C. Keukelaar

Cornelis Keukelaar schoolmeester op Campen in 1710

De omgeving

Na de verovering van Hulst in 1645 werd het bestuur van Hulst en het Hulster Ambacht namens de Staten van Zeeland opgenomen door de Raad van State. Deze laatste liet de magistraat van het Hulster Ambacht de vrijheid zelfstandig schoolmeesters aan te stellen. Om het katholieke ambacht in de richting van het protestantisme te bewegen werden schoolmeester, voorzanger en dergelijke functies door protestanten ingevuld.

Bestuurlijk werden hoge geldelijke vergoedingen gegeven aan de schoolmeesters. Waarschijnlijk is voorgaande de reden dat van heinde en verre schoolmeesters naar onze streek kwamen. In 1710 werd op Campen een schoolmeester benoemd, alleen voor het lezen.

Van Cornelis Keukelaar weten we weinig. De naam kwam veel voor in Neuzen en omgeving.

Campen / Kampen

Kampen werd tot 1840 geschreven als Campen. Bij Kampen liggen het voormalige fort Campen en het gemaal Campen. De buurtschap is waarschijnlijk naar het fort genoemd. Vroeger had Kampen een haven aan het kanaal de Oude Haven. De Oude Haven is ook de scheidingslijn tussen Kampen en Kamperhoek.

Kampen is een buurtschap aan een dijk in de gemeente Hulst. Deze buurtschap ligt ten noordwesten van Vogelwaarde en Hengstdijk. Kampen bestaat uit twee wegen: de Campensedijk (valt onder Vogelwaarde) en de Zuiddijk (valt onder Hengstdijk), gescheiden door een kenmerkende haakse bocht in de dijk en bestaat uit dertien huizen. Bron Wikipedia