Hengstdijk

Nieuws

14-08-2018 - Fazanten.

In een slootkant in de Putting zien we enkele jonge fazanten. Verborgen in het gras en de stoppels. Alert voor onraad. Uw fotograaf werd goed in de gaten gehouden. De conclusie van de fazanten was: Niet gevaarlijk. Blijven opletten. En dan heb je de kans om een foto te maken.14-08-2018 - Ambachtelijk weekend.

Komende zaterdag en zondag is het druk in onze streek. Het ambachtelijk weekend vindt plaats. Nieuw in het rijtje stopplaatsen is Landwinkel de Oude Stoof. Daar vinden we onder andere een oude bekende: Phillipe van de Velde, goudsmid. Hij stond deze zomer nog in de kerk tijdens de boekenmarkt.
Nog een oude bekende is Nicole Hendriks. Ze exposeerde tijdens het Internationaal Kunstweekend in de Catharinakerk. Je vindt haar nu in de Julianastraat in Heikant.
Het Ambachtelijk weekend is op zaterdag 18 en zondag 19 augustus.

Klik hier voor meer informatie.


13-08-2018 - Zaad van de stokroos.

In de lange droge periode heeft het zaad van de stokroos zich prachtig ontwikkeld.
Deze tweejarige plant heeft het in de droge zomer erg naar de zin gehad. Natuurlijk met een beetje water toegevoegd. Het zaad kan het hele jaar door gezaaid worden en levert over twee jaar prachtige bloemen.13-08-2018 - Druk.

In de Putting wordt op een akker waar eerder tarwe stond de groenbemesting ingezaaid. Het buitje van maandag ochtend gaat zeker helpen voor het kiemen van het zaad. En aan de horizon schuift een containerschip over de Schelde.
Het lijkt rustig in de polder. Toch is er van alles te zien.12-08-2018 - Burenhulp.

Burenhulp vind je in allerlei vormen. Dit weekend kwam er op Hengstdijk wel een hele speciale vorm langs. Enkele vrijwilligers hebben op het dorp gecollecteerd voor een zieke medebewoner. Via deze weg willen de initiatiefnemers iedereen bedanken voor de bijdrage. Het resultaat was meer dan 300 euro. Het tablet is inmiddels afgeleverd.12-08-2018 - Uitslag duivensport.

Van Erik ontvingen we het volgende bericht:
“Hierbij de uitslagen van dit weekend, het betreft de uitslag vanuit Melun jonge duiven midfond, hierop gingen de Gebr. Van Beveren & kids met de eerste prijs aan de haal. Op de natour vlucht vanuit Quievrain was die eer wederom voor Caro Dehulsters weggelegd, allen gefeliciteerd met de overwinning.”

Klik hier voor de uitslagen.


11-08-2018 - Veel bekeken: zomer 1974.

Op de achtergrond kunnen we zien welke pagina’s veel bekeken worden. Een artikel van Maarten Rouwendaal over de oogst van 1974 springt er bovenuit:
“In najaar van 1974 was het erg nat weer en lieten de landbouwmachines ons in de steek voor de aardappels. Bij de bieten ging het nog, zij het met heel veel moeite. Ook militairen werden ingeschakeld om de aardappels te rooien.”

Klik hier voor het volledige artikel.


11-08-2018 - Italiaanse aronskelk.

Oorspronkelijk komt de Italiaanse aronskelk in onze streken alleen voor als sierplant. Op buitenplaatsen met een vruchtbare grond zien we deze plan ook wel als een verwilderde plant. Hoe deze schoonheid op het kerkhof terecht gekomen is, is ons onbekend, De vrucht van deze bloem geeft mooie accenten.
Waard om even aandacht aan te besteden.


10-08-2018 - Regen.

De eerste regen na een lange periode van droogte heeft de natuur goed gedaan. In de Kerkstraat zagen we dat ook de huisjesslakken genoten van het vocht. Een slak bestaat voor het grootste deel uit water. En natuurlijk slijm om zich voort te bewegen. Het buitje van donderdag help ze weer op pad. Uit betrouwbare bron weten we dat er ongeveer 13 mm is gevallen.


10-08-2018 - Kelten.

