingen.
Mocht iemand aanvullingen hebben, dan kan dat via info@hengstdijk.eu


12-02-2018 - Rust.

Vlak bij Metta Vihara kruist de watergang het fietspad naar Kloosterzande. Hier is het plekje waar de rust heerst. Het riet blinkt in de zon. Het water is bijna als een spiegel. Een toevallige watervogel geniet met ons van de rust. De oevers zijn deels geschoren voor een volgend seizoen met riet.
We begrijpen dat Metta Vihara voor dit plekje gekozen heeft.


12-02-2018 - Lente?

Als we vanaf de Sint Josephstraat in de richting van Hengstdijk kijken zien we een lichte, groene glans over de doolhof liggen. Je kijkt nog wel dwars door de takken van de bomen en je ziet zelfs de pastorie door de bomen van het bos. Toch lijkt de kleur van de bomen al aan een verandering onderhevig. Een signaal dat de lente op komst is.11-02-2018 - Staartmees.

Tijdens het kleine beetje fijne sneeuw hadden we in een tuin de kans om de staartmezen op de foto te zetten. Met een groepje van ongeveer 10 mezen genoten ze van het voer.
Wiki: "Staartmezen leven doorgaans in groepen met een hechte sociale structuur. De grenzen van hun voedselterritorium wordt door de groep verdedigd tegen soortgenoten. Buiten het broedseizoen vormen staartmezen groepen van drie tot zestig vogels. In het voorjaar bakenen de staartmezen hun territorium af en trachten ze indringers buiten te houden."


11-02-2018 - Compliment uit Alkmaar.

Uit Alkmaar kregen we de volgende mail:
"Ik ben Bernadette Boom, de eigenaar van een unieke winkel in Alkmaar.
De winkel is van oudsher, sinds 1835, gespecialiseerd in klompen, borstels, huishoudelijke artikelen en touw. U vindt bij mij in de winkel typische ouderwetse producten die bijna nergens anders meer te koop zijn (o.a. stijfsel, blauwsel, kopknijpers, leien en veel en veel meer). De vele duizenden artikelen staan tot aan het plafond in de winkel opgestapeld (zie ook de virtual tour van de winkel: https://www.ouderwetsewinkel.nl/binnenkijken-in-de-klompenwinkel).Alleen maar degelijke producten, die lang mee gaan, geen rommel! Ik zag op uw informatieve website (http://www.grootmoederstijd.hengstdijk.eu) dat u schrijft over oude voorwerpen. Sommige van deze oude voorwerpen verkoop ik nog steeds in mijn winkel! Bijvoorbeeld: Sunlight zeep, Driehoek zeep, Petroleum stellen (2e hands, we knappen ze op) en natuurlijk klompen (ik heb daar een leuk artikel over geschreven: https://www.ouderwetsewinkel.nl/klompen). Nu vroeg ik mij af of u het leuk zou vinden om een link naar deze producten in mijn winkel te plaatsen?
Mocht u in de buurt van Alkmaar komen (Zeeland is niet echt in de buurt weet ik), dan nodig ik u graag uit om mijn winkel te komen bekijken. "
Bernadette, bedankt voor je mail.


10-02-2018 - Nieuwbrief schoolfruit.

In de landelijke nieuwsbrief over schoolfruit lezen we een leuk stukje over Hengstdijk:

Brede school 't Vogelnest - Petra de Clippelaar:
"Met ons team hebben we meegedaan aan de Carnavalsoptocht in Hengstdijk (traditioneel een week eerder). Omdat we op school meedoen aan EU-Schoolfruit wilden we rondom dit thema iets bedenken. Een mooi gevuld "Fruitmandje" tot gevolg. Juffen verkleed in aardbei, wortel, banaan, appel, blauwe druif en groentevrouw... Ons motto: Een gezonde school presteert beter! Een leuke aanvulling op de fruitleveringen en lessen op school rondom groente & fruit en gezondheid!"


10-02-2018 - Carnaval op school.

Onder het motto: ik hou van Holland werd er vrijdagmiddag carnaval gevierd in 't Vogelnest.
De leerlingen van groep 8 hebben de leiding genomen. Er worden spelletjes gedaan. Van bussen gooien tot eten proeven. Blokken lopen en antwoorden van quizvragen. En het leukste was wel het "smurrie" maken.

Klik hier voor een album met foto's van deze middag.


09-02-2018 - Op bezoek bij Djan.

