Nieuws

16-07-2018 - Tarwe.

Op het perceel naast de doolhof, het wandelbos, is zondag de tarwe geoogst. In een vlot tempo trok de combine over het perceel. De bestuurder had vanuit zijn airco-werkplek de volle aandacht voor het graan wat onder hem door schoof. In onze polders zal het graan snel binnen zijn.
16-07-2018 - Witte kwikstaart.

Tijdens een wandeling door de polder is de kans groot dat je een witte kwikstaart tegenkomt. Ze zitten op de weg en bewegen hun lange staart voortdurend heen en weer. Kom je te dicht bij dan vliegen ze enkele meters voor je uit om een stukje verderop weer te landen. Hun menu bestaat voornamelijk uit insecten, vooral muggen, vliegen, libellen en vlinders.15-07-2018 - Droog.

Struiken en bomen beginnen zichtbaar last te krijgen van de aanhoudende droogte. Vooral de zwakkere en minder gezonde examplaren worden hierdoor getroffen. Op de foto's een voorbeeld aan de Sint Josephstraat. Meerdere struiken dragen nu bruine bladeren. Of staan ze al zonder blad. Is het een vroege herfst? Of sterven deze bomen af? Duidelijk is het dat de droogte zijn tol eist.


15-07-2018 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslagen van dit weekend:
"Het duivenweekend zit er weer op, we begonnen op vrijdag met Fontenay dit in verband met de Nationale Feestdag in Frankrijk, hierop ging de winst naar Wijnand Geers, die een zeer goed weekend had met zijn duiven want hij pakte ook nog even de 4e Nationaal op de ZLU vlucht vanuit St. Vincent, die vrijdag ochtend om 7 uur waren gelost, Wijnand een dikke proficiat.
Op zaterdag hadden we dan Agen voor de Marathon duiven deze werd gewonnen door Jac vd Bosche en bij de jonge duiven vlucht vanuit Quievrain ging de winst deze keer naar Eddy van Damme, mannen allemaal een dikke proficiat.
Volgend weekend, hebben we de Nationale vlucht vanuit Chateauroux als afsluiting van het oude duiven seizoen en voor de jonge duiven een vlucht vanuit Roye."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


14-07-2018 - Bruine glazenmaker.

Met het mooie weer zijn er veel insecten te zien. Niet iedereen is daarvan gecharmeerd, maar er zijn mooie en grote examplaren bij. Libelle's behoren tot de grootste insecten die we hier tegenkomen. De libelle op de foto's is een bruine glazenmaker. Deze zijn ruim 7 centimeter groot met een spanwijdte tussen de 9,5 en 10,5 centimeter. Glazenmakers jagen vooral op insecten, zoals vliegen e.d. Maar ook op grote insecten waaronder andere libelles en vlinders.
Het examplaar op de foto werd gespot op een tuinstoel in de Reygerskreek.


14-07-2018 - Koeien.

De koeien in de Putting doen het rustig aan. Een enkele is er bij gaan liggen. De meeste staan stil of zoeken naar een sprietje gras.
Aan de horizon herkennen we het Oliekot en de markeer een witte gevel de plek waar je de inmiddels verharde Cathelijneweg indraait.13-07-2018 - Luchtfoto's.

Jaarlijks worden in opdracht van Google en de overheid luchtfoto's gemaakt. Na een tijdje verschijnen ze op Internet. Afgelopen zondag was een heldere zonnige dag, zonder wolken. Uitermate geschikt voor de fotovluchten. Tijdens de viswedstrijd zagen we een vliegtuig langskomen, geschikt voor de luchtfoto's. We zijn benieuwd of we over een tijdje de viswedstrijd herkennen op de foto's van Google.13-07-2018 - Expositie.

De zomertentoonstelling in de Catharinakerk is gestart. In onze kerk ontmoet je een aantal prachtige kunstwerken van kunstenaars uit de regio. Het is zeker de moeite waard om de schilderijen en beeldjes te bekijken. Naast de tentoonstelling is er tevens de gelegenheid om de kerk eens goed te bekijken. Meestal is er iemand aanwezig, die u meer kan vertellen over de bezienswaardigheden en uw vragen kan beantwoorden. De expositie en kerk zijn gratis te bezoeken.
Klik hier voor meer info.


12-07-2018 - Zonnebloemen.

