J. Feeremans

Johannes Feeremans. *28-09-1771 +21-02-1836
Geboren en gedoopt te Hontenisse en overleden te Hengstdijk.

Jan Feeremans is zoon van: Petrus Augustinus Feeremans en Joanna Piron.

Hij was eerst getrouwd met Barbarina de Nijs. Ze is in 1800 overleden. Op 13-06-1802 is hij getrouwd met Petronille de Smit. De plaats van het huwelijk is Hengstdijk. Onderwijzer op Hengstdijk van de winterschool tot mei 1822.

Rond die tijd komt zijn naam meerdere keren voor in de archieven. Hij wordt eerst geschorst en uiteindelijk ontslagen. Het Provinciaal bestuur van Zeeland meldt: Aanhoudende klachten aangaande hem ingebracht, wegens ernstig plichtsverzuim en verzoek om hem te ontslaan. Besluit om deze onverbeterlijke persoon voor onbepaalde tijd te schorsen

Uit de notulen

In de notulen van 6 juni 1822, van de gemeenteraad te Hengstdijk lezen we na een lange inleiding het volgende:

1. De aanwezende Schoolonderwijzer Johs. Feeremans, wordt naar aaleiding het hier vorenstaande in zijne Functie voor een onbepaalden tijd geschorst en hem verboden (: van stonden aan dat hij hier van zal komen kennis te dragenJ eenig hoegenaamd publiek onderwijs meer te doen en tevens verpligt dadelijk overtebrengen de Sleutel van het School-gebouw aldaar

2. Dat de voorschreve school tot allertijd door andere daartoe geschikte Persoon (: onder goedkeuring van den Heer schoolopziener:) zal worden waargenomen zal worden waargenomen dewelke uit de daarvoor toegestane jaar-wedde naar evenredigheid zal worden beloond.

3. Dat aan den voormelde Schoolonderwijzer van vorenstaande afschrift dezer zal worden afgeleverd alsmede gelijke afschriften aan den Heer Districts Commissaris en aan den Heer Schoolopziener gezonden worden.

In gewoon, hedendaags Nederlands staat in de notulen van 1822 dat besloten is dat Jan Feeremans als onderwijzer geschorst is en dat hij de sleutel van de school moet inleveren. Als tweede wordt geconstateerd dat men een nieuwe onderwijzer mag aanstellen die naar evenredigheid beloond zal worden. En als derde wordt besloten een afschrift van het besluit te sturen naar de bevoegde instanties: de commissaris van het district en aan de inspecteur van het onderwijs.

Aanvullingen

De naam Feeremans wordt op meerdere manieren geschreven. Dat ontdekt ook de Middelburgse courant in 1899.

Zowel voor als na de periode als onderwijzer is het beroep van Jan Feeremans kleermaker. In de franse tijd aangeduid als Tailleur.