fotofoto

Artikel uit het Nieuws en Reclameblad van 23 juli 1955

Tour de France ploeg te Hengstdijk.

Groot Sportfestijn op Zondag 31 Juli 1955

Hengstdijk begint zachtjes aan op het gebied van wielersport historie te maken. Jarenlang reeds organiseert men daar met groot succes wielerronden. Het actieve wielercomité slaagt er steeds in prominente renners aan te trekken, zodat het publiek programma’s voorgeschoteld krijgt die slaan als een klok. Al deze prachtige successen staan echter op het punt in het niet te verzinken als men bedenkt, wat de wielerclub Hengstdijk op Zondag 31 Juli presenteert. Als eerste plaats in Nederland op Zondag 31 Juli a.s. presenteert. Als eerste plaats in Nederland mag hengstdijk op die dag de Tour de France-ploeg ontvangen. Het staat er vrij simpel uitgedrukt. Maar een wielercomité, dat de moed, de durf en de capaciteiten heeft om een dergelijk evenement op touw te zetten, verdient de achting en de dank van alle wielersportliefhebbers uit Zeeuwsch-Vlaanderen en daarbuiten. Daags na de ontvangst in het Parc des Princes te Parijs treedt de complete Nederlandse Tour de France ploeg op te Hengstdijk. De belangstelling zal ongetwijfeld de stoutste verwachtingen overtreffen. Welke liefhebber zal zich deze unieke gelegenheid laten ontgaan? Iedereen zal onze bruingebrande wielerathleten, die het ook dit jaar in de Tour de France weer goed doen, op eigen bodem aan het werk willen zien. De renners komen overigens niet alleen. De sympathieke ploegleider, Kees Pellenaars, zal ook van de partij zijn. De voorzitter van de K.N.W.U. , dr. P. van Dijk, zal in oogst eigen persoon de ploeg komen huldigen.
foto
Een deel van de reclamestoet zal eveneens te Hengstdijk te zien zijn. In een vorig nummer hebben we reeds geduid op het Tour de France/cachet, dat aan de wielerkoers zal worden gegeven. De wedstrijd zal n.l. verreden worden als een klein Tour, onderverdeeld dus in 22 etappes met evenzoveel klassementssprints. Deze vorm zal ongetwijfeld zowel bij de renners al het publiek in de smaak vallen. Naast onze Tourrenners nemen nog een aantal bekende renners aan de strijd deel. Onze streekrenner Eddy de Waal en Piet v.d. Lijcke zijn o.m. present.

Het wielercomité Hengstdijk brengt ons een uitgelezen wielersportmiddag, die we niet graag zouden missen. Wekenlang hebben we met veel interesse avond aan avond via de radio kennisgenomen van de verrichtingen van onze jongens in de monster etapperit door Frankrijk.
Kees Pellenaars We hebben ons trots gevoeld toen Wagtmans en van Est met de gele trui werden getooid en bij al de andere goede verrichtingen van onze jongens.
We waren begaan met het lot van Voorting bij zijn ongelukkige val. Zondag 31 Juli krijgen we de kans om de Nederlandse equipe toe te juichen, een kans die in onze streek uniek moet worden genoemd. Een aansporing om die kans te grijpen achten we voor de wielersportminnende Zeeuws Vlamingen overbodig. Laten we hopen dat ook de weersomstandigheden zullen meewerken om dit groot sportfestijn te doen slagen.

Foto:Supporter van de wielerkoers in Hengstdijk met zijn net veroverd wielerpetje. Foto is genomen voor het huis waar nu Pol Mahu woont. Op de foto Louis de Kort Bogaert met kleinzoon Eddy (4 jaar)
foto