Onlangs waren we nog even op bezoek bij Djan. Op de Oude Stoof. In zijn werkplaats maakt hij maatwerkmeubelen. Bij het bezoek was hij aan de slag met een kast van vlasvezelplaat. Met veel vakmanschap en grote precisie werkt hij in de loods aan de vele opdrachten. Voor tevreden klanten in heel Nederland.09-02-2018 - Horizon.

Na lange tijd was donderdag de horizon weer helder te zien. De schijnbare lijn tussen hemel en aarde lag weer eens in het zonnetje. En dat geeft een goed gevoel. Op de foto's zien we de huizen van de Plattedijk met de hoogste nummers. Het is en blijft een prachtig gezicht als je vanaf de Oostdijk over de Putting naar de Plattedijk kijkt.


08-02-2018 - Vogeldagboek.

Van Hanneke Versol kregen we een tip voor de natuurliefhebbers. " Hier genieten we ook elke dag van: van de website van vogelfotograaf Ari de Groot, vandaag heel toepasselijk met die wintertaling maar alles is de moeite waard!"
Bedankt Hanneke.

Voor de natuurliefhebbers: http://www.vogeldagboek.nl/


08-02-2018 - Vraag voor de stamboom.

Van Corry Kuiper-de Kort kregen we de volgende vraag:
" ik ben bezig met een familiestamboom en mijn opa van vaders kant (Augustinus Franciscus de Kort is geboren te Hengstdijk,11-1-1871/1-8-1928 Mijn vraag is of U mij verder kunt helpen op de geboorteakte wordt gesproken over geboren te wijk 13 huis no 36.op de geb. aktes van broers en zussen wordt gesproken over dezelfde wijk maar andere huis no's 41 2x, 39 en 35. Bestaat er een kaart waar de wijkverdeling op staat of kunt u mij zeggen over welke straat dit gaat? Of heeft U tips hoe ik dit verder uit kan zoeken?"

Wie kan Corry helpen? reacties graag aan info@hengstdijk.eu


07-02-2018 - Bericht van juf Petra.

" Op onze nieuwe voederplaats bij de achterdeur van groep 6/7/8, was het druk rond 11.45u. Koolmeesjes waren al volop aan hun lunch bezig.
“Kijk juf!” We hebben er snel een foto van gemaakt en er weer wat lekkers bijgelegd. Nu de temperatuur daalt kunnen de vogels best wat extra’s gebruiken. En ook wij gingen daarna boterhammen eten….want zien eten doet eten!"
Petra bedankt.


07-02-2018 - De toverhazelaar bloeit.

Nu de dagen weer langer worden zien we de toverhazelaar in bloei. In de Meerkoetstraat. Het is de eerste struik die de lente aankondigt.
"De toverhazelaar bloeit van januari tot in maart. De in clusters zittende bloemen hebben 4 meeldraden en zijn meestal lichtgeel tot heldergeel, maar ook rode, oranje en roodbruine bloemkleuren komen voor. De bloemblaadjes zijn lintvormig."
Met dank aan wiki.


06-02-2018 - In de Putting: de wintertaling.

Het is zeker niet zeldzaam. Wel opmerkelijk: een wintertaling in de Putting.
Wintertalingen zijn kleine eenden die vooral in open gebieden met een moerassig karakter leven. Met de kop onder water verzamelen ze kleine waterdieren en plantaardig materiaal. In de winter verblijven wintertalingen in grote groepen in ons land. Als broedvogel gaat het de soort niet voor de wind; de aantallen namen af ten gevolge van verdroging en veranderingen in de leefgebieden. Met dank aan de Vogelbescherming.


06-02-2018 - Bericht van de dorpsraad.

Van een inwoner uit de Pauluspolder kregen we een verontrustende bericht.
Een wandeling van 500 meter langs de Zuijdweg leverde een zak vol afval op. Als dorpsraad vinden we dat een droevige situatie. We roepen de vervuilers op om het milieu in Hengstdijk niet te belasten. Je kunt je afval gewoon thuis, gesorteerd, laten afvoeren door de gemeente. Daar betalen we voor.
Onze oproep: hou Hengstdijk schoon!


05-02-2018 - Nina Zeeuws kampioen.

