Nieuws

11-12-2017 - Sneeuw en nog eens sneeuw.

Gisterochtend was het wit. Helemaal wit. En voor vandaag geven de weerprofeten een soortgelijke dag. Als je niet naar buiten moet is het een heerlijke dag. Kinderen maken sneeuwpoppen. Ook in de digitale wereld is dit nog een normaal verschijnsel. En de ouderen zetten de thermostaat iets hoger.
11-12-2017 - Grote zilverreiger.

Zaterdag stond een grote zilverreiger een beetje triest midden in de Putting. Zondag zijn we niet in de polder geweest om te kijken. Mocht de reiger er nog gestaan hebben, dan is hij volledig onzichtbaar geweest. Dan is hij opgegaan in het wit van de zondagmiddag. Volledig verborgen in de natuur.
10-12-2017 - Van de stamtafel: Ganzen.

Het is al een aantal keren besproken aan de stamtafel. In de jaren 50 van de vorige eeuw zag men in de Putting alleen maar kolganzen. Met duizenden gelijk. In de jaren zeventig is dit langzaam veranderd. Toen zijn de grauwe ganzen erbij gekomen. Rond 2000 zijn de Canadese ganzen opgerukt in de Putting. Sinds enkele jaren hebben we ook grote groepen brandganzen. En nu zien we af en toe de nijlgans. Langs de Sint Josephstraat konden we ze zaterdag in twee plaatjes vangen.


10-12-2017 - Veldwachter Martinet.

In de krant van begin maart 1917 lezen we over de aanstelling van veldwachter Martinet in onze gemeente. Benoemd door de commissaris van de Koninging. Ter vervanging van veldwachter Gijsel. Nostalgie met een glimlach.
09-12-2017 - Schapen en kerst.

Een van de dieren die bij de kerst horen is het schaap. Ze vallen nu extra op in het landschap. Ezels, kamelen en de os kom je deze tijd niet ze snel tegen in de polder. Schapen wel. Wat ontbreekt is een beetje sneeuw om het plaatje volledig in te vullen.
09-12-2017 - Plaatje.

Bij de ingang van de doolhof, het wandelbos, staat een boom die aan de spreekkamer van de huisarts doet denken. Daar hangen platen die de bloedaders of het zenuwstelsel zichtbaar maken. De boom op de foto geeft dezelfde openheid. Ook als je het rustig in je probeert op te nemen snap je er niks van. Net als bij die plaat van de huisarts.08-12-2017 - Bericht van het Sinterklaas comité.

Van het Sinterklaascomité kregen we een bedankje voor de foto's en de aandacht. Ze vroegen het volgende op de site met de mensen van Hengstdijk te delen.
" Zouden jullie ook de dorpsbewoners in een bericht willen bedanken voor de financiële bijdrage (enveloppenactie). Dankzij deze steun kunnen we ieder jaar een Sinterklaasfeest organiseren voor de kinderen. We zijn ook op zoek naar sponsors, omdat de subsidie vanuit de gemeente steeds lager wordt.
Groeten, Petra de Clippelaar"


08-12-2017 - Plastic.

Met enige regelmaat worden de oranje container geleegd. Donderdag was bij de parking naast de school, het plastic afval aan de beurt. Op de vraag of men bijna voor de laatste keer naar Hengstdijk komt, was er voor uw redacteur een verrassend antwoord. De oranje container wordt zeker in 2018 nog met regelmaat geleegd. Binnenkort komt de gemeente met meer informatie.07-12-2017 - Donateur?

Naast de vele complimenten die ons rechtstreeks of indirect bereiken is een financiële bijdrage voor het voorbestaan van de website van Hengstdijk heel erg welkom. Eén keer per jaar doen we dan ook het verzoek om de site met een kleine bijdrage te steunen.
Donaties zijn welkom op rekeningnummer NL37 RABO 0126 9001 24 ten name van ST HENGSTDIJK PUNT EU onder vermelding van donatie 2017.
Bij voorbaat hartelijk dank.


07-12-2017 - Woensdagmiddag, knutselmiddag.

Het was voor de leden van de Kiddy Knuts een heerlijke knutselmiddag. Er werd geverfd, geplakt en genoten. Natuurlijk moest er op de achtergrond ook worden gewerkt aan het versneld drogen van de kunstwerken. Kortom, veel activiteit in het dorpscentrum.

Klik hier voor een reeks foto's van deze middag.


06-12-2017 - Voor in de agenda.

Op dinsdag 19 december om half 8 houdt de Dorpsraad de jaarvergadering in Dorpscentrum de Schuur.
Op vrijdag 5 januari 2018 organiseren Dorpsraad en Dorpscentrum de Nieuwjaarsinloop.
Twee datums voor in de agenda.


06-12-2017 - Veilig verkeer.