Op de foto de zonnebloemen aan het Vogelfort.
Wist je dat? "Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika en zijn gedomesticeerd rond 1000 v. Chr. De Inca's vereerden de zonnebloemen als beeld van hun zonnegod. In 1530 werd de zonnebloem door Spaanse zeelieden naar Europa gebracht." Met dank aan Wiki.12-07-2018 - Vlas.

Het vlas is getrokken. Het ligt nu in eindeloze symmetrische rijen op het veld. Het is een beeld van herhaling. In prachtige kleuren. Een beeld van gelijkvormigheid. Op de foto , vanaf de Hengstdijkse Keiweg, zien we aan de horizon een rij knotwilgen die onbewust het effect versterken.
11-07-2018 - Hellegat.

Na een artikeltje over Kampen kregen we van Achiel een kaart betreffende de perceel indeling van het Hellegat anno 1933. Het Hellegat valt net buiten onze draaicirkel. Toch willen we deze kaart graag met onze lezer delen. Op deze kaart zien we hoe direct na de inpoldering het Hellegat was ingedeeld. Bedankt Achiel.
11-07-2018 - Paardensport.

Deze week zijn er in Fontainebleau in de paardensport voor de jeugd zestien Europese titels te verdelen. Op de Europese Kampioenschappen voor jeugd komen jonge dressuur-, spring- en eventingruiters aan de start. Met in het deelnemersveld voor de eventing: Nina de Haas uit Hengstdijk. Succes Nina.
10-07-2018 - Graszaad.

Het dorsen van het graszaad doet, letterlijk, heel wat stof opwaaien.
Voor dit product ideale omstandigheden. Alles kan onder krukdroge omstandigheden worden afgewerkt. En daarna kan het hooi worden geschud en ook in alle rust worden binnengehaald.
10-07-2018 - Strenge winter.

De notenbomen in ons dorp zijn dit jaar rijk bedeeld met noten. Komt er nu een strenge winter aan? Als je kijkt naar de aantallen noten zou het wel een Elfstedentocht kunnen worden.
Een puntje van zorg is het volgende: door de droogte vallen er al veel noten af. Zonder dat ze volgroeid zijn.
09-07-2018 - Slijpsteenscherper.

Van meerdere kanten kwam er antwoord op het apparaat wat we vorige week op de site hadden: een slijpsteenscherper. Een apparaat om slijpstenen weer recht te maken als ze aan een kant te veel afslijten.
Door het geharde staal van het apparaat tegen de steen te houden brengt men de gewenste vorm weer aan. Het blijkt dat het apparaat nog gewoon verkrijgbaar is.09-07-2018 - Viswedstrijd op de Vogel.

Tijdens een zonovergoten koppelviswedstrijd heeft iedereen vis gevangen. De stemming was daarom opperbest. Niet alleen de vangsten zorgden voor een goede sfeer ook de heerlijke barbecue deed een aanzienlijke duit in het zakje. Judith, Heidy, Berlinde en Ayla bakten het vlees en zorgden voor de nodige vitamines. Vincent, Carlo en Loonwerken Ceulemans sponsorden de barbecue. Het was een goede visdag met mooi weer maar vooral een goede sfeer.
De eerste 3:
1. Marcel en Christine met 20,660 kg
2. Alex Eddy 18,990 kg
3. Theo en Jan 6,580 kg

Klik hier voor het fotoalbum van de wedstrijd.


08-07-2018 - Kampen op de kaart van 1832.

De start van het kadaster in 1832 was voor de plattegrond van Hengstdijk een momentopname met veel opmerkelijke zaken. Na een gesprek met een lokaal goed ingevoerde dorpsgenoot hebben we kaart van Kampen opgezocht. Links bovenaan herkennen we het fort van Kampen en het grote gebouw in het midden is de meestoof die daar ooit stond.
Op deze kaart zijn de rode blokjes de gebouwen van 1832 en de grijze blokjes de bebouwing van 2018.


08-07-2018 - Uitslag duiven.

Van Erik het volgende bericht:
"Dit weekend stonden er 3 vluchten op het programma, op Arras voor de jonge ging de winst naar Gebr. Van Beveren en kids, op de vlucht vanuit La Souterainne ging winst naar Mark Bisschop en op de Marathon vlucht vanuit Dax ging de winst naar Jac vd Bosch. Mannen allen proficiat.
Volgende week spelen we vanuit Agen, Fontenay en Quievrain."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


07-07-2018 - Etterbakken of niet?