Dit weekend ontvingen we het volgende bericht:
" Hallo inwoners van Hengstdijk,
Vandaag werden bij de Kroo Ruitersport in Nieuw- en Sint Joosland de kampioenschappen van het springen gehouden. Nina en Cocu zijn hier kampioen van Zeeland klasse L geworden! Binnenkort mogen zij Zeeland vertegenwoordigen op de Nederlandse Kampioenschappen in Ermelo. Wij houden jullie hiervan op de hoogte."

Nina gefeliciteerd


05-02-2018 - De prijswinnaars.

Via de Polderjongens hebben we de uitslag van de carnavalsoptocht gekregen:
Enkelingen
1e Prijs Elise - Lisa de kabouter
2e Prijs Siem - Ridder
3e Prijs Giovani - schots en scheef
Duo’s
1e Prijs Louïs en Nina - de cupcake girls
2e Prijs Job en Jarno - de botsboys
3e Prijs Rowan en Tess - Cowboys en indianen
Groepen
1e Prijs Laura, Jori, Naomi, Jochem - Lights, camera, action!
2e Prijs De Peejekopp’n - buurman en buurman
3e Prijs Team het Vogelnest - gezellig fruitmandje


Allemaal hartelijk gefeliciteerd


04-02-2018 - Limonadebal.

Na de optocht was er het traditionele limonadebal in Dorpscentrum de Schuur. De Polderjongens hebben weer een prachtige middag neergezet. Gezellig, druk en een feest voor de kinderen. Na afloop was er afterparty bij het Jagershuis. Dit om deze carnavalsdag feestelijk af te sluiten.

Klik hier voor een fotoalbum van het limonadebal.


04-02-2018 - Carnavalsoptocht.

Onder de klanken van "Opgeraopt" uit Vogelwaarde trok zaterdagmiddag de carnavalsoptocht door het dorp. Van de weergoden viel ons een klein beetje miezer ten deel. Dat mocht de pret niet drukken. Prachtig verklede eenlingen, groepen en ook enkele echte carnavalswagens vulden de optocht. De uitslag zal zo spoedig mogelijk worden doorgegeven.

Klik hier voor een album van de optocht.


03-02-2018 - Een vallende druppel.

Het verschil tussen cultuur en natuur? Cultuur wordt door mensen gemaakt en natuur is iets wat ons overkomt. Deze foto met een neerkomende druppel is dus categorie natuur. Toch blijft het een mooi plaatje. passend bij het spreekwoord: van de regen in de drup.
03-02-2018 - Carnaval.

Om 14 uur start de carnavalsoptocht bij de school. Het feest kan beginnen..
De kinderen hebben zich voorbereid en ook de organisatie is er klaar voor. In het dorpscentrum is het podium opgesteld en zijn de ballonnen opgeblazen.
Dat wordt echt genieten vanmiddag.
Vanaf 18 uur is er een afterparty in het Jagershuis.


02-02-2018 - Peilen van de Vogel.

Aan de zuidelijke oever van de Vogel werden gisteren werkzaamheden uitgevoerd. Waarschijnlijk door of in opdracht van het waterschap. Met professionele GPS apparatuur. En met een wankel bootje. De wind en het koude water zijn voor de betrokken medewerkers ongetwijfeld een risico geweest. In de auto hebben ze ongetwijfeld droge kleren liggen. Voor het geval dat.


02-02-2018 - Op verkenning in de Plevierstraat.

Gister in de namiddag hadden we een onverwachte ontmoeting met een haan in de Plevierstraat. In alle rust was hij op verkenning. Hij voelde zich niet betrapt. Daarna verdween hij onder het hekwerk. Alsof het een dagelijkse routine was. Terug naar zijn kippen om verslag uit te brengen.
01-02-2018 - Hoog boven de dijk.

Het lijkt niet logisch. Hoe dieper de Westerschelde wordt uitgebaggerd, hoe hoger de schepen boven de dijk uitsteken. Natuurlijk helpen de maan en de vloed mee aan dit fenomeen. Toch sta je versteld van het verschil in niveau. Het lijken wel flats die door de Schelde drijven.
01-02-2018 - Handschrift.

Vorige week, op 23 januari was de dag van het handschrift. Je weet wel, schrijven met een stuk papier en een pen of potlood. Onlangs kregen we een brief onder ogen van pastoor de Kerf. Gedateerd op 6 juni 1940.
Vier weken na het begin van de oorlog. Behalve de inhoud (we komen daar op terug) valt het prachtige handschrift op. Mocht hij gepreekt hebben zoals hij schreef, dan was de preek best aan te horen.