Op het schoolplein ontdekten we enkele schilderwerken op de tegels: "Ik val op".
Bij Veilig verkeer Nederland lezen we:
"De fietser is een kwetsbare deelnemer aan het verkeer. Zien en gezien worden is voor fietsers van groot belang. In het najaar wordt daar aandacht voor gevraagd in de campagne 'Ik val op'. De campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en wordt uitgevoerd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, TeamAlert, Fietsersbond en de ANWB."

Klik hier voor de site van Veilig Verkeer Nederland.


05-12-2017 - Groepsfoto.

Enkele weken geleden kregen we een telefoontje uit Kruiningen. Een dame had de site ontdekt en daarmee ook de foto's van ons muziekgezelschap. Na uitleg dat deze muzikanten uit Vogelwaarde komen en dikwijls op Hengstdijk optreden, kwam de vraag: Op de site hebben we alleen maar de lopende muzikanten en niet een groepsfoto. Dat is helemaal juist. En daar hebben we nu wat aan gedaan. Nu nog even Kruiningen bellen.05-12-2017 - Bloemschikken.

In Dorpscentrum de Schuur wordt ongeveer iedere veertien dagen een bloemschikavond georganiseerd. Dit keer was het thema: vlechtwerk. In alle bloemstukken zag je dat dan ook mooi terugkomen. Met hier en daar enkele variaties op het thema. De dames hebben er flink wat tijd aan besteed. En dan heb je ook wat.

Klik hier voor enkele foto's van deze avond.


04-12-2017 - Tweede album van de Sint.

Vandaag hebben we het vervolg op ons fotoverslag over de Sint en Hengstdijk. Op de foto's vind je de twee helft van de optocht en de foto's die we gemaakt hebben in en bij de Schuur. Als je deze festiviteiten ziet, ben je het zeker met ons eens dat het zeer geslaagd was. Compliment voor de organisatie.

Klik hier voor het fotoalbum.


04-12-2017 - Kerstmarkt bij de Vogel.

In de Plaza van "De Vogel" werd zondag een kerstmarkt georganiseerd. Dat was een groot succes. Er waren veel bezoekers uit de regio. In alle rust kon met de standhouders bezoeken en daarna genieten van een heerlijke kop koffie met bonbons en slagroom. Dat gaf de tijd om met oude bekenden weer even bij te praten.

Klik hier voor de foto's.


03-12-2017 - De Sint in Hengstdijk.

Hierbij de eerste reeks foto's van het bezoek van de Sint aan Hengstdijk. Sint, pieten, kinderen, ouders en muzikanten verzamelen zich in bij de school. Ondanks de kou maken de vrolijke muziek en de vrolijke gezichten er een feest van. Van jong tot oud geniet men van de peternoten.

Klik hier voor het eerste album over het bezoek van de Sint.


03-12-2017 - Ragfijn.

Mist kan ook zijn voordelen hebben. De achtergrond verdwijnt. Zo krijgen we een ragfijn plaatje van onze Lindeboom. Even nadenken en we weten het weer. Het is niet een linde. Het is een esdoorn, die zaterdag zijn ragfijne details prijsgaf. Met een zeer fijne systematische verdeling. Net als bij het rag van het spinnenweb. Ook heel erg fijn, en toch helemaal anders.02-12-2017 - De stoelen staan klaar.

De Sint bezoekt vandaag Hengstdijk. De stoelen staan klaar in het dorpscentrum. De tekeningen hangen aan de muur. De muziek is besteld en in de krant lezen we dat de pakjesboot overvol zit. Rond half 2 staat iedereen klaar om de Sint te verwelkomen. Dat wordt dus een echt geweldig feest.


02-12-2017 - Uitslag kaarten.

De wekelijkse kaarting in het Jagershuis is iedere keer week een gezellige gebeurtenis. Met meestal een vast clubje deelnemers.
De uitslag deze week:
1. Lia Stoutjesdijk met plus 65
2. Marleen van Stevendaal met plus 38
3. Trudy van 't Oor met plus 14
Alle winnaars hartelijk gefeliciteerd.


01-12-2017 - Uitslag kanskaarten IKW.

Zojuist ontvingen we de volledige uitslag van de kanskaarten tijdens het Internationale Kunst Weekend. Deze uitslag staat bij het onderdeel Catharinakerk. We feliciteren alle winnaars met hun kunstwerk. En we vertrouwen erop dat ze er veel plezier aan beleven.

Klik hier voor de uitslag.


01-12-2017 - Bericht van de dorpsraad: Internet buitengebied.

De dorpsraad verzocht ons aandacht te besteden aan het onderwerp: Internet buitengebied.
" Het is een tijd stil geweest rondom snel internet in het buitengebied. Nu zit er weer schot in de zaak en kan het probleem opgelost worden mits er tijdig genoeg aanmeldingen zijn. Dit is vooral belangrijk voor de leefbaarheid in het buitengebied van onze kernen."

Klik hier voor verdere uitleg.