Vandaag de kern uit de toespraak bij de opening van de expositie 'In het licht der Kelten", verwoord door Annette Hogenboom.
" De Kelten leefden in Stamverband ±500 v.Chr. In latere ijzer vroege bronstijd in heel Europa. Veel restanten van hun cultuur zijn gevonden bij opgravingen van hun graven en nederzettingen. Steeds meer, krijgen we een beeld van hun vakmanschap in brons, sieraden, wijnketels en bewerkingen in steen. Kenmerkend in hun vormgeving zijn de vervlechtingen (oneerbiedig Keltische kronkels) verwijzingen naar natuur en dieren wereld. In de Keltische cultuur wordt de zichtbare wereld verbonden met onzichtbare kosmische krachten, leven en dood waren voor de Kelten sterk verbonden met de natuur. In Sint-Gillis Waas om precies te zijn, de Kuizemolen, langs de Express weg zijn de restanten van een grote nederzetting gevonden. Vondsten zijn nog te bewonderen in het gemeentehuis van Sint-Gillis waas, en topstukken in het Stedelijk museum van Sint Nicolaas."

Klik hier voor de activiteiten rondom de tentoonstelling.


09-08-2018 - Rustgebied.

Veel mensen doen een rondje door de Putting. Daar ontmoet je de rust van onze polder. Bijgaande foto is daar het bewijs van. Het is een rustgebied. En daar genieten niet alleen de vogels van. Ook de passanten kunnen hier de dagelijkse portie rust tot zich nemen.
09-08-2018 - Houtduif.

De houtduif is een veel voorkomende vogel in onze regio. Je vindt hem momenteel op onze akkers. De duif is daar op zoek naar de vergeten tarwekorrels. In het voorjaar is het een lastpost. In grote groepen worden dan de net opkomende gewassen genuttigd.
08-08-2018 - Overlijdensadvertentie van Mie Polfliet.

In de Stem van 21 augustus 1962 vinden we de overlijdensadvertentie van Mie Polfliet. Op 72 jarige leeftijd wordt ze op Hengstdijk begraven. Het is een enige en algemene kennisgeving. De begrafenisondernemer wist toen nog niet dat we het nu, 56 jaar later nog een keer op de site van Hengstdijk zouden publiceren.
08-08-2018 - Vogelweg.

Het Waterschap treft voorbereidingen voor de reconstructie van het kruispunt bij de Vogelweg. De dorpsraad heeft enkele vragen ontvangen vanuit het dorp over de plannen van het Waterschap. Op verzoek van de dorpsraad plaatsen we de tekening van het Waterschap nog een keer op de site.
07-08-2018 - Zwemles.

Een gezin Canadese ganzen krijgt zwemles in de Vogel. Waarschijnlijk weten ze niet dat dit momenteel afgeraden wordt. Vanwege de blauwalg. In de PZC lezen we: "Hoe warmer het water, hoe beter de blauwalgen zich voortplanten. Doordat het al zo lang zo droog is, staan veel wateren stil. Dat zijn ideale omstandigheden voor algen en bacteriën."07-08-2018 - Winkeltje.

Aan het begin van de Plattedijk, vlak bij de Oude Stoof staat bij de ingang van een boerenerf een klein boerderijwinkeltje. Met een vrolijke uitstraling. Vooral de huisgemaakte jam ziet er aantrekkelijk uit. Van een soort wat je in de super niet tegenkomt. En waarschijnlijk nog biologisch ook. Eet smakelijk.


06-08-2018 - Beeldend Kunstenaar.

Zondagmiddag ontmoeten we een beeldend kunstenaar halfweg de Sint Josephstraat. De Vogel en de molen van Kuitaart zijn de kernelementen in een prachtig schilderij. Aangevuld met het groen van de bomen. Natuurlijk is er belangstelling van de passerende fietsers. Deze afleiding verstoort de concentratie van de kunstenaar niet. Met volle overgave wordt de hand gelegd aan de laatste details.
Voor meer informatie over deze kunstenaar klik hier.

Mus exposeert momenteel in de Paardestal, Steenstraat 37, Hulst.


06-08-2018 - Uitslag duiven.