Eksters zijn niet echt geliefde vogels, ze maken veel lawaai, verjagen andere vogels en vangen jonge vogels om aan hun eigen jongen te voeren. Ook denken veel mensen dat er steeds meer eksters komen, maar uit tellingen blijkt dat het aantal sinds de jaren tachtig flink is afgenomen. Al met al kunnen we concluderen dat de ekster een mooie glanzende vogel is, slim en nieuwsgierig.


07-07-2018 - Bibliotheek in het Dorpscentrum.

Van de bibliotheek in het Dorpscentrum wordt veel gebruik gemaakt. Ook het principe: "zonder registratie kunnen boeken geleend en geruild worden" werkt goed.
Voor de vakantie periode is de deur van Dorpscentrum de Schuur open iedere vrijdag van half 2 tot half 4. De KBO is dan aan het koersballen.06-07-2018 - Soldaatjes

Gisteren hadden we een toen nog onbekend insect op de site. Via de tamtam weten we nu de naam: soldaatjes.
Wiki: "Echte weekschildkevers ook wel soldaatjes genoemd zijn een familie van kevers. Weeksschildkevers hebben een zacht schild. Ze voeden zich met insecten, wat de insecten geliefd maakt bij tuinders, maar ze eten ook plantendelen."06-07-2018 - Rolletjes.

In de putting loopt alles op rolletjes. Het pas gemaaide hooi is op grote rollen verzameld. Het zijn er minder dan vorig jaar. Ook hier eist de droogte zijn tol. Haast met binnenhalen van de rollen is er ook niet. De weerberichten voorspellen nog vele dagen droogte.
05-07-2018 - Bezig volkje.

Het is uw redactie opgevallen dat er tussen het witte fluitenkruid ook gele schermbloemige planten staan. Een naam hierbij hebben we (nog) niet. Het is wel duidelijk dat ze een plek bieden aan enkele bezige insecten die geen last hebben van de warmte.
05-07-2018 - Gereedschap uit grootmoeders tijd.

Van onze bron op de Tasdijk hebben we een volgend gereedschap uit grootmoeders tijd. Wie helpt ons en Gerard aan de naam en de toepassing van dit apparaat? Graag jullie reactie via info@hengstdijk.eu


04-07-2018 - Sigaar.

In de Putting staat een plant die met recht kan zeggen: ik ben de sigaar.
In de vorm van het spreekwoord is de betekenis als volgt: "het slachtoffer zijn" en ook: "iets geschonken krijgen waar men al een keer voor betaald heeft."
Mocht de maaibalk van het waterschap langs komen zijn ze pas echt de sigaar.04-07-2018 - Catharina.

Van Miek kregen we een artikel toegestuurd met de vraag: ken je dit artikel?
Inderdaad, het artikel over "Ik Catharina van Hengstdijk" van mevrouw Zwarekant-Blom kenden we al. Deze mevrouw heeft enkele jaren op Hengstdijk gewoond. In die periode heeft ze dit verhaal geschreven. Enkele jaren geleden hebben we het een plekje op de site gegeven.
Klik hier voor dit artikel. En, Miek, bedankt om het weer even op te rakelen.


03-07-2018 - Hooimaand.

Juli is de hooimaand. Om dit gegeven kracht bij te zetten werd er in de Putting gemaaid.
Het overtallige gras werd samen met de vele planten en kruiden gemaaid. Voer voor de komende winter.
03-07-2018 - Zomertentoonstelling.

Van het internationaal kunstweekend kregen we een persbericht over de zomertentoonstelling:
“Het Internationaal Kunstweekend Hengstdijk organiseert in de maand juli al sinds 2003 een tentoonstelling van voornamelijk regionale kunstenaars, zowel beginners als echte amateurs. Tot vorig jaar namen zo’n 350 van hen deel aan die tentoonstellingen, waaraan meer dan 9.000 mensen geïnteresseerd een bezoek brachten.” 

Klik hier voor het volledige bericht.


02-07-2018 - Vitsen of wikken.

In de Putting, vanaf de Sint Josephstraat gezien aan de rechterzijde van de Karnemelkstraat, staan enkel blauwe planten. Via een vaste bezoeker van de site hadden we snel de naam opgespoord: Vitsen, ook wikken genoemd. Het is een vergeten plant. Een soort peulvrucht. Vroeger gebruikt as bodemverbeteraar op de schrale gronden. De duivenliefhebbers mengen de vrucht van de vitsen door het voer. Als een soort krachtvoer.
Heb je meer informatie over deze plant? We horen het graag. Met dank aan Frank.


02-07-2018 - Knoopjestang.