Bericht van Erik over de duiven dit weekend:
“Zoals beloofd de 2e uitslag van dit weekend, de duiven hebben het goed voor hun kiezen gehad, maar zoals altijd de prijzen worden verdeeld en de winnaars worden bekend. Was bij de jonge duiven vanuit Pont St. Maxence Caro Dehulsters de te kloppen man, op Perigueux gingen Angelo en Annet vd Veeken er met winst vandoor. Allen een dikke proficiat. We hadden tevens nog een mooie winnaar in onze club, want speelde hij vorige week nog de eerste Nationaal op Narbonne, nu stond Wim Kooreman op plaats 8 Nationaal vanuit Perpignan, toch allemaal mooie prestaties dacht ik zo, dus Wim en Ria nogmaals een dikke proficiat. Zo weer op naar volgend weekend eerste vlucht met 2 nachten mand voor onze jonge garde vanuit Melun en de Natour gaat van start vanuit Quievrain.”

Klik hier voor de volledige uitslagen.


05-08-2018 - In het licht der Kelten.

Zaterdagmiddag was er in de Catharina kerk een druk bezochte bijeenkomst: de opening van de expositie "In het licht der Kelten". In een volle kerk werd aandacht besteed aan het ontstaan van deze tentoonstelling en was er geweldige muziek. De tentoongestelde kunst ziet er prachtig en verzorgd uit. Gedurende de gehele maand augustus kun je de tentoonstelling bezoeken.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling en over de komende evenementen naar aanleiding van deze tentoonstelling.


05-08-2018 - Duivensport.

Vanwege de warmte zijn de duiven nog niet overal gelost. Van Erik kregen we een eerste bericht met de belofte dat er morgen meer komt.

Klik hier voor de eerste uitslag.04-08-2018 - Alle richtingen.

Op het kruispunt van Vogelweg en Plevierstraat kun je alle kanten op. Vooral de groene richting naar Terneuzen en de korte weg naar het centrum zijn opvallend. Vooral het woord centrum. Past dat bij Hengstdijk? Zouden ze echt de "Verkensmarkt' bedoelen?
04-08-2018 - Viskraam.

Bij de ingang van camping de Vogel staat tijdens het hoogseizoen iedere donderdagmiddag een viskraam. Zowel voor de bezoekers van de Vogel als voor de mensen uit Hengstdijk een unieke kans om van dichtbij een visje op het menu te zetten.
03-08-2018 - Primagaz.

Op de Plattedijk staat bij een van onze sponsoren een flinke gasfles buiten. Dit om het nieuwe logo van deze organisatie kenbaar te maken. Primagaz is de specialist van propaan. Vele klanten vertrouwen op de veilige levering van het gas in bulk en in flessen.
Eddy, het ziet er verrassend uit. Succes met het gas.03-08-2018 - Te gast in Hengstdijk: uit Duitsland.

Op het terras bij het Jagershuis ontmoeten we een echtpaar uit het zuiden van Duitsland. Ze hadden een fietstocht langs de Nederlandse kust achter de rug. Via internet reserveerden ze een B&B op de Oude Stoof. Vrijdag nog een dagje Brugge en daarna weer naar huis. Beste mensen, leuk dat jullie Hengstdijk in de route opgenomen hebben.02-08-2018 - Huisarts.

In de krantenbank lezen we een advertentie in de Middelburgsche Courant van 14 september 1850 van een huwelijk. De bruidegom is de heer Haman. Hij is genees-, heel-, en verloskundige in Pauluspolder.
Dat waren nog eens tijden.
02-08-2018 - Expositie in de Catharinakerk.

Vanaf 4 augustus, dagelijks van 14.00 tot 17.00 uur aandacht voor de een speciaal onderwerp. Een groep van 8 kunstenaars hebben zich laten inspireren door de Kelten. Behalve de tentoonstelling zijn er de volgende evenementen:
“Keltisch concert” door het “duo Sali”
Workshop “Vormtekenen”
Workshop “keltisch bloemschikken”

Klik hier voor meer informatie.


01-08-2018 - De Lindeboom.

In deze droge periode houdt de Lindeboom zich kranig. Hij staat op een verhoging en er is niemand die hem water geeft. Natuurlijk zal deze boom al eerdere periodes van droogte hebben meegemaakt. Toch vinden we dat een compliment voor de Lindeboom op zijn plaats is. Petje af.
01-08-2018 - Vogelweg.

Bij de Vogelweg en de aansluitende Hengstdijksestraat zijn de eerste signalen van de komende werkzaamheden zichtbaar. Een medewerker van het Waterschap maakt het bestek van de aanpassingen zichtbaar op het asfalt. Voor de leek is het bijna niet te lezen. De "kenners" en de uitvoerenden vinden hier hun leidraad.