Via een contact op de Tasdijk kregen we ongeveer twee weken geleden een vraag over een soort tang.
Een van onze volgers had de oplossing: Het is een metalen verstelbare knoopjestang, gebruikt in de schoenmakerij. Dit soort gereedschap is in gebruik geweest van ongeveer 1900 tot 1950. Het museum Rotterdam heeft een dergelijk gereedschap in zijn collectie.
Hartelijk dank voor het stellen van de vraag en het zoeken naar de oplossing.


01-07-2018 - Update oude foto’s.

Het onderdeel oude foto’s heeft een vernieuwing ondergaan: “De naam van de betreffende persoon wordt zichtbaar wanneer u met de muisaanwijzer over het gezicht van een van de personen gaat. Als de muisaanwijzer op de juiste plek staat verandert deze in een handje. Na een korte tijd komt dan de naam tevoorschijn. Dit werkt alleen op desktop PC's en notebooks. Helaas niet op een GSM of Tablet. Wel staan al de namen onder de foto, zodat u kunt zien welke personen op de foto staan.”

Klik hier voor deze pagina of ga via: Archief en oude foto’s. Kies in de bovenste regel welke periode je wilt bekijken.


01-07-2018 - Uitslag duiven.

Van Erik het volgende bericht:
“Vanwege de warmte en Noordoosten wind geen jonge duiven vlucht dit weekend, op de oude duivenvlucht vanuit Melun gingen Paul en Regule er wederom met de winst vandoor, mannen van harte proficiat.
Volgende week hebben we 3 vluchten voor Jong Arras, en Oud vanuit Dax en La Souterrainne.”

Klik hier voor de volledige uitslag.


30-06-2018 - Gerst.

Van onze correspondent op Kuitaart kregen we het bericht over de eerste oogst van gerst in de regio. Vlak bij de Tasdijk is een combine hard aan het werk om de gerst binnen te halen. Gaat deze naar de mouterij op Hoek en Bosch om uiteindelijk in een fris biertje terecht te komen? Dat zou bij deze tempraturen wel heel lekker zijn.30-06-2018 - Koeien.

Aan de zuidkant van de Vogel, aan de Vogeldijk, liggen de koeien van Luc in alle rust in de wei. Ze lijken te genieten van het zonnetje en de warmte. Met gras in overvloed doen ze zich tegoed aan alle moois in het koeienleven.
29-06-2018 - Schoolmeester Jacobus Lippens.

Deze schoolmeester van Pauluspolder ( van 1710 tot 1716 ) was 4 maal getrouwd. In het boek van Huib Uil vinden we uitleg; “Een echtgenote werd dikwijls gezocht in de eigen beroepsgroep. Zo iemand was het schoolleven gewend. Behalve dochters van schoolmeesters, huwde men dikwijls met zussen en andere familieleden van collega’s.”

Klik hier voor de pagina van Jacobus Lippens.


29-06-2018 - Gele zaaiui.

Op het perceel bij de boerderij van de familie Verbrugge staat biologische gele zaaiui. En vanwege de aanhouden de warmte en droogte moeten die ook drinken. In alle rust wordt hier de optimale hoeveelheid water aan het perceel toegevoegd. Niet in de vorm van de slagregens uit andere beregeningssystemen. Het is hier aan de Vogelweg gewoon een rustig buitje.27-06-2018 - Musical van 't Vogelnest.

Woensdagavond was er in Dorpscentrum de Schuur de opvoering van de jaarlijkse musical.
Met in het voorprogramma zang en dans van de lagere groepen. De groepen 6, 7 en 8 gaven een geweldige show over een Spaanse camping. Met Pablo de kikker in de hoofdrol.
Compliment voor de kinderen, de juffen en iedereen die meegewerkt heeft. Het was een geweldige show.

Klik hier voor het fotoalbum.


28-06-2018 - Aangevreten lelies.

De lelie is bij veel tuinliefhebbers een geliefd bolgewas, maar wordt toch steed minder vaak geplant. Reden is de ongebreidelde vraat van het leliehaantje en vooral de larven, die binnen enkele dagen de steel van bladeren ondoen. De larven zijn goed gecamoufleerd : hun eigen ontlasting wordt op hun rug uitgesmeerd en maakt dat ze op een hoopje vogelpoep lijken. Veel natuurlijke vijanden heeft het leliehaantje niet, de vogels mijden de kevers en ook de larven. Je kunt de larven en kevers het beste met de hand verwijderen of een geschikt bestrijdingmiddel gebruiken.